визначення готовності браги

Незалежно від того який алкогольний напій власного виробництва планується отримати, його основою є бражка. Сировина виготовляється з різних компонентів, а кінцевий результат безпосередньо залежить від того, якої якості була використана брага. Люди, що займаються самогоноварінням на постійній основі, не тільки ретельно підходять до вибору інгредієнтів, вони мають широкий арсенал методик визначення готовності продукту.

Для отримання якісної бражки вона повинна вистоюватися певний час в комфортних умовах. Приміщення необхідно вибирати сухе і тепле, з можливістю підтримки постійної температури. Однак навіть це не дає гарантії, що через 10?14 днів продукт буде готовий.

Методи визначення готовності браги до перегонки

Отже, орієнтовний термін готовності сировини ? 14 днів. Після закінчення цього часу його потрібно перевірити.температура брожения якщо були упущені як-небудь нюанси, то продукт може не добродити і тоді час витримки потрібно збільшувати. Визначити, придатна чи ні бражка можна одним методом, але комплексна система краще, тому рекомендується витратити трохи свого часу і скористатися всіма доступними способами.

Визначення за часом вистоювання

Самогон по праву вважається народним напоєм, а тому і приготування браги робиться за різними рецептами, які можуть включати не тільки воду і цукор, але і крохмаль або фруктові добавки. Враховуючи це, час готовності може змінюватися. Також процес бродіння протікає швидше в приміщенні, де тепло і сухо. Чималу роль відіграє і якість використаних інгредієнтів. При використанні спиртових дріжджів бродіння буде проходити швидше, а живі необхідно вибирати, спираючись на їх запах і колір. Не рекомендується використовувати дріжджі для хліба та інших виробів.

Якщо приготування виконувалося за класичним рецептом на основі цукру, то зброджування триватиме від 5 до 14 днів. У цьому проміжку часу потрібно перевіряти готовність продукту. При використанні крохмалю сировину перебродить протягом 1 тижня. Коли в основу додають фруктові компоненти, бродити може 21?28 днів.

Як можна бачити, за часом вистоювання браги визначити завершення процесу дуже складно, тому рекомендується скористатися як мінімум ще одним способом.

Смакові якості

Готовність будь-якого продукту можна визначити на смак, особливо якщо рецептори рідко підводять. Придатна до перегонки бражка має гіркуватий присмак. Якщо в процесі дегустації відзначається наявність солодкого присмаку, то це свідчить про те, що процес бродіння ще не закінчено і для завершення переробки цукру дріжджами і вироблення спирту потрібно ще деякий час. Погано коли сировина перестоює, тому якщо час, відведений на бродіння, вийшло пробувати краще кожен день. Цегорящая спичка над брагой дозволить не упустити важливий момент.

Досвідчені самогонники відзначають високий рівень ефективності цього методу перевірки на готовність. Крім цього, техніка дозволяє точно визначити придатність цього виду сировини для приготування того чи іншого алкогольного напою.

Основа будь-якої браги ? дріжджі. Цей компонент виконує основне завдання. Він переробляє цукор в спирт. Тому в приміщенні температура не повинна опускатися нижче 25°, інакше дріжджі загинуть.

Зовнішній вигляд

Дізнатися, чи готове сировину до перегонки, допоможуть зовнішні ознаки. Використовувати продукт для самогоноваріння можна тільки після повного припинення процесу бродіння. Якщо відкривши кришку ємності неозброєним оком видно, що вуглекислий газ не виділяється, а пінна шапка перестала підніматися наверх, то брагу вважають готовою.

Також продукт необхідно послухати. Якщо ознаки шипіння відсутні, то це говорить про те, що процес взаємодії компонентів один з одним завершився. Верхній шар готової браги світлий, а на дно опускається осад в невеликій кількості.

Використання вогню

В процесі бродіння відбувається активне виділення вуглекислого газу, який пригнічує кисень. У домашніх умовах визначити завершення цього етапу можна за допомогою запаленої сірники. Якщо при піднесенні полум'я гасне, значить, вироблення вуглекислого газу продовжує і Бразі ще потрібно постояти, і, відповідно, коли горить ? те сировину готове.

Перевірка на професійному рівні

У тому випадку, коли самогоноваріння здійснюється на постійній основі, для перевірки готовності браги можна придбати спеціальний інструмент ? ареометр. За допомогою приладу можна дізнатися рівень цукру в бражці.


Для професійної перевірки буде потрібно невелика кількість браги, щільна тканина і стакан. Рідина фільтрується в ємність через марлю, і туди поміщають ареометр. Якщо показання відповідають одиниці або нижче, то продукт готовий, коли більше ? необхідно додатковий час вистоювання.

Всі описані вище методи перевірки браги використовуються вспиртометр практиці самогоноваріння протягом не одного десятка років початківцями і досвідченими людьми. Для отримання якісної бражки обов'язково потрібно дотримуватися наступних правил:

  • Стежити за чистотою використовуваної тари і температурним режимом в приміщенні;
  • Використовувати тільки перевірені рецепти браги;
  • Готовність сировини перевіряти не раніше, ніж через 7 днів після запуску;
  • Брати тільки якісні продукти для створення браги.

Справжня чача ? рецепт приготування браги

Алкогольний напій, створений в домашніх умовах, вийде більш якісним і насиченим ароматом, якщо до його складу включити фруктові компоненти. Найпоширеніший продукт, який використовують для створення браги ? виноград. Самогон на такій основі називається Виноградна чача. Напій неймовірно м'який, а смак не йде в порівняння з іншими видами алкоголю. Виноград наповнює продукт особливим, благородним ароматом, його консистенція прозора і чиста.

Для приготування чачі за класичним рецептом потрібно тільки натуральний виноградний сік і мезга. На жаль, в більшості регіонів країни дістати якісний сік в необхідному обсязі складно. Багато хто не беруться за приготування чачі саме через це нюансу. Але, як відомо безвихідних ситуацій не буває. Тому в регіонах, де винограду і лози занадто мало, для приготування чачі використовують воду.

Також варто відзначити, що для чачі потрібно брати виноград солодких сортів, але без додавання цукру все одно не обійтися.

Класичний рецепт чачі:

  1. Чиста вода ? 30 л (колодязна або джерельна, з водопроводу, навіть відфільтровану, краще не використовувати).
  2. Виноградний Макуха 10 л ? дуже важливий компонент, при його додаванні кількість отриманої чачі збільшиться в 2 рази.
  3. Цукор від 6 до 10 кг ? залежно від солодкості винограду.
  4. брага для чачиСпиртові дріжджі ? для прискорення процесу бродіння можна використовувати винні.

Технологія приготування.

Ємність, в якій буде проходити весь період бродіння краще використовувати з широким горлом. Це необхідно для зручності догляду за мезгой протягом всього часу вистоювання. Підготовлений Макуха поміщають в ємність. Потім необхідно підігріти воду до 25° і теж відправити її в тару. В кінці засипають цукор.

Щоб процес бродіння запустився необхідно залишити Сполучені компоненти на 2 дні в теплому приміщенні. У тому випадку, якщо брага грає погано, дозволяється додавати невелику кількість дріжджів (винні сухі з розрахунку 10 г на 10 л мезги). Перед додаванням дріжджі розводять в теплій воді. Після запуску бродіння ємність, якщо температура приміщення стабільна, можна залишити на тому ж місці.

Протягом усього часу вистоювання брагу для чачі необхідно перемішувати.

Грає брага від 10 до 30 днів, в залежності від кількості доданих дріжджів. Після завершення бродіння, сировину зливають, а макуха фільтрують через щільну тканину.

Отриману рідину відправляють в самогонний апарат і переганяють, за традиційними рецептами рекомендується виконати цей процес двічі. На виході вийде напій, міцність якого дорівнює 70°.

На Кавказі чачу п'ють не розбавляючи. Якщо така фортеця неприйнятна, то можна розвести чистою кип'яченою водою до 40?45°, перелити в скляну тару, щільно закупорити і на 40 днів відправити настоюватися в темному прохолодному місці.

спиртометр-ареометр спиртометр-ареометр