Бренді і коньяк — споріднені напої, через що багато хто плутається при виборі в магазині. Є й ті, хто вважає їх різними назвами одного алкоголю. Це велика помилка. Плутанини додає звичка споживачів з України називати бренді коньяком.
Далі дізнаємося, в чому різниця між напоями, чому їх плутають і як відрізнити одне від іншого.
- Що таке коньяк і бренді
- Відмінності коньяку і бренді
- Склад
- Технологія виготовлення
- Витримка і купажування
- Міцність і смакоароматичні особливості
- Вартість
- Зведена таблиця відмінностей коньяку і бренді
- Що краще: коньяк або коньяк
- Як не сплутати бренді і коньяк при покупці
- Відеорозбір: чим відрізняється бренді від коньяку
Що таке коньяк і бренді
Бренді - група спиртних напоїв міцністю від 40 до 60%. Отримують їх методом перегонки виноградного, рідше-яблучного, грушевого, сливового та іншого вина. Стосовно до бренді правильніше говорити не про конкретний вид алкоголю, а про технології виробництва.
Коньяк - окремий випадок бренді. Алкоголь готують подвійною перегонкою заграв виноградного соку певних сортів, які ростуть на території департаменту Шаранта. Потім дистилят витримують в бочках зі світлого дуба мінімум 2,5 року.
Називати свою продукцію коньяком мають право тільки французькі виробники. Всі інші алкогольні напої, отримані шляхом дистиляції фруктових вин, іменуються бренді. До бренді відносяться кальвадос , арманьяк, сливовиця, раку.
Відмінності коньяку і бренді
Різниця між коньяком і бренді — в складі, технології виготовлення, смакових якостях і міцності.
Склад
Склад — перша і основна відмінність коньяку від бренді. Cognac (коньяк) виготовляють з чотирьох сортів білого винограду: Уні Блан, Фоль-Бланш, Коломбар і Сент-Емільон. Для бренді використовують будь-які сорти винограду, а також різні плоди і ягоди. Відносно його немає строгих правил: до складу можуть входити дріжджі, карамель, цукор, ароматизатори.
Для виготовлення коньяку використовують тільки коньячний спирт або купаж з декількох спиртів.
Якщо на етикетці вказано присутність зернового спирту – мова йде про коньяку низької якості або підробці. Ніяких ароматизаторів в складі бути не повинно. Оригінальний смак і аромат виходять в результаті контакту з деревиною дуба.
Технологія виготовлення
Є відмінності і в технології виробництва коньяку і бренді.
Французький алкоголь проходить подвійну дистиляцію партіями в мідних перегінних кубах . Виробництво регулюється НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ. Пресування сировини відбувається на спеціальних пристроях, що відокремлюють чистий сік. Нектар зброджується, перетворюється в молоде вино і тільки потім піддається перегонці.
Детальніше про те, як зробити французький коньяк з винограду своїми руками →
Бренді виготовляють шляхом як подвійної, так і одинарної дистиляції в ректифікаційних колонах. Сировина пресують на звичайних машинах. Перед дистиляцією сік зброджується в бражку.
Витримка і купажування
Коньяк витримують в бочках з ронсейского або лімузенського дуба не менше двох років. Купаж для дистиляту готують з молодого і зрілого спирту.
По витримці бренді ніяких особливих правил не існує. Кожен виробник готує його по-своєму. Часто алкоголь після перегонки взагалі не витримується або визріває з використанням системи солера. Такий спосіб характерний для іспанських бренді.
Більша частина світового бренді дозріває в пластиковій тарі. Купаж для дистиляту може містити до 30 спиртових основ різної витримки.
Міцність і смакоароматичні особливості
За смаком бренді від коньяку відрізняється більшою м'якістю на тлі плодово-ягідної основи, різноманітністю фруктових ноток. Міцність варіюється від 37,5 до 60%. Різні партії brandy одного виробника можуть сильно відрізнятися за смакоароматичними характеристиками.
Для французьких сортів алкоголю характерно терпке післясмак, яке виходить з-за тривалої витримки в дубових бочках. Від алкоголю віє деревно-земляним ароматом. міцність завжди стандартна-40 градусів.
Вартість
Справжній французький коньяк коштує значно дорожче найкращого бренді. Вся справа в сировині і методах виготовлення. З кожним роком витримки вартість французького напою зростає. Деякі рідкісні сорти досягають ціни в кілька десятків тисяч грн.
Бренді дешевше коника, тому що на його виготовлення йдуть не найкращі сорти яблук, слив, груш, ягід, використовуються кісточки і віджимання. Він може бути якісним, а може нагадувати домашній фруктовий самогон. Позначається на ціні і відсутність тривалої витримки.
Зведена таблиця відмінностей коньяку і бренді
Різниця між коньяком і бренді за основними критеріями наведена в таблиці.
Критерії | Коньяк | бренді |
сировина | тільки білий виноград: чотири законодавчо затверджені сорти | будь-які сорти винограду, фрукти і ягоди |
Добавки | не використовуються | допускається додавання ароматизаторів, консервантів, барвників |
міцність, % | 40 | 40-60 |
Географія виготовлення | французькі провінції, Шаранте | багато країн світу: зустрічається Болгарський, Молдавський, Грецький, Вірменський, Іспанський, Американський бренді |
основні моменти виробництва | Подвійна перегонка з молодого виноградного вина без кісточок, витримка виключно в дубових бочках не менше двох років | Дистиляція соку і вичавок з винограду, інших фруктів і ягід |
Що краще: коньяк або коньяк
Однозначно сказати, що краще — коньяк або бренді — неможливо. Багато в чому це справа смаку. Але є ряд факторів, які можуть вплинути на вибір найбільш підходящого напою:
- Ціна питання. Коньяк знаходиться в більш високій ціновій категорії, ніж бренді, проте необхідності розорятися на занадто дорогий алкоголь немає. Завжди можна знайти гідний бренді за привабливою ціною і анітрохи не пошкодувати про свій вибір.
- Батьківщина напою. Можна робити вибір на користь більш статусного французького коньяку або придбати не такий престижний, але не менш якісний бренді.
Смакові якості – справа теж виключно суб'єктивна. Комусь подобаються терпкість витриманого дуба, відтінки шкіри, маслянистість коньяку. Іншим ближче фруктово-ягідні нотки, м'якість бренді.
Як не сплутати бренді і коньяк при покупці
Плутанина під час покупки цих видів алкоголю трапляється часто. Колір бренді і коника — коричнево-золотистий, на етикетках може бути написано обидві назви. Ще більше хаосу виникає через невідповідність вітчизняної термінології зарубіжної. В Україні будь-бренді, незалежно від технології і місця виготовлення, називають коньяком. Так склалося.
Щоб чітко відрізняти коньяк від бренді, звертайте увагу на присутність наступних маркувань на етикетці:
- Напис "Cognac" безпосередньо вказує на оригінальність напою і підтверджує, що перед вами коньяк;
- Наявність однієї з написів — Fins Bois, Borderies, Fin Champagne, Bois Ordinaire, Grande Champagne, Petit Champagne, Bons Bois-говорить про приналежність алкоголю до престижного регіону Шаранта;
- Позначки типу Cherry Brandy, Apricot Brandy однозначно вказують на бренді і склад сировини;
- «Laine» — позначка для позначення виноградного бренді, але не коньяку.
На етикетках є й інші знаки. Наприклад, зірочки на бренді і коньяку означають наступне:
- 1 зірка-витримка не менше 3 років;
- 2 зірки - принаймні 4 роки;
- 3 зірки-принаймні 5 років
Позначка V. S. O. P. вказує на коньяк віком від 18 до 24 років.
Для кращих французьких коньяків передбачена інша градація — дані про витримку позначаються буквами: одна зірка відповідає позначенню VS, дві — VSOP, три – vvsop. ХО - більше 6 років витримки.
У кожного напою є вірні обожнювачі, які знають толк в обраному алкоголі. Що сподобається саме вам, коньяк або бренді — можна сказати тільки після дегустації. Потрібно спробувати те й інше в різних цінових категоріях. Так більше шансів знайти алкоголь, який максимально підійде під ваші смаки і гаманець.
Автор: Олег Веніамінов,
спеціально для byhaem.in.ua