Мартіні Асті (Martini Asti) — найзнаменитіше ігристе вино Італії. Виробляється тільки з білого винограду Мускат без добавок і цукру. Відноситься до солодких виноградних вин.
Відмінною рисою Asti є максимальне збереження свіжого мускатного аромату на всіх етапах виробництва. Це якісне, смачне і доступне за ціною вино, яке зробить веселим і яскравим будь-яке свято.
Історична довідка
У XIV столітті солодке вино з елітного запашного винограду Мускат прийшло в Італію зі Східного Середземномор'я. Італійці називали його грецьким.
Першим методику виготовлення Асті розробив Джованні Баттіста Кроче, ювелір герцога Савойського Карла Еммануїла I, який захоплювався виноробством. Своє творіння він назвав Moscato d'asti. Метод виробництва вина був описаний в керівництві по виноробству 1606 року «Про перевагу і різноманітність вин, вироблених в гірських передмістях Турина, і про те, як їх робити».
У другій половині XIX століття Карло Ганча, власник виноградних плантацій в П'ємонті, удосконалив технологію, перейнявши досвід шампанізації виноробів Реймса. У винороба вийшло зупинити процеси бродіння при достатній солодощі напою шляхом багаторазової фільтрації сусла. Так в 1860 році з'явилося шипуче вино, яке назвали Moscato Champagne. Пізніше його перейменували в ігристе Asti.
Напій вийшов настільки вдалим, що незабаром його почали виробляти всі винокурні Асті. Не пройшли повз мартіні і Україну, що володіли в той час компанією Martini Sola e C. ia.
У 1863 році побачила світ перша пляшка ігристого вина MARTINI Asti. Завдяки процесу вторинного бродіння, цей сорт мав присмак персика і бузини. Стабільне виробництво напою налагодили тільки в 1876 році. Цим же часом датується офіційна поява легендарного вина.
Мартіні Асті довелося довго чекати визнання світу, хоча ігристе було пристрасть як добре. Лише в 1950-х рр.компанія почала активно просувати бренд на європейському ринку. До України напій потрапив після глобальної реорганізації компанії в 1977 році і швидко завоював серця цінителів слабоалкогольних вин.
Мартіні Асті-шампанське чи ігристе вино?
Називати ігристе вино Мартіні Асті шампанським неправильно. Крім того, що законодавство строго регламентує це питання і дозволяє іменувати так тільки продукцію, виготовлену в провінції Шампань, існують і інші відмінності між напоями:
- Технологія виробництва шампанського вимагає повного бродіння сусла з подальшим додаванням цукру. Asti створюють шляхом незавершеного циклу бродіння. Вино зберігає натуральну глюкозу, тому цукор не додають;
- Французи ніколи не використовують для виробництва шампанського виноград сорту Мускат. Для Асті він підходить ідеально, надаючи характерний фруктово-медовий присмак;
- Класичне шампанське завжди сухе або дуже сухе, у Асті солодкуватий присмак;
- У процесі виробництва шампанське проходить стадію вторинного бродіння в пляшці, італійське ігристе — в металевих бочках.
Останньою відмінністю є вартість. Справжнє шампанське коштує набагато дорожче Мартіні Асті. В силу популярності ціна останнього значно зросла, але все одно залишається нижче французького продукту.
Технологія та особливості виробництва
Технологія виробництва Мартіні Асті нічим не відрізняється від інших різновидів Asti, що випускаються за технологією DOCG. Виготовлення таких вин строго регламентовано. Ще в грудні 1932 року власники знаменитих винокурних заводів П'ємонту створили консорціум з нагляду за виробництвом ігристого Асті. Визначили сорт, області культивування винограду, метод приготування і якісні характеристики вина.
Ігристе вино Мартіні Асті дозволено виготовляти тільки з винограду сорту Мускат.
Виноградні плантації повинні розташовуватися серед пагорбів П'ємонту, на висоті від 200 до 400 метрів над рівнем моря. Щільність посадок - не менше 4000 лоз на гектар. Метод вирощування-шпалерний. Збір врожаю проводять вручну в перших числах вересня.
Отриману сировину відразу пресують. Особливість виробництва Мартіні Асті в тому, що сусло ферментують лише до 7% спирту, зупиняючи бродіння шляхом ретельної і багаторазової фільтрації. Щоб запобігти подальшому накопиченню міцності, продукт зберігають при низьких температурах. Інші стадії виробництва також проводять з охолодженим продуктом.
На кінцевому етапі Мартіні Asti розливають в скляні пляшки об'ємом 0,75 л, 1.5 л, 200 мл, 375 мл.
Мартіні Асті: склад, аромат, смак
У складі Asti Martini — тільки чистий виноградний сік, що піддався бродінню. В Італії не прийнято додавати в виноградні вина цукор.
Ігристе Мартіні відрізняється світло-солом'яним кольором і дрібної стійкою піною. Ніжний винний букет розкривається нотами винограду, персика, солодкого дикого шавлії. Незабаром з'являються свіжі аромати груші, ананаса, лайма, відтінки білої акації і меду. Смак і аромат ідеально збалансовані. Вміст спирту: 7.5%. У 100 мл напою — 80 Ккал.
Зверніть увагу: пляшки з ігристим вином закупорюють не спеціальною системою, розробленою для шампанського, а звичайною пробкою. Тільки не пластикової.
Правила подачі, споживання та зберігання Мартіні Асті
Солодке Мартіні Асті — ідеальне десертне вино. Шипучий напій подають у високих винних келихах або фужерах для шампанського (флюте) охолодженим до +6…+8 °С.легке ніжне вино поєднується з фруктами, морозивом, солодкими десертами, горіхами, м'якими сирами.
Ігристе Асті — яскравий завершальний акорд сімейного обіду, званої вечері, ювілею. Спекотного літнього дня налийте ігристе вино у високий кришталевий фужер з льодом і прикрасьте листям м'яти.
Martini Asti зберігають у винному погребі або затемненій шафі. Після двох років витримки солодке ніжне вино стає суші і втрачає фруктово-квітковий присмак, властивий молодому мускатного напою. Тому випити його краще протягом перших 12 місяців.
Більше про Мартіні Асті-вчимося подавати і закушувати ігристе вино →
Різновиди Асті і ціни
Пляшка ігристого вина Martini amp; Rossi Asti коштує близько 12 доларів. Асті - саме експортоване італійське вино і найвідоміше в світі солодке spumante. Крім Martini Bacardi, в Україну поставляють продукцію категорії DOCG інші знамениті виноробні П'ємонту.
Martini Ice (Мартіні Айс)
Класичний Мартіні Асті, але міцніший. Містить 8% спирту. Подавати його краще з льодом. Приваблює освіжаючим смаком апельсина і яблук, медовим ароматом з нотками груші. Колір солом'яний.
Добре для літнього дня. Поєднується з легкими закусками, сиром, випічкою, десертами.
Mondoro Asti (Мондоро Асті)
Ексклюзивний напій з П'ємонту. Міності вина - 7%. Відрізняється благородним, ніжним смаком з нотками фруктів і меду, легкою кислинкою. Аромат-квітковий, колір ніжно-золотистий.
П'янить Мондоро Асті легко, делікатно. Підходить для спекотного літа.
Gancia Asti (Ганча Асті)
Шампанське з білого Мускату, що росте в П'ємонті. Міцність напою-7,5%. Колір золотисто-солом'яний, смак солодкий, збалансований, насичений нотками меду, шавлії, фруктів. Аромат яскравий, обволікаючий, фруктово-квітковий.
Підходить до не дуже солодких десертів і фруктів.
Cinzano Asti (Чинзано Асті)
Італійський конкурент Мартіні. Вино полонить відтінками золотистого кольору, виділяє аромат ванілі, квітучої акації, персика, шавлії і дині. Смак яскравий, з нотками груш і меду, солодким присмаком гірських трав. Вміст спирту-7%.
Ідеально доповнює десерти, морозиво, солодку випічку.
nbsp;
Asti Fiorino d ’ Oro Spumante (Фіоріно Д ’ оро Асті Спуманте)
Шампанське Асті відомого бренду Abbazia стане улюбленцем дам. Напій відрізняє м'який, ніжний, фруктовий смак, світло-жовтий колір. Аромат легкий, виноградний. Міцність ігристого - 7.5%.
Sant'orsola Asti(Сант ’ Орсола Асті)
Ігристе солодке вино бренду Fratelli Martini. Для напою характерний освіжаючий, гармонійний, делікатний смак рожевого саду М медовим післясмаком. Колір Асті-золотистий, з кокетливою грою бульбашок в келиху. Аромат фруктовий. Вміст спирту-7%.
У таблиці наведені середні ціни ігристого Асті в Україні, зима 2021 року
Марка | Ціна 0,75 л |
Мартіні Асті | від 500 грн. |
Martini Ice | від 470 грн. |
Asti Mondoro | від 680 грн. |
Gancia Asti | від 470 грн. |
Cinzano Asti | від 520 грн. |
Asti Fiorino d’Oro Spumante | від 410 грн. |
Sant’Orsola Asti | від 500 грн. |
Ціни на ігристе Асті в різних регіонах і магазинах можуть відрізнятися. Напій в подарункових упаковках коштує дорожче.
Відео огляд на три різновиди вина Asti
Як відрізнити оригінал від підробки
Виробники Мартіні Асті часто стикаються з підробкою. Розповімо, як відрізнити оригінал від копії, адже навіть в елітних алкобутиках є ризик придбати контрафакт:
- Наявність акцизу. Відсутність цього елемента говорить про підробку, якщо тільки ігристе не купувалося в зоні дьюті-фрі або безпосередньо на території Італії;
- Справжнє Асті абсолютно прозоре, немає осаду і Муті. Присутність сторонніх домішок говорить про фальсифікат;
- Фірмове Мартіні Asti розливається в пляшки з поглибленим денцем, рівно і міцно наклеєними етикетками з паперу високої якості. Напливи, шви, плоске дно, розпливчастий шрифт говорять про контрафакт;
- Пробка у справжнього ігристого з фірмовим клеймом і акцизними марками зі знаком DOCG. Ці вина пройшли лабораторний аналіз і дегустацію в державних ліцензованих організаціях.
Якщо після першого ковтка відчувається дивний смак, незвичайний запах, у роті залишився неприємний присмак, відмовтеся від такого вина. У контрафактні спиртні напої вводять хімічні речовини і підсолоджувачі, які викликають головний біль і неприємне похмілля.
Увага: у 1993 році з етикеток Martini Asti зник напис «spumante». Якщо вона є, ви точно тримаєте в руках підробку.
Мартіні Асті — це вино свята і гарного настрою. Воно змушує мружитися від щастя і бульбашок, які стрімко вириваються з келиха. Не відмовте собі в задоволенні, поставте на стіл пляшку італійського ігристого. Напій буде однаково доречний на торжестві і тихому сімейному святі, додасть романтики вечері на двох, зігріє зустріч старих друзів.
Автор: Ріна Ратова,
спеціально для byhaem.in.ua