Пиво з хмелю: як вибрати інгредієнти та легко зробити

Пиво з хмелю почали варити ще в 16 столітті. Сьогодні додавання хмелю в напій-обов'язковий технологічний етап не тільки на виробництві, але і серед непрофесійних пивоварів.

пиво из хмеля

Приготувати домашнє пиво з хмелю не складе труднощів навіть для новачка. Потрібно строго слідувати рецептом і підібрати якісну сировину. І в підсумку вийде свіже, смачне і, головне, натуральне пиво, з цілим комплексом вітамінів і мікроелементів.

Навіщо в пиві хміль

Якщо судити за словами «охмеліти», «хмільний», «похмілля», то можна помилково вважати, що його головна властивість – це надання пиву міцності. В реальності ж хміль бадьорить, а не п'янить.

Свою нішу в списку обов'язкових інгредієнтів у виробництві пива хміль зайняв найостаннішим. І зараз без нього не обходиться жоден рецепт. А все тому, що за багатовікову історію варіння пінного напою нікому не вдалося знайти гідну альтернативу хмелю.

Хміль у пиві використовується:

  • Як приправа. З його допомогою регулюють гірчинку, присутню в будь-якому напої, і аромат в цілому.
  • Консервант. Він сприяє тривалому зберіганню пива.
  • Бактерицидний компонент. Не дає розвиватися патогенам.
  • Освітлювач сусла. Зовнішній вигляд напою поліпшується.

Хміль забезпечує стійку шапку піни біля пива.

Види хмелю. Які підходять для домашнього пивоваріння

Хміль за функціональним призначенням ділиться на 2 види:

  • Ароматичний - з високою концентрацією ефірних масел;
  • Формує гіркоту – з підвищеним вмістом альфа-кислот.

Досвідчені пивовари додають обидва види. Формує гіркоту кладуть на початку варіння, ароматичний – в кінці. Проблема в тому, що неможливо передбачити, який смак хмільного пива вийде при змішуванні різновидів.

Професіонали радять користуватися перевіреними рецептами і використовувати виключно ті сорти хмелю, які в них прописані.

Новачкам-пивоварам рекомендується спочатку варити домашнє пиво з хмелю тільки одного сорту. Тільки так вдасться оцінити властивості конкретного різновиду рослини.

хмель для пива

Різниться хміль для пивоваріння і за ступенем обробці. Виділяють кілька форм^

  • Мокрий . Його отримують при складанні шишок. Вологість сировини-80%. Він не підлягає зберіганню. У пивоварінні використовується тільки в тандемі з іншими формами. Додається в пиво в самому кінці варіння. Надає насиченість, гостроту, виражений гіркувато-пряний присмак.
  • Цільнолистовий  являє собою висушені шишки, які пресують, додатково не піддаючи ніякої обробці. Цей різновид формує насичений хмільний присмак і сильну гіркоту пінного напою. Використовується деякими пивоварами для приготування домашнього пива з хмелю.
  • Гранульований або гранульований - це подрібнені шишки, видавлені через форму. Гранули займають мало місця і зручні для зберігання. Найпоширеніша форма сировини для варіння пива з хмелю в домашніх умовах. Найчастіше їх використовують для сухого охмеління.
  • Екстракт хмелю використовується промисловими пивоварами. Його застосування потребує точних розрахунках, аж до грамів, що в домашніх умовах нездійсненно. З цього різновиду виходить гірке пиво.
  • Порошок хмелю . Нова концентрована форма. Поки широко не застосовується і знаходиться на стадії тестування.

Яка б форма шишок не використовувалася для виготовлення пива з хмелем, слід пам'ятати, що термін зберігання сировини – 1 рік. Після цього його якість погіршується.

Традиційний рецепт пива на хмелю

Зробити пиво з хмелю в домашніх умовах можна, використовуючи підручні засоби: каструлю для варіння, ємність для бродіння зі скла або пластику, пляшки і т.д. Обов'язково знадобиться придбати спеціальний термометр.

пиво на хмелю

Солод можна приготувати самостійно, так само як і виростити хміль. Або купити вже готові товари в спеціалізованих магазинах. Дріжджі будуть потрібні виключно пивні. Інакше домашнє пиво з хмелю за традиційним рецептом може перетворитися в несмачну зернову брагу.

Обладнання:

  • 30 - літрова Каструля емальована (для варіння сусла);
  • Бродильна ємність;
  • Термометр;
  • Відріз марлі (3-5 м);
  • Тканинний мішок 1х1 .;
  • Ванна кімната з крижаною водою для швидкого охолодження сусла;
  • Силіконовий шланг невеликого діаметру, щоб зняти пиво з осаду;
  • Скляні або пластикові пляшки для розливу (обов'язково затемнені).

Компоненти:

  • 27 л води;
  • 45 г хмелю альфа кислотністю 4,5%;
  • 4 кг ячмінного солоду;
  • 8 г на 1 л пива цукру;
  • 25 г пивних дріжджів.

Рецепт:

  1. Помити гарячою водою всі пристосування і ємності. Витерти насухо.
  2. Подрібнити солод на спеціальній млині або м'ясорубці.
  3. Нагрійте 25 л води в каструлі до 80°C.
  4. Солод пересипати в тканинний мішок, занурити у воду і варити 1 ч. 45 хв. під кришкою, витримуючи температуру в інтервалі від 61° до 72°C.
  5. Підняти температуру до 78-80°C і проварити солод ще 5 хвилин.
  6. Вийміть мішок. Промити його 2-я літрами кип'яченої води 78°C. воду вилити в сусло.
  7. Закип'ятити сусло. Додати 15 г хмелю. Інтенсивно кип'ятити 30 хвилин.
  8. Всипати ще 15 г хмелю і прокип'ятити сусло 40 хвилин.
  9. Засипати залишився хміль і проварити вміст ще 20 хвилин.
  10. Швидко охолодити сусло до 25°C.
  11. Процідіть через марлю в ємність для бродіння.
  12. Пивні дріжджі розвести згідно з інструкцією, додати в сусло, розмішати.
  13. Прибрати бродильную ємність з вмістом в темну кімнату. Оптимальна температура бродіння повинна бути вказана на упаковці дріжджів.
  14. Поставити гідрозатвор і залишити на 7-10 днів бродити.
  15. Про завершення бродіння сигналізує відсутність бульбашок протягом доби.
  16. Підготувати пляшки. Додати в кожну цукор (8 г на 1 л напою).
  17. Розфасувати молоде пиво по пляшках, не доливаючи до верху приблизно на 2 пальця. Переливати потрібно через трубку, мінімізуючи зіткнення напою з повітрям і, не зачіпаючи осад.
  18. Закупорені пляшки прибрати в темне місце. Витримати 20 днів при температурі 23°C. раз в тиждень ємності з пивом струшувати.
  19. Готовий напій прибрати в холодильник.

Якщо витримати зварене вдома пиво з хмелю ще 30 днів, то смак пінного стане набагато краще.


Термін придатності пива 6-8 місяців. Відкоркований напій придатний протягом 3 днів.

Пиво з хмелю без солоду

Домашнее пиво из хмеляРецепт пива з хмелю без солоду – один з найпростіших варіантів, який можна приготувати в домашніх умовах.


компоненти:

  • 16 шишок хмелю;
  • 5 л води;
  • 25 г пивних дріжджів;
  • 200 г цукру.

Рецепт:

  1. Закип'ятити воду і остудити її до кімнатної температури.
  2. Замочити хміль в теплій воді, настоювати 1,5 години.
  3. Приєднати цукор. Добре перемішати, щоб кристали розчинилися.
  4. Закип'ятити майбутнє пиво, а потім проварити 20 хвилин.
  5. Процідити через марлю. Дайте охолонути до кімнатної температури.
  6. Вилити сусло в ємність для бродіння.
  7. Розвести дріжджі, згідно з інструкцією. Додати їх в сусло, перемішати.
  8. Витримати в темному прохолодному місці до закінчення бродіння.
  9. Профільтрувати пиво ще раз, розфасувати по темних пляшках. Прибрати дозрівати на 2 тижні в прохолодне темне місце.

Запорізьке пиво з хмелем

Зварити в домашніх умовах пиво з хмелю за таким рецептом під силу початківцю пивоварові. Для виготовлення знадобиться дерев'яний бочонок.

Домашнее пиво из хмеляКомпоненти:

  • 5 л води;
  • 1 склянка патоки;
  • 25 г будь-яких дріжджів;
  • 1/2 склянки борошна;
  • 15 склянки цукру;
  • 50 г хмелю.

Рецепт:

  1. Розтерти хміль з борошном і цукром.
  2. Закип'ятити воду. Вимкнути нагрівання.
  3. Засипати в гарячу воду хмелеву суміш. Розмішати і накрити кришкою.
  4. Дати охолонути протягом 2-х годин. Профільтрувати сусло. Перелити його в дерев'яний бочонок.
  5. Додайте дріжджі та патоку. Перемішавши. Прибрати в темне тепле місце.
  6. Після завершення бродіння (7-10 днів) розфасувати пиво по пляшках і прибрати в льох.

Для поліпшення смакових якостей зробленого пива в домашніх умовах з хмелю його необхідно витримати протягом тижня, а потім дегустувати.

Що б зробити пиво з хмелю в домашніх умовах, не потрібно великих фінансових вкладень на покупку інгредієнтів і обладнання. У домашньому пиві міститься велика кількість вітамінів групи B, тому в помірних дозах воно навіть корисно для організму.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua

Підрізне відео про те, як зварити пиво на хмелю без спеціального обладнання