У домашньому виноробстві для приготування вина часто використовуються садові плоди і ягоди. Але сезон заготовок короткий, а у виноробстві немає кордонів. Цікавим інгредієнтом для створення незвичайного напою в зимовий період можуть стати сухофрукти. Вино із сухофруктів володіє незвичайним солодкуватим смаком, а його нотки і колір багато в чому залежать від переважання тих чи інших інгредієнтів. Вино виходить легке, солодкувате і, безсумнівно, смачне. Унікальність цього напою в тому, що раз від разу смак і аромат будуть неповторні.
Вибираємо сухофрукти
Інгредієнти для приготування вина можна як купити на ринку, так і підготувати самим. Купуючи суміш фруктів на вино, ви можете придбати їх як в рівних пропорціях, так і з переважанням того чи іншого виду. Удосконалювати і регулювати насиченість тих чи інших тонів в напої можна нескінченно. Для приготування вина в домашніх умовах підійдуть всі види сухофруктів: родзинки, курага, чорнослив, фініки, в'ялені персики, сушені яблука, груші, інжир, різні сушені ягоди, ананаси. Задіяти можна навіть сушені банани.
Візьміть курагу або персики з жовтим родзинками, бананами і грушами? ви відчуєте персикові тони. Колір вина буде сяяти рожевими відтінками.
Поєднання таких фруктів, як чорнослив, чорний родзинки і фініки дасть насичене сливовими ароматами десертне вино.
Якщо душа вимагає експериментів, спробуйте поєднувати інжир з ягодами чорниці, вас здивує трохи екзотичний смак.
Фруктів не буває багато, чим більше ви візьмете засушених компонентів, тим багатшим буде аромат у вина. Майте на увазі, що в сухофруктах сконцентровані природні цукру, а значить кількість звичайного цукру вноситься трохи менше, ніж при приготуванні напою зі свіжих ягід.
Домашнє вино із сухофруктів
Інгредієнти на приготування вина в тарі об'ємом 10 літрів:
- 4 ? 5 кг сухофруктів (чим більше, тим більш насичений смак)
- 1,5 кг цукру,
- Вода.
- У деяких варіантах рецепта беруться винні дріжджі. Їх можна купити, взяти від бродіння іншого вина або настояти на родзинках.
Активовані на родзинках дріжджі називаються дикими. Приготувати їх можна наступним способом:
Родзинки в кількості 100-200 г помийте, злегка обсушити, подрібніть за допомогою блендера або м'ясорубки і покладіть в банку. Залийте його водою температурою 20 0 з і додайте цукор 1-2 ст.ложки. Ретельно перемішайте. Нещільно прикрийте банку і приберіть на три доби. Коли родзинки починає активно бродити, закваска готова.
*є версія, що сухофрукти найбільш повно віддають свій смак вину тільки після того, як розваряться.
Компот із сухофруктів повинен вийшов насиченим. Для його приготування вимиті фрукти залийте гарячою водою, температурою не більше 80 0 з, закрийте кришкою і залиште до охолодження. При приготуванні вина цим способом, можна задіяти і будь-який скислий компот.
Приготування.
- Сухофрукти добре вимийте теплою водою, підсушіть, а після прокрутіть на м'ясорубці.
- Протерте пюре складіть в чисту суху ємність, додайте цукор і перемішайте.
- Воду краще приготувати заздалегідь. Її необхідно закип'ятити і остудити до 20 0 С.дуже важливо наливати теплу воду, так як гаряча може вбити винні бактерії, а в холодній воді вони не почнуть працювати. Зверніть увагу на рівень рідини, так як для бродіння треба залишити місце. На цьому ж етапі додаються винні дріжджі.
- Суміш з фруктів, цукру і води ретельно перемішайте і щільно закрийте кришкою.
- Ємність з компотом поставте в темне тепле місце на три дні. У цей період має початися бродіння.
- Через три дні сусло повинно почати вирувати і утворюватися бульбашки. Добре перемішайте його і перелийте в чисту ємність. Залиште ще на кілька днів, протягом яких періодично помішуйте вируюче сусло. Макуха від сухофруктів повинен підніматися у вигляді щільної шапки. Після 7-10 днів знову перелийте сусло в чисту ємність, цей прийом насичує напій киснем і покращує його смак.
- У цей момент винні дріжджі слід підгодувати, додавши по 1 ложці цукрового піску на кожен літр компоту. Також дріжджі можна і підгодувати. Для цього підійде звичайний нашатирний спирт. На кожен літр вина досить 2 крапель.
- Ще через тиждень бурління стає тихіше, а макуха повністю підніметься. Вино знову перемішайте і перелийте його в чисту тару, процідивши через друшляк. Макуха слід ретельно вичавити, а сік від фруктів злити весь, до останньої краплі. Для подальшої стадії відро вже не підійде. Підберіть відповідного обсягу пластикову каністру або бутель зі скла.
- Надіньте стерильну гумову рукавичку, яку необхідно проткнути голкою на одному з пальців, для того, щоб вона не лопнула. Рукавичку щільно примотайте до шийки. Залиште ємність в темному місці до закінчення бродіння. Це легко побачити, так як в активній стадії бродіння Рукавичка надується, а потім опаде. Спробуйте вино, воно буде смачним. Залишиться тільки відфільтрувати і розлити по пляшках.
Вино із сухофруктів, як і більшість вин, смачніше і насиченіше тільки після того, як постоїть. Стримайте свої пориви випити напій відразу по приготуванні, і відкладіть пару пляшок на більш тривале зберігання. Ви відчуєте, як зміниться і збагатиться смак.
Вино із родзинок
Цей варіант вина легкий і дурманний, приємний на смак і ненав'язливий в своєму ароматі.
Необхідно приготувати закваску, щоб отримати дикі винні дріжджі. Так ви ще й перевірите в домашніх умовах якість родзинок, так як деякі виробники обприскують ягоди препаратами, після яких вбиваються всі бродильні речовини.
Інгредієнти:
- Ізюм ? 1-1, 5 кг,
- Цукор ? 2 кг,
- Вода ? 7 л температурою 20-22 0 з,
- Винні дріжджі.
Особливості
- Змішайте всі інгредієнти до розчинення цукру і тільки потім додайте закваску.
- Перелийте суміш у каністру або пляшку. Підберіть обсяг ємності так, щоб у вас залишилося місце для бродіння ягід. Одягніть на шийку стерильну рукавичку з невеликою дірочкою на одному з пальців і додатково добре її зафіксуйте.
- Ємність приберіть в темне і тепле місце. Через 2-3 дні перевірте, чи почалося бродіння. По стінках ємності почнуть пробігати маленькі бульбашки, Рукавичка надується, а ягоди будуть грайливо підстрибувати, поступово піднімаючись.
- Через місяць бродіння почне стихати, Рукавичка може впасти зовсім або обмякнуть. На цій стадії напій необхідно відфільтрувати в чисту тару. Можна додати по 1 ложці цукру на кожен літр вина і по 2 краплі нашатирного спирту, перемішати і залишити ще на пару місяців. Протягом цього часу не полінуйтеся і повторіть фільтрування 2-3 рази. Так вино збагатиться киснем, забереться каламутність і осад. Бродіння триватиме, але воно буде вже тихим. У вині з'являться градуси, а кислинка наповниться солодкістю і переливами ароматів сухого винограду.
- Через 2 місяці вино можна розлити по пляшках і прибрати в прохолодне місце відпочити. Звичайно, можна випити нектар і відразу, але чим довше напій буде настоюватися, тим цікавіше і багатше буде його смак.
Якщо вам сподобається цей вид вина, то поекспериментуйте і внесіть в нього свіжі нотки, замінивши цукор на мед, або додайте спецій, наприклад, імбир або кардамон.