Магазинне пиво не йде ні в яке порівняння з хмільним напоєм, приготованим своїми руками. На відміну від готових сурогатів, які недобросовісні виробники часто пропонують під виглядом пива, нічого ніякої хімії в саморобному продукті немає. На жаль, багато хто не має поняття, як зварити пиво вдома без необхідного обладнання, знань і навичок.
Наука пивоваріння не настільки складна в освоєнні і практичному застосуванні, як здається на перший погляд. Навчитися варити пиво в домашніх умовах неважко, знаючи базову технологію приготування пінного напою і озброївшись цікавими рецептами з різним набором інгредієнтів.
- Вибір інгредієнтів та обладнання
- Детальна технологія приготування домашнього пива
- Затирання солоду
- Фільтрація
- Додавання хмелю
- Охолодження сусла
- Додавання дріжджів
- Бродіння
- Карбонізація та розлив по пляшках
- Дозрівання
- Домашнє пиво за старовинним рецептом на солоді
- Незвичайні рецепти домашнього пива
- Ялівцеве домашнє пиво
- Пиво англійське Домашнє
- Домашнє пиво із сухофруктів
- Пиво Мошногорське
- Пиво Домашнє
- Рецепт баварського пива
- Домашнє пиво з буряка
Вибір інгредієнтів та обладнання
Сортів, різновидів домашнього пива безліч. У класичному варіанті основу сусла складають солод, хміль, вода і пивні дріжджі. Є рецепти, в яких для приготування пива в домашніх умовах треба використовувати мед, кукурудзяну муку, чорний перець, патоку, житній хліб, ягідне або фруктове варення, злакові і т. д.
Експерименти в цій справі вітаються і заохочуються. Однак є правила, слідувати яким треба неухильно, незалежно від того, за якою технологією і з яких продуктів вариться живе пиво:
- Вода . Щоб зварити якісний хмільний напій з приємним смаком, потрібно використовувати чисту, свіжу, без сторонніх домішок, м'яку воду. Ідеальний варіант - Вода джерельна. Якщо такої немає, водопровідну з-під крана слід відстояти кілька днів, профільтрувати або прокип'ятити;
- Дріжджі для сусла потрібно брати тільки спеціальні пивні. Хлібопекарські, винні, спиртові для пивоваріння не годяться;
- Солод . Зробити його можна шляхом пророщування пшеничного, ячмінного, житнього зерна або купити готовий екстракт, що представляє собою концентровану або випарену солодову емульсію. Щоб смак готового пива був солодкуватим, беруть карамельний солод, медовий присмак виходить при додаванні томленого солоду, а шоколадний — при використанні паленого.
Для полегшення приготування домашнього пива виробники пропонують спеціальні пивні набори, що представляють собою концентрат з необхідної кількості солоду і хмелю. До набору додаються дріжджі і рецепт приготування алкогольного напою.
Що стосується обладнання, для варіння домашнього пива необов'язково купувати спеціальні пристосування. Досить підібрати підходящу для бродіння сусла і термічної обробки розчину посуд, придбати вимірювальні прилади, недороге обладнання для декантації, фільтрації, розливу пива.
Що знадобиться в першу чергу:
- Бродильня . Її можна купити або зробити самостійно. Вона повинна бути виготовлена з хімічно нейтральних матеріалів. Це можуть бути скляні бутлі, нержавіюча сталь або харчовий пластик;
- Ємність для варіння . Підійде посуд з нержавіючої сталі, емальований або виконана з пластика. Головне, щоб вона не вступала в реакцію з інгредієнтами пива;
- Чиллер . Його можна виготовити з мідної тонкостінної трубки самостійно. Прилад потрібен для швидкого охолодження звареного сусла;
- Термометр і гідрозатвор . Без цих предметів зварити пиво просто неможливо. Їх доведеться купити. Готові ємності для варіння домашнього пива оснащені електричним теном з терморегулятором і термометром, що значно полегшує підтримку температурного режиму.
- Ареометр для контролю за процесом бродіння, визначення початкової і кінцевої щільності сусла.
Детальна технологія приготування домашнього пива
Отже, у нас готові всі необхідні інгредієнти та інвентар. Приступаємо до складного, але цікавого процесу.
Затирання солоду
Затиранням називається процес перетворення крохмалю, що міститься в солоді, в сахарозу, яка дасть напою алкоголь. Для цього подрібнений солод варять при температурі від 62 до 75 °С.від того, при якій температурі вариться перемелений солод, залежать міцність і щільність пива.
При низькій температурі нагріву виходить більш міцний напій, при високій він буде слабкіше. Початківцям пивоварам слід дотримуватися золотої середини - 68-70 °с.Рецепт повинен вказувати, яку температуру необхідно дотримуватися при варінні.
Солод для варіння краще помістити в тканинний мішечок (бажано з льону), а потім опустити в гарячу воду.
Для затирання солод повинен бути роздроблений на великі частини, а не змелений в борошно. Затирання зазвичай проводять протягом 1,5 годин, після чого роблять йодну пробу. Для цього беруть біле блюдце, наливають в нього трохи солоду, а потім додають краплю йоду.
Якщо суміш придбає синій колір, значить, в солоді присутній крохмаль. В цьому випадку сусло варять ще 15 хв.після закінчення нагріву ємність можна закутати ковдрою і потримати так ще чверть години. Збереження температури необхідно для припинення ферментації, після чого розщеплення крохмалю припиняється.
Фільтрація
В якості фільтра використовують звичайний друшляк і марлю. Через них повільно пропускають і віджимають отриману масу з солодом. Потім сусло переливають назад в каструлю для кип'ятіння.
Додавання хмелю
Час кипіння та порядок додавання хмелю вказані в рецепті. Від цього залежить смак напою. У класичному варіанті на 10 л гарячого сусла беруть 10-15 г хмелю. Його ділять на 3 рівних частини, додаючи по черзі після закипання, через 30 і 40 хвилин. Потім рідина кип'ятять ще протягом години.
Охолодження сусла
Після того як провариться остання порція хмелю, сусло остуджують і ставлять для бродіння. Можна просто залишити посуд при кімнатній температурі. Однак в цей момент висока ймовірність зараження майбутнього пива сторонніми мікроорганізмами.
Щоб прискорити охолодження сусла, ємність ставлять в крижану ванну, постійно перемішуючи воду. Ще швидше остудити сусло можна, зануривши в нього мідний чиллер. Для максимального ефекту сусло потрібно перемішувати в напрямку, протилежному потоку води через охолоджувач. Інший спосіб швидко знизити температуру сусла-винести ємність на мороз.
Після охолодження сусла повторюють процедуру фільтрації.
Додавання дріжджів
В 1 л теплої води розводять 0,25 г дріжджів. Через 15 хвилин їх додають у велику ємність і перемішують з суслом.
Бродіння
Будь-який рецепт приготування домашнього пива передбачає верхове або низове бродіння. Варити пиво вдома можна як тим, так і іншим способом.
Низове бродіння відбувається при температурі 5-16 °з, А верхове — в проміжку від 18 до 24 °С.
Для нормального протікання процесу ємність закривають кришкою з гідрозатворів, що оберігає сусло від контакту з повітрям, так як аерація гальмує процес дозрівання. Не можна в цей період переміщати бродильно ємність, відкривати її, перемішувати розчин.
Протягом приблизно 14 діб відбувається переробка глюкози в спирт і вуглекислоту. Про закінчення процесу бродіння можна судити по припиненню виділення бульбашок з гідрозатвори.
Карбонізація та розлив по пляшках
Карбонізація — процес насичення пива вуглекислотою. Буває штучної, коли в нього з боку додають вуглекислоту і природної, в процесі переробки доданої сахарози.
У домашніх умовах без відповідного обладнання можлива тільки природна карбонізація.
Для цього в підготовлені пляшки додається сахароза з розрахунку 7 г на 1 л молодого пива. В процесі її переробки в закритій тарі утворюється деяка кількість вуглекислоти, якої і насичується пиво.
Для розливу використовують скляні або пластикові ПЕТ пляшки. Краще якщо вони будуть темного кольору для запобігання вплив на продукт ультрафіолету. Переливають напій за допомогою пластикової трубочки під рівень рідини. Так зменшується час взаємодії продукту з повітрям і його окислення.
Пляшка заповнюється молодим пивом по плечики і стискається до тих пір, поки все повітря не покине пляшку. Після цього на шийку навертається пробка, і пиво відправляється на дозрівання.
У скляних пляшках домашнє пиво можна зберігати терміном до року, в пластикових баклажках — 2-6 місяців в залежності від міцності напою. Умови зберігання-темне приміщення з низькою температурою, холодильник.
Дозрівання
Після того як пиво розлили по пляшках, його прибирають на 1 місяць в темне прохолодне приміщення. Температура повинна бути в межах 3-5 °С.за цей час залишилися в пиві дріжджі перероблять сахарозу, пластикові пляшки візьмуть звичну форму, а пиво поліпшить свої смакові якості.
Домашнє пиво за старовинним рецептом на солоді
За цим рецептом, що не зазнав ніяких змін до наших днів, передбачається виготовлення пивного сусла на традиційному солоді.
Інгредієнти:
пивоварний солод | 4 кг |
Хміль | 20-25 г |
тремтіння | 50г |
Вода | 12 л |
Технологія приготування домашнього пива:
- Солод і воду змішують у великій каструлі до консистенції каші.
- Нагрівають до 75 °C.
- Гарячу солодову кашу остуджують до комфортної температури, проціджують через сито.
- Подрібнюють шишки хмелю, вносять в сусло.
- Варять розчин 2-3 години, безперервно помішуючи.
- Остуджують, відстоюють кілька годин, проціджують через марлю.
- В тепле сусло вводять дріжджі.
- Переливають розчин в ємність для бродіння, переносять в приміщення з температурою 18 °C.
Бродіння триває 7 діб. Готовий напій фільтрують і розливають по пляшках. Перед вживанням витримують ще 2 тижні на холоді.
Відео рецепт приготування справжнього зернового пива в домашніх умовах
Незвичайні рецепти домашнього пива
Крім класичного, існують і інші рецепти варіння домашнього пива. У них передбачається додавання додаткових інгредієнтів, що надають пінному напою оригінальний смак і неповторний аромат.
Ялівцеве домашнє пиво
Інгредієнти:
ялівцеві ягоди | 16 кг |
Хміль сухий | 3 ст. л |
Дріжджі пивні | 100 г |
Вода | 35 л |
Приготування:
- Ягоди потовкти, залити водою, залишити на добу у відкритому посуді. Настій процідити і прокип'ятити, знімаючи з поверхні піну.
- У ягідну масу налити трохи холодної води, перемішати, віджати. Додати хміль, зварити.
- Змішати 1-й і 2-й відвари, остудити до кімнатної температури. Дріжджі розвести за інструкцією, внести в сусло.
- Залишити для бродіння в теплому темному приміщенні.
Після закінчення бродіння напій розлити по пляшках, поставити в холодильник. Дегустувати ялівцеве пиво можна через добу.
Пиво англійське Домашнє
Інгредієнти:
зерна вівса або ячменю | 1 кг |
Патока | 6 кг |
Хміль | 70 г |
Дріжджі пивні | 1/3 склянки |
Вода | 23 л |
Приготування:
- Зерна вівса або промити під проточною водою, обсушити, трохи підсмажити в духовці. Сусло роздрібнити в крихту, висипати в емальовану каструлю, залити нагрітою до 65 °c водою. Розмішати, дати відстоятися 3 години.
- Розчин перемістити в каструлю більшого обсягу. Солод залити свіжою водою (72 °C) на 2 години. Злити і повторити процедуру, але на цей раз заливати подрібнене зерно треба холодною водою. Злити через 90 хвилин. Злитий розчин змішати з двома попередніми.
- Патоку розвести в 12 л теплої води. З'єднати з солодовим розчином. Додати хміль, прокип'ятити. Напій треба постійно помішувати, щоб він не пригорів.
- Вогонь вимкнути, остудити розчин. Ввести в пивне сусло 1/3 склянки дріжджів. Перемішати, залишити в теплому приміщенні для бродіння.
Коли сусло перестане активно бродити, його потрібно перелити в бочонок. Залишити ємність на 3 доби відкритою. Потім заколотити кришку, залишити в спокої на 2 тижні. Протягом цього терміну сусло визріє, Домашнє англійське пиво буде готове до вживання.
Домашнє пиво із сухофруктів
Інгредієнти:
житній солод | 8 кг |
сухі груші та яблука | по 50 г кожного |
свіжі ялівцеві ягоди | 2,5 кг |
Дріжджі пивні | 100г |
Вода | 25 л |
Приготування:
- Житній солод залити теплою водою, поставити на вогонь. Після закипання проварити 5 хвилин.
- У трохи остигле сусло додати сухофрукти, ялівцеві ягоди. Суміш перелити в дерев'яний бочонок. Долити до половини водою.
- Кришку забити. Зробити в ній отвір і заткнути його щільно пробкою.
Через добу і кожен день під час активного бродіння через отвір доливають потроху теплої води. Через тиждень бочонок повинен бути повним.
Пробку на кришці бочки дістають, отвір прикривають шматком марлі. У такому вигляді залишаю сусло до тих пір, поки воно не перестане пінитися. Як тільки бродіння припинилося, пиво можна вважати готовим.
Пиво Мошногорське
Інгредієнти:
солод ячмінний | 2,5 кг |
цукор | 600г |
Хміль | жменя |
Дріжджі пивні | 100 г |
Вода | 19 л |
Приготування:
- Хміль подрібнити, змішати з солодом, цукром. Суміш залити 4 л води. Поставити на вогонь, довести до кипіння, варити 30 хвилин.
- Сусло охолодити до кімнатної температури. Дріжджі розвести за інструкцією, ввести в розчин.
- Перелити склад в бочонок, додати 15 л води, накрити марлею. Бочонок укутати і залишити на 4 днів у спокої. Додати трохи паленого цукру, щоб колір пива став більш насиченим.
Молоде пиво розлити по пляшках. Закупорити, поставити в холодильник ще на кілька днів.
Відео рецепт, як зварити домашнє пиво з ячмінного солоду
Пиво Домашнє
Інгредієнти:
житній солод | 1 кг |
пшеничний солод | 1 кг |
чорний хліб | 1,5 кг |
Дріжджі пивні | 2 г |
сухий хміль | 1 кг |
харчова сода | 1 ст. л. |
Вода | 14 л |
Приготування:
- Хліб порізати шматочками, Дріжджі розвести в невеликій кількості теплої води, шишки хмелю обшпарити окропом. Всі сухі компоненти сусла викласти у велику ємність, перемішати, прибрати в тепле місце.
- Через 5 годин в суміш додати 10 л теплої кип'яченої води. Ємність накрити кришкою, залишити на добу.
- Злити сусло з осаду, а в кашу, що залишилася, влити ще 2 л теплої води. Перемішати, залишити на 24 години.
- Змішати обидва розчином, додати харчову соду.
Пиво витримати в закритій ємності ще 60 хвилин, відфільтрувати і розлити по пляшках. Зберігати в холодильнику.
Рецепт баварського пива
Рецепт досить складний. Якщо правильно виконати всі умови, то результатом стане унікальне за смаком і ароматом пиво.
Інгредієнти:
Кисло-солодкий заварний хліб | 1,8 кг |
житній солод | 900 г |
сіль | ¼ ч. л. |
дріжджі | 15 г |
перець | 10 зерен |
Хміль | 680 г |
цукор | 450г |
Вода | 20 л |
Приготування:
- Хліб дрібно нарізати, перець потовкти і подрібнити, хміль ошпарити окропом.
- Дріжджі розвести в склянці теплої води з цукром (200 г).
- Покласти всі інгредієнти в бродильню, залити водою до отримання консистенції густої сметани, накрити товстою тканиною. Прибрати в тепле місце на добу.
- На наступний день додати в сусло цукор, що залишився, розведений окропом і воду. Накрити кришкою, прокип'ятити, охолодити і залишити на 2 дні.
- Злити пиво в керамічний посуд, а в бродильню налити 3 л окропу. Витримати добу. Перелити рідину бродильні в раніше злиту суміш.
Все ретельно перемішати, перелити у велику ємність (наприклад, емальовану каструлю) і довести до кипіння. Зняти піну, процідити готове пиво і розлити по пляшках. Щільно закупорити їх пробками і прибрати на 15 днів в холодне місце.
М'ятне пиво
Оригінальний хмільний напій з освіжаючим м'ятним смаком.
Інгредієнти:
чорний хліб | 1 кусень |
свіжа м'ята | 1 пучок |
цукор | 3 склянки |
дріжджі | 1 паличка |
ванільний цукор | 1 пакетик |
Вода | 3 л |
Приготування:
- М'яту покласти в каструлю, залити крутим окропом. Настояти 60 хвилин.
- Дріжджі розвести в підсолодженій теплій воді.
- М'ятний настій процідити, додати в нього цукор, дріжджі, шматочок хліба.
- Вилити в ємність для бродіння, прибрати в темне тепле приміщення.
- Коли на поверхні розчину з'явиться піна, ввести в сусло ванільний цукор.
У той момент, коли бродіння завершиться, молоде пиво розлити по пляшках і прибрати на зберігання в холодильник.
Домашнє пиво з буряка
Пиво з оригінальним смаком варять з буряка.
Інгредієнти:
буряк | 800г |
ялівцеві ягоди | 1 ст. л. з верхом |
сіль | 200 г |
Хміль | 2 жмені |
пивні дріжджі | 1,5 ст. л. |
Вода | 7 л |
Приготування:
- Очищений овоч ріжуть дрібними шматочками, заливають підсоленою водою і варять. У процесі варіння додають в буряковий розчин ялівцеві ягоди і хміль.
- Продовжують варити 2-3 години, потім сусло остуджують, додають розведені пивні дріжджі.
- Зброджується пиво з буряка протягом 2 тижнів.
Потім його зливають з осаду і розливають для зберігання в пластикові баклаги або скляні пляшки.
Ще 6 рецептів зварити пиво в домашніх умовах для новачків і досвідчених →
При бажанні можна поекспериментувати і варити вдома пиво на основі кореня імбиру, апельсинової м'якоті і цедри, шавлії і хмелю, горохових стручків, різних овочів, фруктів і навіть молока. Різноманітність і пошук нових смаків в домашньому пивоварінні тільки вітаються.