Медовуха-Російський слабоалкогольний напій на основі меду. Міцний коктейль з'явився в XVIII, але широко відомим став на початку минулого століття. Через велику кількість "незрілого" меду, який не зберігався і не годився в продаж, бджолярі ставили на ньому бражку, використовуючи «дикі» або хлібопекарські дріжджі.
За роки існування медовухи було розроблено безліч рецептів її приготування, в тому числі на основі сформованого меду. Ситу наполягали на ягодах, прянощах, травах, змішували зі спиртом і горілкою. Але основними компонентами завжди залишалися вода, мед і дріжджі.
Що таке медовуха
Медоваріння відомо з незапам'ятних часів. Пітний мед подавали до столів князів, пили самі і пригощали гостей, варили на весілля і похорон. Слабоалкогольний напій був у кожному будинку: ним лікувалися, торгували з сусідами. Адже мед був доступним продуктом, алкоголь з нього смачним і корисним.
Ближче до XVI століття виготовлення питних медів скоротилося, а в XVII столітті зникло зовсім. Причина-у винаході більш дешевої і простий у виробництві хлібної горілки.
Відродження напоїв на основі меду почалося в XVIII столітті. Тоді і з'явилася медовуха. За технологією виготовлення і смаком вона не має нічого спільного з давньослов'янськими питними медами, але як і раніше залишається одним з найкорисніших слабоалкогольних напоїв.
Характеристики медовухи
Питні меди не піддавали примусовому бродінню, їх міцність могла досягати 12-16%. Медовуху готують з фруктової або ягідної браги з додаванням невеликої кількості натурального меду. Виходить слабоалкогольний напій з вмістом 2-14% етилового спирту (в середньому). Калорійність домашньої медовухи становить 220-250 ккал.
За смаком бражка нагадує легке напівсолодке або солодке вино. Добавки надають суміші кислуваті, гострі, пряні або ягідні нотки. Хтось каже, що медовуха схожа на пиво.
У чистому вигляді напій прозорий, але в залежності від компонентів може бути золотистим, темно-коричневим, солом'яним. Суміш виділяє легкий медовий аромат, додає бадьорості і піднімає настрій.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Збираючись готувати домашню медовуху, основну увагу приділяють вибору меду. Існують три правила, за якими можна визначити якість сировини і його придатність для створення спиртного напою:
- Відсутність піни.
- Виключення термічної обробки.
- Наявність аромату.
Воду для медовухи краще брати м'яку, очищену. Можна джерельну або кип'ячену. Колодязна-жорстка, в ній процеси ферментації йдуть повільніше. Вода з-під крана містить багато домішок, які здатні зіпсувати смак напою.
Дріжджі повинні бути якісними і свіжими. Краще брати пивні або винні. Хлібопекарські надають домашній медовусі смак бражки. Фахівці радять використовувати "дикі" дріжджі-вони добре і швидко ростуть. Решта інгредієнти (ягоди, фрукти, спеції) також повинні бути хорошої якості, без слідів псування і пошкоджень.
Види медовухи
Домашня медовуха може бути безалкогольною, міцною (gt; 14% спирту) і звичайною (LT;14% спирту). За складом напій класифікують на фруктовий і натуральний, за кольором — на світлий і темний.
По терміну придатності медовуха буває:
- Ставлена (готується методом бродіння, коштує 3 роки);
- Варена (виходить варінням, зберігається 10 років).
По солодощі алкоголь поділяють на сухий, напівсолодкий і солодкий (десертний). Є градація за кількістю вуглекислоти на ігристий (sparkling), тихий (still), помірний (petillant), а також винний, стандартний і слабоалкогольний.
Прості рецепти медовухи
Існує багато рецептів приготування медовухи в домашніх умовах: зі старого і «незрілого» меду, пряна, з бджолиних сот і з пергою, Суздальська, Монастирська і царська, безалкогольна і кріплена, з травами, фруктами і спеціями.
сучасна медовуха має широкий спектр смакових відтінків, від солодких і фруктових до сухих і пряних. Вона може бути помірно алкогольної або безалкогольної. Розглянути всі варіанти неможливо. Тому ми пропонуємо познайомитися з найпопулярнішими.
Класичний
Класична або домашня медовуха — легка, ароматна, освіжаюча, яка підбадьорить і не звалить з ніг. Міцність напою - близько 8%. Навчившись готувати цей вид алкоголю, можна без проблем варити інші варіації.
Інгредієнти:
- Гречаний або липовий мед – 250-300 г;
- Дріжджі-5 г;
- Вода – 2 л.
Рецепт:
- Воду налити в ємність і довести до кипіння.
- Додати порціями мед, періодично помішувати вміст.
- З'явилася піну зняти ложкою.
- Варити медовий муст 15 хвилин, після чого зняти ємність з плити і охолодити до 30 градусів.
- Окремо розвести дріжджі в медовому сиропі і влити до основного вмісту.
- Перелити вийшла рідина в скляну банку, щільно закрити.
- Залишити медовуху в теплому місці, щоб напій заграв.
Після першого бродіння розлити медовуху по пляшках, закупорити і прибрати на місяць в підвал або холодильник.
Старовинна пряна
Старовинний рецепт домашньої медовухи, що дійшов до нас з XVIII століття. Напій виходить пряним, трохи кислуватим, неміцним і солодким, схожим на вино.
Інгредієнти:
- Мед – 1 кг;
- Хліб житній - ½ булки;
- Будь-які прянощі - 15-30 г;
- Вода — 2 л;
- Дріжджі – 25 г.
Рецепт:
- Воду з медом змішати, довести до кипіння.
- Додати прянощі.
- Проварити ще 15 хвилин, зняти з вогню, охолодити до 30 °С.
- Покласти розім'ятий житній хліб з корочками.
- Перелити медовий муст в банку і прибрати на бродіння. Можна встановити гідрозатвор.
Старовинна пряна медовуха буде готова, коли перестануть йти бульбашки. Суміш розливають по пляшках і прибирають в прохолодне місце на дозрівання.
Порада: замість хліба можна використовувати житнє тісто.
З родзинками
Цю медовуху з родзинками готують без кип'ятіння і дріжджів. Термін дозрівання - 3-4 місяці. Не кожному хочеться так довго чекати, тому найбільш нетерплячі намагаються прискорити процес, додаючи закваску. Робити так не рекомендується, але і не заборонено.
Інгредієнти:
- Ізюм-100 г;
- Мед – 100 кг;
- Вода – 2 л.
Рецепт:
- У теплу кип'ячену воду додати родзинки (обов'язково немитий) і мед.
- Перелити суміш в пляшку, закрити горлечко марлею, поставити в тепле місце.
- Перебродивший напій процідити, розлити по пляшках і прибрати на дозрівання.
Міцність ставленої медовухи — 3-4%, смак ніжний, солодкий, ігристий, колір — трохи коричневий.
Вишнева
Замість дріжджів у цьому рецепті використовується вишня без кісточок. На виході виходить слабоалкогольний напій з фруктовим ароматом. Термін витримки - 3-4 місяці.
Інгредієнти:
- Вода – 1 л;
- Вишня - 4,0 кг;
- Мед – 2 кг.
Рецепт:
- Розчинити мед у воді кімнатної температури.
- Додати розім'яту, немиту вишню.
- Банку з сумішшю обв'язати марлею і прибрати в тепле місце до перших ознак бродіння.
- Готовий напій розлити по пляшках, витримати 4 місяці до вживання.
Домашня медовуха, приготована за цим рецептом, нагадує квас — злегка газований, з кислинкою.
З хмелем
Цей варіант медового вина також готується без дріжджів, але з кип'ятінням. В результаті виходить світлий напій з легкою гіркуватістю міцністю 4-6%. Готовність настає через 3 місяці.
Інгредієнти:
- Шишки хмелю – 4 шт.;
- Вода-8 л;
- Кориця - за смаком;
- Желатин — ½ ч. л.;
- Мед – 1,5 кг.
Рецепт:
- У кип'ячену воду додати шишки хмелю, мед і корицю. Витримати добу.
- Потім довести суміш до кипіння і проварити на повільному вогні годину.
- Перелити сироп в бутель, додати розведений желатин і залишити в теплому місці до появи ознак бродіння.
- Після завершення процесу медовуху перелити в пляшки, попередньо процідивши через марлю.
Порада. Якщо бродіння погане або взагалі не починається, можна покласти дріжджі для білих і ігристих вин.
З пергою
Медовуху з пергою в домашніх умовах готують без термічної обробки. Це зберігає аромат і цінні компоненти меду.
Інгредієнти:
- Вода – 2 л;
- Мед – 0,5 кг;
- Вишня або інші ягоди - 1 кг;
- Бджолиний хліб-90-120 г.
Рецепт:
- Розчинити мед і пергу в теплій воді.
- Засипати розім'яті, немиті ягоди.
- Прибрати ємність на 4 дні в тепле місце для бродіння.
- Потім суміш процідити, розлити по банках, поставити в прохолодне місце для дозаривания.
Через 4 місяці медовуху ще раз процідити і розлити по пляшках. Що залишилася після фільтрації закваску можна використовувати для приготування другої партії напою.
Журавлинна
Цей варіант домашньої медовухи готується з дріжджами. Кінцевий продукт має кисло-солодкий смак і приємний аромат.
Інгредієнти:
- Журавлинний сік – 2,5 л;
- Дріжджі-50 г;
- Світлий мед-0,5 кг;
- Вода – 2,5 л.
Рецепт:
- Доведіть воду до кипіння.
- Розвести мед і проварити суміш на повільному вогні 15 хвилин, знімаючи шумівкою піну.
- Остудити муст до кімнатної температури, змішати з дріжджами і журавлинним соком.
- Прибрати ємність в тепле місце до початку бродіння, потім на 14 діб перемістити в прохолодне приміщення.
- Після першого бродіння розлити напій по пляшках і поставити на зберігання.
Монастирська
Простий, але цікавий рецепт домашньої медовухи. Здається, що готовий напій п'янить більше звичайного. Насправді він не міцніше класичного варіанту.
Інгредієнти:
- Вода-3 л;
- Мед – 1 кг;
- Хміль – 2 ч. л.;
- Дріжджі – 1 ч. л.
Рецепт:
- Довести воду до кипіння, розчинити в ній мед.
- Проварити вміст на повільному вогні 3 години.
- Додайте хміль, загорнутий у марлю.
- Знову поставити муст на вогонь, томити ще 60 хвилин, періодично помішуючи і знімаючи піну.
- Вміст остудити, засипати дріжджі.
- Поставити ємність в тепло до початку бродіння. Після появи рясної піни ставлять гідрозатвор.
Перебродило хмільне розливають по пляшках і дозарюють пару днів. Виходить легкий, напівсолодкий, ігристий напій.
Увага: Монастирська медовуха зберігається місяць, тому не потрібно давати їй довго настоюватися.
Кріплена
Дуже просто зробити в домашніх умовах кріплену медовуху. Зазвичай для її приготування використовують 70% спирт, але можна взяти горілку.
Інгредієнти:
- Дріжджі – 1 ч. л.;
- Спирт - 1 л;
- Вода – 2 л;
- Кориця, цедра лимона;
- Мед – 2 кг.
Рецепт:
- Мед розчинити у воді, проварити 4 години.
- Остудити, змішати зі спиртом, попередньо настояному на лимонних кірках.
- Всипати корицю, дріжджі і прибрати на бродіння на 2 тижні.
- Майбутню медовуху процідити, розлити по пляшках.
Дозаривают кріплений напій 6 місяців. Зберігається він не менше 3 років, з часом стаючи тільки смачніше.
Зі старого меду
Медовуха зі старого меду — справжня знахідка для ощадливих господарів. Можна використовувати продукт будь-якої давності, зацукрований, рідкий або заграв.
Інгредієнти:
- Мед – 1 кг;
- Лимонна цедра;
- Вода-3 л;
- Хміль-7 г;
- Спеції-5-15 г;
- Дріжджі – 100 г.
Рецепт:
- Очистіть лимони від цедри.
- Закип'ятити воду, змішати з медом, спеціями і цедрою, покласти хміль.
- В охолоджений сироп ввести дріжджі.
- Залиште суміш у теплому приміщенні на 3 дні для бродіння.
- Після процідити і розлити по пляшках.
До дегустації можна приступати через 3 тижні.
Безалкогольна
У цьому варіанті медовухи міститься всього 1% етилового спирту. За смаком нагадує солодкий квас.
Інгредієнти:
- Вода з джерела - 2 л;
- Мед – 1 кг;
- Ягоди вишні або малини - 1 кг.
Рецепт:
- У гарячій воді розчинити мед, проварити 20 хвилин.
- Коли сироп охолоне, додати розім'яті, але немиті ягоди.
- Поставити на 3 дні в тепле приміщення.
- При появі перших бульбашок поставити гідрозатвор.
Готовий напій процідити і можна відразу приступати до дегустації.
Як зробити газовану медовуху
Для любителів шипучих напоїв був придуманий рецепт газованої медовухи.
Інгредієнти:
- Свіжий мед - 1,5 ч. л.;
- Готова медовуха - 1 л.
Рецепт:
- На дно скляного посуду покласти мед, залити медовухою на 3-5 см нижче шийки.
- Тару закупорити і прибрати в тепле місце. Гази періодично стравлювати.
- Через півтора тижні посуд перемістити в більш прохолодне місце, де залишити ще на 7 днів.
При приготуванні газованої медовухи використовується процес подвійного бродіння.
Правила вживання і подачі
П'ють домашню медовуху з кухлів, склянок і келихів. Влітку напій охолоджують до 4-5 ° C, взимку – підігрівають. Якщо вжити суміш на голодний шлунок, з'явиться легке відчуття ейфорії, можуть трохи оніміти ноги. Але ці відчуття швидко проходять і частіше викликають сміх, ніж занепокоєння.
Закушувати напій на основі меду можна ягодами, фруктами, солодкою випічкою, пряниками і пирогами. Непогано поєднується з напоєм м'ясо, а ось риба і морепродукти не підходять. Такий дует абсолютно позбавлений смаку і може викликати нудоту.
Багато цінителів медовухи рекомендують подавати її без закуски, тому що їжа перебиває смак.
Користь і шкода
Домашня медовуха, як і будь-який продукт, має позитивні і негативні сторони.
Великий вміст корисних речовин в меді робить напій цінним для організму. Правильно приготований склад в помірних кількостях має протизапальну, антибактеріальну та антисептичну ефектом, підвищує імунітет, надає потогінну і сечогінну дію. Гарне тонізуючу дію медового вина допомагає нормалізувати роботу ЦНС, підвищує працездатність, стимулює лібідо.
При зловживанні міцним розвиваються звичні симптоми інтоксикації організму:
- Головний біль;
- Нудота;
- Запаморочення;
- Настає залежність.
Існує і ряд протипоказань, при яких медовуху краще не пити.
До них відносяться:
- Цукровий діабет;
- Алкоголізм;
- Вагітність і період ГВ;
- Алергія на мед та інші компоненти напою;
- Виразкова хвороба.
Домашня медовуха принесе задоволення і стане ліками, якщо ви правильно приготуєте її і не станете зловживати. Насолоджуючись міцним коктейлем, згадайте про предків, які захищали Русь, а між подвигами сиділи за столами і пили меди.
Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua