Крафтове пиво — напій, виготовлений за авторською або старовинною непромисловою рецептурою із застосуванням класичної технології. Такий стиль виробництва стає все більш поширеним, виділяється в окремий напрямок алкогольної промисловості. Вариться пінне з натуральної сировини високої якості в невеликих обсягах.
Незважаючи на збільшену Популярність для багатьох ця сторона пивоваріння залишається невідомою. Настав час розповісти, що означає крафтове пиво, чим відрізняється від звичайного хмільного, а також перерахувати найвідоміші сорти і дати поради щодо вживання напою.
- Історія крафтового пива
- Технологія виробництва крафтового пива
- Відмінності крафтового пива від звичайного
- Види та сорти крафтового пива
- Американський блідий Ель (Американський блідий Ель)
- Indian Pale Ale (Індійський блідий Ель)
- Sour Ale (кислий Ель)
- Pilsner (Пілзнер)
- Stout (Стаут)
- Porter (Портер)
- Популярні бренди крафтового пива
- Правила вживання
- Відео огляд крафтового пива: що це таке, яку пивоварню можна вважати крафтової, кращі стилі і сорти
Історія крафтового пива
Крафтове пивоваріння отримало розвиток в 70-х рр.XX століття у Великобританії. Цінителі пінного напою, втомлені від позбавленого смаку лагера, що випускається великими європейськими виробниками, почали активно цікавитися продукцією домашніх пивоварень. З появою попиту такі підприємства стали розвиватися, що призвело до відкриття нових приватних виробництв.
Тенденцію підхопили за океаном, в США. В кінці 1970-х рр.Джон Картер офіційно визнав виробництво саморобного хмільного, і незабаром з'явилося визначення «крафтове пиво». Тоді ж були затверджені головні заповіді нового напрямку, за якими продукція повинна випускатися в обмежених кількостях і не надходити на реалізацію в магазини у великих обсягах.
В Україні крафтові пивоварні стали з'являтися приблизно з 2010 р напрямок активно розвивається, створюються нові приватні підприємства, а при них — заклади, де можна продегустувати напій.
Пивовари постійно створюють нові рецепти, прагнучи максимально поліпшити і без того чудові характеристики крафтового пива, залучаючи в табір шанувальників напою все більше любителів якісного алкоголю.
Англійська Назва продукту — Craft Bear (Крафт-пиво) в перекладі означає «ремісниче пиво». Це найбільш поширене визначення, проте називають і по-іншому: Саморобний, авторське, ексклюзивне.
Технологія виробництва крафтового пива
Крафтовий алкоголь виготовляють тільки з природних компонентів. До складу входять стандартні інгредієнти:
- Солод;
- Пивні дріжджі;
- Хміль;
- Вода.
При варінні українського крафтового пива використовують імпортні солод і хміль, які дорожче місцевої сировини. Цей факт багато в чому впливає на ціну продукту.
Для поліпшення смаку і створення унікальних сортів майстри крафтового пива часто експериментують, включаючи
в рецептуру добавки:
- Мед;
- Фрукти;
- Ягоди;
- Шоколад;
- Спеції;
- Екстракти трав.
Виробництво ведеться за традиційним методом. Процес ділиться на кілька етапів.
- Вибирають відповідний для конкретного сорту Вид солоду.
- Інгредієнт розмелюють, зберігаючи цілісність оболонки.
- Чисту воду нагрівають, додають солод. Температурний режим регулюється в залежності від бажаного сорту пива.
- Через оболонку, що залишилася після розмелювання солоду, фільтрують отримане сусло.
- Рідину кип'ятять, підтримуючи температуру 103 °c, додаючи в процесі хміль, який після закінчення варіння відокремлюють від сусла.
- До охолодженої до температури 20 °з суміші приєднують дріжджі і додаткові компоненти.
- Перебродила продукт витримують (дозаривают) протягом 4 тижнів (для легкого пива) або до 24 місяців (для щільних Елів).
Відмінності крафтового пива від звичайного
Крафтове пиво — це продукт, при варінні якого враховуються потреби клієнтів. Творці унікального хмільного приділяють велику увагу смаковим якостям і прагнуть запропонувати цінителям дійсно ексклюзивний напій.
Виготовляється невеликими партіями пінне не розраховане на участь в конкурентній боротьбі, яка йде на ринку між пивоварними компаніями. Воно відрізняється від продукту масового виробництва не тільки якістю, але і смаковими характеристиками, які залежать від видів використовуваної сировини.
непромисловий алкоголь характеризується:
- Середньою міцністю 8-10 градусів;
- Високим вмістом солоду, що перевищує 50%;
- М'яким "неспиртовим" післясмаком;
- Відсутністю в складі стабілізаторів, барвників, хмелепродуктів.
Однією з відмінностей ремісничого пива від звичайного пастеризованого є термін зберігання, який становить максимум 6 місяців.
При виготовленні крафтових сортів пива не використовуються хімічні добавки. Вживання такого "здорового" продукту, що містить масу корисних елементів, робить позитивний вплив на організм, покращує роботу серцево-судинної системи, знижує ризик утворення холестеринових бляшок, розвиток хвороб суглобів і діабету.
Крафтове пінне розливають в пляшки або кеги. На відміну від звичайного, його складно знайти в торгових точках. Спробувати ексклюзив можна в пабах, які працюють при приватних пивоварнях, або в барах. Продукція відрізняється високою, в порівнянні з магазинної, вартістю, Ціна за пляшку крафта-мінімум 35 грн. але дорогим це пиво не вважається
Види та сорти крафтового пива
Сорти або стилі крафтового пива мають унікальні дегустаційні характеристики. Відмінності обумовлені різною рецептурою і особливостями виготовлення.
Американський блідий Ель (Американський блідий Ель)
Імпортний напій відрізняється бурштиновим кольором з золотистими відблисками. Смак з виразними нотками квітів, цитрусових і карамелі підкорює з першого ковтка. Доповнює картину приємний фруктово-трав'яний аромат з хлібними відтінками.
Індійський блідий Ель (Індійський блідий Ель)
Британський Ель, створений спеціально для англійців-поселенців в Індії. Виробляється з XIX століття.
Відрізняється насиченим смаком, в якому переважають нотки цитрусових і тропічних фруктів. Яскравий аромат витканий з рослинних і фруктових відтінків з персиковими, апельсиновими, грейпфрутовими і хвойними нюансами.
Sour Ale (кислий Ель)
Головна характеристика пива — терпка насиченість з кислинкою. Хмільне коричнево-червоного або світлого відтінку володіє яскравим фруктово-карамельним смаком. В ароматичному букеті поєднуються відтінки родзинок, чорносливу, вишні, інжиру, сливи і фініків.
Виробники пропонують кілька видів Sour Ale, з яких найбільш популярні:
- Берлінський світлий-пшеничне пиво солом'яного кольору з хлібним смаком і легким ароматом фруктів;
- Фландрський коричневий-напій відповідного відтінку, з насиченим смаком солоду і ароматом сухофруктів;
- Гез-золотистий ель з рослинно-фруктовим солодкуватим присмаком і приємним медово-цитрусовим ароматичним букетом;
- Фландрський червоний — пиво 2-х річної витримай, глибокого бордового кольору, з кисло-солодким смаком і ягідним ароматом.
Pilsner (Пілзнер)
Крафтовий напій випускається з середини XIX століття. Вариться з використанням злегка просмаженого солоду і жатецкого хмелю.
Підкорює цінителів невеликою гіркотою з хмільними відтінками і пряним з нюансами квітів ароматом.
Stout (Стаут)
Темний і міцний Ель, в складі якого присутні 2 види солоду, карамельний і палений, а також прожарений ячмінь. Існує кілька різновидів стаута, кожна з яких володіє насиченістю, фортецею, цікавим смаковим букетом і солодким ароматом з відтінками шоколаду, карамелі, ягід і сухофруктів.
Популярні сорти стаута:
- Вівсяний;
- Шоколад;
- Ірландський сухий;
- Кава;
- Солодкий.
Porter (Портер)
Вперше зварений в 20-х рр.XVIII століття в Лондоні. Ірландський пивовар і підприємець а.Гіннес доповнив рецепт і виготовив нову версію в Дубліні, де пиво і прославилося.
Характеризується насиченістю, солодким карамельним смаком з легкою гіркуватістю. У теплому ароматі відчуваються пряні і горіхові нотки.
Популярні бренди крафтового пива
Виробництво крафтового пива ведеться на невеликих приватних пивоварних заводах. Таких підприємств багато по всьому світу. Перерахуємо лідерів-американські та британські компанії, а також познайомимо з «майстернями», в яких виготовляють українське крафтове пиво.
У США найбільшу популярність придбали:
- New Albion Brewing Co;
- Boston Beer Company;
- Anchor Brewing;
- Sandlot Brewery;
- The Alchemist.
У Великобританії найкраще крафтове пиво варять:
- Smuttynose;
- Fuller’s;
- St. Austell Brewery;
- Timothy Taylor Amp; з;
- Magic Rock Brewing.
В Україні є багато чудових крафтових пивоварень, і краще пиво може залежати від ваших особистих уподобань та смакових переваг. Ось декілька найбільш відомих та популярних крафтових пивоварень в Україні та їхні найкращі сорти пива:
- Pravda Brewery - Серед найвідоміших сортів: Pravda Premium Lager, Pravda Pilsner, Pravda Red Ale.
- Varvar Brewery - Варвар пропонує сміливі та експериментальні сорти, такі як IPA, APA та Imperial Stout.
- Browar Kumpel - Це пивоварня, яка спеціалізується на німецьких стилях пива, зокрема Hefeweizen, Dunkel та Weizenbock.
- Pivnaya Duma - Їх асортимент включає багато різних сортів, від традиційних німецьких до сучасних експериментальних.
- White Collar Brewery - Відома своїми крафтовими IPA та APA.
- Zagovor Brewery - Вони відомі своїми ароматними та сміливими сортами, такими як Double IPA, Imperial Stout, та Sour Ales.
- Malt & Hops - Ця пивоварня відома своїми кремовими та смачними стаутами.
- Dogma Brewery - Вони виробляють вражаючі IPA та Imperial Stout.
Кожна з цих пивоварень має свої унікальні смаки та стилі, тому варто спробувати декілька сортів від кожної, щоб зрозуміти, яке крафтове пиво вам найбільше до вподоби.
Правила вживання
Авторський пінний напій подають в красивих, що нагадують винні, келихах. П'ють не поспішаючи, смакуючи кожен ковток, насолоджуючись ароматичним і смаковим букетом.
Вибір правильного супроводу є важливою частиною дегустації. Найкраще поєднання крафтове хмільне складе з:
- Тонкими скибочками сиру;
- Нарізкою з м'яса;
- Прожареними стейками;
- Морепродуктами;
- Копченою рибою.
Крафтове пиво — унікальне спиртне, що відрізняється чудовою якістю, цікавим смаком і незабутнім ароматом. Серед розмаїття сортів кожен поціновувач хмільного знайде свій напій, а правильно підібране гастрономічне супровід перетворить дегустацію в справжню насолоду.
Автор: Анна
спеціально для
byhaem.in.ua