Змійовик — це необхідна частина будь-яких самогонних апаратів, яка виконує функцію перетворення парів спирту в конденсат, що отримується в результаті охолодження стінок трубки водою або повітрям. Саме від змійовика залежить те, наскільки продуктивним буде виготовлення самогону в готовому апараті.
Технологія виготовлення змійовика для самогонного апарату
При виробництві важливо вибрати спосіб охолодження стінок змійовика. Як правило, воно відбувається за допомогою води, повітря або льоду. Два останніх варіанти складні в реалізації.
Котушки бувають двох типів — відкритого та закритого. У закритому типі сам змійовик поміщається в ємність, яка заздалегідь наповнюється водою. Такий тип простий в реалізації. З мінусів цього варіанту: погане охолодження і на виході отримання теплого самогону.
Відкритий тип має менший обсяг, охолодження відбувається проточною водою і дає більший ефект тепловіддачі, що дозволяє отримати на виході холодний самогон. У цьому випадку важливо, щоб вода і самогон рухалися в протилежних напрямках, тобто вода знизу вгору, це називається «режимом протитоку» . Вона забезпечує рівномірне охолодження трубки змійовика на всьому його протязі.
Виготовлення змійовика зажадає наявність трубки з міді, алюмінію або латуні, також підійде виріб, виконаний з нержавіючої сталі, довжина якої 1,5-2 м, Діаметр 8-12 мм і товщина стінок 0,9-1,1 мм.попередньо необхідно підготувати корпус (резервуар) для приміщення в нього змійовика. Якого розміру підібрати корпус визначить діаметр навивки трубки . Підходящим варіантом стане пластикова труба для каналізації з перетином 75-80 мм.для більшої продуктивності змійовик повинен займати не менше ніж 20% порожнини резервуара.
- Наповніть трубку сухим піском або содою, підійде також будь-який інший сипучий матеріал. Це необхідно для того, щоб трубка не деформувалася в процесі навивки.
- Кінці трубки потрібно закрити. Для цього можна використовувати кілочки з дерева (чопики), туго затиснути або запаяти. З однієї зі сторін потрібно приварити болт.
- Намотайте трубку на будь-який циліндричний предмет, діаметр якого близько 35 мм, при цьому між витками залишати проміжок 12 мм.
- Після закінчення навивки звільніть кінці трубки, витягніть вміст, промийте порожнину проточною водою.
- Прикріпити на корпус патрубки для подачі і відведення охолоджуючої рідини.
- Встановити змійовик всередину корпусу, з обох сторін якого встановити заглушки. Забезпечити герметичність конструкції можна клеєм.
Вийшла конструкція — холодильник самогонного апарату, продуктивність якого досягає 2-3 літрів на годину при потужності 2,5-3 кВт.
Який матеріал вибрати
Вибір матеріалу впливає на безпеку та смак готового продукту. котушка повинна бути виготовлена з матеріалу, який не реагує зі спиртом і не є токсичним. І в той же час необхідна максимальна теплопровідність, для поліпшення конденсації парів алкоголю.
Виходячи з цього можна вибрати наступні матеріали:
- Мідна трубка. Деякі вважають, що вона досить токсична. Але це помилкова думка. Французи протягом багатьох століть переганяють міцні напої в мідних дистиляторах, що не завдає шкоди якості готового продукту.
- Нержавіюча сталь. У порівнянні з міддю теплопровідність стали в 3-4 рази нижче і нерідко відомий точний виробник нержавійки. А для змійовика застосовні тільки харчові марки, які витримують сильне нагрівання і при цьому не вступають в хімічні реакції зі спиртом.
- Змійовик зі скла виготовити вдома досить складно. Якщо вибирати цей матеріал, то краще купити вже готовий виріб. При цьому скло є максимально нетоксичним матеріалом з достатньою теплопровідністю.
- Капронова або поліетиленова труба — вважається хімічно нейтральною, є дешевим матеріалом, найчастіше використовують трубки, що застосовуються для так званих «теплих підлог». Єдиний недолік — погано тримає форму, вирішується це фіксуванням змійовика на каркасі, найчастіше для цього використовується звичайна дріт.
Детальніше про матеріали для виготовлення змійовика для самогонного апарату →
Геометричні особливості котушки
Є певні параметри при виборі розміру змійовиків:
- Товщина стінки. Від неї залежить те, наскільки добре змійовик буде пропускати тепло. Тобто чим тонше стінка, тим краще теплопровідність.
- Довжина трубки. Більш довгий виріб дозволяє отримати більшу площу зіткнення парів спирту з охолодженою поверхнею, що дає кращу продуктивність апарату. Але при цьому зростає гідравлічний опір.
- Діаметр трубки. Показник, також впливає на площу зіткнення, існує пряма залежність — чим більше перетин, тим більше площа. При цьому з збільшенням діаметра, зменшується гідравлічний опір.
Для того щоб вибрати відповідні параметри можна зробити обчислення або взяти вже готові показники зі спеціалізованих таблиць, куди вписані приблизні габарити.
Щоб уникнути розрахунків, можна купити вже готовий «холодильник», найчастіше він йде в комплекті з апаратом для виготовлення самогону.
Варто готовий самогонний апарат не так дорого, в порівнянні з витратами сил на пошук і виробництво виробу самостійно.
Додатково варто задуматися про розташування змійовика в просторі. Його орієнтація може бути горизонтальною, вертикальною або похилою. Найбільш вигідним для виготовлення самогону вважається вертикальне розташування. Таким чином, краплі спирту будуть стікати без будь-яких перешкод і не відбудеться їх скупчення в улоговинках.
Розташований вертикально змійовик може бути висхідним або низхідним, в залежності від напрямку пара в ньому. У самогонних апаратах краще застосовувати спадний режим. В цьому випадку пар повинен надходити в змійовик зверху, що дозволить зменшити опір сконденсувати самогону і парів.