Брага з пшениці без дріжджів для самогону

Основою для самогону можуть служити найрізноманітніші продукти — овочі, ягоди, фрукти, злакові. Однак на першому місці за популярністю була і залишається брага для самогону з пшениці без дріжджів. Як показує багатовікова практика дистилят з такої сировини виходить дуже високої якості. Завдяки відсутності в рецепті додаткових компонентів для бродіння зерновий самогон практично не містить шкідливих речовин, набуває м'який смак і легко п'ється.

Секрет приготування пшеничної браги полягає в тому, що замість пекарських або винних дріжджів використовується закваска, злаковий солод, отриманий з пророщених зерен пшениці. У пшеничних паростках є особливі ферменти, які розщеплюють крохмаль. В результаті утворюється цукор. Саме він забезпечує бродіння сусла, а після перегонки перетворюється з чистий спирт.

Рецепт приготування закваски з пшениці

На якість готового напою в першу чергу впливає якість вихідної сировини. Щоб зерновий самогон вийшов відмінним, пшеницю для браги потрібно вибирати найкращу, тільки вищого сорту. Перед тим як зробити закваску, зерна бажано перебрати, відсіявши прілі, зіпсовані, пошкоджені, погані.

575cd3Класичний рецепт дистиляту з пшениці без дріжджів передбачає використання продуктів для браги в таких пропорціях:

  • Зерно — 4 кг
  • Вода — 30 л
  • Цукор — 4 кг.

Спочатку готують закваску для сусла. Процес пророщування зерен складається з наступних технологічних етапів:

  1. Пшеницю просівають, відбирають погані зерна.
  2. Відбирають від загальної кількості 1 кг і висипають рівним шаром в пластикову або скляну ємність.
  3. Заливають водою так, щоб рідина покривала зерно на 1-2,5 см.
  4. Залишають на кілька годин для відстоювання.
  5. Зливають воду разом з сплили на поверхню сміттям, промивають пшеницю.
  6. Знову заливають сировину для закваски свіжою водою на 2-3 см.накривають склом або затягують харчовою плівкою.
  7. Ставлять ємність в тепле місце. Через 24-48 годин з'являться паростки.

Закваска для браги без дріжджів ще не готова. Потрібно довести її до кондиції, щоб забезпечити хороше бродіння сусла.

У класичному рецепті говориться, що воду слід злити, а пророщене зерно ретельно промити. Далі, пшеницю необхідно залишити на повітрі годин на 6, щоб вона збагатилася киснем. Кожні 1,5 години масу потрібно ворушити — так зерна не почнуть пріти.

Потім ємність з паростками знову затягують плівкою і залишають для дозрівання на тиждень. Двічі в день масу акуратно перемішують. При необхідності додають воду. Для створення живильного середовища до зерен підмішують 500 г цукру.

На 8 день закваска з пророщених пшеничних зерен готова до закладки в ємність для приготування браги.

Детальніше про те, як заквасити брагу для самогону →

Брага без дріжджів з пророщеної пшениці

Як сказано в рецепті, щоб вийшло якісне сусло без дріжджів для пшеничного самогону, належить зробити наступне:

  1. Перелити зелену закваску в скляну тару для бродіння.
  2. 36925853-maslo-proroschennyh-zeren-pshenicy-pri-gemoroeДодати 3,5 кг цукру.
  3. Всипати 3 кг добірної пшениці.
  4. Перемішати.
  5. Залити суміш 30 л води, підігрітої до 20С.
  6. На шийку бутля надіти гумову медичну рукавичку або закрити ємність кришкою з гідрозатворів.
  7. Залишити ємність в приміщенні з кімнатною температурою.

Якщо в точності слідувати рецептом, дотримуючись пропорції цукру, води, зерна, пшенична брага без дріжджів для самогону буде готова через 1-1,5 тижні. Можна приступати до перегонки дистиляту звичайним способом.

Але перед тим як перелити сусло в перегінний куб, необхідно відцідити залишилася на дні бутля пшеницю від рідкої складової. Для цього найзручніше використовувати шланг, одягнувши на один його кінець металеву сіточку. Можна просто злити сусло через сито, друшляк.

У використовуваному рецепті приготування самогону з пророщеної пшениці сказано, що залишився зерно можна застосувати як основу для повторного приготування браги. Його змішують з цукром (4 кг), заливають водою (30 л). Дріжджі додавати не потрібно.


Через тиждень маємо ще одну порцію відмінного сусла для домашнього самогону. Процес можна повторювати 2-3 рази, не більше. При цьому якість кінцевого продукту залишається відмінним.

Спрощена технологія

З закваски, приготовленої за вищеописаним рецептом, можна зробити брагу без дріжджів в два рази швидше, тобто за 3-4 дня. Для цього пророщене зерно просушують в духовці і перемелюють на борошно. Решту пшениці також подрібнюють.

Борошно змішують з цукром, заливають водою. Пропорції інгредієнтів дотримуються ті ж, що і в основному рецепті. Масу ретельно розмішують, щоб не було грудочок.

maxresdefaultДля дозрівання сусло залишають в теплому місці. Бродіння триває не більше 4 днів.

Готову брагу з пшеничного борошна з цукром можна відразу переганяти в самогон, використовуючи стандартний перегінний куб або парогенератор. Але як стверджують досвідчені самогонники, перед перегонкою її бажано профільтрувати і очистити кефіром. Завдяки додатковій обробці кількість сивушних масел в Самогоні першого перегону скорочується.

Для отримання якісного, міцного напою з мінімальним вмістом шкідливих сполук і сторонніх домішок зерновий дистилят рекомендується переганяти з проміжною сортуванням 2-3 рази, відбираючи кожен раз «головні» і «хвостові» фракції.

Щоб поліпшити смакові характеристики напою, після приготування дистилят бажано ще раз піддати очищенню. Використовувати для цього можна будь-який з екологічно чистих способів — деревним вугіллям, яєчним білком, молоком, житнім хлібом і т.д. якщо після багаторазової перегонки самогон вийде занадто міцним, його розбавляють фільтрованої або джерельною водою і відстоюють 3 дні.

Https://www.youtube.com/watch?v=4pexxLB0bHI