контейнери для бродіння: харчові пластикові бочки

Для початківця винороба завжди виникає питання? у чому зберігати брагу для майбутньої перегонки. Ринок харчової продукції пропонує величезний асортимент ємностей, в якому неважко заплутатися. Можна побачити різноманітні бочки, відра та іншу посуд, яка використовується в процесі самогоноваріння.

Яку ж вибрати?

Багато виноробів відповідатимуть, що найкращий матеріал для зберігання ? це скло. Але зазвичай такий посуд непластиковые бочки для браги досягає великих обсягів, вона дуже крихка і має високу вартість.

Самим практичним варіантом буде вибір пластикового посуду. Якщо порівнювати її зі скляною тарою, то за вартістю вона виявиться в рази вигідніше. Ринок пропонує велику кількість пластикового посуду, де можна вибрати будь-який необхідний обсяг і вид (відра, пляшки і т.п.). У народі велику популярність отримали пластикові бочки. Пов'язано це перш за все з тим що їх можна використовувати практично під будь-які потреби. Сучасне виробництво домоглося того що пластик повністю безпечний для людини і не впливає на смакові якості браги. Також варто відзначити практичність даної тари, вона міцна, має невелику вагу і низьку вартість.

Ознаки готовності браги

Готовність браги в пластиковому посуді, можна визначити за характерними ознаками.

  • У тарі сировина перестає вирувати і пінитися. В процесі бродіння відбуваються бурхливі реакції, які характеризуються великими обсягами виділяється вуглекислого газу. Якщо в певний момент бражка перестає вирувати, то це буде говорити про те, що процес бродіння закінчений.
  • Смакові якості браги. Готовий продукт повинен мати злегка гіркуватий смак. Якщо рідина ще має солодкий смак, а процес бродіння вже закінчився, то це може говорити про те, що мікроорганізми дріжджів загинули. Це може бути наслідком неправильного температурного режиму зберігання або можливо для приготування продукту використовувалося мало дріжджів. Якщо необхідно продовжити процес бродіння, для цього можна додати невелику кількість дріжджів і поставити посуд в тепле місце.
  • Готовність браги можна перевірити, піднісши сірник до відкритої пляшки або бочці, де зберігається рідина. Якщо полум'я буде гаснути, то варто ще почекати. У разі якщо сірник горить ? можна заливати все в самогонний апарат і виробляти бажаний продукт.
  • Щоб визначити момент, коли з заготовки вже можна гнати самогон, застосовують професійні засоби. Для цього використовують спеціальний прилад, який визначає рівень цукру в сировині. Називається він ареометр. Саме він дає старт процесу дистиляції.
  • Також орієнтиром готовності може служити тривалість бродіння. Якщо поставлена цукрова заготівля, то її готовність слід чекати через 5-14 днів, якщо ж використовуються крохмальні компоненти ? 3-5 діб. Для бездріжджового сировини на виноградному макусі цей період становить 21-28 днів.

Перестояла брага, що робити

Всі знають, що робити з дозрілої бражкою, але мало хто замислювався що буде, якщо сировина перестоїть 1-2процесс брожения місяці і більше. Як відомо з курсу хімії під час процесу бродіння, крім етилового спирту, утворюються і інші продукти окислення: етанол, метан, оцтова кислота та інше. Все це може погіршити смак майбутнього напою і завдати серйозної шкоди організму людини. Вони збільшують свій обсяг тільки в результаті взаємодії з киснем протягом тривалого проміжку часу.

Щоб запобігти потраплянню повітря в тару з сировиною для перегонки, багато хто робить гідрозатвор. Він може представляти із себе спеціальний прилад, вбудований в кришку. Його принцип ? скидати накопичився зайвий вуглекислий газ і запобігати потраплянню кисню. Багато винороби застосовують в якості гідрозатвори звичайну гумову рукавичку, яка надівається на горловину ємності з бражкою. Щоб пристосування скидало накопичився газ, в пальці проробляють невелику дірку. Також Рукавичка може служити хорошим показником готовності сировини. Якщо вона надута, значить процес бродіння ще присутній в ємності. За здутою рукавичці можна судити про готовність бражки.

Перестояла брагу не рекомендують гнати заради отримання напою, але існує кілька способів, які можу нейтралізувати шкідливі речовини і зробити сировину придатним для дистиляції.


Перестояла заготівля, яку можна врятувати, має гіркувато-кислий смак і весь період зберігання вона не взаємодіяла з киснем (працював гідрозатвор). Щоб погасити кислоту, що знаходиться в ємності, в рідину кидають крейда в невеликій кількості. Потім рідина акуратно зціджують і заливають в самогонний апарат, після чого починається дистиляція.

Якщо бражка має кислий запах і смак, таку сировину краще не використовувати для приготування самогону.

Детальніше про багатоступеневої дистиляції самогону в домашніх умовах →

Перегонка браги

Після дозрівання сировини приходить час гнати самогон. Для цього необхідний спеціальний апарат длябрага в перегонном кубе процесу дистиляції. Як правило, даний пристрій має в своєму складі дві основні частини: перегінний куб і найпростіший змійовик.  Апарат для самогоноваріння можна виготовити самостійно або придбати в спеціалізованих магазинах.

Процес дистиляції заснований на різниці температури кипіння спирту, сивушних масел і води. Спирт закипає приблизно при 78 градусах. Щоб отримати якісний дистилят необхідно виробляти поетапне і плавне нагрівання браги. Весь процес можна розділити на три етапи:

  1. Температура досягла 65-68 градусів ? відбувається відділення легких домішок, присутніх в бражці.
  2. Температура піднялася до 78 градусів ? починається відділення чистого спирту, це найважливіший період перегонки.
  3. Температура перевищила 85 градусів ? до парам спирту додадуться випаровування сивушних масел.

Напій, одержуваний на першому етапі перегонки, коли температура в кубі досягає 65-78 градусів, називають ?первач?, такий самогон непридатний до вживання, так як містить велику кількість отруйних домішок.

Для отримання хорошого продукту на виході необхідно постаратися підтримувати температуру 78-85 градусів якомога довше, щоб спирт мав можливість відокремитися від інших компонентів браги.

Дистиляцію варто зупинити, коли температура піднялася вище 85 градусів. Одержуваний на цьому етапі продукт також непридатний до вживання. У народі цю фракцію називають ?хвости?. Якщо в арсеналі початківця винороба не знайдеться термометра, визначити цей момент можна за допомогою звичайного клаптика паперу. Змочіть його в Самогоні і підпаліть. Синій колір полум'я говорить про те, що перегонку можна продовжувати. Якщо ж займання не відбувається, значить спирту в сировині залишилося вже дуже мало і апарат можна знімати з вогню.

Способи перегонки густий зерновий браги

У гонитві за якістю люди все більше стали використовувати в своїх рецептах зернові культури. Цінністьготовая брага такого сировини полягає в отриманні на виході більш м'якого і ароматного продукту. Але в зв'язку з високим вмістом крохмалю в таких продуктах брага виходить густий, що в процесі перегонки може привести до пригорання цієї маси, що згодом призведе до псування напою.

Щоб отримати бажаний результат багато виноробів застосовують для нагріву сировини спеціальний пристрій, зване парогенератором. Такий апарат наганяє в ємність з заготівлею розігрітий пар. Він має температуру меншу, яка не дозволяє пригорати зерновій масі, але достатню для випаровування етилового спирту.  Недолік такого пристрою в тому, що для його нагріву знадобиться додаткова енергія. Масштаби самогонного апарату зростуть. В іншому пристрій має тільки плюси.

Ще одним способом є прямий нагрів при дотриманні певних умов. Необхідно довести рідину до температури 76-80 ?З, до появи невеликих ?гейзерів?, перед цим ретельно помішуючи сировину. Потім ємність з бражкою закривають сухопутником зі змійовиком, а температуру підтримують в межах 90-95 ?С.якщо в процесі буде підніматися піна, то слід зменшити температуру нагрівання. Нагородою за старання буде м'який і ароматний самогон на виході.

Густая зерновая брага. Перегонка на Миджете. Все секреты. густа зернова брага. Перегонка на Міджеті. Всі секрети.