Рецепти самогону з житнього борошна і солоду вважаються найпоширенішими і бюджетними. Досвідчені дегустатори підтверджують, що смакові якості подібних алкогольних напоїв є найкращими. Для того, щоб зробити брагу, в цьому рецепті необхідний додатковий процес зацукровування, який є трудомісткою роботою, і підходити до неї потрібно з особливою уважністю. Незважаючи на це, фахівці самогоноваріння воліють саме цей рецепт виготовлення браги.
Приготування алкоголю вдома відрізняється від технологій виробництва таких напоїв як віскі або бренді, які по суті є тим же самогоном.
При цьому, той хто взявся за цю процедуру, повністю впевнений, що кінцевий домашній продукт приготований з натуральних інгредієнтів, і консерванти в ньому геть відсутні.
Спосіб — 1
Для приготування житнього самогону необхідні:
- 19 л води;
- 4 кг житнього борошна;
- 100 г дріжджів.
Цей рецепт виготовлення передбачає використання 19-літрової ємності. Зробити самогон можна будучи новачком в цій справі. Маючи все необхідне в списку, потрібно змішати 2 л води холодної з 8-ю л крутого окропу, всипати 4 кг борошна з жита і ретельно перемішати отриману суміш. Заміс повинен настоятися 1.5. години, а потім в нього додають ще 3 л холодної води. Знову отримана маса ретельно перемішується і знову відставляється на пів години.
Потім знову потрібно долити 6 л холодної води і додати дріжджі. У такому вигляді закваска коштує 4 доби. Після закінчення терміну можна приступати до перегонки на самогонному апараті.Напій буде міцним і приємним на смак. Цей рецепт прекрасно підійде для використання і пшеничного борошна.
Спосіб — 2
Цей рецепт приготування цього широко відомого напою передбачає використання не тільки жита, але і солоду. Технологія не проста, але також досить бюджетна.
Для цього необхідні:
- Борошно житнє — 900 гр;
- Борошно Солодова — 100 гр;
- Вода тепла — 2 л;
- 25 гр дріжджів.
Борошно треба змішати з борошном із солоду і залити теплою водою. Отриману масу акуратно і ретельно перемішати. Додати приблизно до 0.1 л крутого окропу, щоб суміш стала трохи тепліше. Залишити масу на 20-25 хвилин і потім ще раз долити 0.1 л окропу. Після цього отримана суміш відставляється до того моменту, поки не закінчиться процес оцукрювання житнього крохмалю і рідина на смак стане трохи солодкої.
Потім суміш охолоджують невеликою кількістю холодної води до температури 17°C і розріджують. Підготовлена закваска повинна простояти 3 дні. Потім слід додати дріжджі і почекати етап бродіння. Перегонку можна починати після випадання на брагу осаду і появи бульбашок газу зверху неї. Самогон повинен бути з приємним запахом і м'яким смаком.
Спосіб — 3
Є ще один метод приготування самогону з житнього борошна.
Для цього необхідні:
- До 20-ти літрів крутого окропу додають 5 кг борошна з жита, сорт при цьому особливого значення не має.
- Для полегшення завдання, можна використовувати дриль і будівельний міксер, щоб ретельно перемішати підготовлену масу.
- Додати перемелений в блендері 1 кг пророщеної пшениці. Вона повинна бути молодою, з паростками не більше 4-х см.
- Отриману суміш розводять гарячою водою, в розмірі 4-х л, приблизно 50-60°. Закваска змішується з солодом, за допомогою міксера.
- Отримана суміш закутується і залишається в теплому місці на 12 годин. Масу з борошна, паростків, солоду за цей час необхідно кілька разів перемішати.
- Після закінчення часу слід процес додавання дріжджів, з розрахунком 100 гр на 2.5 борошна. Це викличе бурхливу реакцію і з'явиться рясна піна. Для того, щоб вона не пішла за край тари необхідно:
- Враховувати це заздалегідь, перед приготуванням, тому підбирати тару більше, щоб для піни було передбачено місце;
- Засипати зверху трохи розчавленого печива або 2-3 ложки рослинної олії;
- Частіше перемішувати приготовлену суміш.
- Брага буде в стані бродіння до 9 днів. Після закінчення часу рідину зливають і переганяють за допомогою самогонного апарату.
Як видно з перерахованих рецептів, самогон з жита, солоду, борошна і взагалі будь-яких ЗЕРНОВИХ, вимагає дотримання певних температурних правил. Приступаючи до приготування самогону, слід пам'ятати основне правило: треба добути цукор з будь-якого продукту. Саме тому при приготуванні браги з борошном проходить процес заварювання. Деякий час вона обов'язково повинна постояти, після чого додаються дріжджі і тепла вода. Класичний розрахунок для браги це — 1 кг борошна на 1.5 л води. Бродіння завжди займає не менше тижневого терміну.
Температурний режим обов'язковий, інакше процес може просто зупинитися завчасно. Якщо з якої-небудь причини це трапляється, то обов'язково треба відновити температуру і додати дріжджів, для запуску «роботи» закваски. Коли брага буде готова, слід перегнати її самогонним апаратом. Як правило, проводиться вугіллям — деревним або активованим.
Можна використовувати будь-які рецепти, компоненти із зернових, з додаванням або без солоду, з травами для запаху і різними добавками. Такий напій використовують для приготування згодом ягідних настоянок і наливок. Навіть брага з перерахованих інгредієнтів пахне дуже приємно.
Детальніше про те, як приготувати самогон з борошна →
Найголовніше, що не слід захоплюватися вживанням домашнього самогону. Адже МОЗ завжди попереджає не тільки про магазинні алкогольні напої, а й про ті, що готуються вдома.
Https://www.youtube.com/watch?v=hompCV1b4DE