безалкогольне пиво від А до Я - як вибрати найкраще

Безалкогольне пиво — напій, схожий за смаком на звичайне пінне, але містить значно менше спирту. Виготовляється з різними смаковими добавками і користується популярністю по всьому світу.

безалкогольное пиво

Спочатку таке пиво призначалося для водіїв, які часто потрапляли в ДТП після споживання за кермом пляшечки-іншої звичайного пива. Пізніше до них приєдналися люди, охочі зав'язати з алкоголем, прихильники здорового способу життя, віруючі і цінителі пінного, змушені приймати несумісні зі спиртом медпрепарати.

Історія появи безалкогольного пива

Батьківщиною безалкогольного пива вважається США. Імовірно, воно з'явилося в 1919 році, після вступу в силу «сухого закону». Тоді великі пивоварні заводи, щоб уникнути банкрутства, налагодили випуск слабоалкогольного пива всього з 0,5% етанолу. Домагатися такого результату їм вдавалося шляхом випарювання.

Ферментоване пивне сусло нагрівали до +78,37°C і тримали при такій температурі протягом півгодини. В результаті не тільки знижувалася міцність продукту, але і втрачалася велика частина смаку і аромату хмелю. Також в результаті термічної обробки в напої утворювалися нові сполуки, які надавали істотний вплив на характеристики пінного.

У 1980-і роки масово виготовляти безалкогольне пиво почали і в інших країнах. До 2000 року воно захопило значну частину ринку в Нідерландах, Німеччині, Бельгії та Іспанії. Сьогодні пляшки з написом Alcohol Free випускає кожна поважаюча себе пивоварна компанія, зустріти під різними брендами можна в будь-якому магазині.

Особливості виробництва та склад

Алкогольне і безалкогольне пиво виготовляється за однією технологією і рецептурою. Тільки в самому кінці алкоголь з Alcohol Free вилучають одним із способів:

  • Придушення процесів бродіння. Під час виробництва напою використовуються особливі дріжджі, які не дозволяють цукру повністю «перетворитися» в алкоголь. Як правило, у такого продукту більш солодкий смак.
  • Випаровування. Сусло піддається термічній обробці, що дозволяє швидко скоротити частку етанолу в продукті, проте в результаті страждає смак і аромат кінцевого напою.
  • Мембранна фільтрація, що проходить в кілька етапів. В даному випадку зниження концентрації етанолу відбувається вже в готовому напої. Тобто, продукт проходить всі стандартні етапи виробництва, і тільки після цього його перетворять в безалкогольне.


Виробництво безалкогольного пива складніше і триваліше, ніж звичайного. Це позначається на ціні і робить нульовку більш дорогою. Збільшують вартість і різного роду хімічні добавки, які надають напою якусь схожість з алкогольним побратимом.

Детальніше про те, як виробляють безалкогольне пиво →

У складі безалкогольного пива ті ж компоненти, що і в звичайній версії хмільного:

  • Вода;
  • Дріжджі;
  • Солод;
  • Хміль.

Хміль і хмелепродукти не роблять особливого впливу на процес бродіння, проте відіграють істотну роль у формуванні смаку у кінцевого продукту і додають характерну гірчинку.

Відмінність безалкогольного пива від алкогольного

Безалкогольне пиво від алкогольного відрізняє тільки кількість етанолу. Оскільки до певного етапу їх виготовляють за однією технологією, напої виходять майже однаковими за складом, кольором, смаком і запахом.

Нулевка може трохи вигравати за складом — в безалкогольному варіанті більше вітамінів групи В і РР, але програє за смаком. Пиво Alcohol Free слабеньке, пріснувате, з менш яскравим ароматом і післясмаком.

Для різноманітності асортименту пивоварні випускають продукцію зі спеціальними добавками, що поліпшують органолептичні властивості, проте до класичного безалкогольного пива це не відноситься.

Вплив безалкогольного пива на здоров'я і калорійність продукту


Безалкогольне пиво через мінімальної дози спирту не завдає особливої шкоди організму в цілому і печінки зокрема, якщо вживати його максимум по дві пляшки в день. Калорійність напою невисока, всього 37 ккал на 100 г рідини. Це менше, ніж у класичного пінного. А мінімальна кількість вуглеводів в безалкогольному пиві дозволяє пити його навіть діабетикам.

Але якщо вживати безалкогольне пиво понад норму, це спричинить неприємні наслідки:

  • Порушення роботи нирок і шлунково-кишкового тракту. Напій має сечогінний ефект і при вживанні збільшує навантаження на видільну систему організму. Плюс провокує розвиток запальних процесів в шлунково-кишковому тракті, посилюючи симптоматику хронічних захворювань;
  • Зміна гормонального фону. У чоловіків з'являється" пивний " живіт, розвивається гінекомастія і емоційна нестабільність. У жінок порушується менструальний цикл, з'являються " пивні вуса» і змінюється фігура;
  • Підвищується ризик розвитку алкоголізму. При вживанні цього напою людина може відчувати легке сп'яніння. І виникає в цей момент почуття "недогону" багатьох змушує "добрати градуси" за рахунок міцного алкоголю;
  • Ризики для алкозалежних. У спробі замінити спиртне більш безпечним аналогом, такі люди починають вживати безалкогольне пиво у великих кількостях, але через недостатнє сп'яніння знову повертаються до звичайного алкоголю. А якщо людина закодований, 0,5% етанолу в напої цілком вистачить, щоб викликати симптоми отруєння.

Чи можна пити безалкогольне пиво — користь і шкода напою для здоров'я →

Безалкогольне пиво та ліки

Безалкогольне пиво і ліки поєднувати не рекомендується. Всупереч своїй назві, напій все-таки містить 0,5-1,0% етанолу. Цього достатньо, щоб вступити в реакцію з медпрепаратом, особливо антибіотиком, прискорити процес розпаду його зовнішньої оболонки і знизити лікувальний ефект.

Тому якщо потрібно прийняти препарат, зробити це можна буде тільки через 2 години з моменту вживання напою, а потім витримати таку ж паузу, перш ніж відкрити нову пляшку. При регулярному прийомі препаратів не можна пити більше 2 пляшок в день.

У деяких випадках від Б/а пива доведеться зовсім відмовитися. Не варто вживати напій при регулярному прийомі наступних препаратів:

  • НПЗЗ (ацетилсаліцилової кислоти, ібупрофену, індометацину). Безалкогольне пиво посилює побічні ефекти, пов'язані з реакцією на деякі компоненти препаратів з боку шлунково-кишкового тракту. Зокрема, збільшує ризик кровотечі та утворення виразки;
  • Антидепресантів. Може погіршити поточний психологічний стан людини;
  • Метформіну інсуліну. При поєднанні з алкоголем протидіабетичні препарати втрачають ефективність, що може призвести до прогресування захворювання.

На що звернути увагу при виборі безалкогольного пива

На ринку безліч сортів безалкогольного пива — виробники намагаються охопити продуктом якомога більше споживачів з різними смаковими пристрастями.

Однак є ряд критеріїв, на які варто звернути увагу, щоб купити якісний продукт:

  1. Колір . У продажу можна зустріти види: світле, біле і темне. До перших відносяться лагер, ель і Пілзнер, виготовляються за стандартним рецептом. Друге виходить в результаті верхового бродіння, а основним компонентом служить пшениця. Третій роблять з обсмаженого солоду, який і дарує кінцевому продукту насичений темний колір і смак обсмажених зерен.
  2. Прозорість . Пиво не повинно бути каламутним, максимум невеликий осад на дні тари.
  3. Насиченість вуглекислим газом . В ході виробництва напій пропускають через карбонізацію, отримуючи в результаті 3 типи продукту: слабогазований, середньогазований і сильногазований.
  4. Матеріал тари. Пиво розливають у скляні та пластикові пляшки, а також алюмінієві банки. Тільки перший варіант підходить для зберігання безалкогольного напою. В крайньому випадку, можна взяти пиво в металевій банці.
  5. Обсяг. як правило, Alcohol Free продають пляшками об'ємом не більше 0,5 л.брендовані продукти часто пропонуються «блоками» мінімум по 6 банок — це нормально.
  6. Термін придатності. ознайомитися з даною інформацією можна на тарі з напоєм. Згідно ГОСТу 31711-2012, зберігати безалкогольне пиво можна від 6 до 12 місяців з дня розливу.

Найкращі марки безалкогольного пива

У рейтинг увійшло тільки найякісніше безалкогольне пиво. Враховувалися популярність продукту, смакові характеристики, міцність і відгуки споживачів.

Кращими за всіма критеріями були визнані напої наступних марок.

Bakalář NEALKO

Відрізняється ідеально збалансованим смаком і майже не відрізняється від алкогольної версії. Єдиний продукт, виготовлення якого відбувається за технологією «холодного охмелення» (тобто, на етапі бродіння сусло охолоджують і додають в нього сухі шишки хмелю). Такий підхід дозволяє надати кінцевому напою унікальний смак.

BRLO Naked: Pale ale

Гарне безалкогольне пиво, що віддає цитрусовими, трав'яними і тропічними нотами. Воно досить солодке і добре збалансоване, але залишає в роті гіркий післясмак.

Paulaner Hefe Weissbier

За всіма характеристиками це класичне пшеничне пиво зі стандартними фруктовими нотами. Смак не дуже виразний, збалансований, трохи борошнистий. Піна стійка. Пиво здається сільським, але приємним.

Affligem Blond 0.0

За смаком стандартне світле пиво, виготовлене за бельгійським класичним рецептом. Має приємний абрикосовий аромат з нотками груші і місцевих прянощів. Солодке, але з гіркуватим присмаком.

Palm 0.0

Приємне безалкогольне пиво з нотками карамелі та медовими відтінками. При виготовленні використовуються пальмові дріжджі, які істотно знижують частку етанолу в кінцевому продукті.

Budweiser Budvar

На думку багатьох, найкраще безалкогольне пиво на ринку. Володіє легким ароматом солоду з квітковими нотами. Готується на основі традиційної рецептури з якісної натуральної сировини. Ідеально поєднується зі стравами будь-якої кухні світу.

Maisel

Відомий Баварський напій, ідеально поєднує в собі фруктову солодкість з мускатною терпкістю, за що цінується серед гурманів.

Безалкогольне пиво — відносно новий винахід і ще не встигло обрости давньою історією. Однак йому цілком вистачило століття, щоб захопити світовий ринок і стати одним з найпопулярніших напоїв. У помірних дозах не робить шкоди здоров'ю, за смаковими якостями майже не поступається алкогольним аналогам. Головне, не помилитися з вибором.

Автор: Єлисей
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: безалкогольне пиво, історія, факти, шкода, порівняння