Фірмовий французький коньяк – задоволення не з дешевих. Цінителі якісного алкоголю знають, що деякі магазинні аналоги можуть нашкодити здоров'ю. А тому з'явилися рецепти французького коньяку, що дозволяють виготовити напій практично ідентичним справжньому на власній кухні.
Власноруч приготований алкоголь – запорука якості продукту. До того ж рецепти не вимагають великих фінансових вкладень. А якщо повністю дотримуватися технологію, то впорається навіть новачок у виноробстві.
Характеристики домашнього французького коньяку
Імітація французького коньяку в домашніх умовах, приготована чітко за рецептом, дуже схожа на оригінальний напій. Це міцний алкоголь, близько 42 оборотів, бурштинового або світло-коричневого відтінку з вираженим запахом спецій і дуба.
Смак розкривається поступово. Напій м'який, з пряним післясмаком. Аромат залежить від компонентів, які використовувалися при виготовленні.
Коньяк – алкогольний напій, виготовлений в районі Франції Cognac з виноградного дистиляту і витриманий в дубових бочках не менше 3 років. Все інше правильніше називати бренді або коньячним напоєм.
Рецепти
Оригінальний рецепт французького коньяку тримається в секреті. Але виготовити відмінну імітацію напою в домашніх умовах реально. Важливо дотримуватися пропорції інгредієнтів, вибирати якісну алкогольну основу. В іншому з приготуванням домашнього коньяку труднощів не повинно бути навіть у недосвідченого винокура.
Класичний рецепт французького коньяку
Французький коньяк за класичним рецептом виходить максимально схожим і за ароматом, і за смаком на справжній напій.
Склад:
- 1 л спирту, розведеного до 40%;
- 2 бутони гвоздики;
- 1 ч. л. цукру-піску;
- 1 ч. л. заварки чорного чаю;
- Пара горошин чорного перцю;
- Цедра з половини лимона (апельсина);
- Дрібка ванілі.
Технологія виготовлення французького коньяку в домашніх умовах:
- Цукор всипати в ємність зі спиртом. Перемішувати до зникнення крупинок.
- Подрібнити листя чорного чаю, засипати в алкоголь.
- Додайте ваніль, гвоздику, чорний перець і подрібнену цедру.
- Ретельно перемішати продукти.
- Тару з настоєм прибрати на 1,5 тижні в прохолодне місце.
- Процідити бренді через марлю, розфасувати.
Є ще один варіант приготування французького коньяку за класичною рецептурою.
Склад:
- 6 ст. л. кори дуба;
- 2,5 л винного спирту;
- 2 гілочки меліси;
- Щіпка тертого мускату;
- Щіпка ваніліну;
- 3 ч. л. цукрового піску;
- 3 бутони гвоздики.
Технологія приготування класичного французького коньяку:
- Цукровий пісок всипати в металеву ємність, поставити на плиту і розтопити. Як тільки продукт стане світло-коричневим, зняти з вогню.
- З'єднати в ємності палений цукор і спирт.
- Додати кору, мелісу, ваніль, мускат, гвоздику.
- Закрити ємність і гарненько струсити.
- Прибрати на 30 днів в темне приміщення з температурою до 20°C.
- Потім напій процідити і розфасувати по пляшечках.
Наполягати французький коньяк домашнього розливу можна і довше місяця. В цьому випадку напій-імітація придбає більш насичений, виражений смак і аромат.
Рецепт домашнього французького коньяку на спирту
Склад цього рецепта французького коньяку в домашніх умовах допустимо розширити на розсуд. До основних компонентів можна додати ложечку родзинок, по гілочці материнки і чебрецю, стручок ванілі (шматочок близько 3 см завдовжки), 1 плід чорносливу. Ці продукти подарують виразний аромат і насичений смак настоянці. Але і їх відсутність не зробить коньяк гірше.
Склад:
- 3 л спирту міцністю 45%;
- 50 г дубової кори;
- 1 гілочка трави звіробою;
- 1 ч. л. крупнолистового чорного чаю;
- 3 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. води;
- 4 горошинки чорного перцю;
- 15 сушених ягідок шипшини.
Як приготувати французький коньяк на спирту своїми руками:
- Кору дуба і плоди шипшини замочити в окропі на 20 хвилин. Потім злити воду і гарненько просушити продукти.
- З води і цукру зробити карамельний сироп.
- Компоненти для настоянки скласти в ємність. Влити спирт.
- Закрити тару щільно кришкою і перемішати.
- Поставити на 3 тижні в прохолодне темне місце, щодня струшуючи ємність з вмістом.
- При додаванні в настойку ванілі і чорносливу, ці компоненти видаляються через 7 днів від початку настоювання.
- Процідити, розфасувати по бутлях.
- Настоюйте в холодильнику ще 7 днів.
Якщо в коньяку виявиться осад, то його необхідно ще раз процідити через марлю.
Рецепт французького коньяку на самогоні
Рецепт французького коньяку з самогону популярний серед цінителів домашнього алкоголю. Готується настоянка-імітація 2 місяці.
Склад:
- 1 ст. л. кори дуба або трісок;
- 1,5 л самогону (міцністю 50%);
- 1 бутон гвоздики;
- 25 мл води;
- 1,5 ст. л. цукру;
- На кінчику ножа мелений коріандр і мускатний горіх.
Технологія приготування французького коньяку з самогону:
- Дубові тріски запарити на 15 хвилин в окропі. Злити рідину, висушити.
- З цукру і води приготувати карамельний сироп.
- Всі компоненти скласти в ємність.
- Залити якісним самогоном, закрити тару і ретельно збовтати вміст.
- Настоювати від 2 до 4 тижнів в теплому темному приміщенні.
- Настій двічі профільтрувати.
- Напій перелити в підготовлені пляшки і залишити настоюватися ще на місяць в темному місці.
- При необхідності перед дегустацією домашній французький коньяк процідити ще раз.
Тривалість першого настоювання можна скоротити до 11 днів, якщо поставити тару з алкоголем біля гарячої батареї.
Більше рецептів домашнього коньяку з самогону →
Рецепт французького коньяку з кавою
Цей рецепт відрізняється простотою і порівняно коротким терміном настоювання. Аромат і смак настоянки виходить особливим.
Склад:
- 1,5 л горілки;
- 1,5 ст. л. цукру;
- 1,5 ст. л. меленої кави;
- 7 бутонів гвоздики;
- 1/2 ч. л. кориці.
Як приготувати французький коньяк з кавою в домашніх умовах:
- У банку або бутель скласти цукор, кава, корицю і гвоздику.
- Залити 0,5 л горілки. Закрити тару і гарненько потрясти її до розчинення кристалів цукру.
- Влити залишився літр горілки. Щільно закупорити.
- Наполягати 2 тижні в темному приміщенні.
- Після процідити кілька разів через марлевий фільтр.
Кавовий коньяк, спожитий у великих кількостях, може спровокувати різкий підйом тиску.
Рецепт французького коньяку з горіхами
Домашній французький коньяк з горіхами цінний не тільки смаковими якостями. Його рекомендують вживати в невеликих кількостях людям із захворюваннями щитовидної залози, а також тим, чия праця пов'язана з розумовою перевтомою.
Склад:
- 3 л спирту міцністю 40-45%;
- 1 ст. л. кмину;
- 1 ст. л. заварки чорного чаю;
- Щіпка лимонної кислоти;
- 1 жменька перегородок волоського горіха;
- 5 бутонів гвоздики;
- 1 пакет ванільного цукру.
Технологія виготовлення французького коньяку з горіхами своїми руками:
- Добре висушені перегородки скласти в ємність і залити алкоголем.
- Додайте заварку, кмин, гвоздику та ванільний цукор.
- В кінці засипати лимонну кислоту.
- Продукти ретельно розмішати.
- Настоюйте 4 дні в темному місці при кімнатній температурі.
- Пролити настоянку через фільтр кілька разів. Розфасувати.
Як пити домашній французький коньяк
Домашній французький коньяк п'ють з великих келихів, звужених догори, наповнюючи їх на чверть. Напій не потрібно охолоджувати. Оптимальна температура для подачі-кімнатна.
Пити французький коньяк необхідно невеликими ковтками, повільно. Тільки так вдасться відчути весь спектр смаків.
Закушувати напій не прийнято, їжа перебиває оригінальний смак. Проте з алкоголем відмінно гармонують:
- Сир;
- Морепродукти;
- Овочеві та м'ясні нарізки;
- Фрукти;
- Гіркий шоколад;
- Десерти( морозиво, тірамісу);
- Оливки та маслини;
- Тарталетки з нежирними паштетами.
Виготовлення французького коньяку в домашніх умовах справа неважка. Важлива умова-використання якісного алкоголю (спирту, горілки або самогону) і дотримання пропорцій. Час витримки грає не останню роль. Чим довше напій стоїть – тим краще його ароматичні і смакові якості.
Домашній коньяк має лікувальні властивості. Настоянка позитивно впливає на метаболізм, роботу шлунка, мозку, допомагає при безсонні. При ГРВІ та бронхіті рекомендується пити теплий чай з невеликою кількістю коньяку.