Безалкогольне пиво вперше стало відомо публіці на початку 70х років минулого століття. В першу чергу напій був розрахований на водіїв, які люблять вживати алкоголь. Зі збільшенням числа машин на дорогах, різко зросла і кількість аварій пов'язаних з алкогольним сп'янінням. Тому виробники пива вирішили створити продукт з мінімальним відсотком алкоголю. Таке рішення припало до душі і звичайним споживачам, які за станом здоров'я або інших причин не могли пити звичайний хміль.
Технологія виробництва
Робиться безалкогольне пиво за технологіями схожими з процесом виробництва оригінального напою. Головна відмінність полягають у фінальній стадії, де відбувається придушення бродіння спеціальних дріжджів з подальшим їх охолодженням. При зупинці бродіння, пиво в значній мірі відрізняється за смаком від оригіналу і має солодко-солодовий смак.
Останнім часом використовуються альтернативні методи видалення алкоголю з пива за допомогою дистиляції або застосування діалізу і зворотного осмосу. Термічний метод вакуумної дистиляції полягає в тому, що отриману рідину нагрівають до мінімальної температури кипіння алкоголю. Спирт починає закипати і випаровується з самого напою. Однак при цьому втрачаються смакові якості і повністю зникають корисні речовини. Процеси діалізу і зворотного осмосу при мембранному способі вимагають використання хімічних розчинників, які все так же роблять фінальний смак відрізняється від першоджерела.
Більшість суперечок про безалкогольне пиво зводяться до обговорення його корисності і повній відсутності негативних впливів на організм. Компанії-виробники дуже часто рекламують свій товар з позиції повної відсутності алкоголю. Однак це не так. При будь-якому, з вище описаних методів створення безалкогольного пива, зберігається залишкова кількість алкоголю. В середньому цей показник залишається на рівні в 0,5% -0,8%, тоді як звичайний варіант містить в собі 6-8% алкоголю.
Шкода і користь від вживання
Вживання будь-якого пива у великих кількостях свідомо веде до погіршення роботи серцево-судинної системи. Воно зі значною швидкістю засвоюється організмом, переповнюючи кровоносні русла. Надалі це призводить до варикозного розширення вен.
Безалкогольне пиво з переваг відрізняється своєю низькою калорійністю, чого не скажеш про початковий оригінал. Так на 100 мл безалкогольного доводиться всього близько 30 ккал.
єдиним же вагомим фактором корисності безалкогольного пива залишається можливість вживати його людям, які за
об'єктивних причин не можуть приймати алкоголь, проте хочуть насолодитися неповторним смаком і ароматом оригінального продукту.
Існує міф про те, що воно так само допомагає людям, що страждають від алкогольної залежності. Однак експерти повністю суперечать цьому твердженню. Ті, хто страждає зайвим вживанням спиртного і за допомогою безалкогольних варіантів намагається зменшити свою залежність, свідомо приречені на провал. Заводи-виробники вибудували маркетингову стратегію таким чином, щоб навпаки збільшити число споживачів своєї продукції.
Детальніше про рейтинг кращих марок безалкогольного пива →
Популярність безалкогольного пива у світі
Першою компанією, яка придумала випускати таке пиво, стала відома Anheuser-Busch. На початку 20 століття в період сухого закону громадськості стала доступна перша марка безалкогольного пива Budweiser. Однак початковий експеримент не вдався, і публіка з холодом прийняла даний продукт.
Тільки через століття, марки такого пива набрали популярність і вже знаходять шанувальників по всьому світу. Вживання безалкогольного пива дуже поширене в Англії, Німеччині та США, а так само країнах Близького Сходу. Якщо перші три країни позиціонують себе як пивні держави, і розпивання безалкогольних напоїв популярно нарівні з початковим продуктом, то в більшості ісламських держав алкоголь заборонений. Через брак альтернатив, на перше місце і виходить смачний безалкогольний продукт. Найбільшу популярність на Сході мають десятки марок яблучних і виноградних сортів.
На території Європи затребувані такі відомі і авторитетні бренди:
- Stella Artois — бельгійський напій, який містить всього 0,5% спирту і повністю зберігає найкраще від оригіналу. Структура і аромат повністю наближені до початкових зразків
- Beck?s Non-Alcoholic — найсмачніше і популярне німецьке пиво з мінімальним вмістом спирту.
- Faxe Free — данський представник, що використовує унікальні запатентовані технології ферментації, які дозволяють повною мірою контролювати процеси бродіння.
- Балтика ?0 ? вітчизняний виробник, що випускає краще безалкогольне пиво на території країн СНД.
- Amstel Non Alcoholic ? смачне солодове пиво з вишуканим і тонким післясмаком.
Ціни на них перевищують алкогольний оригінал, однак це в повній мірі викликано витратами при виробництві, що вимагають складних технологій і операцій. У будь-якому випадку безалкогольне пиво користується великим попитом і популярно в багатьох країнах.