Брага для самогону з яблук: як зробити класичну яблучну брагу в домашніх умовах

З яблук можна зробити не тільки вино, але і відмінну брагу для самогону. Особливо це актуально в період збору врожаю, коли залишаються зайві плоди або з'являється мезга після віджиму соку. Ми розглянемо кілька перевірених часом і надійних способів виготовлення яблучного алкоголю.

брага для самогона из яблок

Брага для самогону з яблук відноситься до економ-варіанту. Для її приготування використовують заграв яблучний сік або варення, віджимання, сушені плоди, концентрат, пюре. Свіжі яблука краще брати солодких сортів без гнилі, пошкоджень і цвілі, щоб вони не зіпсували продукт.

Принципи отримання браги з яблук

Зробити брагу на яблуках для самогону дуже просто. Головне-дотримуватися пропорції і слідувати технології.

Основні нюанси і технічні моменти виготовлення яблучної браги  в домашніх умовах:

  • Сировину потрібно подрібнити-на тертці, м'ясорубці, ножем або кухонним комбайном;
  • Для бродіння не можна використовувати алюмінієвий посуд;
  • Вибирати ємність з запасом, щоб заповнити її на ¾ обсягу. Місце, що залишилося займе піна;
  • Щоб брага швидше відіграла, до сусла можна додати цукор, особливо якщо на самогон пішли кислі сорти яблук;
  • Дріжджові штами краще Дикі, але підійдуть і покупні;
  • Наполягати сусло потрібно при температурі 24-28 °C.

В якості гідрозатвори можна використовувати гумову рукавичку, проколів пару пальців, або купити пристрій в магазині. Але наглухо закривати ємність не можна.

Приготування браги для самогону з яблук має ряд плюсів і мінусів. Серед переваг: доступність сировини, великий вибір рецептів, приємний смак готового продукту, можливість використовувати брагу для пиття.

З недоліків — довгий процес бродіння, не завжди гідний результат, якщо порушена технологія виготовлення.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Важливий момент в приготуванні яблучної браги — підбір сировини. Дріжджові культури краще брати винні або спиртові: Оеноферм C2, Бірвінгем, Виномакс, Турбо 24, Турбо 48, Мінські, Алкотек. Вони дорогі, але самогон вийде якісним.

Пекарські (сухі і пресовані) вже неактуальні. Вони залишають самогону неприємний запах і присмак, дають велику пінну шапку. Єдиний плюс-бюджетна ціна.

Якщо час дозволяє, краще зробити для самогону брагу з яблук на натуральних дріжджах. Фрукти в цьому випадку не миють, лише обтирають м'якою тканиною.


Цукор для браги використовують звичайний. Його обсяг розраховують дослідним шляхом або орієнтуються на норми вмісту фруктози в різних сортах яблук.

Таблиця цукристості яблук на 100 г сировини:

сорт яблук кількість цукру, г сорт яблук кількість цукру, г
Аврора 10,1 Медівка 20,0
Білий налив 15,0 Петербурзька літня 11,9
Грушівка Московська 10,3 Антонівка 10,5

Яблука беруть будь-які, зазвичай використовують падалицю. Головне-щоб не було гнилі і червоточин. Шкірку не зчищають, але насіння видаляють. Інакше самогон буде гірчити. Якщо фрукти солодкі, брагу роблять без дріжджів і цукру. Ці продукти прискорюють бродіння і збільшують вихід самогону, але смак не покращують.

Воду для приготування бражки можна використовувати будь-яку, але краще бутильовану або джерельну. На ній самогон виходить ароматні, без сторонніх ароматів і присмаку.

Приготування яблучної браги

Рецептів браги для самогону з яблук багато. Вибір відповідного залежить від сировини, яке є в наявності. Готовий продукт можна використовувати для перегонки або вживати в чистому вигляді.

Брага з яблук на покупних дріжджових культурах буде готова через 5-10 діб, на диких відіграє через 1-1,5 місяці.

Класична брага на яблуках


Зробити брагу на яблуках для самогону найпростіше за класичним рецептом. Технологія приготування дуже проста, не вимагає складних розрахунків і спеціального обладнання.

Буде потрібно:

  • Яблука - 30 кг;
  • Дріжджі – 100 г;
  • Цукровий пісок - 2-4 кг;
  • Вода – 10-20 л.

Рецепт:

  1. Вимити плоди, видалити насіння, подрібнити.
  2. Перекласти в ємність, засипати цукром. Для кислих плодів потрібно 4 кг, для солодких – 2 кг.
  3. На кожен кілограм цукру взяти 5 л рідини, підігрітої до 30 градусів.
  4. Додати дріжджову закваску, розведену за інструкцією.
  5. Брагу регулярно струшувати або розмішувати, щоб Макуха не плавав на поверхні. Інакше сусло закисне.

Брага з яблук буде готова до перегонки через 18-25 днів. Якщо напій стоїть в прохолодному місці, то час зброджування збільшиться в два рази. Детальніше про те, скільки бродить брага. Як прискорити і уповільнити бродіння →

Якщо використовувати для класичної браги на яблуках дикі штами, в сусло потрібно додати родзинки — 200 г на 10 кг яблук.

Яблочная брага (кальвадос,яблочная водка) яблучна брага( кальвадос, яблучна горілка)

З яблучного соку

Брага з соку яблук готується простіше, ніж з цільних плодів, але аромат самогону буде менш вираженим через відсутність шкірки. Сік підійде будь-який-власного виготовлення або з магазину. Але останній варіант через консервантів може гальмувати бродіння.

Буде потрібно:

  • Яблучний сік-5 л;
  • Вода-стакан на літр соку;
  • Родзинки – 150 г або дріжджі - 10 г на літр соку;
  • Цукор – 1 кг.

Рецепт:

  1. Налийте яблучний сік у посуд для бродіння.
  2. Додати туди воду, цукровий пісок і дріжджову закваску.
  3. Встановити гідрозатвор (гумову рукавичку).
  4. Прибрати ємність в тепле приміщення на 5-45 діб.

Після того, як на дні з'явиться осад, брага перестане пінитися, а Рукавичка здується — можна приступати до перегону на самогон або використовувати для пиття.

Детальніше про те, як зробити брагу на яблучному соку: 6 відмінних рецептів для самогону з дріжджами і без →

Порада: якщо бражка на яблучному соку з родзинками погано бродить, можна в половині літра води розчинити 150 г цукру і 5 г дріжджів, отриману суміш ввести в сусло.

З яблучної мезги

Найекономніший варіант браги для самогону — з яблучної мезги. Вона виходить смачною і ароматною, але вимагає чимало зусиль. Сусло потрібно кілька разів на день перемішувати, інакше велика ймовірність скисання.

Буде потрібно:

  • Вода – 35 л;
  • Яблучні віджимання - 10 кг;
  • Дріжджі – 100 г;
  • Цукровий пісок – 4,5 кг.

Рецепт:

  1. Воду розігріти до 30 °С.
  2. Розчинити в ній цукор, додати яблучну мезгу.
  3. Суміш ретельно переміщати, внести дріжджі, розведені за інструкцією.
  4. Перелити сусло в бутель, надіти на шийку рукавичку і поставити в до батареї.

Через тиждень (якщо використовувати магазинні дріжджі) бражка буде готова. Віджимання перед дистиляцією потрібно прибрати, рідина процідити.

Детальніше про те, як поставити брагу з яблучного макухи для самогону в домашніх умовах →

З яблучного варення

В якості сировини для браги можна використовувати яблучне повидло або варення без цвілі. Цукор в цьому випадку не додають, але закваска знадобиться.

Буде потрібно:

  • Вода – 30 л;
  • Дріжджі пресовані-300 г;
  • Варення – 6 л.

Рецепт:

  1. Підігріти рідину до 50 °C, з'єднати з варенням, добре розмішати.
  2. Залиште суміш охолоджуватися. Коли температура опуститься до 25 ° C, ввести дріжджову закваску.
  3. Перелити вміст в бутель, встановити гідрозатвор.
  4. Прибрати в тепле приміщення.

Брага на яблучному варення відіграє за 5-6 днів. Вміст перед перегонкою на самогон потрібно процідити, щоб залишки сировини не пригоріли до стінок бака. Готовий продукт можна використовувати для пиття як є-у нього приємний м'який смак, що нагадує сидр.

Якщо бражка після бродіння залишається солодкою, значить, в варення було багато цукру. Можливо, він спрацював як консервант або занадто швидко підняв концентрацію спирту, погубивши дріжджі.

На яблуках з дріжджами та цукром

Брага на яблуках з дріжджами і цукром виходить міцною, більше 10% алкоголю. Вихід самогону з такого продукту вище, але смак може зіпсуватися. Детальніше про те, скільки дріжджів потрібно для браги →

Буде потрібно:

  • Фрукти - 20 кг;
  • Вода – 20 л;
  • Пресовані дріжджі - 100 г;
  • Цукровий пісок - 2,5 кг;
  • Лимонна кислота – 12,5 г.

Рецепт:

  1. Фрукти обполоснути, подрібнити, попередньо прибравши насіння.
  2. Зварити інвертований сироп з цукру, води (на 2,5 кг цукру 1,25 л рідини) і лимонної кислоти. Бражка на такому сиропі піниться менше, ніж на звичайному цукрі.
  3. Після охолодження додати його до яблучної маси, влити решту рідини.
  4. Ввести в яблучну суміш закваску.
  5. Закрити ємність гідрозатворів і прибрати в тепле приміщення.

Переганяти бражку в самогон можна через 2 тижні з початку бродіння.

Порада: у цьому рецепті не варто змішувати різні культури дріжджів, як рекомендують деякі джерела. Вони можуть не ужитися і почати поїдати один одного, збільшуючи час бродіння.

З яблучного концентрату

Яблучний концентрат — це натуральний концентрований яблучний сік кислотністю 1,2-1,6%. Продається в каністрах і помітно полегшує працю винокура.

Буде потрібно:

  • Дріжджі – 10 г;
  • Концентрат-5 л;
  • Цукор – 2,5 кг;
  • Вода – 25 л.

Рецепт:

  1. Приготувати сироп з цукрового піску з водою.
  2. Змішати його з яблучним концентратом, додати розведену дріжджову закваску. Сусло має бути 24-25 ° С.
  3. Встановити водяний затвор і залишити на бродіння в теплому місці.

Через 6-10 діб брагу можна переганяти на самогон.

На свіжих яблуках без дріжджів

Рецепт браги для самогону зі свіжих яблук без дріжджів має на увазі використання диких культур. Якщо плоди були сильно забруднені і їх довелося вимити, закваску можна приготувати з стиглих ягід малини, родзинок, хмелю.

Буде потрібно:

  • Яблука-відро об'ємом 10 л;
  • Вода-5 л;
  • Цукровий пісок – 2,5 кг.

Рецепт:

  1. Фрукти очистити від насіння, подрібнити. Не мити.
  2. Зварити сироп з цукру і води.
  3. Остудити рідину і з'єднати її з яблучною масою.
  4. Ретельно перемішати сусло.
  5. Поставити затвор і віднести в тепле приміщення.

Рецепт браги з яблук без дріжджів дуже простий, але чекати готовності доведеться 30-45 днів. Про припинення бродіння можна дізнатися по зміні кольору верхнього шару, появи осаду, смак стає кисло-гірким.

З сушених яблук

Брагу на сушених яблуках (сухофруктах) для самогону можна приготувати в будь-який час року, а не тільки в сезон збору врожаю.

Буде потрібно:

  • Сухофрукти - 3,5 кг;
  • Вода – 20 л;
  • Цукор – 5-6 кг;
  • Лимонна кислота-8 г;
  • Пресовані дріжджі-500 г.

Рецепт:

  1. Сушені яблука промити, залити половиною об'єму води, додати цукровий пісок і потомить 30 хвилин.
  2. У остигнула до 25 градусів суміш додати дріжджову закваску і лимонну кислоту.
  3. Влити залишок рідини, перемішати.
  4. Поставити гідрозатвор і прибрати бутель в тепле приміщення.
  5. Через 7-10 діб бродіння закінчиться.

Після дробової перегонки цього обсягу браги можна отримати 3,5-4 літри яблучного самогону міцністю 40.
Настойка самогона из сушеных яблок простейший рецепт // Самогонщики В.В. настоянка самогону з сушених яблук найпростіший рецепт / / Самогонники В. В.

З яблучного компоту

Приготування браги на компоті з яблук мало відрізняється від попереднього рецепта. Просто в цьому випадку береться вже готовий компот, який можна зварити зі свіжих або сухих фруктів.

Буде потрібно:

  • Яблучний компот-8 л;
  • Сухі дріжджі-55 г;
  • Цукровий пісок - 1,5 кг;
  • Вода – 1,5 л.

Рецепт:

  1. Компот профільтрувати від осаду і м'якоті.
  2. Розвести дріжджі в теплій воді, з'єднати з цукром. Коли почнуть пінитися, з'єднати з компотом.
  3. Поставити сусло під гідрозатвор, зброджувати при температурі 23-25 °С.
  4. В процесі бутель регулярно збовтувати.

Чим вище температура в приміщенні, тим швидше відпрацюють дріжджі. Стандартний період бродіння займає 4-5 діб. Якщо збільшити температуру, час готовності можна скоротити до 2-3 днів.

З яблучного пюре

Брага з яблучного пюре-один з найпростіших способів приготувати основу для самогону. Плоди для сусла можна брати будь-якого сорту.

Буде потрібно:

  • Яблучне пюре - 30 кг;
  • Вода – 20 л;
  • Винні дріжджі-30 г;
  • Цукор - 4 кг.

Рецепт:

  1. Яблука разом з шкіркою подрібнити в пюре.
  2. Розвести плодову масу 15 л рідини.
  3. Із залишків води і цукру зварити сироп.
  4. З'єднати пюре і сироп, додати дріжджову культуру.
  5. Ємність закрити і залишити для зброджування при температурі 25 °С.

Сусло потрібно регулярно перемішувати, щоб прибрати шапку мезги. Перед перегоном рідина фільтрують. Якщо відіграла бражка залишається каламутною, ємність на 2-3 дня переставляють в холодне приміщення. Це допомагає частинкам органіки опуститися на дно і напій стає прозорим. Залишається акуратно злити його з осаду і використовувати для перегонки в самогон.

Брага для пиття з яблук в домашніх умовах

Рецепт браги з яблук для пиття підходить для любителів газованих напоїв, її легко зробити в домашніх умовах. Напій відрізняється мінімальним вмістом етилового спирту і смаком, що нагадує сидр або квас, але для самогону не підійде.

Буде потрібно:

  • Сухі дріжджі - 10 г;
  • Вода-3 л;
  • Яблука, краще Антонівка-4 кг;
  • Лимон – половинка;
  • Цукровий пісок-450 г.

Рецепт:

  1. Фрукти обполоснути водою, дрібно порізати разом з шкіркою або подрібнити на м'ясорубку.
  2. Перекласти масу в ємність для зброджування, залити теплою рідиною.
  3. Залишити на 6-8 годин настоюватися.
  4. Зварити інвертований сироп з лимонного соку, цукру і літра води. Він прискорить бродіння і зменшить кількість шкідливих домішок в напої.
  5. З'єднати яблучну суміш з теплим сиропом, додати закваску, встановити на ємність гідрозатвор.
  6. Залиште сусло на 5-7 днів при кімнатній температурі.
  7. Ще бродячу бражку процідити, розлити по пляшках і прибрати в холодильник.

Важливо точно визначити момент готовності бражки. Головні ознаки-освітлення сусла, випадання осаду, зниження активності бродіння.

Пити таку брагу можна вже через 24 години. Якщо після вживання виникають неприємні відчуття в шлунку, напій потрібно прогріти при температурі 40-45 °С.пастеризація остаточно припинить всі бродильні процеси.

У приготуванні яблучної браги для самогону немає нічого складного. Якщо правильно підготувати інгредієнти і визначитися з рецептом, можна отримати відмінний напій як для перегонки, так і для вживання в чистому вигляді.

Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua