пиво Ефес (Efes) - огляд турецького бренду, різновиди і правила вживання

Пиво Ефес (Efes) — головний продукт турецької компанії Anadolu Efes, на частку якого припадає 90% продажів хмільного в Туреччині. Лагер експортується на 60 зовнішніх ринків, крім того в ряді зарубіжних країн засновано власне виробництво популярної марки. Є такі пивоварні і в Україні.

пиво эфес

Компанія володіє 11 пивоварними та 3 солодовими заводами в одинадцяти регіонах країни. Всі підприємства оснащені найсучаснішим обладнанням, власними лабораторіями і новітніми технологіями, що гарантують високу якість напою.

Історія бренду та нагороди

Назвою пиво зобов'язане старовинному турецькому місту Ефес. Це була друга після Риму культурна і політична столиця античності. Пивовари компанії запевняють, що лише модифікували рецепт, який придумали ще в давнину. Місто розташовувалося поблизу сучасного Ізміра, де знаходиться одна з пивоварень.

Історія пілснера Ефес Пілснер почалася в 1969 році. Дві турецькі компанії об'єдналися в холдингову групу Efes Beverage Group і почали варити пиво з однойменною назвою. З часом було відкрито 5 місцевих пивоварень.

У 1990 років Anadolu Efes розширила територію продажів і стала експортувати пиво в найближчі країни. У 2012 році компанія взяла на себе зобов'язання SABMiller в Росії та Україні.

Флагман компанії-пиво Ефес Пілснер-неодноразово отримувало високі оцінки на престижних світових, європейських і внутрішніх конкурсах і фестивалях:

  • World Beer Cup, США, 1996-бронзова медаль
  • Monde Selection, Брюссель, 2014-срібна медаль, 2015 та 2016 — золота медаль
  • Superior Taste Award, Брюссель, 2014-нагорода Crystal Taste Award. 2015 і 2017 – нагорода 3 золоті зірки.
  • Міжнародний дегустаційний конкурс пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв у Києві, 2015-золота медаль
  • International Stevie Awards, 2015-срібна медаль
  • Platin Global 100 Awards в Туреччині, 2017 рік-перше місце в категорії "Напої".

Склад і особливості виробництва пива Ефес

Технології виробництва і склад пива Ефес не порушують канони класичного пивоваріння. Світлий лагер вариться з ячмінного солоду і хмелю на основі дистильованої води з додаванням мальтозної патоки.

Спочатку різні типи солоду подрібнюються, змішуються і обсмажуються — так вони краще віддають містяться в них цукру. Потім перемелений солод надходить в заторний котел, де змішується з теплою водою. Відбувається "осахаривание затору". Це означає, що натуральні ферменти розщеплюють крохмаль, який міститься в солоді, на прості цукру.

Наступним етапом затор потрапляє в фільтраційний чан, де відбувається відділення пивного сусла від залишків зерна. Сусло збирають в сусловарочном котлі і доводять до кипіння. Потім до нього додають хміль. Далі сусло потрапляє в гідроциклон, де очищається від частинок солоду і хмелю.

Охолоджене сусло переливають в бродильні чани і додають дріжджі. Вони перетворюють цукру сусла в алкоголь, ароматичні речовини і двоокис вуглецю, через яку утворюється пивна піна. Так в результаті процесу ферментації виходить зелене пиво — йому належить дозріти, щоб повністю розкрити свій смак і аромат.

Після дозрівання пиво фільтрують, насичують вуглекислотою і перекачують в танк для зберігання. При виробництві нефільтрованого пива цей етап пропускають. Весь процес займає 3-4 тижні.

Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність напою 

Пиво Efes Pilsener — класичний фільтрований лагер зі свіжим чітко вираженим смаком, легкою гіркуватістю і м'яким солодкуватим присмаком солоду і хмелю. Колір напою-золотисто-жовтий, яскравий, на світі прозорий.

Калорійність Ефес невисока, лише 46 Ккал на 100 г продукту. Відсоток алкоголю становить 5 одиниць. Це оптимальна фортеця для світлого пива такого типу.

Різновиди

З 1969 року Anadolu Efes помітно розширила асортимент продукції. Крім класичного Ефес Пілснер на ринку з'явилися ще кілька сортів пива.

Efes Dark, 6,1%


Темний лагер з ароматом паленого солоду, сухофруктів, ірисок і патоки. Піна густа, осідає мереживом на стінці келиха. Колір темний насичений, рубіновий на просвіт, щільний. Смак солодкувато-гіркий, пряний, з тоном шоколаду і карамелі, врівноваженими гіркотою хмелю.

Щільність напою Середня. Відмінно освіжає в жаркий день.

Efes Pilsener, 5,0%

Сорт-флагман, якому компанія зобов'язана більшістю нагород. На українських заводах, що належать групі Efes, пиво випускається під маркою Efes Pilsener. Впізнається за солом'яний колір, медово-квітковий аромат і збалансований м'який смак.

Відмінно поєднується з реберцями на грилі, смаженими курячими ніжками і сосисками.

Efes Xtra, 7,5 та 9%

Більш міцна версія традиційного пива Ефес. Відрізняється мідним кольором і щільною збитою піною, яка майже не осідає в келиху. Смак повний, щільний з нотками печеної груші, виноградного соку, хлібної скоринки і хмелю. Консистенція густіша, ніж у менш міцного побратима. Екстракт початкового сусла 15%. Спирт відчувається під кінець ковтка дуже м'яко.

Сорт традиційно вважають «зимовим». Ідеально доповнить шинку, смажену індичку, баранину.

Efes Fusion, 4,7%

Українська версія пива позиціонувалося, як молодіжний напій для компанії.

Це освіжаюче літнє пиво, з ароматом яблука і хмелю, нотками тропічних фруктів і сіна. Має чистий бурштиновий колір і легку гірчинку. Вважається прекрасним аперитивом.

Efes Malt (Efes Özel Harman Malt), 5,0%

Німецьке пиво у виконанні турецьких пивоварів. Чистий солодовий аромат без сторонніх включень. Напій яскравого медово-бурштинового кольору. Смак щільний з акцентом житньої хлібної кірки і спецій.

Рекомендовано подавати охолодженим до 5-7 °C. Так можна повною мірою насолодитися смаком пива Ефес.

Незважаючи на якість напоїв і потужну рекламну компанію, вони не знайшли масового споживача і не закріпилися в пам'яті і на слуху. Класичний Ефес Пілснер так і залишився найбільш впізнаваним і продаваним напоєм бренду.

Вартість і правила вживання

Незважаючи на популярність, пиво Ефес залишається в категорії доступного для пересічного споживача продукту. Компанія навіть у кризу зберігала адекватну цінову політику на свій асортимент. Тому будь-якому середньостатистичному жителю України по кишені пляшечка Ефес.

Щоб повною мірою насолодитися смаком і ароматом світлого лагера, потрібно дотримуватися певних правил:

  • Не варто пити Ефес з пляшки або банки. Потрібно перелити рідину в відповідний келих: високий і суджений в центрі для світлих сортів, класичну Пінту для темних;
  • Виробник не рекомендує поєднувати кілька сортів Efes. Незважаючи на низьку міцність, пінне дуже підступно і може при змішуванні залишити на ранок виразні симптоми похмілля;
  • Не можна збовтувати Ефес перед розливом в келихи. Насичене киснем пиво мало схоже на класичний варіант. Воно втрачає аромат і приємні смакові відтінки;
  • Ефес, як і будь-яке пиво, вживають охолодженим. Температура подачі не вище 5-7 °C;
  • Пінне не п'ють залпом і не цідять. Правильно розділити Пінту на три порції і випити в 3 заходи. Першим ковтком знайомляться зі смаком, втамовують спрагу. Другим і третім насолоджуються відтінками лагера.

Унікальні відтінки смаку живого пінного підкреслює правильна закуска. Пити Ефес з сухариками, чіпсами або в'яленою рибою — блюзнірство. Куди краще доповнити хмільний напій стравами з гриля, м'ясом, горіхами, сирами, смаженою рибою, теплими салатами.

Увага: Пиво не можна залишати на сонці і заморожувати. У першому випадку воно скисне, у другому — втратить всі смакові якості.

Ефес можна з упевненістю назвати кращим представником пивної промисловості України. Адже темпи продажів прямо вказують на те, що вітчизняним любителям пінного турецьке пиво припало до смаку.

Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд знаменитого пива Ефес