Навіть початківці самогонники в курсі того, що технологія виробництва напою базується на перегонці (дистиляції) браги ? продукту бродіння цукру з дріжджами. З цього випливає, що без дріжджів самогонки не буває. Це мікроорганізми, які в процесі бродіння перетворюють цукру в спирт. Вони відносяться до грибів.
Існує поширена думка, що з сухих дріжджів рецепт хорошого самогону не зробиш. Однак воно помилково і не раз було спростовано практикою і фактами. Щоб отримати хороший самогон з сухих дріжджів, потрібно бути в курсі деяких нюансів, а також в точності дотримуватися технології і пропорцій.
Важливість дріжджів для виготовлення браги
Дріжджі є найважливішим компонентом, без якого вироблення спирту просто неможлива. Це живі мікроорганізми, робота з якими вимагає великої уваги і дбайливого ставлення. Особливо це стосується температурного режиму. Низькі температури просто гальмують або припиняють процес бродіння, а ось занадто високі можуть вбити дріжджі (вище 37-40 ° C). Це дуже важливий нюанс, на який потрібно звертати особливу увагу при виробництві самогонки (коли втілюєш в життя рецепт).
Вважається, що найкращим варіантом для самогоноваріння є спиртовий тип дріжджів. Їх використання рідко викликає труднощі навіть у новачків в цій справі. Як правило, виробники вказують на упаковці пропорції дріжджів і цукру. Та й рецепт простий. Однак і у даного типу є свої недоліки? невеликий термін зберігання і низький рівень доступності (складно купити).
Брага на базі сухих дріжджів
Приймаючи рішення, який тип дріжджів краще вибрати для виробництва самогону, не варто звертати увагу на дозвільні плітки і чутки. Запорука успіху в правильній технології і чіткому дотриманні рецептом. Самогонка на базі сухих дріжджів абсолютно не поступається за якістю аналогічному продукту на пресованих.
Для приготування браги підходять як імпортні, так і вітчизняні аналоги. Купити їх не складе труднощів ? є в будь-якому супермаркеті. Слід розуміти, що пропорція буде інша. Сухих дріжджів потрібно в 5-6 разів менше, ніж сирих. Скільки саме залежить від конкретного виробника.
Особливістю виробництва самогону на їх базі є велика активність піноутворення. Тому в деяких випадках піну доводиться гасити (усувати перемішуванням вкрай не рекомендується ? йде ще сильніше). Для цієї мети використовуються подрібнені хлібні сухарі або печиво. Крихти плавають на поверхні браги і зменшують піноутворення. Це природні гасителі піни. Однак є і хімічні (медичні препарати, побутова хімія та ін.). Їх використання вкрай не рекомендується. Є хороші рецепти і без них.
Ще однією особливістю застосування сухих дріжджів є ?розброджування?. Це професійний термін. Так самогонники називають активацію дріжджів перед додаванням в сусло. Активують їх наступним способом. В 0,5 літрів підігрітої води (не нижче 24 ° з, не вище 30-34 ° C) додають дріжджі та цукор (кількість за технологією). Добре перемішують і залишають в теплому місці на 1-2 години. Пропорції можуть незначно відрізнятися.
Брага — це базова сировина для виробництва самогонки. Для її виготовлення використовується цукор. Допускається введення до складу і інших цукровмісних і крахмалосодержащих (крохмаль осахарівается за допомогою солодових ферментів) інгредієнтів: ягід, фруктів, злакових, картоплі, патоки та ін.
Класична технологія браги на сухих дріжджах
Даний рецепт має на увазі неухильне дотримання таких пропорцій. Скільки і чого потрібно? На 1 кг цукру потрібно:
- 20-30 г сухих дріжджів;
- 5 літрів води.
Виходячи з цього, на традиційний бутель 10 л буде потрібно:
- Цукру — 2 кг;
- Дріжджів — 40-60 г (за основу взято продукт ТМ Пакмайя).
Останнє значення може змінюватися залежно від конкретного виробника. Як правило, пропорції вказуються на упаковці. Даний рецепт не складний.
Рецепт має на увазі, що спочатку потрібно заповнити бутель об'ємом 10 літрів теплою водою на 80%, а потім всипати цукор і добре перемішати (до повного розчинення). Кількість і пропорції згідно технології. Потім потрібно додати вже розброджені дріжджі, влити воду, що залишилася і перемішати. Бажано не заповнювати бутель до самого верху ? потрібно врахувати піноутворення. Потім поставити в тепле місце.
Кришкою не потрібно герметично закривати, щоб не сталося вибуху. Перші години потрібно поспостерігати, наскільки активно утворюється піна. Якщо піноутворення бурхливе, слід додати товчене печиво або подрібнені сухарі. Після зниження пінної активності можна закрити бутель кришкою і поставити гідрозатвор. Можна скористатися гумовою рукавичкою або трубочкою, кінець якої опущений в воду для обмеження доступу кисню.
Від температурного режиму безпосередньо залежить час бродіння. На терміни також впливає якість, кількість дріжджів і дотримання технології приготування сусла. Оптимальний температурний діапазон — 20-30 ° С. при низькій температурі бродіння сповільнюється (якщо сильно знизиться ? може зупинитися зовсім). Бажано, щоб температура не падала нижче 20 ° С. при високій (понад 37-40 ° C) зупиняється. Велика температура ? вбивця дріжджів. Коли брагу регулярно перемішують, процес прискорюється, проте робити це слід обережно, щоб знову не викликати активне піноутворення.
Детальніше про брагу для самогону з цукру і дріжджів →
Готовність браги до перегону
Існує кілька методик, які дозволяють визначити, чи готова брага до перегонки чи ні. Щоб результат був максимально точним, потрібно враховувати всі критерії оцінки. Цукрова брага на базі сухих дріжджів зброджується протягом 3-14 діб. Це крайні значення. Оптимальний термін 7 діб. Скільки конкретно буде бродити суміш, залежить від якості дріжджів і інгредієнтів. В основному вона готова до перегонки, коли повністю припинився процес бродіння (перестав виділятися СО2).
Також брага повинна мати гіркувато-кислуватий присмак з нотками спирту. Якщо смак солодкуватий, то
дріжджі не виробили весь цукор. Значить суміш потрібно ставити на доброджування з додаванням певної кількості дріжджів. Можливо мало місце порушення температурного режиму. Ще однією з ознак готовності є освітлення суміші. Очищення вибродив сусла не потрібно, особливо якщо планується перегонка через ректифікаційну колону.
З цукрової браги на сухих дріжджах виходить просто прекрасний самогон. Дотримання технології дозволить досягти відмінних результатів. Для поліпшення смакових якостей в сировину рекомендується додавати ягоди, фрукти та інші інгредієнти. Однак кожен рецепт унікальний, а поле для експериментів досить велике.