Якщо у вас на дачі багатий урожай глоду, або ви просто любите цю ягоду, але звичайне вживання вже не приваблює, радимо зробити незвичайне, але дуже смачне вино з глоду. Навіть якщо ви ніколи не займалися виноробством, даний рецепт допоможе вам створити неповторний, ароматний і смачний напій в домашніх умовах, так як приготувати його досить просто.
Технологія приготування вина в домашніх умовах
- Кип'ячена вода ? 10 л
- Ягоди глоду ? 5 кг
- Цукор ? 4 кг
- Родзинки ? 200 г
- Ємності для напою
- Стерильна медична Рукавичка
Для початку потрібно підготувати сировину. Підійдуть стиглі ягоди. Також можна використовувати сушені або в'ялені, властивості напою від цього не зміняться. Ретельно переберіть всі плоди: викинете гнилі, порожні. Простежте, щоб в глоді не завелася тля, тому що такі ягоди для даного рецепта не підійдуть.
Подрібніть ягоди і залийте цукровим сиропом. Він готується заздалегідь, для цього 1 кг цукру потрібно залити 10 л води. Як тари найкраще використовувати великі банки, або ж бутель для води.
У сусло з глоду потрібно додати закваску, в якості якої виступає родзинки. Далі починається процес бродіння. На ємність потрібно надіти рукавичку, яка послужить гідрозатворів, а потім залишити все на 3 дні в темному сухому місці.
Після закінчення даного часу в банку додається ще 2 кг цукру, після чого майбутнє вино слід залишити ще на тиждень. Після цього його потрібно процідити і додати цукор, що залишився. У рецепті вказано кількість 1 кг, але якщо ви любите солодше вино, можна додати 2 кг.тепер настає найвідповідальніша частина: етап бродіння. Він триває в середньому 40 днів. За цей час Рукавичка повинна надутися і знову впасти. Бульбашки повинні перестати утворюватися, а колір вина стати прозорим.
На завершення вино потрібно розлити в чисті ємності для зберігання, бажано використовувати гумову трубку, щоб не допустити потрапляння осаду. Далі вино слід закупорити і залишити настоюватися в підвалі або холодильнику ще на три місяці, щоб воно набуло більш вишуканий смак і аромат.
Вино з квітів глоду в домашніх умовах
Вино можна зробити не тільки з ягід глоду, але також з квітів. Рецепт приготування трохи відрізняється, але технологія та ж сама. Їх слід збирати в чистому місці, в суху погоду. Квітки глоду можна засушити, тоді буде потрібно близько 70-80 г сировини, або використовувати свіжі в обсязі 4,5 л.
Їх слід помістити в марлевому мішечку в 6-літрову каструлю. Туди заливається 4 літри окропу. Квіти потрібно прокип'ятити на повільному вогні протягом 15 хвилин, після чого процідити в емальований посуд, ретельно вичавивши мішечок.
Туди ж потрібно засипати 1 кг цукру і ретельно перемішати до його розчиненості. Далі слід додати подрібнену цедру 2 апельсинів і лимонів, а також їх сік. Потім винне сусло охолоджується до кімнатної температури.
Після всього цього настає етап бродіння. Знадобляться винні дріжджі. Як них можна взяти півсклянки заграв вина. Разом з цим в сусло слід влити склянку чорної чайної заварки, щільно закрити кришкою і залишити на 4 дні.
Після закінчення даного часу перелийте суміш з квіток глоду в 10-літровий бутель і долийте в нього кип'ячену воду. Після цього ємність слід закупорити кришкою з газовідвідної трубкою і дати побродити ще 2 тижні.
Готове вино витримують в прохолодному місці протягом 3 місяців, щоб воно набуло більш інтенсивний смак і аромат.
Деякі рекомендації та зауваження
Можна приготувати закваску окремо, для цього слід 100-150 г родзинок засипати 50 г цукру, залити кип'яченою теплою водою, а потім залишити в темному місці на 3-4 дні. Як пробки найкраще використовувати прошарок вати. Готову закваску додають в сусло.
Найкраще приготувати вино з підмерзлих ягід, так як з них можна витягти більше соку. Якщо ви збираєте урожай до перших морозів, то помістіть плоди на кілька годин в морозилку перед приготуванням напою. При приготуванні вина з сушених плодів за даним рецептом знадобиться всього 1 кг сировини.
Якщо ви вирішили зробити вино в домашніх умовах, ягоди мити не потрібно, так як містяться на поверхні мікроорганізми виконують роль дріжджів для бродіння, а без них напій не вийде.