спиртові дріжджі: види, правила вибору і рейтинг кращих марок

Стандартні спиртові дріжджі – це склад з певних штамів мікро-грибів і додаткових речовин, що поліпшують бродіння. Вони продаються в сухому вигляді в гранулах, призначаються для швидкого і ефективного перетворення цукрів в спирт. Вони мають ряд переваг перед іншими видами дріжджів.

спиртовые дрожжи сухие

У магазинах для самогоноваріння і виноробства можна знайти найрізноманітніші марки і види спиртових дріжджів. Вони відрізняються вагою упаковки, складом і дозуванням. Правильно обраний продукт сприяє отриманню приємного за смаком і запахом самогону.

Як працюють дріжджі

Дріжджі розкладають цукру, які містяться в продуктах бродіння, тобто харчуються ними. В результаті утворюється етиловий спирт, вуглекислий газ і ряд побічних продуктів.

Які види підходять для виготовлення алкоголю

Штам дріжджів багато в чому впливає на те, який присмак буде у напою. Знаючи це, деякі виробники виводять спеціальні дріжджі для Джину, текіли, віскі, горілки.

Для самогонуспиртовые дрожжи для самогона

Досвідчені самогонники і винокури кажуть, що можна використовувати практично будь-які дріжджі для приготування самогону , в тому числі спиртові хлібопекарські. Якщо апарат хороший, колонного типу, то на ньому виходить чистий дистилят, без запаху, високої міцності з мінімальними домішками. Для швидкого зброджування краще взяти турбо-дріжджі або універсальні, що містять підгодівлю.

Горілчані

спиртовые дрожжи водочные

Для горілки підходять дріжджі з такими якостями:

  • Не надто малий термін бродіння, щоб зберегти органолептичні якості продукту;
  • Наявність підживлення;
  • Штами, що виділяють мінімум шкідливих домішок.

Вони відмінно зброджують сусло на основі ЗЕРНОВИХ, буряків, картоплі. Підходять для використання виноградної мезги, цукру.

Для фруктових браг

Виводяться спеціальні штами дріжджів, які зберігають органолептику вихідного продукту (слив, яблук, черешні). Ці ж дріжджі можна застосовувати для зброджування меду. Вони добре розкривають його аромат.спиртовые дрожжи для зерновых браг

Для ЗЕРНОВИХ браг (віскі)

Дріжджі повинні бути стійкі до спиртів, агресивному середовищі, високій температурі. Вони утворюють кислоти, як побічний продукт життєдіяльності. Ці кислоти з'єднуються з молекулами спирту в складні ефіри і дають характерний аромат і смак напою.

Бажано вибирати марки спиртових дріжджів, призначених для виробництва віскі або бренді. Вони швидко розмножуються, що зменшує ризик появи шкідливих патогенних мікроорганізмів.

Для рому

Штами дріжджів, що застосовуються для отримання рому, містять фермент, що розщеплює полісахарид, який міститься в очеретяній патоці. При цьому утворюються фруктові ефіри, що надають напою характерний солодкуватий аромат.

Пресованіспиртовые дрожжи хлебопекарные

Це пекарські дріжджі, які необхідні для випічки хліба, булочок, батонів. Вони ж підходять для приготування самогону. Тільки брати їх треба в 4-5 разів більше по масі, ніж сухих. Слід звертати увагу, що на упаковках деяких пресованих дріжджів може бути написано «спиртові». Швидше за все, це маркетинговий хід. Спиртові дріжджі, як правило, випускають найчастіше в гранулах, хоча раніше вони теж були свіжі в брикетах, наприклад, «львівські Екстра» і подібні до них.

Відмінність від винних

Винні штами більш стійкі до сполук сірки, що утворюється при бродінні винограду, люблять кисле середовище. Вони найкращі для виробництва кальвадосу, коньяку, ракії, граппи. Основна відмінність-вихід спирту на винних дріжджах менше, ніж на спиртових. Спиртові витримують більш високу міцність браги.

Відмінність від хлібопекарських

Хоча пекарські дріжджі і підходять для самогоноваріння, але спиртові мають перед ними ряд переваг:

  • Діють швидше, тому що в них є добавки, що забезпечують зростання колонії;
  • Виробляють менше побічних речовин (ацетон, сивушні масла);
  • Утворюють менше піни;
  • Не гинуть в спиртовому середовищі до 16-18%;
  • Діють активніше, швидше (брага може бути готова через 2-6 днів);
  • Виробляють більше спирту з однакової кількості вуглеводів.

До того ж існує велика кількість штамів спиртових дріжджів, що дозволяють отримати алкоголь різного складу. З ними можна експериментувати, розробляти свої рецепти. Детальніше про те, як прискорити і уповільнити бродіння браги →

Як користуватися дріжджами

инструкция по применению спиртовых дрожжей

Перед покупкою продукту треба уточнити, для якого напою він підходить, а після Слідувати інструкції. Є кілька правил:

  • Деякі види спиртових дріжджів необхідно попередньо розвести водою або суслом. Процес називається регідратацією. Розчиняється зовнішня оболонка, і дріжджові грибки починають швидше діяти.
  • Температура сусла повинна бути в межах +18..35℃. При охолодженні мікроорганізми перестануть діяти, а при перегріванні загинуть.
  • Ємність з Брагою треба ставити в темне місце. Можна розташувати її біля батареї, накривши щільним покривалом.
  • Треба пам'ятати, що при бродінні температура підвищується, тому в Бразі вона завжди трохи вище, ніж в приміщенні.

На бутель або бідон з Брагою обов'язково встановлюють гідрозатвор. Суміш бажано щодня перемішувати.

Зберігати спиртові дріжджі після розкриття пачки треба:

  • Якщо вони пресовані (живі) – в морозильній камері, розділивши на кілька порцій і загорнувши у фольгу, щоб не розморожувати кожен раз.
  • Якщо сухі – в щільно закритому пакеті в кухонному шафці при кімнатній температурі. Сухі гранули не повинні контактувати з вологою.

При правильному зберіганні розпочаті спиртові дріжджі пролежать кілька місяців. Якщо є сумніви в їх придатності, то треба розвести невелику порцію, і подивитися, чи будуть вони пінитися.

Норми витрати

У кожної марки свої правила застосування і норми витрати. Багато що залежить від кількості води, температури зброджування, вихідної сировини.

Класичною вважається пропорція: 1 кг цукру х 20 г сухих дріжджів х 4 літри води. Однак треба розуміти, що багато марки продаються в оболонці, куди додані підгодівля, піногасник, вітаміни та інші компоненти. У зв'язку з цим змінюється норма витрати. Причому вона може як зростати, так і зменшуватися, в силу більш ефективної роботи грибків.

Рейтинг

Вибір спиртових дріжджів великий. Їх виробляють в Білорусі, Туреччині, Бельгії та інших країнах. Популярні Британські марки Alcotec, Bragman, Pathfinder. Непогані відгуки про китайських дріжджах Кодзі Ангел, а також Новозеландських Still Spirits, хоча ціна останніх зависока.Bragman спиртовые дрожжи 48 Universal

Bragman спиртові 48 Universal

Ця марка завжди входить в топ. В першу чергу дріжджі призначені для приготування браги на основі цукру або декстрози. Так само їх можна застосовувати до сусла зі злаків (Ячмінь, Кукурудза, Жито, пшениця). У складі є піногасник.

За допомогою дріжджів Bragman за 7-10 днів виходить брага, що містить до 20% алкоголю, а за 2 дні (48 год) – до 14%.

135 г дріжджів в упаковці стоять в середньому 90 грн. Упаковка розрахована на 25 л браги. За відгуками, дріжджі дуже хороші, якісні, не дають запаху, працюють відмінно.

Pakmaya сухі максимально активні Cristal

спиртовые дрожжи Pakmaya с Cristal, Alcotec MegaPack 100LЧас бродіння 4-5 днів. Відсутній дріжджовий присмак в готової продукції.

У складі харчової емульгатор. Турецьке виробництво.

Підходять для зброджування цукрової та зернової браги.

Не треба плутати їх з хлібопекарськими видами.

Упаковка в 100 г обійдеться в 35 грн.

Alcotec MegaPack 100L

Велика упаковка масою 360 г. коштує вона приблизно 225 грн.

Дріжджі вважаються професійними і розраховані на 100 л браги.

Дають результат 14%.

Інгредієнти: крім дріжджових грибів, містять вітаміни і амінокислоту, що підживлюють компоненти.

Самогон Original

спиртовые дрожжи Самогон Original, DOUBLE SNAKE C48Досить дорогі дріжджі: 100 г коштує близько 145 грн.

Ферментація триває не більше 5 днів.

Використовується штам дріжджових бактерій з високою життєстійкістю.

Концентрація спирту в результаті зброджування 14-18%.

DOUBLE SNAKE C48

Спиртові дріжджі цієї марки дають до 21% алкоголю.

Упаковка 130 г може збродити 9 кг цукру на 26 л води за 10 днів.

Коштує таке задоволення 105 грн.

У складі вітаміни і мікроелементи.

Розброджування (розведення) не потрібно, інтенсивна піна не утворюється.

Хмільні

спиртовые дрожжи Хмельные, белорусские Производства ОАО «Дрожжевой комбинат»

У складі емульгатор, антиокислювач, вітаміни, мінерали.

Основний компонент – штам спиртостійких грибів.

Упаковка 100 г продається за ціною всього від 25 грн.

Дріжджі дають до 17% алкоголю.

Виробництва ВАТ " дріжджовий комбінат»

Це білоруські спиртові дріжджі, вироблені в Мінську. Їх випускають по 500, 250 і 100 г.

Продаються у вакуумній упаковці.

За 250 г доведеться віддати 100 грн. витрата 20 г на 1 кг цукру.

Відгуки говорять про те, що брага на таких дріжджах бродить довго, зате результат виходить хороший.

Bekmaya

У складі дріжджі і емульгатор Е491 для запобігання злипання частинок і зростання грибів. Упаковка 100 г коштує 21 грн.

Дають спиртуозность до 12%. Можуть використовуватися також для випічки. Перед застосуванням їх треба розчинити в теплій воді і залишити на 10 хвилин.

YES! Maxi Turbo

спиртовые дрожжи Bekmaya, YES! Maxi TurboЦе Шведська торгова марка. У складі дріжджі, поживні речовини, вітаміни і мікроелементи, які блокують шкідливі речовини в процесі бродіння.

Упаковка 360 г коштує 280 грн., розрахована на 100 л сусла.

З 24 кг цукру за 2-3 дня можна отримати брагу фортеця до 15%.

Alcotec спиртові 48 Classic turboAlcotec спиртовые дрожжи 48 Classic turbo

Штам розроблений для екстремально швидкого зброджування. Дріжджі невибагливі, за дві доби вони збродять будь-який матеріал, даючи максимально можливу кількість браги.

На упаковку дріжджів (130 г) необхідно взяти 6-9 кг цукру і 30 л води. За ціною 130 г обійдеться в 95 грн.

Варто звернути увагу, що зустрічається багато відгуків про підробку цього продукту.

Корисне відео-огляд спиртових дріжджів

Рецепт браги зі спиртовими дріжджами

Перш ніж отримати самогон або дистилят, треба приготувати брагу . Без дріжджів це зробити неможливо. Найпростіша-цукрова брага.

Рецепт самогону простий:

  • 1 кг цукру;
  • 4 — 4,8 л чистої води;
  • 15-20 г спиртових дріжджів (точніше можна подивитися в інструкції до конкретної марки).

Іноді додають перемелений родзинки в якості підгодівлі, з розрахунку 150-200 г на 10 л браги. Але якщо дріжджі хороші, перевірені, то вони і так нормально перебродять. Детальніше про те, як приготувати цукрово-дріжджову брагу →

Сусло готують у великій ємності, наприклад, пластиковому відрі. Послідовність дій така:

  1. Приготувати ємність на 10% більше загального обсягу браги. Залити в неї холодну воду на 3-5 л менше необхідного.рецепт самогона
  2. Окремо, наприклад, у відрі, розігріти відсутній обсяг води (3-5 л). Засипати в нього весь цукор. Перемішати, щоб він повністю розчинився.
  3. Налийте гарячий сироп у ємність для бродіння. Вийшло сусло.
  4. Окремо розвести дріжджі в невеликій кількості сусла (приблизно 0,5-1 л або більше). Температура рідини повинна бути 25-30℃. Залишити їх на 15 хвилин Для активації. Повинна утворитися пінна шапка.
  5. Вкинути підгодівлю в сусло.
  6. Влити дріжджі.
  7. Закрити кришкою з гідрозатворів.

Оптимальна температура бродіння 25-28 ℃. Якщо дріжджі хороші, то вже на наступний день почнеться бурхливе виділення вуглекислого газу, що можна буде визначити за допомогою гідрозатвори.

Порівняння спиртових дріжджів з іншими видами показує, що вони дійсно ефективні. Брага бродить швидше в 2-3 рази, вміст спирту підвищується, органолептичні властивості стають краще. Невідому марку дріжджів краще перевірити на невеликій кількості продукту. Можна орієнтуватися на склад, ціни та відгуки покупців. Бажано купувати дріжджі в спеціалізованих магазинах, які можуть пред'явити сертифікат на продукцію.

Автор: Катерина Листопадова,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, як приготувати брагу зі спиртовими дріжджами