Медовуха в домашніх умовах-рецепти приготування, користь і шкода, особливості алкогольного напою

Медовуха-Російський слабоалкогольний напій на основі меду. Міцний коктейль з'явився в XVIII, але широко відомим став на початку минулого століття. Через велику кількість "незрілого" меду, який не зберігався і не годився в продаж, бджолярі ставили на ньому бражку, використовуючи «дикі» або хлібопекарські дріжджі.

медовуха

За роки існування медовухи було розроблено безліч рецептів її приготування, в тому числі на основі сформованого меду. Ситу наполягали на ягодах, прянощах, травах, змішували зі спиртом і горілкою. Але основними компонентами завжди залишалися вода, мед і дріжджі.

Що таке медовуха

Медоваріння відомо з незапам'ятних часів. Пітний мед подавали до столів князів, пили самі і пригощали гостей, варили на весілля і похорон. Слабоалкогольний напій був у кожному будинку: ним лікувалися, торгували з сусідами. Адже мед був доступним продуктом, алкоголь з нього смачним і корисним.

Ближче до XVI століття виготовлення питних медів скоротилося, а в XVII столітті зникло зовсім. Причина-у винаході більш дешевої і простий у виробництві хлібної горілки.

Відродження напоїв на основі меду почалося в XVIII столітті. Тоді і з'явилася медовуха. За технологією виготовлення і смаком вона не має нічого спільного з давньослов'янськими питними медами, але як і раніше залишається одним з найкорисніших слабоалкогольних напоїв.

Характеристики медовухи

Питні меди не піддавали примусовому бродінню, їх міцність могла досягати 12-16%. Медовуху готують з фруктової або ягідної браги з додаванням невеликої кількості натурального меду. Виходить слабоалкогольний напій з вмістом 2-14% етилового спирту (в середньому). Калорійність домашньої медовухи становить 220-250 ккал.

За смаком бражка нагадує легке напівсолодке або солодке вино. Добавки надають суміші кислуваті, гострі, пряні або ягідні нотки. Хтось каже, що медовуха схожа на пиво.

У чистому вигляді напій прозорий, але в залежності від компонентів може бути золотистим, темно-коричневим, солом'яним. Суміш виділяє легкий медовий аромат, додає бадьорості і піднімає настрій.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Збираючись готувати домашню медовуху, основну увагу приділяють вибору меду. Існують три правила, за якими можна визначити якість сировини і його придатність для створення спиртного напою:

  1. Відсутність піни.
  2. Виключення термічної обробки.
  3. Наявність аромату.

Воду для медовухи краще брати м'яку, очищену. Можна джерельну або кип'ячену. Колодязна-жорстка, в ній процеси ферментації йдуть повільніше. Вода з-під крана містить багато домішок, які здатні зіпсувати смак напою.

Дріжджі повинні бути якісними і свіжими. Краще брати пивні або винні. Хлібопекарські надають домашній медовусі смак бражки. Фахівці радять використовувати "дикі" дріжджі-вони добре і швидко ростуть. Решта інгредієнти (ягоди, фрукти, спеції) також повинні бути хорошої якості, без слідів псування і пошкоджень.

Види медовухи

Домашня медовуха може бути безалкогольною, міцною (&#gt; 14% спирту) і звичайною (&#LT;14% спирту). За складом напій класифікують на фруктовий і натуральний, за кольором — на світлий і темний.

По терміну придатності медовуха буває:

  • Ставлена (готується методом бродіння, коштує 3 роки);
  • Варена (виходить варінням, зберігається 10 років).

По солодощі алкоголь поділяють на сухий, напівсолодкий і солодкий (десертний). Є градація за кількістю вуглекислоти на ігристий (sparkling), тихий (still), помірний (petillant), а також винний, стандартний і слабоалкогольний.

Прості рецепти медовухи

Існує багато рецептів приготування медовухи в домашніх умовах: зі старого і «незрілого» меду, пряна, з бджолиних сот і з пергою, Суздальська, Монастирська і царська, безалкогольна і кріплена, з травами, фруктами і спеціями.
сучасна медовуха має широкий спектр смакових відтінків, від солодких і фруктових до сухих і пряних. Вона може бути помірно алкогольної або безалкогольної. Розглянути всі варіанти неможливо. Тому ми пропонуємо познайомитися з найпопулярнішими.

Класичний


Класична або домашня медовуха — легка, ароматна, освіжаюча, яка підбадьорить і не звалить з ніг. Міцність напою - близько 8%. Навчившись готувати цей вид алкоголю, можна без проблем варити інші варіації.

Інгредієнти:

  • Гречаний або липовий мед – 250-300 г;
  • Дріжджі-5 г;
  • Вода – 2 л.

Рецепт:

  1. Воду налити в ємність і довести до кипіння.
  2. Додати порціями мед, періодично помішувати вміст.
  3. З'явилася піну зняти ложкою.
  4. Варити медовий муст 15 хвилин, після чого зняти ємність з плити і охолодити до 30 градусів.
  5. Окремо розвести дріжджі в медовому сиропі і влити до основного вмісту.
  6. Перелити вийшла рідина в скляну банку, щільно закрити.
  7. Залишити медовуху в теплому місці, щоб напій заграв.

Після першого бродіння розлити медовуху по пляшках, закупорити і прибрати на місяць в підвал або холодильник.

Старовинна пряна

Старовинний рецепт домашньої медовухи, що дійшов до нас з XVIII століття. Напій виходить пряним, трохи кислуватим, неміцним і солодким, схожим на вино.

Інгредієнти:

  • Мед – 1 кг;
  • Хліб житній - ½ булки;
  • Будь-які прянощі - 15-30 г;
  • Вода — 2 л;
  • Дріжджі – 25 г.

Рецепт:

  1. Воду з медом змішати, довести до кипіння.
  2. Додати прянощі.
  3. Проварити ще 15 хвилин, зняти з вогню, охолодити до 30 °С.
  4. Покласти розім'ятий житній хліб з корочками.
  5. Перелити медовий муст в банку і прибрати на бродіння. Можна встановити гідрозатвор.

Старовинна пряна медовуха буде готова, коли перестануть йти бульбашки. Суміш розливають по пляшках і прибирають в прохолодне місце на дозрівання.

Порада: замість хліба можна використовувати житнє тісто.

З родзинками

Цю медовуху з родзинками готують без кип'ятіння і дріжджів. Термін дозрівання - 3-4 місяці. Не кожному хочеться так довго чекати, тому найбільш нетерплячі намагаються прискорити процес, додаючи закваску. Робити так не рекомендується, але і не заборонено.

Інгредієнти:

  • Ізюм-100 г;
  • Мед – 100 кг;
  • Вода – 2 л.

Рецепт:

  1. У теплу кип'ячену воду додати родзинки (обов'язково немитий) і мед.
  2. Перелити суміш в пляшку, закрити горлечко марлею, поставити в тепле місце.
  3. Перебродивший напій процідити, розлити по пляшках і прибрати на дозрівання.

Міцність ставленої медовухи — 3-4%, смак ніжний, солодкий, ігристий, колір — трохи коричневий.

Вишнева

Замість дріжджів у цьому рецепті використовується вишня без кісточок. На виході виходить слабоалкогольний напій з фруктовим ароматом. Термін витримки - 3-4 місяці.

Інгредієнти:

  • Вода – 1 л;
  • Вишня - 4,0 кг;
  • Мед – 2 кг.

Рецепт:

  1. Розчинити мед у воді кімнатної температури.
  2. Додати розім'яту, немиту вишню.
  3. Банку з сумішшю обв'язати марлею і прибрати в тепле місце до перших ознак бродіння.
  4. Готовий напій розлити по пляшках, витримати 4 місяці до вживання.

Домашня медовуха, приготована за цим рецептом, нагадує квас — злегка газований, з кислинкою.

З хмелем

Цей варіант медового вина також готується без дріжджів, але з кип'ятінням. В результаті виходить світлий напій з легкою гіркуватістю міцністю 4-6%. Готовність настає через 3 місяці.

Інгредієнти:

  • Шишки хмелю – 4 шт.;
  • Вода-8 л;
  • Кориця - за смаком;
  • Желатин — ½ ч. л.;
  • Мед – 1,5 кг.

Рецепт:

  1. У кип'ячену воду додати шишки хмелю, мед і корицю. Витримати добу.
  2. Потім довести суміш до кипіння і проварити на повільному вогні годину.
  3. Перелити сироп в бутель, додати розведений желатин і залишити в теплому місці до появи ознак бродіння.
  4. Після завершення процесу медовуху перелити в пляшки, попередньо процідивши через марлю.

Порада. Якщо бродіння погане або взагалі не починається, можна покласти дріжджі для білих і ігристих вин.

З пергою

Медовуху з пергою в домашніх умовах готують без термічної обробки. Це зберігає аромат і цінні компоненти меду.

Інгредієнти:

  • Вода – 2 л;
  • Мед – 0,5 кг;
  • Вишня або інші ягоди - 1 кг;
  • Бджолиний хліб-90-120 г.

Рецепт:

  1. Розчинити мед і пергу в теплій воді.
  2. Засипати розім'яті, немиті ягоди.
  3. Прибрати ємність на 4 дні в тепле місце для бродіння.
  4. Потім суміш процідити, розлити по банках, поставити в прохолодне місце для дозаривания.

Через 4 місяці медовуху ще раз процідити і розлити по пляшках. Що залишилася після фільтрації закваску можна використовувати для приготування другої партії напою.

Журавлинна


Цей варіант домашньої медовухи готується з дріжджами. Кінцевий продукт має кисло-солодкий смак і приємний аромат.

Інгредієнти:

  • Журавлинний сік – 2,5 л;
  • Дріжджі-50 г;
  • Світлий мед-0,5 кг;
  • Вода – 2,5 л.

Рецепт:

  1. Доведіть воду до кипіння.
  2. Розвести мед і проварити суміш на повільному вогні 15 хвилин, знімаючи шумівкою піну.
  3. Остудити муст до кімнатної температури, змішати з дріжджами і журавлинним соком.
  4. Прибрати ємність в тепле місце до початку бродіння, потім на 14 діб перемістити в прохолодне приміщення.
  5. Після першого бродіння розлити напій по пляшках і поставити на зберігання.

Монастирська

Простий, але цікавий рецепт домашньої медовухи. Здається, що готовий напій п'янить більше звичайного. Насправді він не міцніше класичного варіанту.

Інгредієнти:

  • Вода-3 л;
  • Мед – 1 кг;
  • Хміль – 2 ч. л.;
  • Дріжджі – 1 ч. л.

Рецепт:

  1. Довести воду до кипіння, розчинити в ній мед.
  2. Проварити вміст на повільному вогні 3 години.
  3. Додайте хміль, загорнутий у марлю.
  4. Знову поставити муст на вогонь, томити ще 60 хвилин, періодично помішуючи і знімаючи піну.
  5. Вміст остудити, засипати дріжджі.
  6. Поставити ємність в тепло до початку бродіння. Після появи рясної піни ставлять гідрозатвор.

Перебродило хмільне розливають по пляшках і дозарюють пару днів. Виходить легкий, напівсолодкий, ігристий напій.

Увага: Монастирська медовуха зберігається місяць, тому не потрібно давати їй довго настоюватися.

Кріплена

Дуже просто зробити в домашніх умовах кріплену медовуху. Зазвичай для її приготування використовують 70% спирт, але можна взяти горілку.

Інгредієнти:

  • Дріжджі – 1 ч. л.;
  • Спирт - 1 л;
  • Вода – 2 л;
  • Кориця, цедра лимона;
  • Мед – 2 кг.

Рецепт:

  1. Мед розчинити у воді, проварити 4 години.
  2. Остудити, змішати зі спиртом, попередньо настояному на лимонних кірках.
  3. Всипати корицю, дріжджі і прибрати на бродіння на 2 тижні.
  4. Майбутню медовуху процідити, розлити по пляшках.

Дозаривают кріплений напій 6 місяців. Зберігається він не менше 3 років, з часом стаючи тільки смачніше.

Зі старого меду

Медовуха зі старого меду — справжня знахідка для ощадливих господарів. Можна використовувати продукт будь-якої давності, зацукрований, рідкий або заграв.

Інгредієнти:

  • Мед – 1 кг;
  • Лимонна цедра;
  • Вода-3 л;
  • Хміль-7 г;
  • Спеції-5-15 г;
  • Дріжджі – 100 г.

Рецепт:

  1. Очистіть лимони від цедри.
  2. Закип'ятити воду, змішати з медом, спеціями і цедрою, покласти хміль.
  3. В охолоджений сироп ввести дріжджі.
  4. Залиште суміш у теплому приміщенні на 3 дні для бродіння.
  5. Після процідити і розлити по пляшках.

До дегустації можна приступати через 3 тижні.

Безалкогольна

У цьому варіанті медовухи міститься всього 1% етилового спирту. За смаком нагадує солодкий квас.

Інгредієнти:

  • Вода з джерела - 2 л;
  • Мед – 1 кг;
  • Ягоди вишні або малини - 1 кг.

Рецепт:

  1. У гарячій воді розчинити мед, проварити 20 хвилин.
  2. Коли сироп охолоне, додати розім'яті, але немиті ягоди.
  3. Поставити на 3 дні в тепле приміщення.
  4. При появі перших бульбашок поставити гідрозатвор.

Готовий напій процідити і можна відразу приступати до дегустації.

Як зробити газовану медовуху

Для любителів шипучих напоїв був придуманий рецепт газованої медовухи.

Інгредієнти:

  • Свіжий мед - 1,5 ч. л.;
  • Готова медовуха - 1 л.

Рецепт:

  1. На дно скляного посуду покласти мед, залити медовухою на 3-5 см нижче шийки.
  2. Тару закупорити і прибрати в тепле місце. Гази періодично стравлювати.
  3. Через півтора тижні посуд перемістити в більш прохолодне місце, де залишити ще на 7 днів.

При приготуванні газованої медовухи використовується процес подвійного бродіння.

Правила вживання і подачі

П'ють домашню медовуху з кухлів, склянок і келихів. Влітку напій охолоджують до 4-5 ° C, взимку – підігрівають. Якщо вжити суміш на голодний шлунок, з'явиться легке відчуття ейфорії, можуть трохи оніміти ноги. Але ці відчуття швидко проходять і частіше викликають сміх, ніж занепокоєння.

Закушувати напій на основі меду можна ягодами, фруктами, солодкою випічкою, пряниками і пирогами. Непогано поєднується з напоєм м'ясо, а ось риба і морепродукти не підходять. Такий дует абсолютно позбавлений смаку і може викликати нудоту.

Багато цінителів медовухи рекомендують подавати її без закуски, тому що їжа перебиває смак.

Користь і шкода

Домашня медовуха, як і будь-який продукт, має позитивні і негативні сторони.

Великий вміст корисних речовин в меді робить напій цінним для організму. Правильно приготований склад в помірних кількостях має протизапальну, антибактеріальну та антисептичну ефектом, підвищує імунітет, надає потогінну і сечогінну дію. Гарне тонізуючу дію медового вина допомагає нормалізувати роботу ЦНС, підвищує працездатність, стимулює лібідо.

При зловживанні міцним розвиваються звичні симптоми інтоксикації організму:

  • Головний біль;
  • Нудота;
  • Запаморочення;
  • Настає залежність.

Існує і ряд протипоказань, при яких медовуху краще не пити.

До них відносяться:

  • Цукровий діабет;
  • Алкоголізм;
  • Вагітність і період ГВ;
  • Алергія на мед та інші компоненти напою;
  • Виразкова хвороба.

Домашня медовуха принесе задоволення і стане ліками, якщо ви правильно приготуєте її і не станете зловживати. Насолоджуючись міцним коктейлем, згадайте про предків, які захищали Русь, а між подвигами сиділи за столами і пили меди.

Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua