Рисовий самогон, ставлячись до алкогольних напоїв, що виготовляються зі злаків шляхом дистиляції. Такий алкогольний напій, що виготовляється в домашніх умовах, серед подібної продукції вважається одним з найбільш якісних і смачних. Однак, в процесі виготовлення браги на основі рису, необхідно враховувати певні особливості, без урахування яких, продукт не буде отриманий.
Рисова брага — рецепт приготування
- Рис — 3 кг;
- Солод — 500 г;
- Вода — 14 л;
- Дріжджі сухі — 15 г (пресовані — 75г).
Для приготування такої браги, підійдуть будь-які сорти дешевого рису — на смакові якості самогону, це вплив не зробить. Солод, присутній в рецепті, необхідний для процесу розщеплення крохмалю і перетворення його в цукор — без його застосування не виникне реакція бродіння.
Етапи приготування:
- Промитий рис заливається 11 л води і доведений до кипіння, вариться на слабкому вогні протягом 45 хвилин з постійним його помішуванням в районі днища посуду. Для того щоб суміш не ставала густою, в неї порційно слід додавати воду — всього, 2 л.Результатом цього процесу буде каша, густа і з однорідною консистенцією. Отриманий продукт знімається з вогню і остуджують до 60 — 70 гр.
- За той час, поки рис буде остуджувати, солод необхідно подрібнити на м'ясорубці і влити в нього 1 л води.
- Отримана суміш води і солоду вливається в остиглий до потрібної температури рис і перемішується. У тому випадку, якщо суміш рису і
солоду переохолодилася, її слід підігріти до 63 — 65 г.тепла суміш знімається з вогню і загортається в ковдру або інший теплоізолятор для попередження швидкого охолодження. - Після закінчення 7 — 8 годин, сусло слід перелити в ємність, в якій буде проходити подальше бродіння, влити 1 л води і внести розведені згідно з інструкцією дріжджі, перемішати і закрити, встановивши гідравлічний затвор.
- Ємність з майбутньої рисової брагою переноситься в темне і тепле (від 18 до 25 гр.) місце, де вона повинна відіграти. Завершення процесу буде видно за такими ознаками: процес виділення бульбашок газу закінчився, брага стала світліше і гірчить на смак.
- Отриману брагу, для того щоб позбутися від зерен рису, необхідно відфільтрувати, використовуючи для цієї мети марлю або друшляк і перегнати через самогонний апарат, знявши 80 г першої фракції.
Примітка
Процес перегонки продукту слід завершити при падінні міцності напою до 30 гр. Всього, при використанні цього рецепта, повинно вийти 2,5 — 3 л самогону з рису з міцністю від 40 до 45 гр.
Рисовий самогон на зеленому солоді
Зелений солод — це пророщене зерно. Таке зерно, що має високоактивні ферменти, здатне швидко оцукрювати крохмалі, наявні в зернових продуктах.
- Рис — 3 кг;
- Зелений солод — 2 кг;
- Вода — 15 л;
- Сухі дріжджі — 20 г.
Етапи приготування:
- Добре промитий рис, заливається 1 л води і вариться протягом 40 — 50 хвилин. Після чого знімається з вогню і ставиться для охолодження.
- Коли рис охолоне до 55 — 60 гр, в нього додається перемелений зелений солод (процедура його перемелювання досить трудомістка) і перемішується. Отримана суміш повинна відстояти 2 години.
- Залишок води, підігрітий до 40 — 50 гр, вливається в відстояла суміш рису і солоду. Отримана суміш, закутана в ковдру, ставиться на відстій для оцукрювання на 5 — 7 годин.
- Розведені згідно з інструкцією дріжджі вливаються в приготований розчин для майбутньої браги з рису.
- Поставлена в теплі, брага буде бродити протягом 4 — 6 днів. Після закінчення реакції, її слід профільтрувати, і продукт буде готовий до подальшої перегонки.
Рисовий самогон на Малазі
Застосування десертного вина в якості одного з компонентів для приготування продукту, додасть алкогольного напою, який виготовляється в найпростіших домашніх умовах — самогону, вельми оригінальний смак.
- Рис подрібнений — 1 стакан;
- Малага — 500 мл;
- Ізюм — 400 г;
- Дріжджі пивні — 200 г;
- Вода — 12 л.
Етапи приготування:
- Залити родзинки 400 г води і відварювати протягом чверті години.
- У підготовленій ємності змішати рис, пивні дріжджі, відварений і охолоджений родзинки, влити малагу. Крім цих обов'язкових частин, можна додати цукровий сироп. Перемішавши отриману суміш, залишити її в теплому місці на три — чотири дні.
- В заграла субстанцію влити 12 л води і дати постояти ще добу.
- Готова брага фільтрується і переганяється.
Рисовий самогон на шафрані
Це один з оригінальних рецептів виготовлення алкогольних напоїв в домашніх умовах, які дозволяють домогтися оригінальних смакових якостей від звичайних продуктів з вельми посереднім смаком. Для приготування такого продукту можна використовувати самогон, отриманий в результаті першої перегонки або горілку, що мають смакові характеристики Нижче середнього. Незважаючи на те що приготування матеріалу для майбутнього напою займе певний час,
Складові частини рецепта:
- Рис подрібнений — 750 г;
- Шафран — 3 кг;
- Самогон — 9 л.
Етапи приготування:
- Для приготування за цим рецептом, необхідно обсмажити рис до його пожовтіння. Потім, обсмажений рис і шафран, засипані в ємність, заливаються самогоном і ставляться в тепле місце для подальшого бродіння, процес якого може тривати 5 — 6 діб.
- Після закінчення реакції, суміш фільтрується і переганяється через самогонний апарат.
