Джин в домашніх умовах - рецепти приготування справжнього ялівцевого дистиляту з перегонкою і без

Домашній джин не так складно виготовити, як здається. Якщо ви вже освоїли дистиляти, давно робите горілку і самогон, саме час перейти до благородних напоїв. Способи приготування джина своїми руками варіюються від найпростіших, що містять тільки спирт, ялівцеві ягоди і спеції, для складних, по типу True-true Gin.

домашний джин

У цій статті ми розглянемо, як зробити джин в домашніх умовах з перегонкою або на основі вже готового дистиляту за допомогою спецій і ялівцевих ягід. В результаті вийде так званий складовою джин (compound gin), який за смаком майже не відрізняється від промислового.

Вибір та підготовка компонентів

Джин — це ароматизований ялівцевими ягодами спирт. Його виготовленням займалися голландці з XVI століття. Хімік Франциск Сільвій вперше створив міцний алкогольний напій на основі зернового дистиляту і ягід ялівцю, назвавши його Jenever.

Базові складові не змінилися до до наших днів. Це все ще зерновий дистилят, ягоди ялівцю та спеції. Деякі сорти ялівцю отруйні, наприклад, Козацький і Сибірський з двома кісточками в ягоді. Їх використовувати для приготування джина не можна.

Кращий алкоголь виходить з ялівець колючого з синіми плодами. Червоні можуть віддати алкоголю неприємний запах.

Спеції домашній виробник може вибрати на свій смак. Від класичних цитрусових кірочок, коріандру, кориці і кардамону до нестандартних — лаванди, солодки, фіалки, троянди, огірка, меліси. Головне-не змішувати більше 10 компонентів.

Рецепти приготування джина в домашніх умовах

Принцип створення ароматного джина — це насичення дистиляту аромамаслами рослинних компонентів. Ялівцевий напій можна приготувати двома способами:

  • Компотний. Дистилят заливають в тару разом з прянощами і ягодами, наполягають, потім дрібно переганяють настій;
  • Джин-кошик. Ароматизація відбувається в процесі перегонки посредствам закладки спецій в спеціальний резервуар.

Для тих, хто не впевнений у власних силах або не обзавівся самогонним апаратом, підійду рецепти отримання джина-настоянки на ялівці без перегонки.

Класичний рецепт

Вважається, що за цією технологією готували джин голландці. Вона полягає в тривалому наполяганні ялівцевих ягід, трав і спеції на спирту і подальшої перегонці рідини.

Інгредієнти:

  • Ялівець-250 г;
  • Самогон зерновий 45% - 10 л;
  • Цедра - 1 лимона;
  • Коріандр-30 г;
  • Кмин — 20 г;
  • Фенхель - 10 г;
  • Кориця — 10 г;
  • Бадьян - 10 г;
  • Аніс — 10 г.

Рецепт:

  1. Самогон зі спеціями настоювати 15 днів в темному місці при кімнатній температурі.
  2. Настій процідити і розвести до 20% чистою дистильованою водою.
  3. Залити рідину в куб.відібрати 200 мл головної фракції. Далі зібрати тіло до 50% і зупинити перегонку. Хвостова частина в готовий продукт не потрапляє.
  4. Свіжий домашній джин розлити в скляну тару і залишити доходити ще 20-30 днів в прохолодному місці.

Якщо відповідних спецій будинку немає, можна використовувати більш доступні або зовсім прибрати їх зі складу.

Детальніше про те, як зробити джин в домашніх умовах з самогону →

З спирту

По іншому рецепт ще називають «на швидку руку», тому що етап настоювання відсутня, як і маніпуляції з джин-кошиком.


Інгредієнти:

  • Спирт 45% - 1 л;
  • Ялівець-25 г;
  • Кориця, солодка, корінь дягелю-по 2-3 г кожного;
  • Кардамон, цедра лимона, імбир — по 2-3 г кожного.

Рецепт:

  1. «рослинну начинку» подрібнити в ступці до дрібної консистенції і засипати в перегінний куб.туди ж залити спирт.
  2. При повільній перегонці відібрати першу фракцію 10-25 мл.
  3. Зібрати тіло до Фортеці 50% в струмені.
  4. В іншу ємність відібрати хвіст до появи каламуті.
  5. Фракцію тіла розбавити водою до питного фортеці і настоювати тиждень в пляшці.

Домашній джин за цим рецептом виходить більш різким, але в ароматі анітрохи не поступається магазинним зразкам.

За плімутською технологією

Рецепт заснований на застосуванні джин-кошика. Вважається, що аромат такого домашнього Джину більш тонкий, багатогранний, оскільки інгредієнти не контактують з самим спиртом безпосередньо в Кубі або через настоювання.

Інгредієнти:

  • Ялівець - 20-25 г;
  • Спирт 40-50% - 1,5 л;
  • Коріандр — 10 г;
  • Апельсинова цедра-5 г;
  • Корінь дягелю і фіалковий корінь-по 3 г кожного;
  • Чорний кардамон — 2 г.

Рецепт:

  1. В куб залити спирт, аромасировину закласти в джин-кошик.
  2. Відібрати голови не менше 10% від обсягу.
  3. Фракція тіла закінчується, коли міцність струменя падає нижче 65 %.
  4. Напій розбавляють до 45% міцності і дають йому «відпочити перед дегустацією 3 тижні.

Без перегонки, простий рецепт

Що робити, якщо приготувати домашній джин дуже хочеться, а самогонного апарату немає? Можна обійтися без нього, а назва підсумкового продукту не настільки важливо, якщо смак майже ідентичний оригінальному джину, отриманому шляхом дистиляції.

Інгредієнти:

  • Спирт або самогон-0,5 л;
  • Цукор або сироп — 25 г;
  • Вода — 0,75 л;
  • Ягоди ялівцю-30 г.

Рецепт:

  • Плоди подрібнити і залити спиртом. Наполягати суміш 10-15 днів в темряві.
  • З цукру і води приготувати цукровий сироп, теплим додати в настоянку.
  • Через 3-4 дні джин профільтрувати і розлити в тару для тривалого зберігання.

Якщо плоди перетримати в дистилляте, джин-настоянка може вийти гіркуватою і занадто «хвойної». Тому наведені в рецептурі тимчасові рамки потрібно строго дотримуватися.

Без дистиляції з цитрусовими

Рецепт ідентичний попередньому. Тільки в складі присутній цедра лимона, апельсина або грейпфрута. Експериментатори можуть покласти їх все відразу. Головне, щоб загальна маса не перевищувала 20 м також рекомендується скоротити кількість цукрового сиропу, щоб він не «глушив» ароматику цитрусів.

Насправді немає суворого рецепту домашнього Джину. Досвідчені самогонники можуть поєднувати їх все. Важливо лише не забувати про співвідношення інгредієнтів і стежити за перегонкою.

Нюанси вживання Джину

Джин відноситься до напоїв "міцного градуса" і вимагає дотримуватися деяких правил розпивання:

  • В першу чергу дегустатору знадобитися відповідна посуд — чарки зі скла або кришталю об'ємом 35-50 мл.
  • Перед дегустацією домашній джин потрібно охолодити до 5-8°З, всю пляшку або тільки стопку, якщо вирішили обмежитися однією порцією.
  • Якщо компанія велика, алкоголь розливає господар будинку. Якщо посиденьки проводяться у вузькому колі близьких друзів — кожен може наливати собі сам.
  • У процесі нахилу пляшки важливо не збовтати природний осад, що утворюється у домашнього джина на дні.
  • Чарку наповнюють максимум наполовину і п'ють потроху.
  • Джин не запивають, але закушують, причому варіантів закуски багато: риба в будь-якому вигляді, дичину, жирний сир, копченості, тверді ковбаси, гаряче м'ясне, лимон, маслини, маринована цибуля, гіркий шоколад.

З чим п'ють джин — найправильніші способи і найкраща закуска →

Любителі коктейлів можна змішувати домашній джин з тоніком , лаймом, додати лід, огірок, м'яту, розводити з апельсиновим соком, содовою, колою.

Домашній джин — напій універсальний. Його можна поставити на стіл майже з будь-якого випадку.

Домашнє самогоноваріння відкриває небувалий простір для експериментів. Приготування дорогих алкогольних напоїв на власній кухні стане цікавим і вигідним для домашнього бюджету справою. А такий далекий напій з Голландії-ближче і зрозуміліше.

Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт домашнього Джину: як зробити класичний ялівцевий дистилят