Безалкогольна медовуха — простий і корисний напій на основі меду. Її легко зробити в домашніх умовах з доступних інгредієнтів. Продукт без спирту не вимагає зброджування і настоювання — пити медову ситу можна відразу після приготування.
Напій має лікувально-профілактичні властивості при ГРВІ, порушення травлення, авітамінозі, серцево-судинних захворюваннях, нервовому розладі. Підходить для вагітних жінок і дітей.
- Користь і шкода безалкогольної медовухи
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Рецепти безалкогольної медовухи в домашніх умовах
- Збитень
- Вишнева медовуха
- Журавлинна
- З яблуком і чорною смородиною
- З родзинками
- Швидкий рецепт без настоювання
- Як подавати, пити і чим закушувати безалкогольну медовуху
- Правила зберігання медовухи
- Відео рецепт безалкогольної медовухи в домашніх умовах
Користь і шкода безалкогольної медовухи
Безалкогольна медовуха не менш популярна, ніж алкогольна медовуха . Вона володіє яскравими лікувальними властивостями, які більш виражені. Головна особливість напою без спирту — у відсутності дріжджів, тим більше доданого алкоголю. Зате в ній є трави, фрукти, ягоди і прянощі, що збільшують цінність продукту.
Корисні властивості безалкогольної медовухи:
- Бореться з вірусами, зміцнює імунну систему;
- Знімає відчуття слабкості і втоми;
- Виводить з організму токсини, важкі метали, інші шкідливі речовини;
- Допомагає при хронічних захворюваннях горла і носа;
- Сприятливо впливає на кишечник;
- Підвищує стійкість до стресу;
- Має тонізуючу дію, уповільнює старіння організму.
Але після вживання домашньої безалкогольної медовухи можуть бути і негативні наслідки. Серед них алергічна реакція на продукцію бджільництва, трави, ягоди та інші компоненти напою.
Не можна пити медовуху при захворюванні на цукровий діабет, індивідуальної непереносимості компонентів.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Щоб приготувати безалкогольну медовуху в домашніх умовах, не потрібно багато часу і сил. Існує чимало рецептів напою, і всі вони спираються на загальні правила:
- Не можна використовувати металеві ємності та інвентар;
- Медову ситу краще не кип'ятити, а прогріти до температури 50 ° C;
- Ягоди перед приготуванням напою не миють;
- Мед використовують тільки натуральний, бажано свіжий і сформований.
Додавати алкоголь і дріжджі в безалкогольну медовуху не можна. Фахівці не рекомендують використовувати заграв або незрілий мед: його потрібно кип'ятити. В результаті корисні властивості продукту знизяться.
Рецепти безалкогольної медовухи в домашніх умовах
Кожен рецепт відрізняється від інших смаком, набором компонентів і процесом приготування. Але всіх їх об'єднує спільна основа-мед і вода.
Сбітень
Стародавній слов'янський напій з меду, трав і прянощів, який подавали гарячим. Допомагає справлятися з симптомами застуди, зігріває, дає сили, насичує організм корисними речовинами.
Інгредієнти:
- Мед – 120 г;
- Кориця - 1 паличка;
- Перець духмяний-3 г;
- Вода – 1 л;
- М'ята сушена-2 гілочки;
- Гвоздика-3 г;
- Цукор за смаком;
- Звіробій — 1 ч. л.;
- Імбир, лавровий лист, гвоздика, кардамон — за бажанням і смаком.
Рецепт:
- У склянці гарячої води розчиняють мед і цукор.
- Окремо варять прянощі 30 хвилин.
- Рідини з'єднують, настоюють під кришкою 10-15 хвилин.
- Проціджують і п'ють в гарячому вигляді, як чай.
Вишнева медовуха
Ще один простий і швидкий рецепт безалкогольної медовухи. Готовий продукт нагадує ігристий компот, може містити 1% спирту.
Інгредієнти:
- Вода – 1 л;
- Мед – 2 кг;
- Свіжа вишня без кісточок – 2 кг.
Рецепт:
- Вишню розчавити, засипати в емальований або скляний посуд.
- Додайте мед і воду.
- Прибрати в тепле приміщення на пару днів.
- При появі ознак бродіння перенести в прохолодне місце.
- Наполягати 3 місяці. Після розлити по пляшках.
Пити безалкогольну вишневу медовуху можна гарячою і холодною.
У цьому рецепті вишню можна замінити лохиною або малиною.
Журавлинна
Журавлина — корисна ягода, яка бореться з інфекцією сечових шляхів, усуває набряки, має протизапальну і антисептичну дію. Безалкогольна медовуха на її основі має ті ж властивості. Крім того, вона полегшує перебіг простудних захворювань і зміцнює імунітет.
Інгредієнти:
- Свіжий мед-500 г;
- Журавлина - 1 кг;
- Вода – 2 л.
Рецепт:
- Розім'яти немиту журавлину товкачем в кашку.
- Сік злити, Макуха залити водою і прокип'ятити 5 хвилин.
- Суміш процідити, додати до рідини мед.
Коли медовуха охолоне, її можна відразу пити або поставити на тиждень в прохолодне місце. Смак при цьому набагато покращиться.
З яблуком і чорною смородиною
Зробити безалкогольну медовуху в домашніх умовах можна не тільки з ягодами і травами. У багатьох старовинних рецептах використовується яблучний сік. А щоб готовий продукт не вийшов прісним, додають чорну або червону смородину.
Інгредієнти:
- Яблучний сік з м'якоттю – 200 мл;
- Вода – 1,2 л;
- Мед – 250 г;
- Чорна смородина – 100 г.
Рецепт:
- Розім'яти ягоди смородини, додати мед і яблучний сік.
- Суміш добре розтерти, розвести водою і прибрати в тепле місце.
- Через добу медовуху процідити, розлити по пляшках і поставити дозариваться ще на два тижні.
У безалкогольній медовусі з яблуками багато корисних речовин. Взимку вона захистить від авітамінозу, а в розпал спекотного літа допоможе втамувати спрагу.
З родзинками
Ще один старовинний рецепт безалкогольної медовухи. В результаті невеликого бродіння рідина набуває шипучий кисло-солодкий смак і мінімальна кількість спирту (1%).
Інгредієнти:
- Сушені родзинки-50 г;
- Мед – 50 г;
- Вода– 1 л.
Рецепт:
- Розчинити мед у воді, додати немиті родзинки.
- Накрити посуд кришкою і залишити в теплому місці на 48 годин.
- Розлити вміст по пляшках, закупорити і прибрати в холодильник на два місяці.
За рахунок родзинок ця безалкогольна медовуха виходить особливо смачною і корисною. Хороша для людей із захворюваннями серця.
Швидкий рецепт без настоювання
І нарешті — найшвидший рецепт безалкогольної медовухи. Її не потрібно наполягати, що заощадить час. За смаком нагадує збитень.
Інгредієнти:
- Вода – 2 л;
- Мускатний горіх і кориця - за смаком;
- Мед – 1 кг;
- Родзинки — 1/2 склянки;
- Трави( м'ята, звіробій) - 2 ст. л.
Рецепт:
- Воду змішати з травами і прокип'ятити цю суміш.
- Додати до відвару півсклянки родзинок, спеції і потомить на повільному вогні ще 20 хвилин.
- Рідина остудити до 30 °C, розчинити мед.
- Залишити в теплому місці на добу.
- Профільтрувати напій і розлити в пляшки.
Цей варіант безалкогольної медовухи подають на стіл відразу після приготування — через 1,5 місяці напій набере градуси і стане алкогольним.
Як подавати, пити і чим закушувати безалкогольну медовуху
Напій можна вживати до початку прийому їжі, під час і після. Найчастіше медовуху закушують ягодами або нарізаними фруктами. Багато хто віддає перевагу овочі, смажене м'ясо та іншу щільну їжу.
Морепродукти з цим напоєм краще не поєднувати. Вони зіпсують все задоволення і переб'ють аромат.
Подають безалкогольний напій на основі меду в звичайних гуртках і склянках. Взимку, холодною весною і восени звар підігрівають, а в теплу пору року п'ють холодним.
Правила зберігання медовухи
Мало приготувати безалкогольну медовуху, її потрібно зберегти, не допустивши бродіння і закисання. Через відсутність в складі спирту напій може зіпсуватися, якщо буде стояти в теплому місці. Або заграти і набрати градуси. Смак продукту при цьому зіпсується.
У закупорених пляшках при кімнатній температурі медовуху можна зберігати місяць, потім вона почне набирати міцність. У прохолодному приміщенні з температурою від 0 до 10 ° C простоїть на два тижні довше, але також незабаром перетвориться на слабоалкогольний напій.
У ПЕТ-пляшках домашню медову настоянку зберігати не можна.
Безалкогольна медовуха корисніше для організму, ніж алкогольна. Кожен може придумати свій рецепт лікувального напою або вибрати один із запропонованих. Головне-не захоплюватися і пам'ятати про протипоказання.
Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua