Пиво з хмелю почали варити ще в 16 столітті. Сьогодні додавання хмелю в напій-обов'язковий технологічний етап не тільки на виробництві, але і серед непрофесійних пивоварів.
Приготувати домашнє пиво з хмелю не складе труднощів навіть для новачка. Потрібно строго слідувати рецептом і підібрати якісну сировину. І в підсумку вийде свіже, смачне і, головне, натуральне пиво, з цілим комплексом вітамінів і мікроелементів.
Навіщо в пиві хміль
Якщо судити за словами «охмеліти», «хмільний», «похмілля», то можна помилково вважати, що його головна властивість – це надання пиву міцності. В реальності ж хміль бадьорить, а не п'янить.
Свою нішу в списку обов'язкових інгредієнтів у виробництві пива хміль зайняв найостаннішим. І зараз без нього не обходиться жоден рецепт. А все тому, що за багатовікову історію варіння пінного напою нікому не вдалося знайти гідну альтернативу хмелю.
Хміль у пиві використовується:
- Як приправа. З його допомогою регулюють гірчинку, присутню в будь-якому напої, і аромат в цілому.
- Консервант. Він сприяє тривалому зберіганню пива.
- Бактерицидний компонент. Не дає розвиватися патогенам.
- Освітлювач сусла. Зовнішній вигляд напою поліпшується.
Хміль забезпечує стійку шапку піни біля пива.
Види хмелю. Які підходять для домашнього пивоваріння
Хміль за функціональним призначенням ділиться на 2 види:
- Ароматичний - з високою концентрацією ефірних масел;
- Формує гіркоту – з підвищеним вмістом альфа-кислот.
Досвідчені пивовари додають обидва види. Формує гіркоту кладуть на початку варіння, ароматичний – в кінці. Проблема в тому, що неможливо передбачити, який смак хмільного пива вийде при змішуванні різновидів.
Професіонали радять користуватися перевіреними рецептами і використовувати виключно ті сорти хмелю, які в них прописані.
Новачкам-пивоварам рекомендується спочатку варити домашнє пиво з хмелю тільки одного сорту. Тільки так вдасться оцінити властивості конкретного різновиду рослини.
Різниться хміль для пивоваріння і за ступенем обробці. Виділяють кілька форм^
- Мокрий . Його отримують при складанні шишок. Вологість сировини-80%. Він не підлягає зберіганню. У пивоварінні використовується тільки в тандемі з іншими формами. Додається в пиво в самому кінці варіння. Надає насиченість, гостроту, виражений гіркувато-пряний присмак.
- Цільнолистовий являє собою висушені шишки, які пресують, додатково не піддаючи ніякої обробці. Цей різновид формує насичений хмільний присмак і сильну гіркоту пінного напою. Використовується деякими пивоварами для приготування домашнього пива з хмелю.
- Гранульований або гранульований - це подрібнені шишки, видавлені через форму. Гранули займають мало місця і зручні для зберігання. Найпоширеніша форма сировини для варіння пива з хмелю в домашніх умовах. Найчастіше їх використовують для сухого охмеління.
- Екстракт хмелю використовується промисловими пивоварами. Його застосування потребує точних розрахунках, аж до грамів, що в домашніх умовах нездійсненно. З цього різновиду виходить гірке пиво.
- Порошок хмелю . Нова концентрована форма. Поки широко не застосовується і знаходиться на стадії тестування.
Яка б форма шишок не використовувалася для виготовлення пива з хмелем, слід пам'ятати, що термін зберігання сировини – 1 рік. Після цього його якість погіршується.
Традиційний рецепт пива на хмелю
Зробити пиво з хмелю в домашніх умовах можна, використовуючи підручні засоби: каструлю для варіння, ємність для бродіння зі скла або пластику, пляшки і т.д. Обов'язково знадобиться придбати спеціальний термометр.
Солод можна приготувати самостійно, так само як і виростити хміль. Або купити вже готові товари в спеціалізованих магазинах. Дріжджі будуть потрібні виключно пивні. Інакше домашнє пиво з хмелю за традиційним рецептом може перетворитися в несмачну зернову брагу.
Обладнання:
- 30 - літрова Каструля емальована (для варіння сусла);
- Бродильна ємність;
- Термометр;
- Відріз марлі (3-5 м);
- Тканинний мішок 1х1 .;
- Ванна кімната з крижаною водою для швидкого охолодження сусла;
- Силіконовий шланг невеликого діаметру, щоб зняти пиво з осаду;
- Скляні або пластикові пляшки для розливу (обов'язково затемнені).
Компоненти:
- 27 л води;
- 45 г хмелю альфа кислотністю 4,5%;
- 4 кг ячмінного солоду;
- 8 г на 1 л пива цукру;
- 25 г пивних дріжджів.
Рецепт:
- Помити гарячою водою всі пристосування і ємності. Витерти насухо.
- Подрібнити солод на спеціальній млині або м'ясорубці.
- Нагрійте 25 л води в каструлі до 80°C.
- Солод пересипати в тканинний мішок, занурити у воду і варити 1 ч. 45 хв. під кришкою, витримуючи температуру в інтервалі від 61° до 72°C.
- Підняти температуру до 78-80°C і проварити солод ще 5 хвилин.
- Вийміть мішок. Промити його 2-я літрами кип'яченої води 78°C. воду вилити в сусло.
- Закип'ятити сусло. Додати 15 г хмелю. Інтенсивно кип'ятити 30 хвилин.
- Всипати ще 15 г хмелю і прокип'ятити сусло 40 хвилин.
- Засипати залишився хміль і проварити вміст ще 20 хвилин.
- Швидко охолодити сусло до 25°C.
- Процідіть через марлю в ємність для бродіння.
- Пивні дріжджі розвести згідно з інструкцією, додати в сусло, розмішати.
- Прибрати бродильную ємність з вмістом в темну кімнату. Оптимальна температура бродіння повинна бути вказана на упаковці дріжджів.
- Поставити гідрозатвор і залишити на 7-10 днів бродити.
- Про завершення бродіння сигналізує відсутність бульбашок протягом доби.
- Підготувати пляшки. Додати в кожну цукор (8 г на 1 л напою).
- Розфасувати молоде пиво по пляшках, не доливаючи до верху приблизно на 2 пальця. Переливати потрібно через трубку, мінімізуючи зіткнення напою з повітрям і, не зачіпаючи осад.
- Закупорені пляшки прибрати в темне місце. Витримати 20 днів при температурі 23°C. раз в тиждень ємності з пивом струшувати.
- Готовий напій прибрати в холодильник.
Якщо витримати зварене вдома пиво з хмелю ще 30 днів, то смак пінного стане набагато краще.
Термін придатності пива 6-8 місяців. Відкоркований напій придатний протягом 3 днів.
Пиво з хмелю без солоду
Рецепт пива з хмелю без солоду – один з найпростіших варіантів, який можна приготувати в домашніх умовах.
компоненти:
- 16 шишок хмелю;
- 5 л води;
- 25 г пивних дріжджів;
- 200 г цукру.
Рецепт:
- Закип'ятити воду і остудити її до кімнатної температури.
- Замочити хміль в теплій воді, настоювати 1,5 години.
- Приєднати цукор. Добре перемішати, щоб кристали розчинилися.
- Закип'ятити майбутнє пиво, а потім проварити 20 хвилин.
- Процідити через марлю. Дайте охолонути до кімнатної температури.
- Вилити сусло в ємність для бродіння.
- Розвести дріжджі, згідно з інструкцією. Додати їх в сусло, перемішати.
- Витримати в темному прохолодному місці до закінчення бродіння.
- Профільтрувати пиво ще раз, розфасувати по темних пляшках. Прибрати дозрівати на 2 тижні в прохолодне темне місце.
Запорізьке пиво з хмелем
Зварити в домашніх умовах пиво з хмелю за таким рецептом під силу початківцю пивоварові. Для виготовлення знадобиться дерев'яний бочонок.
- 5 л води;
- 1 склянка патоки;
- 25 г будь-яких дріжджів;
- 1/2 склянки борошна;
- 15 склянки цукру;
- 50 г хмелю.
Рецепт:
- Розтерти хміль з борошном і цукром.
- Закип'ятити воду. Вимкнути нагрівання.
- Засипати в гарячу воду хмелеву суміш. Розмішати і накрити кришкою.
- Дати охолонути протягом 2-х годин. Профільтрувати сусло. Перелити його в дерев'яний бочонок.
- Додайте дріжджі та патоку. Перемішавши. Прибрати в темне тепле місце.
- Після завершення бродіння (7-10 днів) розфасувати пиво по пляшках і прибрати в льох.
Для поліпшення смакових якостей зробленого пива в домашніх умовах з хмелю його необхідно витримати протягом тижня, а потім дегустувати.
Що б зробити пиво з хмелю в домашніх умовах, не потрібно великих фінансових вкладень на покупку інгредієнтів і обладнання. У домашньому пиві міститься велика кількість вітамінів групи B, тому в помірних дозах воно навіть корисно для організму.
Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua