Брагу можна ставити не тільки на фруктах або цукрі. Дуже популярні Зернові рецепти. Ними користуються багато самогонники. Адже в багатьох зернових культурах міститься велика кількість крохмалю, що дозволяє отримати прекрасний самогон. Швидка брага з рисового борошна — одна з найпопулярніших. Адже вже через тиждень вийде чистий самогон. Рецепти, до складу яких входять інші інгредієнти зазвичай вистоюються кілька тижнів.
Рецепт швидкої рисової браги
Готується брага з рисового борошна дуже швидко і просто. Для цього не потрібно багато інгредієнтів, тільки:
- 3 кг цукру;
- 1 кг рисового борошна;
- 10 л води;
- 200 г дріжджів.
Сухі інгредієнти ретельно змішують між собою. Готовий склад розводять у воді, залишають бродити. Настоюється такий склад протягом тижня. Потім слід етап перегонки. Вихід виходить близько 3х літрів.
Можна цей рецепт трохи модифікувати. Тоді рисовий продукт обсмажують на сухій сковороді, а в бражку додатково додають невелику кількість шафрану. Готовий самогон після перегонки отримує цікавий смак і аромат.
Більше рецептів приготування браги з рису для самогону →
Брага з пива
Оригінальний напій виходить з пива, навіть якщо воно прострочено. Серед інгредієнтів:
- 3 літри пива;
- Така ж кількість фруктового соку;
- 1 кг цукрового піску;
- 10 л води;
- 200 г шоколаду.
Рецепт пивної бражки також досить простий у приготуванні. Потрібно подрібнити шоколадку, потім змішати інгредієнти. Все настоюється 3 тижні. Лише через цей час бражка готова, можна робити самогон.
Житня брага
З житнього борошна теж виходить непогана бражка. Для неї буде потрібно мінімум інгредієнтів:
- 8 л окропу;
- 11 л холодної води;
- 100 г дріжджів;
- 4 кг житнього борошна.
Все перемішується. Отриманий житній заміс повинен настоятися приблизно 3 години. Потім в продукт долити ще 3 л холодної води. Через півгодини в майбутню брагу виливають додаткові 6 л води (обов'язково холодної). І тільки тепер можна закинути дріжджі.
Через 4 дні житній напій готовий. Можна його пускати в подальше виробництво. Вихід вийде дещо менше, ніж кількість вихідного продукту.
Детальніше про те, як приготувати самогон з житнього борошна →
Брага на кукурудзяному борошні
На кукурудзяному борошні теж можна ставити бражку. Що для цього буде потрібно? Рецепт передбачає використання:
- 1,5 кг кукурудзяної муки;
- 300 г солоду;
- 7 л води;
- 5 г сухих дріжджів.
Можна використовувати більшу кукурудзяну крупу. Це не принципово. Адже на підсумковий вихід і якість продукту це не вплине. Під час приготування браги потрібно ретельно дотримуватися всі температурні режими:
- Нагріти воду до 50°.
- Далі повільно всипається кукурудзяний продукт, постійно помішується. Каша ретельно проварюється протягом 15 хв.
- Тепер потрібно підняти температуру до 65° і підтримувати її рівно 15 хв.склад повинен варитися при такому режимі.
- Каша нагрівається ще до 80°, додається ретельно подрібнений солод.
- Каструля знімається з вогню, накривається кришкою, вкривається ковдрою, залишається на 7 годин.
- Тим часом дріжджі розводяться.
- Все змішується.
Через 6 днів, бражка буде готова. Про це скаже спиртовий аромат, гіркуватий смак. Значить, продукт готовий до першої перегонки.
Рецептура з використанням ферментів
Рецепт борошняної бражки передбачає використання солоду або цукру. Це необхідно для здійснення процесу оцукрювання. Однак можна його уникнути, якщо ставити напій на ферментах. Для цього береться:
- Глюкавамарин;
- Аміносубтилін.
Рецепт, заснований на цих ферментах, має на увазі, що бражка буде готова до подальшого використання вже через 5 днів.
Буде потрібно:
- Змішати по 1 великій ложці ферментів в 8,5 л води;
- Засипати 2 кг будь-якого мучного продукту;
- Розмішати;
- Ввести 50 г пресованих дріжджів.
Через 5 днів заграв напій з використанням ферментів придбає особливий смак. Він буде гіркуватий з характерною кислинкою. Значить, можна переганяти продукт, щоб отримати оригінальний, дуже швидкий ферментований самогон.
Кожен рецепт незвичайний по-своєму. Потрібно тільки вибрати той варіант, який здасться максимально зручним у виконанні. Безумовно, важливий і смак готового самогону. Якщо він сподобається, можна готувати борошняну бражку постійно. І тоді на столі (хоч святковому, хоч щоденному) завжди буде найсмачніша, приємна самогонка власного приготування.