Сучасні самогонні апарати дозволяють гнати домашній алкоголь без вмісту шкідливих речовин і не має сивушного запаху. Виробники пропонують сучасні самогонні пристрої обладнані сухопутником, хорошим охолоджувачем або оснащені ректифікаційними колонами. Термометри і регулятори дозволяють підтримувати потрібну температуру перегонки. Такі пристрої дозволяють гнати самогон хорошої якості.
Недоліками заводських апаратів можна визнати високу вартість виробів. Недорогі моделі не забезпечують якісне очищення, при цьому у більшості таких пристроїв перегінний куб має невеликий обсяг, що істотно подовжує термін перегонки. Хороші моделі з достатнім обсягом перегінної ємності коштує хороших грошей. Тому можна зробити переробку браги дідівськими методами, а потім повторно перегнати самогон за допомогою недорогого апарату заводського виготовлення.
Сільський метод
Цей метод ще називають перегонкою самогону по чорному. Суть його полягає в наступному. У ємність відповідного розміру встановлюється тара для збору конденсату. Пристрій закривається тазом, в який налита холодна вода. Нагріті пари, що містять алкоголь, конденсуються на поверхні таза з холодною водою і стікають в отриману ємність. У міру нагрівання ємність в тазу змінюється на холодну. В результаті виходить самогон, від запаху якого верне, а вживати його просто неможливо. Отриману рідину очищають і піддають повторній перегонці.
Навіть при такому простому способі перегонки існують свої технологічні особливості. Встановлена в бак збірна ємність повинна бути в діаметрі на 3-5 см менше перегінного куба, і при цьому не торкатися гарячої браги. Місце зіткнення верху бака і таза з холодною водою слід герметизувати за допомогою тканини, тесту або глини. Це охоронить від специфічного запаху і втрати парів, що містять алкоголь. Після того як процес буде завершений зняту ємність з самогоном слід потримати 5-10 хв.у відкритому стані і тільки потім переливати в посудину. Така процедура дозволить позбутися від легких ефірів і альдегідів та інших легкокипящих хімічних сполук.
Після невеликого удосконалення даної конструкції можна вигнати більш якісний самогон, але від запаху повністю позбутися не вийде. Для цього в перегінному Баку трохи нижче дна приймальні ємності потрібно зробити отвір. У чаші для збору самогону також просвердлюють отвір і приварюють трубку з внутрішнім діаметром 3 - 5 мм.далі її виводять під ухилом через отвір в Баку, яке потім герметизують. Дане удосконалення дозволить відокремити легко киплячі фракції і контролювати вихід самогону. При наявності соковарки її так само можна використовувати як апарат для перегонки браги в самогон. Для цього замість сітки для закладки сировини встановлюється таз з водою, а замість води заливається брага. Недоліком соковарки в процесі перегонки браги є недостатній обсяг заливається сировини.
Виморожування самогону
Цей метод можна використовувати взимку або при наявності хорошого морозильника. Суть методу полягає в тому, що міститься в Бразі вода з частиною домішок заморожується і перетворюється в лід, а рідкий самогон зливається. Для того щоб отримати алкоголь методом заморожування його освітлюють за допомогою бентоніту або дають відстоятися протягом 7-10 днів. Після чого ємність з Брагою виноситься на мороз і залишається там протягом 1-2 діб. За цей час брага замерзає і перетворюється в пухкий лід упереміж з самогоном. Після цього ємність перевертається догори дном, і самогон зливається в підставлену ємність. Гідність цього методу отримання самогону у відсутності додаткових витрат на енергоносії і відсутність специфічного запаху в приміщенні. У літній період ємність з Брагою можна помістити в морозильну камеру. Якщо ємність велика і вся не поміщається в камеру, то спиртовмісну рідину можна розлити по пластикових пляшках і без праці заморозити.
Наступний спосіб виморожування можна проводити тільки в сильні морози від -20°з і нижче. Для цього буде потрібно зробити лоток довжиною не менше 2м і встановити його під невеликим нахилом. На верхню частину лотка тонкою цівкою ллється Освітлена брага, вода примерзає до лотка, а самогон стікає в підставлену ємність. При облаштуванні такого пристосування слід враховувати те, що чим довше лоток і менше ухил, тим міцніше і краще вийде самогон. Лоток може бути зроблений з дерева або пластмаси, але краще, якщо він буде металевим. Отриману рідину можна пропускати через лоток нескінченну кількість разів, але значно підвищити якість отриманого продукту і позбутися від запаху не вийде. При такому способі виморожування брагу попередньо слід охолодити до температури в 2-3°З, це дозволить значно прискорити процес.
Недоліки безапаратних методів
Головним недоліком цих способів — неможливість отримати якісний напій без запаху і великої кількості шкідливих домішок. В отриманому таким способом самогоні міститься велика кількість сивушних масел, ефірів, альдегідів і тому подібних смакоти несприятливо впливають на організм. З такого самогону неможливо отримати благородні напої і для цього буде потрібно його подальша переробка, за допомогою більш якісних апаратів. Також при сільському способі неможливо контролювати процес отримання і фортеця самогону, все робиться на око, тому кожен раз отриманий продукт різні властивості. Також слід враховувати і те, що при виїмці приймальні чаші з бака з гарячою брагою можна отримати серйозні опіки.