французький коньяк своїми руками-бальзам для тіла і душі

Фірмовий французький коньяк – задоволення не з дешевих. Цінителі якісного алкоголю знають, що деякі магазинні аналоги можуть нашкодити здоров'ю. А тому з'явилися рецепти французького коньяку, що дозволяють виготовити напій практично ідентичним справжньому на власній кухні.

Домашний французский коньяк

Власноруч приготований алкоголь – запорука якості продукту. До того ж рецепти не вимагають великих фінансових вкладень. А якщо повністю дотримуватися технологію, то впорається навіть новачок у виноробстві.

Характеристики домашнього французького коньяку

Імітація французького коньяку в домашніх умовах, приготована чітко за рецептом, дуже схожа на оригінальний напій. Це міцний алкоголь, близько 42 оборотів, бурштинового або світло-коричневого відтінку з вираженим запахом спецій і дуба.

Смак розкривається поступово. Напій м'який, з пряним післясмаком. Аромат залежить від компонентів, які використовувалися при виготовленні.

Коньяк – алкогольний напій, виготовлений в районі Франції Cognac з виноградного дистиляту і витриманий в дубових бочках не менше 3 років. Все інше правильніше називати бренді або коньячним напоєм.

Рецепти

Оригінальний рецепт французького коньяку тримається в секреті. Але виготовити відмінну імітацію напою в домашніх умовах реально. Важливо дотримуватися пропорції інгредієнтів, вибирати якісну алкогольну основу. В іншому з приготуванням домашнього коньяку труднощів не повинно бути навіть у недосвідченого винокура.

Класичний рецепт французького коньяку

Домашний французский коньяк
Коньяк, виготовлений за класичним рецептом

Французький коньяк за класичним рецептом виходить максимально схожим і за ароматом, і за смаком на справжній напій.

Склад:

  • 1 л спирту, розведеного до 40%;
  • 2 бутони гвоздики;
  • 1 ч. л. цукру-піску;
  • 1 ч. л. заварки чорного чаю;
  • Пара горошин чорного перцю;
  • Цедра з половини лимона (апельсина);
  • Дрібка ванілі.

Технологія виготовлення французького коньяку в домашніх умовах:

  1. Цукор всипати в ємність зі спиртом. Перемішувати до зникнення крупинок.
  2. Подрібнити листя чорного чаю, засипати в алкоголь.
  3. Додайте ваніль, гвоздику, чорний перець і подрібнену цедру.
  4. Ретельно перемішати продукти.
  5. Тару з настоєм прибрати на 1,5 тижні в прохолодне місце.
  6. Процідити бренді через марлю, розфасувати.

Є ще один варіант приготування французького коньяку за класичною рецептурою.

Склад:

  • 6 ст. л. кори дуба;
  • 2,5 л винного спирту;
  • 2 гілочки меліси;
  • Щіпка тертого мускату;
  • Щіпка ваніліну;
  • 3 ч. л. цукрового піску;
  • 3 бутони гвоздики.

Технологія приготування класичного французького коньяку:

  1. Цукровий пісок всипати в металеву ємність, поставити на плиту і розтопити. Як тільки продукт стане світло-коричневим, зняти з вогню.
  2. З'єднати в ємності палений цукор і спирт.
  3. Додати кору, мелісу, ваніль, мускат, гвоздику.
  4. Закрити ємність і гарненько струсити.
  5. Прибрати на 30 днів в темне приміщення з температурою до 20°C.
  6. Потім напій процідити і розфасувати по пляшечках.

Наполягати французький коньяк домашнього розливу можна і довше місяця. В цьому випадку напій-імітація придбає більш насичений, виражений смак і аромат.

Рецепт домашнього французького коньяку на спирту

Домашний французский коньяк
домашній коньяк, приготований на спирту

Склад цього рецепта французького коньяку в домашніх умовах допустимо розширити на розсуд. До основних компонентів можна додати ложечку родзинок, по гілочці материнки і чебрецю, стручок ванілі (шматочок близько 3 см завдовжки), 1 плід чорносливу. Ці продукти подарують виразний аромат і насичений смак настоянці. Але і їх відсутність не зробить коньяк гірше.

Склад:

  • 3 л спирту міцністю 45%;
  • 50 г дубової кори;
  • 1 гілочка трави звіробою;
  • 1 ч. л. крупнолистового чорного чаю;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. води;
  • 4 горошинки чорного перцю;
  • 15 сушених ягідок шипшини.

Як приготувати французький коньяк на спирту своїми руками:

  1. Кору дуба і плоди шипшини замочити в окропі на 20 хвилин. Потім злити воду і гарненько просушити продукти.
  2. З води і цукру зробити карамельний сироп.
  3. Компоненти для настоянки скласти в ємність. Влити спирт.
  4. Закрити тару щільно кришкою і перемішати.
  5. Поставити на 3 тижні в прохолодне темне місце, щодня струшуючи ємність з вмістом.
  6. При додаванні в настойку ванілі і чорносливу, ці компоненти видаляються через 7 днів від початку настоювання.
  7. Процідити, розфасувати по бутлях.
  8. Настоюйте в холодильнику ще 7 днів.

Якщо в коньяку виявиться осад, то його необхідно ще раз процідити через марлю.

Рецепт французького коньяку на самогоні

Домашний французский коньяк
домашній коньяк на самогоні

Рецепт французького коньяку з самогону популярний серед цінителів домашнього алкоголю. Готується настоянка-імітація 2 місяці.

Склад:

  • 1 ст. л. кори дуба або трісок;
  • 1,5 л самогону (міцністю 50%);
  • 1 бутон гвоздики;
  • 25 мл води;
  • 1,5 ст. л. цукру;
  • На кінчику ножа мелений коріандр і мускатний горіх.

Технологія приготування французького коньяку з самогону:

  1. Дубові тріски запарити на 15 хвилин в окропі. Злити рідину, висушити.
  2. З цукру і води приготувати карамельний сироп.
  3. Всі компоненти скласти в ємність.
  4. Залити якісним самогоном, закрити тару і ретельно збовтати вміст.
  5. Настоювати від 2 до 4 тижнів в теплому темному приміщенні.
  6. Настій двічі профільтрувати.
  7. Напій перелити в підготовлені пляшки і залишити настоюватися ще на місяць в темному місці.
  8. При необхідності перед дегустацією домашній французький коньяк процідити ще раз.

Тривалість першого настоювання можна скоротити до 11 днів, якщо поставити тару з алкоголем біля гарячої батареї.

Більше рецептів домашнього коньяку з самогону →

Рецепт французького коньяку з кавою

Домашний французский коньяк
Коньяк на основі меленої кави

Цей рецепт відрізняється простотою і порівняно коротким терміном настоювання. Аромат і смак настоянки виходить особливим.

Склад:

  • 1,5 л горілки;
  • 1,5 ст. л. цукру;
  • 1,5 ст. л. меленої кави;
  • 7 бутонів гвоздики;
  • 1/2 ч. л. кориці.

Як приготувати французький коньяк з кавою в домашніх умовах:

  1. У банку або бутель скласти цукор, кава, корицю і гвоздику.
  2. Залити 0,5 л горілки. Закрити тару і гарненько потрясти її до розчинення кристалів цукру.
  3. Влити залишився літр горілки. Щільно закупорити.
  4. Наполягати 2 тижні в темному приміщенні.
  5. Після процідити кілька разів через марлевий фільтр.

Кавовий коньяк, спожитий у великих кількостях, може спровокувати різкий підйом тиску.

Рецепт французького коньяку з горіхами

Домашний французский коньяк
настоянка-імітація на перегородках волоського горіха

Домашній французький коньяк з горіхами цінний не тільки смаковими якостями. Його рекомендують вживати в невеликих кількостях людям із захворюваннями щитовидної залози, а також тим, чия праця пов'язана з розумовою перевтомою.

Склад:

  • 3 л спирту міцністю 40-45%;
  • 1 ст. л. кмину;
  • 1 ст. л. заварки чорного чаю;
  • Щіпка лимонної кислоти;
  • 1 жменька перегородок волоського горіха;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 1 пакет ванільного цукру.

Технологія виготовлення французького коньяку з горіхами своїми руками:

  1. Добре висушені перегородки скласти в ємність і залити алкоголем.
  2. Додайте заварку, кмин, гвоздику та ванільний цукор.
  3. В кінці засипати лимонну кислоту.
  4. Продукти ретельно розмішати.
  5. Настоюйте 4 дні в темному місці при кімнатній температурі.
  6. Пролити настоянку через фільтр кілька разів. Розфасувати.

Як пити домашній французький коньяк

Домашній французький коньяк п'ють з великих келихів, звужених догори, наповнюючи їх на чверть. Напій не потрібно охолоджувати. Оптимальна температура для подачі-кімнатна.

Пити французький коньяк необхідно невеликими ковтками, повільно. Тільки так вдасться відчути весь спектр смаків.

Домашний французский коньяк
варіант закуски до коньяку з чим пити коньяк

Закушувати напій не прийнято, їжа перебиває оригінальний смак. Проте з алкоголем відмінно гармонують:

  • Сир;
  • Морепродукти;
  • Овочеві та м'ясні нарізки;
  • Фрукти;
  • Гіркий шоколад;
  • Десерти( морозиво, тірамісу);
  • Оливки та маслини;
  • Тарталетки з нежирними паштетами.

Виготовлення французького коньяку в домашніх умовах справа неважка. Важлива умова-використання якісного алкоголю (спирту, горілки або самогону) і дотримання пропорцій. Час витримки грає не останню роль. Чим довше напій стоїть – тим краще його ароматичні і смакові якості.

Домашній коньяк має лікувальні властивості. Настоянка позитивно впливає на метаболізм, роботу шлунка, мозку, допомагає при безсонні. При ГРВІ та бронхіті рекомендується пити теплий чай з невеликою кількістю коньяку.