Пиво БАД (Bud) - смак американської легенди

Пиво БАД (Bud, Budweiser) — один з найпопулярніших сортів пінного в США. Свою популярність напій отримав не тільки завдяки теплому, м'якому смаку, але і багаторічній суперечці між американськими і чеськими пивоварами за право використовувати назву бренду. Конфлікт досі не врегульований, тому в США пиво продається як Budweiser, а на території Європи використовується назва Bud.

пиво бад

Продукція під торговою маркою Будвайзер виробляється в Америці і ще чотирнадцяти країнах світу, експортується на 5 континентів, охоплюючи більше 80 ринків збуту. За даними рейтингу BrandZ Global TOP100 Bud є найдорожчим алкогольним брендом у світі.

Історія бренду

Пиво БАД позиціонується як напій для молоді, проте за плечима компанії багаторічна і нелегка історія становлення.

У 1875 році молодий пивовар з Німеччини Адольфус Бушес приїхав в новий світ для організації власної справи. Спеціальність була обрана не випадково. Німець з дитинства був оточений знавцями пивоварної справи, а тому досконально знав всі тонкощі варіння пінного.

Заповзятливий європеєць почав працювати на заводі свого тестя E. Anheuser &#amp; Co. Через рік компанія отримала нове ім'я Anheuser-Busch Company. В цей же час вона випустила першу партію пива, створеного під контролем Бушеса. Хмільне прийняли на ура і німець швидко наростив обсяги виробництва. Так з'явився сорт Budweiser-світлий богемський лагер низової ферментації, з малим вмістом алкоголю.

Адольфус також впровадив інноваційну на ті часи для США систему штучного охолодження, що збільшувало термін придатності напою. А витримка пива на букових стружках сприяла випаданню осаду в період дозрівання пива. Ці новинки технології помітно поліпшили якість пива і до початку XX століття БАД став національним напоєм американців.

Період сухого закону в США з 1919 по 1932 роки не підкосив бізнес німця, завод продовжував працювати. Більш того, події наштовхнули пивоварів на думку про створення безалкогольного варіанту звичного напою. Коли президент Рузвельт скасував сухий закон, в знак подяки пивовари піднесли йому пиво BUD, а всім бажаючим дали можливість протягом 5 днів пробувати напій безкоштовно.

У 2008 році контрольний пакет акцій бренду придбала Бельгійська пивоварна компанія InBev, що стала найбільшим виробником пива.

Особливості виробництва та склад

Пиво БАД не так просто стало національним надбанням. Причина любові до цього напою - в його дивно м'якому і теплому смаку, який виходить завдяки оригінальному складу. Крім звичних солоду і хмелю, пивовари додають в рецептуру рис і воду після багаторазової фільтрації. Коли пиво зріє, в сусло всипають букові стружки. Всі злаки для пива вирощують американські фермери, а ось хміль використовують імпортний з різних країн.

Пивовари БАД не довіряють машинам, а тому особисто перевіряють напій на всіх етапах виробництва і дегустують його не менше 5 разів до розливу в продажну тару. Варять пиво за технологією низового бродіння, з етапом дозрівання, фільтрацією і пастеризацією.

У пріоритеті у виробника стародавні традиції, а не Сучасні рецептури з великою кількістю консервантів, барвників і підсилювачів смаку. Фахівці компанії намагаються не відходити від первісної технології і методів, використаних ще 100 років тому.

Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність

Пиво БАД має світло-солом'яний колір, аромат хмелю і солодкий солодовий смак з дивно м'яким післясмаком (через рисового зерна), яке є тільки у цього напою. Піна слабка, формується тільки по краях келиха. Пінному властива деяка сухість, але вона не важка і груба, а легка, як подих вітерця.

Американське пиво дещо «легше» в калоріях, ніж європейське — в 100 г від 55 до 42 Ккал в залежності від сорту. Міцність світлого лагера з України стандартна для його класу — 4,8%. У США в лінійці БАД є напої з вмістом спирту 5% і вище.

Різновиди

Спочатку компанія випускала тільки один вид пива, але з часом аналіз ринку конкурентів показав, що споживачі хочуть різноманітності, і необхідно розширювати лінійку продуктів. У продажу з'явилися нові різновиди пива Бад.

Bud або Budweiser, 5,0%


Той самий легендарний лагер, який варив ще Адольфус Буш. Рецептуру з тих пір майже не змінювали.

У смаку виражена солодкість, в якій можна вгадати тони карамелі, бісквіта і м'якої гіркуватості. Аромат сухої трави доповнений хмелем і житнім хлібом. Класичний Bud King of beer підійде до страв з птиці і салатів.

Bud Ice, 5,5%

Був створений в 1994 році і швидко знайшов шанувальників. При виробництві айсбірів використовують технологію виморожування, що дає ще більш м'який глибокий смак, знижує калорійність і підвищує міцність.

Крижаний БАД п'ють при температурі +2-4°С.в якості закуски підійдуть курячі крильця, смажені в гострому соусі, тости з сиром і копчений бекон.

Bud Light, 4,2%

Лагер з низькою щільністю, легкою гіркуватістю і фруктовим ароматом. Безперечний лідер в Америці за кількістю продажів. Чудово освіжає і втамовує спрагу в жаркий день.

Випускається в трьох варіаціях: Bud Light Lime з цедрою лимона, Bud Light Orange з цедрою апельсина, Bud Light &#amp; Clamato Chelada з додаванням особливого пікантного коктейлю з томатів і прянощів.

Bud Light Platinum, 6%

«Кріплена» версія попереднього варіанту пива БАД. Виділяється виразним солодким смаком, більшою щільністю і відчутним вмістом алкоголю.

Поєднується з червоним м'ясом, ростбіфом, копченостями.

Bud Zero (Alcohol Free), 0,5%

Улюблене пиво американських водіїв і тих, кому не подобається алкогольний присмак. Бад безалкогольне придумали і випустили за часів «сухого закону», домігшись мінімальної міцності в 0,5%.

Budweiser Select, 4,3%

Низькокалорійний світлий лагер для американського ринку. Зробити пиво дієтичним вдалося за рахунок збільшення терміну витримки. Кількість цукрів за цей час зменшується, калорійність знижується.

Напій має легкий, освіжаючий смак, добре втамовує спрагу. Його можна без побоювання співати тим, хто на дієті.

Budweiser American Ale, 5,3%

Ця версія пива БАД з'явилася на ринку в 2008 році, адресована любителям пінного верхового бродіння. Ель має більш складний смак, ніж світлий лагер, відрізняється темним кольором і насиченим ароматом. У смаку відчуваються мотиви цитрусів і сухофрукти, тони солодкої карамелі. Піна вершкового відтінку, м'яка, тримається недовго. Пиво вариться тільки для внутрішнього ринку.

БАД темне добре закушувати солоними горішками, гуакамоле, хумус. Подають охолодженим.

Bud Brew 66, 4,3 %

Пиво розроблено спеціально для українського споживача, перша версія з'явилася в 2018 році. Смак м'який і ніжний, рисовий, з хмільною гіркуватістю і нотками карамелі. В ароматі присутні мотиви солоду і кукурудзи. Продається в чорних банках.

В Україні продається тільки пиво Бад класичне і безалкогольне в скляній пляшці і жерстяній банці. Інші види пінного можна придбати в аеропортах або на батьківщині напою.

Як відрізнити оригінал від фальсифікату

Пиво БАД підробляють рідко, але це не означає, що фальсифікату на полицях магазинів немає. У недобросовісних реалізаторів можна наштовхнутися на підробку, прострочення або на зіпсований напій.

Розпізнати сурогат можна за такими ознаками:

  • Пляшка. Оригінальне пиво БАД поставляється в фірмових класичних пивних пляшках 0,5 л, 0,33 л і 0,75 л і алюмінієвих банках 0,45 л і 0,75 л.пляшки гладкі з темного скла без візерунків і гравіювань. Банки з ключем під колір оформлення (червоним або синім в залежності від виду);
  • Етикетка. На пляшках повинна бути наклеєна рівно і чітко пропечатана. Сліди клею, бруд, криві строчки або розмазується при терті фарба-ознака неякісного продукту;
  • Вміст. Якщо зовнішній вигляд тари не викликав сумнівів, потрібно звернути увагу на колір і піну. Занадто світле або темне пиво-це прострочений продукт. Піна повинна бути м'якою, але стійкою не менше трьох хвилин, в ідеалі всі п'ять;
  • Запах. Свіже пиво БАД насичене ароматом хмелю, трави і хліба. Інші сторонні запахи говорять про псування або фальсифікат, таке краще не пити. Якщо пінне явно віддає спиртом, то це 100% підробка. Оригінальне пиво ніколи» не дозволить собі " подібного неподобства.

Правила вживання напою

Пиво БАД американці п'ють прямо з пляшок. У США немає стійкої культури розпивання пінного, як Німеччини або Чехії. Єдина умова-пиво повинно бути неодмінно охолодженим до 4-6 °C з конденсатом на пляшці.

В якості закуски до американського лагеру підійдуть смажені на грилі сосиски, птиця, сири. Традиційні для жителів США страви теж органічно поєднуються з напоєм — піца, джамболайя, хот-доги.

Будвайзер не п'ють з рибою. Американці взагалі не вживають в їжу сушену, в'ялену і копчену рибу. Вона вважається "напівсирої", оскільки не пройшла термічну обробку. В крайньому випадку можуть подати до пива смажену білу рибу, але ніколи жирну червону — смак продуктів зникне.

Bud Light добре поєднується з овочевими салатами, сирними нарізками, горіхами. А його» фруктові " версії п'ють самостійно, без доповнюючих закусок.

БАД чорний — пиво дуже легке (екстрактивність всього 9%), невагоме, здається розведеним, хоча це не так. Пити його краще соло або з тонким десертом на зразок морозива. Смак ненасичений, тому з яскравою закускою загубиться зовсім. Хороший літній варіант пінного.

Вартість та відгуки

Пиво БАД можна віднести до середнього цінового сегменту. Класичний світлий лагер, вироблений в Україні, коштує 30-38 грн за пляшку ємністю 500 мл. Ціна БАД 66-трохи більше 41 грн, безалкогольний варіант коштує 25-28 грн.

Завдяки невисокій ціні і відмінному смаку, пиво БАД має чимало позитивних відгуків від покупців.

Василь

Можливо, я єдина доросла людина в світі, який до цього дня не пив пиво бад, але ось так вийшло. Купив просто щоб спробувати. Відчуття, що зварено для людей, які не люблять класичне пиво. Дуже м'яке, Нейтральне, з невеликою солодовістю в смаку. Відмінно втамовує спрагу, можна випити багато, на ранок не болить голова. Дивно, але мені Бад сподобався. Пити можна, тільки піна нестійка. 

Ігор

Почну з достоїнств — невисока ціна, оригінальний смак. Легке, солодкувате, без гіркоти. Приємне, підходить для будь-якої ситуації. І з рота потім пивом не тхне. Як на мене, кращий варіант за свою ціну.

Світлана

Класичний світлий лагер, легкий і приємний. Жіночий варіант. Обсяг немаленький, достатній, щоб відчути смак. Але швидко вивітрюється, тому пити треба швидко. Потім стає неприємним.

Микола

Для мене це не пиво, а водичка, не гірке і не міцне. Я таке не п'ю. Після 4 пляшок тільки в туалет і бігав, в голову зовсім не вдарило. Більше не візьму це бад. Не пацанський варіант. 

Американське пиво БАД з німецьким корінням відмінно прижилося в Україні. Вітчизняні цінителі бренду розділилися на два табори. Одні продовжують стверджувати, що краще німецького хмелю нічого немає, Інші доводять, що американці задали новий стандарт в пивоварінні. Щоб вибрати, доведеться спробувати і порівняти.

Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд різновидів пива БАД