найміцніше пиво — технологія виробництва, лідери рейтингу Топ-10

Міцне пиво – це не міф. Існують такі сорти пінного, на тлі яких горілка встає в ряди слабоалкогольних напоїв. Погоню за рекордним за градусом продуктом на початку 2000-х років влаштували кілька пивоварень: BrewDog, Brouwerijt Koelschip, Schorschbrau, Brewmeister.

крепкое пиво

Міцність деяких сортів може доходити до 70%. Такі напої мають неповторний смак з карамельними тонами, маслянистою структурою, фруктовими нотками. Кожен сорт пінного відрізняється складним ароматом. Розглянемо ТОП-10 сортів найміцнішого пива, особливості його виробництва.

Історія гонки за міцністю пива

Власником компанії Boston Beer на початку 2000-х років була представлена світу експериментальна продукція: пиво марки Utopias. У 2002 році його міцність досягала 21%, пізніше планка була піднята до 21%, 25%. А в 2010 році пивовар презентував пінне з вмістом алкоголю 29%.

Після успішного представлення незвичайного продукту інші великі пивоварні підключилися до змагання, яке носило жартівливу назву «гонка озброєнь». На ринок стали одна за однією виходити марки міцного пива. Причому деякі з фірм під час погоні за градусом залишили позаду смакові якості.

Особливості виробництва міцного пива

Навіть найміцніше пиво виготовляється без додавання спирту. Вироблення алкоголю відбувається під час бродіння, в процесі, коли цукор переробляється дріжджами на вуглекислий газ і етиловий спирт.

Традиційним методом варення не вийде зробити напій вище 8% міцності. По досягненню цієї концентрації спирту дріжджі перестають працювати і гинуть. Виникає питання - з чого роблять міцне пиво, які секретні інгредієнти використовують виробники? Виявляється, справа не в складі, а в особливій технології виморожування і застосуванні спеціальних штамів дріжджів.

Першими міцне пиво 32% об. створили технологи шотландської пивоварні BrewDog. Вони використовували для варіння стандартний набір компонентів: воду, хміль, дріжджі і ячмінний солод, але додали ще один етап виробничого циклу — заморожування.

Спирт і вода замерзають при різних температурах. Під час дистиляції холодом вода проморожується, лід виймають, залишається спирт. Такий процес повторюється не менше 15 разів. В результаті концентрація спирту підвищується до рекордних показників.

Цікаво! З 350 л звичайного пива після процесу заморозки виходить 35 л міцного пінного .

Деякі пивоварні для варіння міцного пива використовують спиртостійкі штами дріжджів, які застосовуються при виробництві шампанського. Але таким способом великий міцності не отримати, тому метод не особливо популярний у виробників такого пінного.

Збільшення обсягу цукру в процесі виробництва пива не призведе до підвищеного вмісту градуса. Після вироблення алкоголю починається запуск процесу самознищення дріжджів.

Рейтинг міцного пива

Нижче запропоновано рейтинг найміцнішого пива від меншого градуса до більшого, звареного без додавання спирту.

Дух Різдва (40%)

Пиво італійської пивоварні Baladin, міцне як горілка. Ця невелика компанія, яка не доставляє своє пінне в інші країни. Його спробувати можна тільки в Італії.

Напій відрізняє багатство смаку і разом з тим елегантністю.

Потоп Бісмарка (41%)

Це продукт шотландських пивоварів. Пиво своїм смаком нагадує міцний Ель світлих сортів, але з великим вмістом хмелю. Вважається, що» потопі Бісмарка " містить в 4 рази більше хмелю, ніж класичний варіант, що позначається на його багатогранному ароматі.

Пінне відрізняється пікантною гіркотою, злегка палючим післясмаком.

Шоршбок (43%)


Продукт німецької пивоварні, яка створила напій екстра-класу. Кріплення пінного проводиться шляхом численного заморожування. Всього компанією було випущено 36 пляшок.

Це пиво вважається легким. Згодом компанія розробила більш міцний напій.

Крутий корабель: Обелікс( 45%)

Нідерландська компанія створила продукт з «підмоченою» репутацією. На ринок вийшла інформація, що пивовари додають в пиво для міцності віскі. Новина не підтвердилася, але кількість продажів різко впала.

Кінець історії (55%)

Назву свого продукту шотландські пивовари дали на честь політичного філософа. Міцне пиво з переважанням тютюнових ноток, шоколаду і паленого цукру. Після декількох ковтків залишається тривалий післясмак дуба і ялівцю.

Цікаво! "Кінець історії" штучний і по-справжньому елітний продукт, кожна пляшка якого поміщена в опудало тварини: 1 пляшка була випущена в Зайці, 3 – в білку, 7 – в горностаї.

Шоршбок 57 (57%)

Німецька пивоварна компанія не зупинилася на марці Шоршбок міцністю 43%. Експериментальним шляхом вона створила більш міцний варіант з вмістом алкоголю 57%. Досягти таких показників вийшло шляхом тривалої ферментації.

Пиво Шоршбок з ароматом солоду, диму, меду і з коньячним післясмаком.

Класний корабель: почніть майбутнє (60%)

Голландська компанія створила міцний продукт з пікантною гіркуватістю хмелю і характерними фруктовими нотками. Це тягучий напій, який не містить традиційних для пива бульбашок.

«крутий корабель» вважається доступним варіантом, який можна замовити на сайті компанії.

Армагеддон (65%)

Шотландська компанія зварила міцний напій, схожий за смаком з традиційним пінним. Пивоварам вдалося зберегти хмільний і солодовий аромат. Для врівноваження підвищеного вмісту алкоголю скористалися солодким карамельним відтінком.

Армагеддон відомий своєю скандальною історією. Деякі споживачі заявили про несумісність справжньої міцності і заявленої на етикетці. Вміст алкоголю різнився на 20%.

Зміїна отрута( 67,5%)

Продукція шотландських пивоварів. До складу міцного пива входять добре просмажений солод, дріжджі пивні і дріжджі шампанського. За смаком пінне гостре, схоже з пряним лікером. Після кількох ковтків залишається карамельний післясмак.

Важливо! Виробники не рекомендують вживати "зміїну отруту" більше однієї пляшки за раз і радять його пити дрібними ковтками.

Класний корабель: таємниця пива (70%)

Нідерландські пивовари створили продукт, який можна назвати коктейлем з пива і віскі. Він з'явився в результаті змішування цих напоїв, володіє характерними рисами того й іншого алкоголю. На сьогоднішній день продукції належить статус найміцнішого пива в світі.

Міцне пиво вважається унікальним продуктом. Воно відрізняється високою вартістю на тлі складної технології і високого попиту. Перед вживанням таке пінне краще охолодити до 6 °C. Таким чином напій позбудеться від спиртових ноток, розкриється його складний смак.

Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: найміцніше пиво, як воно виробляється і чи додають в нього спирт