Огляд бельгійського пива Хугарден (Hoegaarden) - харизматичний напій з давньою історією

Хугарден (Hoegaarden) — назва нефільтрованого пшеничного, тобто білого пива, яке виробляють в невеликому бельгійському селі. Пенному більше 500 років і весь цей час воно нерозривно пов'язане з місцем створення. Hoegaarden і сьогодні розливають там, де багато століть тому його подавали до монастирського столу.

пиво хугарден

Пиво Хугарден нефільтроване молочного, злегка темнуватого відтінку. Це один з відмінних ознак бельгійського Елю (бланшу), що складається тільки з натуральних компонентів.

Історія та нагороди бренду

Згідно з архівними даними, вперше пшеничне пиво було зварено в 1318 році в селі Хугарден, розташованої у Фландрії. Але особливу популярність воно отримало через 200 років, коли недалеко від пивоварні були побудовані два монастирі. Брати швидко оцінили смак сільського елю і активно взялися за виготовлення напою.

Мабуть, варіння пива в ті часи вважалася богоугодною справою, тому ченці старанно експериментували з рецептурою, придумуючи нові версії пшеничного хмелю. Нарешті в 1445 році був створений унікальний сорт темного пива, до складу якого, крім пшениці, ячменю і вівса, увійшли коріандр і цедра апельсинів. За допомогою спецій ченці змогли позбутися від кислого смаку свого елю і зварили першу бочку пива Хугарден.

Під час Другої світової війни німці розграбували Виробництво, та й табірне пиво стало популярнішим білого бланшу через нижчу ціну. В результаті в 1957 році закрилася остання пивоварня в селі. Але лише через 9 років Пітер Селіс, який у молодості працював у пивоварнях хугардена, відродив виробництво.

Почалося з того, що він зварив для своїх друзів пиво по пам'яті, не забувши додати коріандр і апельсинову цедру. Бланш вийшов відмінним і П'єр швидко заснував пивоварну мануфактуру De Kluis, що перекладається як «Монастир». До 1985 року підприємство виробляло понад 70 тис.гектолітрів пива на рік.

Пожежа обірвала починання молодого підприємця. Згоріло практично все. Щоб відновити виробництво, потрібно було багато грошей, банки не допомогли. Довелося віддати 45% акцій власникам бельгійського пивоварного заводу Stella Artois в обмін на інвестиції. Пивоварне виробництво було відновлено, але нові господарі багато чого змінили. Це пішло на користь бренду.

У 1989 році П'єр Селіс продав акції компанії Interbrew, яка об'єдналася з виробником AmBev у 2004 році. В даний час пиво Hoegaarden виготовляють в Льєжі, а експортують по всьому світу.


якість цього пивного алкоголю підтверджується багатьма нагородами:

  1. На Міжнародному конкурсі пива World Beer Cup у Філадельфії бельгійське пиво Hoegaarden було удостоєно золотої медалі в 1996, 2002, 2004, 2006 роках, а сорт Hoegaarden Wit отримав такі нагороди в 2008, 2016 роках.
  2. У чемпіонаті світу з пива World Beer Championship, що проходив в Чикаго в 1998 році, бренд Hoegaarden Original White отримав платинову медаль.
  3. На фестивалі» Австралійська міжнародна пивна премія " пиво Хугарден удостоєно золотої медалі в 1998, 1999, 2000 роках, а також срібною (1998)
  4. Брюссельська провідна незалежна організація шеф-кухарів і сомельє "International Taste &#amp; quality Institute" нагородила Hoegaarden White золотою медаллю (2002, 2004, 2006, 2008). А в 2015 році отримали срібні нагороди 5 брендів (Hoegaarden White, Hoegaarden Forbidden Fruit, Hoegaarden Radler Agrum, Hoegaarden Speciale, Hoegaarden Radler Lemon &#amp; Lime), а Hoegaarden Grand Cru удостоєний бронзи.
  5. На фестивалі Beer and Whiskey Festival в Стокгольмі завойовані срібні медалі (2010, 2013, 2016).

Це далеко не весь список регалій, якими нагородили неповторний за смаком і якістю пінний алкоголь Хугарден.

Особливості виробництва та склад

Одним з головних інгредієнтів бланшу вважається непророщена пшениця, частка якої становить майже 50%. Завдяки їй напій виходить м'яким, з натуральним смаком свіжого хліба.

Крім пшениці, до складу пива Hoegaarden входять також продукти:

  • Ячмінний солод;
  • Несолоджений овес;
  • Особливий сорт дріжджів, завдяки яким утворюється м'яка, густа піна;
  • Насіння коріандру і висушена цедра апельсинів Кюрасао.Саме вони надають напою специфічний смак з легкою кислинкою і приголомшливий аромат трав з цитрусовим відтінком.

Технологія виготовлення темного пива Хугарден трудомістка і копітка. Пиво проходить багато процесів, перш ніж потрапити в пляшки.

Алгоритм варіння бельгійського Елю:

  1. Спочатку із зернових продуктів отримують солод.
  2. Потім його з'єднують з пшеницею і при нагріванні до 75 градусів перетворюють крохмаль в цукор.
  3. Далі розчин, відокремлений від дробини — нерозчинної речовини — стерилізують і кладуть в сусло коріандр, апельсинові кірки.
  4. Потім масу проціджують і охолоджують.
  5. Найважливішим етапом є бродіння, коли додають дріжджі, які перетворюють цукор у вуглекислий газ та спирт.
  6. Потім протягом 5 діб вміст піддається верховому бродінню при температурі 18 — 25 °С.
  7. Після дозування і витримки напій проганяють через центрифугу, звідки він надходить в резервуари табірного відділення.
  8. На завершення знову кладуть дріжджі і цукор для повторної ферментації, від чого пиво стає насиченим.

Варене пиво розливають у бочки, де воно бродить ще кілька тижнів. Готовий продукт виходить з дивно м'яким, без гіркоти смаком, світло-жовтого, злегка мутнуватого кольору. За цей відтінок Hoegaarden називають сонцем в келиху.

Пиво або пивний напій

У всьому світі бельгійський бренд Hoegaarden вважається пивом, але в Україні цю торгову марку представляють як пивний напій. Причина-в нетрадиційному складі. Коріандр і апельсинова цедра не відповідає переліку компонентів пива, встановленому законом. Мета такого проекту — захистити населення країни від неякісного алкоголю, в який додають сторонні речовини.

Цікавий той факт, що пивним напоєм називають тільки Хугарден українського виробництва, бельгійський продукт як і раніше називають пивом.

Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність

Білий Ель Хугарден володіє яскравим освіжаючим і одночасно м'яким смаком, який поєднує в собі кислинку і солодкість. При вживанні пива не відчувається гіркота. Його неповторний аромат, що поєднує нотки апельсинової цедри, прянощів, стиглої пшениці і коріандру, навряд чи когось залишить байдужим. Піна настільки щільна, що її можна їсти ложкою.

Показник калорійності варіюється залежно від виду: 45-70 Ккал на 100 г напою. Вміст алкоголю теж залежить від сорту пива Хугарден — 3,0-8,5 %.

Невелика кількість такого продукту принесе користь для організму, оскільки містить вітаміни B, C, РР, а також антиоксиданти та органічні кислоти.

Сорти пива Хугарден

На українському і міжнародному ринку бренд Хугарден представлений декількома сортами..

Hoegaarden White, 4,9%

Саме біле пиво Хугарден, що володіє ароматом пшениці і цитрусів, принесло славу П'єру Селену. Воно містить 4,9% алкоголю. Сорт настільки затребуваний, що його експортують в усі країни світу.

З 2005 року в Україні (ПрАТ "Абінбев Ефес Україна") за ліцензією компанії InBev, відповідно до рецептом і технологією випускають пиво Hoegaarden Witbier, хоча воно незрівнянно з оригіналом.

Hoegaarden безалкогольний

Його колір, аромат нічим не відрізняється від класичного бланшу, але смак трохи солодший, оскільки спирт відсутній. Відповідно збільшується показник калорійності-він досягає 70 Ккал/100 г.

Є ще одна відмінність від титулованого побратима: присмак кислинки в безалкогольному Хугардене відчувається в меншій мірі.

Hoegaarden Grand Cru, 8,5%

Даний сорт популярний не менше Hoegaarden Original White, але в нашій країні зустрічається рідко. Його виробляють з ячмінного солоду і витримують не менше 3 років в бочці.

Нефільтроване пивоGrand Cru золотистого кольору з ароматом фруктів і підрум'яненого бісквіта. Незважаючи на високий відсоток спирту, легко п'ється і не викликає похмілля. У нього приємний м'який смак без гіркоти.

Hoegaarden Speciale, 6,5%

Сезонна різновид Хугарден, володіє гірким смаком з різкуватою кислинкою. Продегустувати його можна тільки в Бельгії.

При варінні цього сорту пива використовують багато більше ячмінного солоду, ніж в інших видах. Після вживання напою довгий час відчувається смак добре просмаженого солоду. За консистенцією пиво тягуче, у нього приємний золотистий відтінок.

Hoegaarden Rose, 3,0%

Рожеве пиво вийшло на ринок у 2007 році. У цьому сучасному бренді змінений рецепт класичного варіанту Хугарден: до складу інгредієнтів додана малина, яка надає рідини червонуватий відтінок.

Смаковий букет включає в себе поєднання спецій, пшениці і ягід.

Hoegaarden Citron, 3,0%

Ще один новий бренд в лінійці Хугарден — в традиційну рецептуру доданий лимон. Біле пиво володіє яскравим освіжаючим смаком, особливо хороший в спекотні літні дні.

Hoegaarden Grapefruit, 4,6%

Ще один різновид Хугарден – світле, нефільтроване пиво, яке виробляють в Україні. Відрізняється яскравим кольором, різким смаком з грейпфрутовими нотами. Міцність вище, ніж у інших фруктових напоїв.

Хугарден грейпфрут — пінне зі складним складом. Крім стандартних інгредієнтів, на етикетці вказано глюкозно-фруктовий сироп і ароматизатор Grapefruit. Напій сильно газований, випити пляшку залпом не вийде.

Hoegaarden Agrum, 2,0%

Пивний напій з додаванням цитрусових соків приємного рожевого кольору. Дуже гармонійне поєднання пива і фруктів, без пересиченості і гіркоти, в послевкусии — солод і Цитруси.

Hoegaarden Cherry, 4,9%

Поєднання класичного Хугардена з вишневим соком і ароматом цвітіння сакури. Один з кращих напоїв фруктової серії.

Як відрізнити оригінал від фальсифікату

Щоб купити справжнє пиво Хугарден, потрібно звернути увагу на наступні ознаки:

  • Тара – Скляна пляшка з розширеним горлечком і об'ємом 0,5 л і 0,75 л або алюмінієва банка, що вміщає 0,33 л і 0,5 л пива. Фруктове пиво випускається в тарі 0,25 л;
  • Етикетка виконана в стриманій колірній гамі, блакитний і золотистої, виглядає непомітно. На ній зображені два суміщених герба і білий напис з назвою пива, зроблена шрифтом в стилі середньовіччя і обведена синім контуром;
  • При наливанні утворюється густа, щільна, біла піна;
  • У смаку не відчувається хміль, пиво повинно бути трохи кислуватим, освіжаючим, з присмаком фруктів.

Правила вживання напою

Любителям пива Hoegaarden відомо чимало традицій і ритуалів, які збереглися з давніх часів. Одне з головних правил-пити бельгійський Ель випливає з масивних шестигранних пивних келихів. Завдяки товстому склу напій довго залишається холодним і зберігає свій незвичайний смак. Температура дегустованого алкоголю повинна бути 2-3°С.саме тому Хугарден називають «Холодне сонце в келиху».

Не менш важливо навчитися правильно наливати пиво. Келих попередньо обполіскують, кладуть в нього кубик льоду. Потім під кутом 45° наливають бланш, залишаючи в пляшці 1/3 пива. Після осідання піни додають решту.

Пиво Hugarden можна подавати як аперитив. Воно прекрасно поєднується з морепродуктами, особливо з тушкованими мідіями, чіпсами, копченим сиром. У Бельгії до білого Елю пропонують смажене насіння.

Всі види нефільтрованого пива Хугарден напевно припадуть до смаку любителям пінного алкоголю і подарують хвилини справжньої насолоди фруктово-пряним ароматом, запахом стиглої пшениці і м'яким смаком без гіркоти.

Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua

Великий відео огляд пива Хугарден (Hoegaarden)