Шкода викидати зіпсувалися зимові заготовки, в які було вкладено чимало праці. Вихід ? переробити їх, перетворити в інший продукт. Наприклад, з заграв компоту зробити брагу і далі вигнати самогон. Процес абсолютно не трудомісткий, варіацій на тему ?брага з фруктового (ягідного) компоту? безліч, самогон з такого нестандартного сировини виходить не гірше, ніж з сусла, приготованого традиційним методом.
Як правильно поставити компотну брагу? Які додаткові інгредієнти використовувати в рецепті? Як вигнати якісний самогон з продукту вторинної переробки? Про все по порядку.
Класичний рецепт браги з компоту, що зіпсувався
В якості основи майбутнього сусла можна використовувати абсолютно будь-який компот. Неважливо чи буде це зварений недавно напій або ж кислий з яких-небудь причин консервований компот з ягід. З яких саме ягід або фруктів був приготований напій, не має значення. Єдине ?але?, ставити брагу на узварі (компот із сухофруктів і трав) небажано. Крім того, не можна вдруге переробити вати запліснявілий компот.
Щоб зробити сусло, знадобляться наступні інгредієнти:
- Будь-який компот (без цвілі!) ? 5 л.
- Вода очищена ? 2 л.
- Дріжджі ? 60 г порошкових, 300 г живих пресованих.
Цукор ? окрема тема. Хтось любить дуже солодкі компоти, хтось взагалі не підсолоджує ягідно-фруктові напої. Тому скільки потрібно буде внести в сусло цукру, в кожному конкретному випадку визначають за смаком. Головне, щоб сусло не було занадто солодким. Правильні пропорції ? 1 кг цукру (з урахуванням вже наявного в компоті) на 4 л рідини (вода + напій).
Рецепт приготування:
- Розвести в теплій воді дріжджі за інструкцією на упаковці.
- Компот перелити в ємність для бродіння, відцідивши ягідну (фруктову) масу через марлю (дрібне сито).
- Додати воду, цукор (при необхідності). Ввести дріжджі. Перемішавши.
- Горлечко бродильної ємності герметично закрити, встановити водяний затвор або надіти медичну рукавичку з дірочкою на пальці.
- Перенести в темне тепле приміщення (t? 20-25?Со). Залишити в спокої на 2 доби. Якщо протягом 48 годин бродіння не почнеться, потрібно трохи підсолодити сусло або, навпаки, додати води.
Дозріває сусло протягом 5-8 днів. Визначити готовність продукту до подальшої переробки можна за такими ознаками: з гідрозатвори перестав виходити вуглекислий газ (Рукавичка здулася), брага стала прозорою і посвітлішала, дріжджі осіли на дно ємності, смак сусла став кисло-гірким, абсолютно не солодким, з'явився характерний спиртовий запах.
Готовий продукт фільтрують, виливають в перегінний куб.дистилюють, розділяючи вихід на фракції. Закінчують перегонку, коли фортеця дистиляту впаде до 38 градусів.
Для отримання дійсно якісного самогону необхідно зробити другу перегонку. Перед цим дистилят потрібно піддати сортуванню, тобто розбавити наполовину чистою водою. Перед вживанням бажано витримати готовий самогон 2-3 дні в прохолодному місці. Це значно поліпшить смак і запах напою.
Компотна брага з пивом
Оригінальний рецепт браги на компоті з додаванням темного пива можна використовувати як для отримання домашнього самогону, так і для виготовлення слабоалкогольного прохолодного напою. Компот для цього рецепта краще брати густий, з яскраво вираженим смаком. Підійде вишневий, яблучний, смородиновий, сливовий напій.
Необхідні інгредієнти:
- Компот ? 5,5 л.
- Цукор ? 250 г.
- Ячмінне пиво (темне) ? 1 ст.
Компот фільтрують, трохи підігрівають (30-35?), переливають в бродильну ємність. Туди ж вливають пиво. Перемішувати.
Банку накривають марлею, переносять в тепле темне приміщення. Бродіння триває приблизно 10 днів. Якщо напій не призначається для подальшої переробки, пити його можна буде вже через тиждень. Перед вживанням напій потрібно буде злити з осаду і профільтрувати через кілька шарів марлі.
Перш ніж почати перегонку, перебродила компотную брагу зливають з осаду, проціджують через марлю. Дистилюють двічі, відокремлюючи головні і хвостові фракції. Перед Другою перегонкою самогон обов'язково сортують.
Рецепт браги з яблучного компоту
Якщо в першому рецепті для запуску процесу бродіння використовувалися дріжджі, а в другому ячмінне пиво, то зробити брагу з яблучного компоту пропонується за допомогою родзинок. На 3 л напою знадобиться кілька родзинок. Цукор в сусло додають в пропорціях, зазначених в першому рецепті.
Переганяти в самогон не потрібно. З неї виходить прекрасне ігристе вино, схоже на сидр.
Яблучний компот перед заливкою в бродильну ємність водою не розбавляють. Всі компоненти з'єднують, ретельно перемішують, розчин виливають в посуд для бродіння. На шийку надягають кришку з гідрозатворів або натягують медичну рукавичку.
Ємність залишають в темному теплому приміщенні на кілька тижнів. Коли бродіння припиниться (Рукавичка здується, з гідрозатвори перестане виходити вуглекислий газ), брагу проціджують через кілька шарів марлі.
Готове вино розливають по чистих пляшках, закривають щільними пробками і переносять в прохолодне місце (підвал, льох). У такому вигляді вино потрібно витримати 2-3 місяці. Після можна відкривати пляшки і насолоджуватися легким алкогольним напоєм.