Пиво з квасного сусла стане відмінною заміною магазинного напою. Справжнім пивом отриманий продукт назвати не можна, адже готується він не за традиційними виробничими канонами. Але любителям пінного квасне пиво обов'язково сподобається.
Основна відмінність пива від квасу – концентрація спирту і наявність в складі хмелю. Зробити з квасу пиво цілком можна в домашніх умовах. Процес цей нетрудомісткий. Важливо правильно підібрати або виготовити квасне сусло.
Квасне сусло
Для виготовлення домашнього пива підходить рідкий ячменно-житній або ячмінний концентрат, який продають в магазинах для пивоваріння. Виробник особливого значення не має. Допускається наявність в складі кукурудзяної або житнього борошна.
Кількість хімічних добавок і консервантів в концентраті має бути мінімальним. А вміст сухих речовин-високим (70-80%). Цей показник безпосередньо впливає на щільність і смак кінцевого продукту.
На упаковці концентрату вказується, на яку кількість квасу вона розрахована. Для приготування пива літраж води необхідно максимально зменшити. Так, пива в домашніх умовах з квасного концентрату вагою в 0,5 кг вийде всього 5 літрів.
Для підвищення міцності в пінний напій доведеться вводити цукор. Щоб правильно розрахувати його кількість, потрібно використовувати формулу:
Необхідна міцність напою ( % ) х кількість води (л) / 60 = обсяг цукру (кг)
Так, щоб отримати 5 л пива, 9% потрібно буде додати 0,75 кг цукру (9 х 5/60 =0,75)
Для отримання пива знадобляться також елеві дріжджі. Замінити їх допустимо сухими хлібопекарськими дріжджами з розрахунку 10 г на 0,5 кг цукру. Слід враховувати, що смак пива буде гірше.
Хміль набувають в спеціалізованих магазинах або в аптеці. Від кількості шишок залежить аромат і сила гіркуватості домашнього пива з квасного сусла.
Хлібопекарський або ферментований солод насичує аромат і смак пінного напою, збільшуючи його щільність. Ячмінний солод дає пиву хлібні нотки, а житній – шоколадні.
Як приготувати сусло в домашніх умовах
Зварити пиво можна з квасного сусла, приготованого в домашніх умовах. Основний компонент сусла промислового виробництва-житній або ячмінний солод. Приготувати його можна і вдома, але це складний і тривалий процес. Для початку потрібно проростити зерна. Використовувати допустимо різні культури:
Культура | Час пророщування, дні |
---|---|
пшениця | 7–8 |
ячмінь | 9–10 |
овес | 8–9 |
жито | 5–6 |
просо | 4–5 |
Виготовлення солоду включає обов'язкові етапи:
- Сортування . Зерна просівають від сміття і смітинок через велике, а потім і дрібне сито. Далі його промивають 3 рази у воді (50°C).
- Замочування виробляють в емальованому або дерев'яному посуді, наповненою водою на 1/2 об'єму. Сміття і спливли зерна прибирають. Воду потрібно міняти кожні 8 годин. Коли лушпиння почне легко відділятися від м'якоті, шкірка зерна надтреснет, проклюнеться Паросток, а зерно стане ламким, переходять до наступного ступеня.
- Пророщування відбувається в темному приміщенні. Зерна розсипають на деко шаром до 3 см, накривають вологою серветкою або марлею. Температура в приміщенні повинна бути не більше 17,5°C, Вологість – мінімум 40%. Першу половину терміну пророщування зерно провітрюють кожні 6 годин, перевертають і зволожують тканину. Потім майбутній солод просто перемішують, не даючи перегрітися. Етап завершено, коли довжина паростка досягне 6 мм, а корінців 13 мм.Зерна при розкушуванні повинні хрустіти, не мати борошнистого присмаку.
- Сушка . Солод переносять в тепле приміщення, розстеляють і подвяливают. Потім його сушать при температурі не вище 40°C. готовий солод зменшиться в розмірах, корінці можна відокремити тертям руками.
- Очищення від паростків . Солод перетирають руками, відокремлюючи паростки, і просівають через сито.
Готовий солод повинен відлежатися протягом 1-1, 5 місяців в темному і сухому місці
Перед варінням пива солод подрібнюють кавомолкою, блендером, м'ясорубкою або спеціальним млином. Потім сусло проварюють протягом декількох годин. Отриману рідину упарюють.
nbsp;
Квасне сусло можна виготовити простіше і швидше – з житнього хліба.
Компоненти:
- 1 кг житніх сухарів;
- 15 л води.
Рецепт:
- Чорний хліб порізати невеликими шматочками, засушити сухарі в духовці.
- У каструлі закип'ятити воду.
- Засипати в окріп сухарі, вимкнути плиту. Накрити ємність кришкою, закутати і залишити повільно остигати.
- Через 15-16 годин з сусла потрібно випарувати 50% води.
Домашнє пиво, зроблене з квасного сусла власного виготовлення, не поступається за характеристиками пінного напою з магазинного концентрату.
Традиційний рецепт пива на квасному суслі
Пиво на квасному суслі, приготоване за класичним рецептом, буде готове після 3-х днів бродіння. Використовують як покупну закваску, так і приготовлену в домашніх умовах.
Компоненти :
- 0,5 кг квасного сусла;
- 10 л води;
- 50 г шишок хмелю;
- 100 г сухих дріжджів;
- 1 кг цукру.
Рецепт:
- В емальованій каструлі закип'ятити воду.
- Квасне сусло викласти в ємність для бродіння, влити туди окріп.
- Додати хміль і цукровий пісок. Перемішати всі компоненти. Накрити кришкою і остудити до кімнатної температури.
- Засипати дріжджі. Розмішавши. Залишити для бродіння на 3-е діб.
- Процідити напій від осаду через марлю.
Після першої доби у напою буде солодкуватий присмак. Через 48 годин – пінне стане трохи кислити. Через 72 години бродіння смак стабілізується, зварене з квасного сусла пиво, стане хмільним, як магазинне.
Пиво з квасу
Тепер розберемося, як зробити пиво з квасу. Використовувати необхідно свіжий квас або напій, що простояв в холодильнику не більше 2-х днів.
Компоненти:
- 5 л домашнього квасу;
- 50 г сухих дріжджів;
- 30 г шишок хмелю.
Рецепт:
- Закип'ятити в емальованому посуді квас.
- Всипати хміль.
- Знизити температуру нагрівання і варити близько 2,5 годин.
- Потім зняти з плити і залишити остигати до кімнатної температури.
- В окремому посуді розвести дріжджі в невеликій кількості теплої води.
- Вилити їх в хмільний напій, перемішати.
- Залишити на 3 дні в теплому місці бродити.
- Процідити пінний напій через 2-3 шари марлі від осаду.
- Розфасувати по пляшках і поставити в холодильник або підвал дозрівати.
Дегустувати пиво можна через 14 днів.
Швидкий рецепт домашнього пива
Домашнє пиво з квасного сусла і хмелю готується швидко – не більше 5 годин. Для виготовлення напою не потрібно довго варити і наполягати пиво.
Компоненти:
- 5 л води;
- 500 г концентрату квасного сусла;
- 400-500 г цукрового піску;
- 15 г шишок хмелю;
- 2,5 г пивних дріжджів;
- 100-150 г ячмінного або житнього ферментованого солоду (за бажанням).
Рецепт:
- В емальовану каструлю великого обсягу налити воду. Скип'ятивши.
- Додати концентроване квасне сусло. Розмішавши.
- Засипати цукор, покласти хміль. Перемішавши. Прибрати з вогню.
- Накрити ємність з напоєм кришкою. Дайте поступово охолонути до 25-30°C.
- Додати пивні дріжджі. Розмішавши.
- Залишити для бродіння на 3 години.
- Пінний напій зцідити через марлю.
Дегустацію пива з концентрату квасного сусла проводять після його охолодження.
Нескладно зробити пиво з квасного сусла і порадувати себе, близьких і гостей кухликом натурального пінного напою без консервантів і шкідливих добавок. Правильно приготований напій має тонізуючі властивості. Завдяки живим дріжджовим культурам в ньому міститься ряд корисних мікроелементів, позитивно впливають на організм, якщо не зловживати пінним напоєм.
Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua