Що значить крафтове пиво-особливості варіння, кращі марки українського і зарубіжного виробництва

Крафтове пиво — напій, виготовлений за авторською або старовинною непромисловою рецептурою із застосуванням класичної технології. Такий стиль виробництва стає все більш поширеним, виділяється в окремий напрямок алкогольної промисловості. Вариться пінне з натуральної сировини високої якості в невеликих обсягах.

крафтовое пиво

Незважаючи на збільшену Популярність для багатьох ця сторона пивоваріння залишається невідомою. Настав час розповісти, що означає крафтове пиво, чим відрізняється від звичайного хмільного, а також перерахувати найвідоміші сорти і дати поради щодо вживання напою.

Історія крафтового пива

Крафтове пивоваріння отримало розвиток в 70-х рр.XX століття у Великобританії. Цінителі пінного напою, втомлені від позбавленого смаку лагера, що випускається великими європейськими виробниками, почали активно цікавитися продукцією домашніх пивоварень. З появою попиту такі підприємства стали розвиватися, що призвело до відкриття нових приватних виробництв.

Тенденцію підхопили за океаном, в США. В кінці 1970-х рр.Джон Картер офіційно визнав виробництво саморобного хмільного, і незабаром з'явилося визначення «крафтове пиво». Тоді ж були затверджені головні заповіді нового напрямку, за якими продукція повинна випускатися в обмежених кількостях і не надходити на реалізацію в магазини у великих обсягах.

В Україні крафтові пивоварні стали з'являтися приблизно з 2010 р напрямок активно розвивається, створюються нові приватні підприємства, а при них — заклади, де можна продегустувати напій.

Пивовари постійно створюють нові рецепти, прагнучи максимально поліпшити і без того чудові характеристики крафтового пива, залучаючи в табір шанувальників напою все більше любителів якісного алкоголю.

Англійська Назва продукту — Craft Bear (Крафт-пиво) в перекладі означає «ремісниче пиво». Це найбільш поширене визначення, проте називають і по-іншому: Саморобний, авторське, ексклюзивне.

Технологія виробництва крафтового пива

Крафтовий алкоголь виготовляють тільки з природних компонентів. До складу входять стандартні інгредієнти:

  • Солод;
  • Пивні дріжджі;
  • Хміль;
  • Вода.

При варінні українського крафтового пива використовують імпортні солод і хміль, які дорожче місцевої сировини. Цей факт багато в чому впливає на ціну продукту.


Для поліпшення смаку і створення унікальних сортів майстри крафтового пива часто експериментують, включаючи в рецептуру добавки:

  • Мед;
  • Фрукти;
  • Ягоди;
  • Шоколад;
  • Спеції;
  • Екстракти трав.

Виробництво ведеться за традиційним методом. Процес ділиться на кілька етапів.

  1. Вибирають відповідний для конкретного сорту Вид солоду.
  2. Інгредієнт розмелюють, зберігаючи цілісність оболонки.
  3. Чисту воду нагрівають, додають солод. Температурний режим регулюється в залежності від бажаного сорту пива.
  4. Через оболонку, що залишилася після розмелювання солоду, фільтрують отримане сусло.
  5. Рідину кип'ятять, підтримуючи температуру 103 °c, додаючи в процесі хміль, який після закінчення варіння відокремлюють від сусла.
  6. До охолодженої до температури 20 °з суміші приєднують дріжджі і додаткові компоненти.
  7. Перебродила продукт витримують (дозаривают) протягом 4 тижнів (для легкого пива) або до 24 місяців (для щільних Елів).

Відмінності крафтового пива від звичайного

Крафтове пиво — це продукт, при варінні якого враховуються потреби клієнтів. Творці унікального хмільного приділяють велику увагу смаковим якостям і прагнуть запропонувати цінителям дійсно ексклюзивний напій.

Виготовляється невеликими партіями пінне не розраховане на участь в конкурентній боротьбі, яка йде на ринку між пивоварними компаніями. Воно відрізняється від продукту масового виробництва не тільки якістю, але і смаковими характеристиками, які залежать від видів використовуваної сировини.


непромисловий алкоголь характеризується:

  • Середньою міцністю 8-10 градусів;
  • Високим вмістом солоду, що перевищує 50%;
  • М'яким "неспиртовим" післясмаком;
  • Відсутністю в складі стабілізаторів, барвників, хмелепродуктів.

Однією з відмінностей ремісничого пива від звичайного пастеризованого є термін зберігання, який становить максимум 6 місяців.

При виготовленні крафтових сортів пива не використовуються хімічні добавки. Вживання такого "здорового" продукту, що містить масу корисних елементів, робить позитивний вплив на організм, покращує роботу серцево-судинної системи, знижує ризик утворення холестеринових бляшок, розвиток хвороб суглобів і діабету.

Крафтове пінне розливають в пляшки або кеги. На відміну від звичайного, його складно знайти в торгових точках. Спробувати ексклюзив можна в пабах, які працюють при приватних пивоварнях, або в барах. Продукція відрізняється високою, в порівнянні з магазинної, вартістю, Ціна за пляшку крафта-мінімум 35 грн. але дорогим це пиво не вважається

Види та сорти крафтового пива

Сорти або стилі крафтового пива мають унікальні дегустаційні характеристики. Відмінності обумовлені різною рецептурою і особливостями виготовлення.

Американський блідий Ель (Американський блідий Ель)

Імпортний напій відрізняється бурштиновим кольором з золотистими відблисками. Смак з виразними нотками квітів, цитрусових і карамелі підкорює з першого ковтка. Доповнює картину приємний фруктово-трав'яний аромат з хлібними відтінками.

Індійський блідий Ель (Індійський блідий Ель)

Британський Ель, створений спеціально для англійців-поселенців в Індії. Виробляється з XIX століття.

Відрізняється насиченим смаком, в якому переважають нотки цитрусових і тропічних фруктів. Яскравий аромат витканий з рослинних і фруктових відтінків з персиковими, апельсиновими, грейпфрутовими і хвойними нюансами.

Sour Ale (кислий Ель)

Головна характеристика пива — терпка насиченість з кислинкою. Хмільне коричнево-червоного або світлого відтінку володіє яскравим фруктово-карамельним смаком. В ароматичному букеті поєднуються відтінки родзинок, чорносливу, вишні, інжиру, сливи і фініків.

Виробники пропонують кілька видів Sour Ale, з яких найбільш популярні:

  • Берлінський світлий-пшеничне пиво солом'яного кольору з хлібним смаком і легким ароматом фруктів;
  • Фландрський коричневий-напій відповідного відтінку, з насиченим смаком солоду і ароматом сухофруктів;
  • Гез-золотистий ель з рослинно-фруктовим солодкуватим присмаком і приємним медово-цитрусовим ароматичним букетом;
  • Фландрський червоний — пиво 2-х річної витримай, глибокого бордового кольору, з кисло-солодким смаком і ягідним ароматом.

Pilsner (Пілзнер)

Крафтовий напій випускається з середини XIX століття. Вариться з використанням злегка просмаженого солоду і жатецкого хмелю.

Підкорює цінителів невеликою гіркотою з хмільними відтінками і пряним з нюансами квітів ароматом.

Stout (Стаут)

Темний і міцний Ель, в складі якого присутні 2 види солоду, карамельний і палений, а також прожарений ячмінь. Існує кілька різновидів стаута, кожна з яких володіє насиченістю, фортецею, цікавим смаковим букетом і солодким ароматом з відтінками шоколаду, карамелі, ягід і сухофруктів.

Популярні сорти стаута:

  • Вівсяний;
  • Шоколад;
  • Ірландський сухий;
  • Кава;
  • Солодкий.

Porter (Портер)

Вперше зварений в 20-х рр.XVIII століття в Лондоні. Ірландський пивовар і підприємець а.Гіннес доповнив рецепт і виготовив нову версію в Дубліні, де пиво і прославилося.

Характеризується насиченістю, солодким карамельним смаком з легкою гіркуватістю. У теплому ароматі відчуваються пряні і горіхові нотки.

Популярні бренди крафтового пива

Виробництво крафтового пива ведеться на невеликих приватних пивоварних заводах. Таких підприємств багато по всьому світу. Перерахуємо лідерів-американські та британські компанії, а також познайомимо з «майстернями», в яких виготовляють українське крафтове пиво.

У США найбільшу популярність придбали:

  • New Albion Brewing Co;
  • Boston Beer Company;
  • Anchor Brewing;
  • Sandlot Brewery;
  • The Alchemist.

У Великобританії найкраще крафтове пиво варять:

  • Smuttynose;
  • Fuller’s;
  • St. Austell Brewery;
  • Timothy Taylor &#Amp; з;
  • Magic Rock Brewing.

В Україні є багато чудових крафтових пивоварень, і краще пиво може залежати від ваших особистих уподобань та смакових переваг. Ось декілька найбільш відомих та популярних крафтових пивоварень в Україні та їхні найкращі сорти пива:

  • Pravda Brewery - Серед найвідоміших сортів: Pravda Premium Lager, Pravda Pilsner, Pravda Red Ale.
  • Varvar Brewery - Варвар пропонує сміливі та експериментальні сорти, такі як IPA, APA та Imperial Stout.
  • Browar Kumpel - Це пивоварня, яка спеціалізується на німецьких стилях пива, зокрема Hefeweizen, Dunkel та Weizenbock.
  • Pivnaya Duma - Їх асортимент включає багато різних сортів, від традиційних німецьких до сучасних експериментальних.
  • White Collar Brewery - Відома своїми крафтовими IPA та APA.
  • Zagovor Brewery - Вони відомі своїми ароматними та сміливими сортами, такими як Double IPA, Imperial Stout, та Sour Ales.
  • Malt & Hops - Ця пивоварня відома своїми кремовими та смачними стаутами.
  • Dogma Brewery - Вони виробляють вражаючі IPA та Imperial Stout.

Кожна з цих пивоварень має свої унікальні смаки та стилі, тому варто спробувати декілька сортів від кожної, щоб зрозуміти, яке крафтове пиво вам найбільше до вподоби.

Правила вживання

Авторський пінний напій подають в красивих, що нагадують винні, келихах. П'ють не поспішаючи, смакуючи кожен ковток, насолоджуючись ароматичним і смаковим букетом.

Вибір правильного супроводу є важливою частиною дегустації. Найкраще поєднання крафтове хмільне складе з:

  • Тонкими скибочками сиру;
  • Нарізкою з м'яса;
  • Прожареними стейками;
  • Морепродуктами;
  • Копченою рибою.

Крафтове пиво — унікальне спиртне, що відрізняється чудовою якістю, цікавим смаком і незабутнім ароматом. Серед розмаїття сортів кожен поціновувач хмільного знайде свій напій, а правильно підібране гастрономічне супровід перетворить дегустацію в справжню насолоду.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд крафтового пива: Яке найкраще крафтове пиво в Україні? Пивний подкаст з пивом