Пиво Стаут (Stout) відноситься до Елів верхового типу бродіння. Цей вид пінного становить тільки 10% від усіх видів пива, але шанувальники знають, що зробили правильний вибір. Від лагера Елі відрізняються більшою міцністю, темним кольором і паленим смаком.
Спочатку Стаут було популярно тільки в Ірландії, але поступово стало затребуваним в інших країнах, в тому числі в Україні. Цей брутальний напій доставить чимало приємних хвилин, якщо знати, як правильно його пити.
- Історія напою
- Особливості виробництва
- Смакові характеристики стаута
- Види стаутів
- Сухий (dry stout), 4,0-5,0%
- Молочний стаут (Milk Stout), 4,5-7,0%
- Вівсяний (Oatmeal Stout), 4.0-7.0%
- Стаут закордонного типу, 5,0-12,0 %
- Russian Imperial Stout, 8,0-12,0%
- Балтійський, 7,0-10,0%
- Шоколадний, 5,0-8,0%
- Портер, 4,5-9,5%
- Устричний, 4,5%
- Американський, 5.0-7.0%
- Правила вживання Стаут пива
Історія напою
За старих часів стаутом називали будь-яке міцне пиво незалежно від стилю, кольору і виду. Перша згадка терміна зустрічається в Егертонських літописах другої половини XVII століття. У 1721 році цей темний ароматний напій міцно закріпився на своїх позиціях і перейшов в розряд алкоголю для широкого вживання. Тоді ж слово "стаут" назавжди переплелося з поняттям «портер» і стало сприйматися, як одна з його різновидів. Елевий сорт пива з цього моменту почав асоціюватися не тільки з міцним, але і темним видом хмільного.
У 1820 році пивовар Артур Гіннес створив сорт кавово-коричневого пива з більшою міцністю, ніж у портерів. Він охрестив своє творіння "стаут-портер", пізніше за ним закріпилася назва stout.
В даний пиво Стаут — це темний ель з щільною текстурою, насиченим гіркуватим смаком, густою піною і бадьорить ефектом.
Особливості виробництва
Пиво Стаут-результат верхового бродіння, яке відбувається при температурі від + 15 до + 25 °C. процес виготовлення напою ділиться на кілька етапів:
- Спочатку зерна ячменю пророщують тиждень, після сушать 24 години до придбання темно-коричневого кольору при температурі 250 °С.
- Потім готують сусло, подрібнюючи смажені зерна і перемішуючи з водою.
- Отриману суміш кип'ятять, упарівая до потрібної консистенції.
- Затор поміщають в дерев'яні або металеві ємності, з'єднують з ельовими дріжджами, які утворюють на суслі дріжджову шапку, і залишають на бродіння. Процес займає кілька місяців.
- Ферментоване пиво фільтрують і розливають по пляшках.
Для виробництва пива Стаут використовують самий чорний, пережитий солод. Саме він дає напою екзотичні відтінки і запам'ятовується післясмак.
Смакові характеристики стаута
При верховому бродінні утворюється більше ефірів і ароматичних сполук, через що смак і запах стаутів набагато яскравіше, ніж у інших сортів пива.
Будь-якому сорту темного Елю притаманний неповторний аромат смаженого зерна, ягід, фруктів і навіть вина, який проявляється в різному ступені. У смаку відчувається збалансована гіркота шоколаду, кави, карамель, ноти фруктів і квітів. Це можуть бути слабо виражені або помірні мотиви сухофруктів, меліси, лакриці. У міцних видах пива відчувається тонкий чистий запах алкоголю.
Все Стаути кілька суші портерів і ароматні Лагерів.
Колір — темно-коричневого і вугільного до середньо-коричневого. Може бути матовим. Піна - різних відтінком шоколадного.
Види стаутів
Спочатку стаути вважалися ірландськими напоями. Після того як їх популярність вийшла за межі країни, Темний Ель стали варити всі без винятку. Завдяки цьому з'явилося багато його різновидів. Описи найбільш популярних видів Стаута наведені нижче.
Сухий (dry stout), 4,0-5,0%
Типовий стаут для більшості споживачів, має майже чорний колір з гранатовими відблисками. У смаку відчувається смажений ячмінь, холодна кава, карамель. У пива висока щільність, густа консистенція. Розливні версії з кремовою текстурою. Післясмак може бути сухим, кавовим або з нальотом солодової солодощі. Пиво дивно м'яко для такої частки пережитого зерна.
В ароматі домінують кавові нотки, можуть виникнути мотиви шоколаду, какао або смаженого хліба. Хмільний аромат майже відсутній.
Бренди: Guinness, Murphy's, Beamish, O'hara's Celtic Stout
Молочний стаут (Milk Stout), 4,5-7,0%
Це британський варіант стаута. Одним з його інгредієнтів є молочний цукор. Лактоза не піддається ферментації, тому у напою солодкий вершковий смак з нотками чорної кави або еспрессо. В ароматі присутні мотиви смаженого зерна, іноді з вкрапленнями шоколаду. Гіркота помірна. Відчуваються фруктові ефіри.
Колір молочного стаута від темно-коричневого до чорного з густою піною вершкового відтінку.
Бренди: Mackeson, Watney, Farsons.
Вівсяний (Oatmeal Stout), 4.0-7.0%
Один з найстаріших сортів стаута з мінімальним вмістом вівса. Смак напою збалансований з нотками кави, деякою фруктовістю. Гіркота легка, можуть з'явитися землисті, горіхові або зернові мотиви. Післясмак середньо-сухе з часткою солодової солодощі. Аромат м'який, з кавовим характером, вівсяними тонами, горіхово-зерновими вкрапленнями.
Колір вівсяного стаута від чорного до середньо-коричневого, непроникний, матовий. Піна різних відтінків шоколаду.
Бренди: Samuel Smith, Maclay, Goose Island.
Стаут закордонного типу, 5,0-12,0 %
Місце виготовлення не Ірландія і Британія, а інші країни. Тому стаут називають іноземним (foreign). Напій характеризується смаковим розмаїттям: від сухого гіркого до солодкого, з яскравими шоколадними або зерновими тонами. Гіркота від середньої до сильної. Може з'явитися трав'яний, квітковий або землистий відтінок. Аромат обсмаженого зерна з мотивами кави, шоколаду, карамелі. Можуть бути вкраплення меліси, сухофруктів або Кіна. Хміль відсутній.
Колір іноземного стаута від коричневого до глибокого чорного. Пінна шапка міцна, різних відтінків какао.
Найбільш відомі бренди – Lion Staut, ABC Staut, Dragon Staut.
Russian Imperial Stout, 8,0-12,0%
Це пиво з яскраво вираженим ароматом фруктів варять в Англії. Свого часу його експортували до двору Катерини II, звідси така незвичайна назва. Смак стаута інтенсивний, складний і багатий, з нотками фруктів, хмелю і зерна. Гіркота до агресивно вираженою, міцність висока. Спирт забезпечував збереження продукту при його доставці по морю.
Методи виготовлення Імперського стаута мають особливості: після зброджування пиво дозріває в бочках, а потім цілий рік стоїть в пляшках у винних погребах.
Колір пива дуже темного червоно-коричневого до вугільного чорного. Пінна шапка щільна, висока, коричнева.
Марки: Samuel Smith, Courage, Rogue, Victory Storm King.
Балтійський, 7,0-10,0%
Один з варіантів російського імперського стаута. Його виготовляють в Балтії, використовуючи інгредієнти і технології, характерні для даної місцевості. До складу Елю входить більше дріжджів, а бродіння починається при меншій температурі.
Шоколадний, 5,0-8,0%
Цей різновид Елю продається і під іншим найменуванням – кавовий стаут. При виготовленні напою використовують підсилювачі смаку-шоколад і кава. Отримують шоколадний стаут з дуже темного, добре просмаженого солоду. Колір пива майже чорний, а піна нагадує пряжене молоко.
Бренди: Rogue Ales Chocolate, Young's Double Chocolate
Портер, 4,5-9,5%
У 17-18 століттях всі види темного пива називалися портером, пізніше частина з них отримала назву стаут. Історично різниці між ними немає. Сучасний портер - те ж пиво Стаут з трохи меншою кількістю алкоголю.
Портер виробляють пивоварні Brewlok, BrewDog, Salden's.
Устричний, 4,5%
Назва говорить сама за себе: в минулі століття до пива Стаут подавали устриць. Молюски вважалися їжею для бідних, тому були в кожній таверні. Сучасні виробники додають невелику кількість устриць (устричний сік або м'ясо) в сусло. Завдяки такому компоненту пиво стає солодшим і набуває тонкий аромат морепродуктів.
Бренди: Porterhouse Brewing's Oyster Stout, Flying Dog's Pearl Necklace, MARSTONS Oyster stout, Salden's Oyster Stout.
Американський, 5.0-7.0%
У порівнянні з британськими варіантами Ель, виготовлений в Америці, має більш виражений смак смаженого зерна, схожий на Палену каву. При дегустації відчувається гіркота шоколаду і солодкість солоду, нотки хмелю. Аромат американського стаута від помірного до сильного, відчуваються вугільні мотиви, зерно з цитрусовим або смолистим характером. Є алкогольна складова.
Колір пива смолисто-чорний, хоча може бути і коричневим. Піна висока, шоколадного відтінку.
Серед відомих марок виділяють Sierra Nevada, Three Floyds Black Sun.
Правила вживання Стаут пива
Стаут – не те пиво, яке закушують воблою. Щоб відчути всю повноту смаку такого складного напою, потрібен інший підхід.
Темний Ель чудово поєднується з:
- Копченим м'ясом, рибою;
- Стравами, приготованими на вугіллі;
- Твердими сирами (Пармезан, Чедер);
- Рагу в солодкому соусі;
- Різними видами морепродуктів;
- Смаженою куркою;
- Шоколадом;
- Морозивом.
У більшості випадків Стаут не потрібно закушувати — смак настільки насичений, що його не хочеться заїдати. Перед вживанням пиво не охолоджують, воно повинно відповідати кімнатній температурі. Подають Ель у пінтовому посуді.
Згідно з британською традицією, кількість напою обмежується наступними нормами: для чоловіка достатньо пінти stout, тобто 0,56 л; жінкам бажано скоротити порцію вдвічі.
Темний стаут підходить для різних ситуацій: пивом можна насолодитися на самоті або пригостити друзів, взяти з собою на природу і в лазню. Напій допоможе створити невимушену, веселу атмосферу і порадує приємним післясмаком. Крім того, всі види цього темного Елю корисні, бадьорять і дарують гарний настрій.
Автор: Ірина
спеціально для byhaem.in.ua