Пиво Гіннесс (Guinness) — гордість Ірландії і дітище Артура Гіннесса, автора знаменитої «Книги рекордів Гіннесса». Народжений майже 300 років тому, він впав у душу корінних жителів, ставши більше, ніж просто напоєм. Не дарма ірландці вважають Гіннес символом країни і ніколи не називають пивом.
Найбільш впізнавана марка в світі може похвалитися не тільки смаком і якістю, але і дивовижною історією становлення. Шлях бренду сповнений дивовижними випадковостями і неймовірними збігами. Вже тільки тому пиво Guinness заслуговує на увагу.
- Історія та нагороди бренду
- Особливості виробництва та склад
- Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність
- Різновиди
- Draught, 4,2%
- Hop House 13 Lager, 5,0%
- West Indies Porter, 3,2%
- Foreign Extra Stout, 7,5%
- Guinness Original, 4,2%
- Dublin Porter, 3,8%
- Nitro IPA, 5,8%
- Детальніше про азотну капсулу
- Як відрізнити оригінал від фальсифікату і вартість напою
- Правила вживання
- Відео огляд пива Гіннес: сорти і марки
Історія та нагороди бренду
У середині XVIII століття в маленькому селі Селбрідж в глибині Ірландії жив архієпископ Артур Прайс. Був Він людиною далекою від побуту. А тому для виконання мирських справ найняв керуючим колишнього конюха Річарда Гіннесса, якому допомагав син Артур. Хлопчина крутився по господарству, а у вільний час разом з батьком варив Ель до хазяйського столу.
У 1752 році містер Прайс помер, залишивши батькові і синові нечувані на ті часи 200 фунтів. На ці гроші молодий чоловік орендував маленьку пивоварню в Лейксліпе, де почав варити Ель на продаж. Через три роки він переїхав до Дубліна і розширив виробництво, а в 1799 році почав варити темне пиво з вершковою піною. Так почалася історія бренду Гіннес.
У 1803 році Артур Гіннес помер і справа перейшла до його синів. Троє з них вирішили пов'язати своє життя з пивоварінням, за всіма показниками перевершивши батька. Компанію очолив Артур II. Після його смерті управління прийняв старший син Бенджамін Лі. Протягом 13 років він твердою рукою вів бренд до успіху.
У 1868 році пост керуючого зайняв ще один нащадок Артура Гіннесса — Едвард Сесіл. При ньому компанія стала публічною, але сім'я зберегла за собою контрольний пакет акцій. Виробництво за ці роки модернізували, оснастили підвізною залізницею.
Мабуть, Сесіл був останнім з Гіннесів, хто серйозно займався виробництвом. Його нащадок запам'ятався тим, що почав активно рекламувати пиво. Після Другої світової війни фірми очолювали лише запрошені менеджери. На щастя, на якості це ніяк не позначилося.
До кінця XX компанія об'єдналася з Grand Metropolitan, сформувавши корпорацію Diageo. Пиво Гіннес вироблялося в 49 і продавалося в 150 країнах, в тому числі і в Україні. У 2014 році був відкритий новий завод в Дубліні, оснащений самим високотехнологічним обладнанням у світі. Він і до цього дня залишається головним стовпом економіки Ірландії.
В активі бренду десятки престижних нагород. Тільки за останні 20 років пиво Гіннеса отримало чотири золоті, дві срібні та одну бронзову медаль. У 2016 році корпорація завоювала гран-прі на конкурсі Beer Marketing Awards, а в 2015 році отримала приз в Каннах за кращий рекламний ролик.
Особливості виробництва та склад
Пиво Гіннес довгий час готували з суміші свіжого і відстояного портера для додання йому молочного відтінку і густий пінної шапки. У XX столітті від такого способу відмовилися. А отримання рясної піни забезпечили збагаченням продукту не вуглекислим газом, а азотом за допомогою азотної капсули.
І це далеко не єдина хитрість виробника. Домогтися якості і яскравого смаку дозволяє ретельно продумана технологія:
- Ячмінь закуповують у перевірених фермерів десятиліттями;
- Воду беруть з місцевого озера Пулафука, розташованого в графстві Віклоу;
- Яскравий смак хмелю досягається за рахунок збільшення його кількості в складі;
- Для виготовлення пива Гіннес використовується власний вид дріжджів, які зберігаються під замком;
- Характерний смак і червонуватий колір-результат особливої обсмажування солодового ячменю при 232 °C;
- Перед розливом пиво перевіряють на висоту шапки і кількість бульбашок в піні. Ця перевірка живе в компанії вже не одне століття.
Незалежно від країни виробництва, при варінні пива Гіннес дотримується високих стандартів, встановлених на Ірландській пивоварні St. James’s Gate.
У складі напою всього чотири інгредієнти: вода, солод, хміль і дріжджі. Солод добре обсмажують, за рахунок чого пиво отримує насичений коричнево-червоний відтінок. Варто згадати ще один важливий інгредієнт, без якого не було б пива Guinness — це сам Артур Гіннесс.
Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність
Ірландське пиво Гіннес складно з чимось переплутати, воно володіє неповторним ароматом і смаком. Темно-каштановий колір напою віддає на сонці червоними і карамельно-коричневими тонами.
Яскравий запах з суміші шоколаду, хліба, кави і ЗЕРНОВИХ будить спогади про щасливі миті в житті. Післясмак розкривається смаком іриски, солоду і лакриці. Ці незвичайні поєднання роблять пиво Гіннес легко впізнаваним при сліпому дегустації.
Міцність сухий сухий Ірландський Стаут від 3,2 до 7,8% залежно від сорту. Калорійність дивно низька для темного пива - всього 35 ккал на 100 г.
Різновиди
Потреба в розширенні лінійки сортів пива Гіннес з'явилася у фірми ще в середині минулого століття. І ось які результати дала ця робота.
Draught, 4,2%
Фірмовий і широко відомий крафт. Пиво має незвичайний кавовий смак через велику кількість паленого солоду, насичений темний колір і вершкове післясмак.
В останньому ковтку можна помітити фруктові мотиви і гіркоту лимонної скоринки, яка швидко поступається місцем молочно-шоколадним відтінкам. Guinness Draught-яскравий приклад приклад азотованого пива.
Hop House 13 Lager, 5,0%
Світле пиво чистого бурштинового кольору верхового бродіння. Вариться з суміші американського і австралійського хмелю. Літній варіант Гіннес з фруктовими освіжаючими нотами і цитрусовим ароматом.
West Indies Porter, 3,2%
У 1801 році саме цей стаут відправився до далеких берегів одним з перших. Насичений рубіново-червоний колір обумовлений особливою обжаркой ячменю. Смак карамельного солоду доповнюється тонами паленої іриски, кави і какао бобів. В ароматі проявляється солод, шоколад і чорна кава.
Невелика міцність залишає солодкий післясмак, який можна ще довго смакувати.
Foreign Extra Stout, 7,5%
Найміцніший напій в лінійці Гіннес з особливим характером. Здатний витримувати тривалу морську транспортування без шкоди для якості. Зварений за рецептом West India Porter, що зберігся з XIX століття.
Стаут відрізняється сильним ароматом хмелю і паленого зерна з фруктовим акцентом. Смак повнотілий, гірко-солодкий, пікантний.
Guinness Original, 4,2%
Міцність пива залежить від країни виробництва і варіюється від 4,2 до 6,0%. Рецепт цього стаута майже повністю повторює склад старовинного портера, який варив сам Артур Гіннес.
В Україні виробляють ліцензійний варіант Guinness Original з насиченими шоколадно-кавовими нотами, терпким фруктовим ароматом і солодким присмаком. У 2016 році був проведений ребрендинг марки, який торкнувся не тільки зовнішній вигляд упаковки, але і смак пива — Гіннес оригінал став більш м'яким і теплим.
Dublin Porter, 3,8%
Ще одне «червоне золото» низового бродіння з пивоварні Гіннесса. Вариться за старовинними рецептами із застосуванням сучасних технологій. М'який солодко-гіркий смак поєднується з ароматом хмелю і карамелі.
Пиво не має палених тонів, незважаючи на колір і тип.
Nitro IPA, 5,8%
Остання новинка компанії — Червоний індійський Ель особливої варки. Аромат поєднує соснову деревину, цитрус і хмільні мотиви. Смак повний, ячмінний з фруктовими тонами і хмільним акцентом в горлі. У послевкусии вгадується акцент вершків і хмельовий шлейф.
Крім цих сортів пивоварня виробляє інші види пива Гіннес для внутрішнього ринку: Guinness Golden Ale, Guinness Blonde American lager, Guinness Smooth, Guinness Special Export, Guinness Black lager. Всі вони, хоч і випущені під брендом Гіннес, не є «сімейними рецептами», а належать викупленим приватним компаніям.
Детальніше про азотну капсулу
У 1989 році пивовари Гіннеса помітили, що пиво, розлите в тару, погано піниться і втрачає частину газації. Тоді був придуманий особливий віджет (Floating widget) - азотна капсула, яка при відкритті починала активно виділяти азот, що збільшувало пінність напою.
Виглядає така капсула як пластиковий білий кулька до 2 см в діаметрі з отвором, виконаний з харчового матеріалу. Його кладуть в банку перед закупорюванням. У процесі зберігання пиво через отвір заповнює віджет, а під час відкриття витісняється азотом. Перемішуючись з пивом, що знаходяться в банку, воно створює високу, стійку піну.
Пиво Гіннес з азотною капсулою стало справжнім проривом, а сам винахід в 1991 році отримало британську Королівську нагороду.
Як відрізнити оригінал від фальсифікату і вартість напою
Оскільки сортів пива Гіннес багато і згадати особливості і характеристики кожного під силу тільки експерту, основною гарантією справжності напою виступає азотна капсула.
Віджет в жерстяних банках (shaped widget) при потряхивании буде заглиблюватися об стінки. При розливі такого пива в келих повинна з'явитися густа і щільна вершкова піна, яка не осідає до останнього ковтка. Віджет в скляних пляшках (rocket widget) плаває в рідині, його добре видно.
Капсулу дорого і незручно підробляти, а тому напій з нею в 99% випадків оригінальний.
Гурмани кажуть, що пиво Гіннес, зварене в пивоварнях Carlsberg Ukraine хоч і є оригінальним в плані документації, але програє в смаку своєму Дублінському двійнику. Якщо надасться можливість — краще купувати портер, який прибув з Ірландії. До речі, на імпортному пиві кришка відгвинчується, а не відходить з легким бавовною при повороті в сторону.
Правила вживання
Для розкриття смаку і аромату ірландського стаута була придумана спеціальна система розпивання з наливанням в два етапи і використанням спеціального посуду.
Як правильно пити пиво Гіннес, покроковий алгоритм:
- Візьміть келих тюльпана зі скла розміром з Пінту та логотипом компанії.
- Тримаючи під кутом в 45°, наповнити його на ¾ і дати відстоятися приблизно дві хвилини. Візуально — до появи чіткої межі між піною і рідиною.
- Після долити залишки пива під великим напором через спеціальний сепаратор, створивши шапку піни.
- Потім дати знову відстоятися до появи кордону.
Іноді бармени доливають другу частину пива, малюючи сепаратором трилисник. В результаті він чітко виділяється на поверхні піни.
У домашніх умови зробити все за правилами складно, тому процедуру можна спростити. Досить подати пиво охолодженим до 6-10 °c, акуратно налити в келих на ¾ частини, тримаючи його під кутом. Після того як піна осяде, вилити залишки, направивши струмінь в центр склянки.
Закушувати пиво Гіннес рекомендують стравою з будь-якого м'яса. Це може бути свиняча рулька, запечена курка, тушковані з капустою ковбаски, пиріг з нирками. Дівчата можуть побалувати себе поєднанням стаута з шоколадом, фруктовою випічкою і морозивом.
Своєрідний смак пива Гіннеса — це те, що зробило його одним з найкращих стаутів у світі. Всі марки пінного гідні дегустації, спробуйте і ви легендарний напій, щоб сказати: «це добре для мене».
Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua