Чи можна пити безалкогольне пиво-користь і шкода напою для здоров'я

Безалкогольне пиво дозволяє насолодитися смаком улюбленого напою без сп'яніння і не відмовлятися від використання автомобіля через банкету або дружньої зустрічі. У нашій країні його вживають чоловіки і жінки, але часто не замислюються — а чи можна пити безалкогольне пиво без обмежень?

можно ли пить безалкогольное пиво

У цій статті ми розглянемо вплив напою на організм людини, розберемо плюси і мінуси, а також розвіємо деякі міфи.

Яке пиво називають безалкогольним

Безалкогольним називається пиво, склад і смакові характеристики якого ідентичні натуральному пиву, але вміст спирту вкрай низька – до 1 %.

Виділяють 3 види безалкогольної продукції за залишковою кількістю етанолу:

  1. Не містять етанол - до 0.5%.
  2. Напої, з яких спирт видалений – від 0.05% до 0,5%.
  3. Слабоалкогольні-до 1,2%.

В Україні максимально допустима кількість етилового спирту в безалкогольній продукції – 0,5 %.

Особливості виробництва

Пиво без алкоголю виготовляється шляхом видалення спирту зі звичайного пива. Для цього існує кілька методик:

  1. Вакуум-дистиляція. Готовий напій піддають сильному нагріванню, при якому молекули спирту випаровуються. Через простоту і дешевизну цей спосіб найбільш популярний у українських виробників.
  2. Мембранна фільтрація. Це досить дорогий і сучасний метод, який дозволяє зберегти органолептику натурального пива. Суть полягає в фільтрації сусла через мембранні фільтри. Мембрани підбирають таким чином, щоб вони затримували молекули етанолу.
  3. Придушення або переривання бродіння. Дуже поширений метод. Для зупинки процесів застосовують спеціальний штам дріжджів або переривають бродіння, охолоджуючи сусло. В результаті виходить солодкувате пиво без властивої йому хмільної гіркуватості.

Детальніше про те, як виробляють безалкогольне пиво →

Склад і калорійність

Безалкогольне пиво варять з тими ж інгредієнтами, що і звичайне:

  • Вода;
  • Солод;
  • Хміль;
  • Дріжджі.


Детальніше про компоненти, з яких роблять пиво →

Калорійність – 37 кКал в 100 мл.це менше, ніж в пепсі, колі та інших подібних напоях. Вміст корисних речовин в пиві залежить від технології приготування.

Склад безалкогольного продукту, звареного за методом мембранної фільтрації (100 мл)

показники Кількість
енергетична цінність, ккал 37%
вуглеводи 3 г
білки 0,3 г
Вітамін В2 0,033 мг
Вітамін B3 0,4 мг
Вітамін В5 0,08 мг
Вітамін В6 0,04 мг
Фалат 3 мг
залізо 0,033 мг
Марганець 0,013 мг
мідь 0,01 мг
натрій 7 мг
калій 33 мг
флавоноїди сліди
кремній 2,3 мг
магній 9 мг

Безалкогольне пиво дозволяє заповнити водний баланс організму, відновити рівень калію і магнію при його дегідратації.

Користь і шкода

Вплив безалкогольного пива на людину залежить від стану здоров'я, статі, віку, а також від якості та кількості напою.

Для дорослих чоловіків і жінок без протипоказань


Безалкогольне пиво може бути корисним лише за умови його помірного споживання.

Переваги напою:

  • У пиві містяться вітаміни групи В і мікроелементи: магній, кальцій, калій, фосфор, залізо;
  • Присутній нікотинова кислота, корисна для мозкового кровообігу;
  • Поліфеноли важливі в якості профілактики серцево-судинних захворювань і запобігання розвитку ракових клітин, підтримують органи зору;
  • Невеликі дози сприяють нормалізації травлення і прискоренню обміну речовин.

Безалкогольне пиво благотворно впливає на стан нервової системи, заспокоює, покращує сон, піднімає настрій. Завдяки вмісту вітамінів групи в, його корисно пити для волосся і шкіри, позбавлення від прищів.

У 2009 році лікар німецької олімпійської лижної збірної, спостерігаючи учасниками Мюнхенського марафону протягом 5 тижнів, з'ясував, що спортсмени, які пили  безалкогольне пиво після тренування , менше хворіли і були психологічно більш стійкими. На Зимовій Олімпіаді 2018 року німецька команда випила більше 3-х тонн безалкогольного пива і за підсумками загальнокомандного медального заліку посіла друге місце.

Шкода безалкогольного пива для організму, якщо пити непомірно:

  • Вимивання мінералів, зневоднення;
  • Негативний вплив на роботу печінки, шлунково-кишкового тракту, нирок і сечового міхура:
  • Збільшення ваги за рахунок підвищення апетиту;
  • Порушення гормонального балансу.

Якщо довго пити безалкогольне пиво у великих обсягах, у чоловіків слабшає вироблення тестостерону, у жінок, навпаки, збільшується. В результаті змінюється кількість естрогену в крові. Це може привести до збою в роботі репродуктивної системи, впливати на чоловічу еректильну функцію і регулярність жіночого циклу.

Для вагітних і годуючих

Незважаючи на мінімальний вміст етанолу, безалкогольне пиво не слід пити вагітним і годуючим жінкам:

  • Сечогінні властивості пива збільшують і без того високе навантаження на нирки;
  • Вуглекислий газ, дратуючи слизові шлунка і кишечника, провокує виникнення кольок і метеоризму;
  • Фітоестрогени, проникаючи через плаценту, можуть вплинути на плід непередбачуваним чином і викликати порушення в розвитку.

З молоком матері-годувальниці в організм дитини проникають шкідливі речовини, що містяться в пиві і чинять негативний вплив на його самопочуття; викликають коліки, апатію, дегідратацію організму.

Для людей похилого віку

Безалкогольне пиво у великих кількостях шкідливо пити літнім людям. У віком неминуче накопичуються хронічні захворювання і відбувається зниження швидкості обміну речовин. Вживання пива може викликати зневоднення, порушити роботу внутрішніх органів, викликати загальне нездужання і дискомфорт.

Для алергіків

Безалкогольне пиво здатне спровокувати напад алергії. Найпоширеніша причина — реакція на рослинний білок глютен, який міститься в пшениці і ячмені. Викликати алергію так само можуть хміль і вуглекислота. Тому алергікам не варто пити пиво у великих кількостях без попередньої перевірки.

Для організму

Якісне пиво без алкоголю містить речовини, які позитивно впливають на організм людини:

  • Антиоксиданти зміцнюють імунну систему і знижують ризик хвороби серця;
  • Водорозчинний кремній допомагає прискорити відновлення кісток і сухожиль після мікротравм;
  • Солі калію та натрію запобігають зневодненню;
  • Вітаміни групи. відновлюють роботу нервових клітин.

Несприятливий вплив на роботу органів і систем:

  • Барвники, ароматизатори та консерванти в складі продукту шкідливі для здоров'я печінки.
  • Нирки піддаються підвищеним навантаженням через сильний сечогінний ефект.
  • Сивушні масла сприяють загостренню гастриту або виразкової хвороби.

Окрему увагу варто приділити питанню споживання безалкогольного пива при цукровому діабеті. Виміряти ГІ сусла дослідним шляхом неможливо, але виробники, що використовують технологію мембранної фільтрації, припускають, що їх напій містить приблизно 20-30 одиниць. Це мало, але пити все одно потрібно з обережністю.

Протипоказання

Пити безалкогольне пиво небезпечно при наявності таких захворювань:

  • Подагра;
  • Проблеми печінки та нирок;
  • Цистит і запалення простати в період загострення;
  • Панкреатит;
  • Алкоголізм.

При цукровому діабеті потрібно враховувати технологію виготовлення. Якщо вона невідома, від пива краще відмовитися або зробити пару ковтків.

Сумісність з медикаментами

Фахівці рекомендують під час лікування лікарськими препаратами утриматися від вживання будь-яких алкогольних напоїв, в тому числі і безалкогольного пива. Навіть в слідовому кількості етиловий спирт здатний змінити характер впливу медикаментів на організм.

При прийомі антибіотиків або антидепресантів пити безалкогольне пиво небезпечно для здоров'я. 

Міфи

Безалкогольне пиво дуже популярно і за роки існування обросло міфами, які створюють як противники, таки і захисники продукту.

Міф 1: випивши безалкогольного пива, можна сісти за кермо

Незважаючи на те, що на етикетці стоїть позначка «безалкогольне», спирт в пляшці є. Півлітра такого пива здатні підвищити рівень етанолу в крові на 0,05 проміле при вазі 80 кг. випивши 3 літри пінного, можна отримати штраф за водіння в п'яному вигляді

Міф 2: Пиво шкідливе для чоловіків, оскільки робить їх жіночими

У хмелі дійсно містяться фітоестрогени, схожі за назвою і структурою з естрогенами – жіночими статевими гормонами. Але щоб вони могли вплинути на гормональні зміни в організмі, необхідно регулярно пити дозу, що перевершує в кілька разів вагу самої людини.

Детальніше про те, як правильно вживати пиво →

Міф 3: безалкогольне пиво допоможе позбутися від алкоголізму

Перебуваючи на етапі лікування, людина може випити багато літрів безалкогольного пива в день, несвідомо сподіваючись отримати сп'яніння. Але, відчувши тільки розчарування, роздратування і погане самопочуття, незабаром знову починає пити спиртне.

Стверджувати, що безалкогольне пиво більш корисне, ніж традиційне, не коректно. Правильніше сказати, що воно менш шкідливе через відсутність спирту в складі. Якщо пити в розумних кількостях, пиво не зробить на організм явного негативного впливу і стане хорошою альтернативою для тих любителів пінного напою, хто не може або не хоче пити алкоголь.

Автор: Тетяна
спеціально для byhaem.in.ua

Відеолекція про користь і шкоду безалкогольного пива