Брага на зерновій основі

Самогон або горілка зроблені з зерна завжди відрізняються відмінною якістю і є продуктами високого класу. Міцні напої, зроблені з зернового спирту, мають приємний, м'який смак. Залежно від використання культури виходить правильний самогон з різними смаковими якостями. З пшениці виходить м'який і трохи солодкуватий напій, з жита вийде міцний і запашний самогон. Ячмінь використовують для отримання напою схожого на віскі. Залежно від того, що потрібно отримати, та культура і використовується для отримання браги.

Особливості приготування зернової браги

Особливостями отримання зернової браги є те, що міститься в ній крохмаль попередньо слід перетворити в сахарозу, необхідну для бродіння. В іншому випадку доведеться додавати цукор ізамачивание зерна для проращивания дріжджі що негативно впливає на кінцевий продукт. Для того щоб отримати необхідний цукор, спочатку роблять солод. Для цього культуру пророщують. Для початку зерно укладається на піддонах шаром в 2-3 см і заливається теплою водою так щоб вона трохи покривала культуру. Температура в приміщенні повинна бути в межах 18-22°С.

Зерно кілька разів на добу перемішують. При появі паростків довжиною 2-3 см пророслий солод сушать і відокремлюють засохлі корінці і паростки. Для отримання солодового молочка зерна дроблять на спеціальних млинах і варять для розщеплення крохмалю. Процес отримання солоду в домашніх умовах досить трудомісткий, тому краще придбати готову змелену продукцію.  Скільки вийде спирту, з перебродившего зерна, залежить від того який рецепт обраний, якості сировини і способу перегонки.

Брага з зерна без дріжджів

Для отримання самогону високої якості дріжджі краще не використовувати. Такий рецепт отримання спиртовмісної рідини має на увазі участь в процесі неокультурених дріжджів. Для приготування браги потрібно простий або зелений солод (не пройшов процес сушіння).   Зробити брагу з пророщеного зерна значно простіше і дешевше ніж з солоду. Пророщене сировину в кількості 5 кг поміщають в посуд з широким горлом. Додають 6 кг цукру, розчинені в 15 літрах теплої води, температура якої 20-24°C, і залишають для початкового бродіння на 3-4 дні. Після цього ємність закривається кришкою з гідрозатворів або переливається в бутель з вузьким горлом, на яке надівається гумова рукавичка.

Процес бродіння відбувається протягом 2-3 тижнів в темному теплому приміщенні.  Скільки бродить сусло, залежить від якості продукції і температурного режиму. Закінченням процесу переробки цукру є припинення виділення бульбашок газу з гідрозатвори або здулася Рукавичка. Даний рецептбрага из злаков дозволяє використовувати зерно до 4 разів. Для прискорення бродіння в початковій стадії процесу можна додати 1-1,5 л солодового молочка.

Рецепт приготування браги без цукру більш складний, але він не зажадає ні внесення додаткової солодощі, ні дріжджів. У ємність з розвареним зерном додають солод і воду з розрахунку на 1 кг зерна 0,5 літра води і 80 гр солодового молока нагрівають до 60°СС і тримають при такій температурі 7-8 годин. Після цього проводять тест на наявність крохмалю. Далі остуджують до температури 20-24°СС і переливають в ємність з широким горлом для початкового бродіння. Після початку процесу перетворення цукру в спирт ємність закривають кришкою з гідрозатворів і прибирають в тепле темне місце, де через 14 -21 день процес повинен завершитися. Слід враховувати, що температура при бродінні може підвищуватися, особливо в період бурхливого газовиділення.

Детальніше про брагу для самогону з пшениці без дріжджів →

Зернова брага з додаванням дріжджів

Дріжджі додають в будь-який рецепт для прискорення бродіння, і в разі якщо процес переробки спирту не почався або протікає дуже мляво. Скільки вносити дріжджів залежить від ряду факторів, зазвичай їх додають з розрахунку 100 гр на 10 л води. Якість браги від додавання дріжджів погіршується практично непомітно, а при правильній перегонці визначити їх наявність зможе тільки фахівець високого профілю. Для отримання зернової браги з дріжджами 5 кг пророщеної сировини заливаються 15 літрами води, в якій розчиняється 6 кг цукру і вводиться 200 гр пресованих дріжджів. Дана суміш ставиться в тепле приміщення під гідрозатвор і бродить 2-3 тижні, після чого її можна переганяти.

Зернова брага на ферментах

Застосування ферментів бактеріального походження дозволяє значно полегшити процес отримання браги з зерна і поліпшити якість одержуваного самогону. При їх використанні можнаферменты для браги обійтися і без перетворення зерна в солод. Рецепт із застосуванням комплексу ферментів дозволяє краще оцукрувати сусло, скоротити час бродіння і приготування сусла, збільшити отримання спирту до 5%, поліпшити якість кінцевого продукту. При виробництві браги із зерна зазвичай використовують Амілосубтілін і Глюкаваморин.

Для отримання напою на ферментах розмелене сировину заливається теплою водою в пропорції 1 : 4. У рідині попередньо розчиняється Амілосубтілін з розрахунку 6 гр на 10 кг зерна. Нагріти до температури 75 ° C, постійно помішуючи, і витримати протягом 1 години до повного розрідження. Отриману рідину розбавити водою в співвідношенні 1:2 і остудити до температури 60°С.розчинити в суслі ферменти з розрахунку Амілосубтілін 6 гр і Глюкаваморин 30 гр на 10 кг зерна. Гріти рідину протягом ? години. Після закінчення провести йодну пробу.  При задовільному результаті додати необхідну кількість дріжджів, поставити під гідрозатвор в тепле темне місце. Через 2 тижні брага на ферментах повинна встигнути.

Рецепт хитрой зерновой браги. Как сделать бражку на ферментах рецепт хитрої зернової браги. Як зробити бражку на ферментах