Бурбон-все про американський віскі з кукурудзи

Бурбон — міцний алкоголь американського походження. Це різновид віскі, при виробництві якого використовують кукурудзу. Випуск оригінального напою ведуть тільки на території США.

что такое бурбон

Потрібно розуміти, що американці ніякого алкогольного перевороту не зробили, хоча і досконало оволоділи технологією виготовлення дистиляту. На місцевому ринку сотні різновидів і марок, від поганеньких до висококласних. Зібрали всю інформацію про» символ Америки " — що таке бурбон і з чого його роблять, чим він відрізняється від віскі і скотчу.

Історична довідка

Бурбон з'явився в другій половині XVIII століття в Америці. Творцем напою вважають пастора на ім'я Елайджа Крейг, який проживав в Джорджтауні. Саме він почав наполягати кукурудзяні зерна, а після дистиляції розливати напій в дубові бочки і пропонувати парафіянам. Новинку оцінили, і незабаром вона стала відомою далеко за межами міста.

Промисловий випуск кукурудзяного алкоголю почався в 1790-х рр.в Луїсвіллі. Процес проходив на підприємстві, що належало підприємцям Евану Вільямсу і Джейкобу Біму. При виготовленні використовували технологію виробництва віскі, привезену шотландцями, що переселилися на континент.

Виробництво бурбону швидко набрало обертів, і справа пішла в гору. Так тривало більше 100 років, проте сухий закон, що діяв в 20-х рр.минулого століття, став причиною спаду. Відродження почалося тільки в другій половині XX століття. Поступово великі компанії повністю відновилися, а слідом почали з'являтися нові підприємства.

Прийнято вважати, що продукт названий на честь місця свого «народження» — округу Бурбон, розташованого в штаті Кентуккі.

Бурбон-гордість, дух і символ США. У 1964 р.Уряд країни оголосив напій національним і закріпив цей факт законом.

Зараз виробництво спиртного здійснюється на заводах, розташованих в Кентуккі, Іллінойсі, Теннессі, Огайо, Монтані, Пенсільванії.

Склад і особливості виробництва

джин

При виробництві класичного бурбона головним компонентом є кукурудза. Мінімальний вміст цього інгредієнта-51%. Додатково до складу включають чисту воду, дріжджі та інші злаки: жито, пшеницю, ячмінь.

При виготовленні використовують найчистішу рідину, яку добувають з розташованих в штаті Кентуккі джерел. У ній мало заліза і багато вапняку, це позитивно впливає на якість і смак кінцевого продукту.

Етапи виробничого процесу бурбону:

  1. Перемелене зерно заливають гарячою рідиною і залишають, поки крохмаль, який міститься в злаках, не перетвориться в цукор. Це займає кілька днів.
  2. Приєднують дріжджі і залишають масу для бродіння.
  3. Після завершення ферментації суміш піддають подвійній фільтрації.
  4. Готовий дистилят поміщають в обпалені дубові бочки і залишають для витримки мінімум на 2 роки. Під час цього процесу напівфабрикат змінює колір, набуває специфічний смак і аромат.
  5. Заготовку купажують, використовуючи при цьому різні спирти, як «дорослі», так і невитримані. Деякі виробники в процесі виготовлення пропускають етап купажування.
  6. Отриману рідину знову фільтрують і настоюють протягом деякого часу.
  7. Готовий бурбон розливають по пляшках.

Дегустаційні особливості, міцність і калорійність напою

Бурбон відрізняється красивим золотисто-бурштиновим кольором, який став візитною карткою цього спиртного.

Відтінок досягається завдяки особливій методиці виготовлення, а не за рахунок додавання натуральних або штучних барвників.

Смак — солодкуватий, з переважанням горіхово-карамельних нюансів, серед яких чітко помітні насичені мигдальні тони. Композиція доповнена дубовими і марципановими відтінками, це надає букету оригінальність і неповторність. Завдяки присутності в складі кукурудзи смак набуває солодкість, яка зі збільшенням кількості головного компонента посилюється.

Ароматичний супровід складається з деревних мотивів, доповнених нотками зерна і легкими ванільними включеннями.

Вміст спирту в американському віскі залежить від сорту. Зазвичай показник варіюється в межах 40-65%.

Бурбон - досить калорійний продукт. Енергетична цінність 100 мл напою становить 234 ккал. У спиртному міститься 0,4 г вуглеводів.

Відмінність бурбону від віскі

Американський і шотландський міцний алкоголь виробляють за однією технологією. Можливо цей факт і став причиною, по якій обидва напою часто плутають, приймаючи один за іншим. Однак різниця між ними досить суттєва.

  1. Бурбон від віскі відрізняється набором компонентів, які використовують для приготування. У першому випадку основою служать перемелені зерна кукурудзи, а в другому — ячмінний солод.
  2. Незважаючи на схожість виробничої методики, в кожному процесі є невеликі нюанси. Скотч проходить витримку в звичайних, необугленних, бочках з дуба, в той час як американський бурбон наполягають в обпаленої деревині.

Ці два фактори є основною причиною дегустаційних відмінностей, які роблять напої унікальними та несхожими один на одного.

Сорти бурбону

виды бурбона

Існує загальноприйнята класифікація, згідно з якою Американське міцне спиртне прийнято розділяти на категорії. Це:

  • Jim Beam (Джим Бім), один з найбільш продаваних Бурбонів у світі. Відрізняється м'яким смаком без спиртуозности, міцність становить 43%;
  • Corn Bourbon( Корн Бурбон), на 80% складається з кукурудзяних зерен;
  • Bourbon Whiskey (Бурбон віскі), що містить до 70% кукурудзи;
  • Wheat Bourbon (Віт Бурбон), з великою кількістю пшениці;
  • Rye Bourbon (Рай Бурбон), з високим відсотком жита;
  • Honey Whiskey (Хані віскі), з яскравими медовими нотками в смаку і ароматі;
  • American Blended Whiskey (Американ Блендед віскі), що складається з суміші двох сортів, Стрейта і житнього;
  • Blended Whiskey (Блендед віскі), змішаний з іншими сортами, з добавками і ароматами;
  • Tennessee Whiskey (Теннессі віскі), очищений через фільтр з кленового вугілля;
  • Straight Bourbon( Стрейт Бурбон), 2-річний напій з чистим, без ароматизаторів, смаком;
  • Barrel Proof (барель Пруф), бурбон з найвищою міцністю, витриманий протягом декількох років.

Правила вживання

Традиції вживання віскі з кукурудзи складалися століттями, і при підготовці дегустації їх слід дотримуватися.

Американське спиртне подають охолодженим до 18-20 ° C склянках з тонкого скла з товстим дном. П'ють алкоголь різними способами: в чистому вигляді, розведеним водою, колою, содовою або соками, з льодом («на каменях»). Часто бурбон подають в коктейлях. Найвідоміші мікси — Олд фешен , мул Кентуккі, Булевардьє, віскі сауер .

З чим і як п'ють віскі — правила етикету і традиції різних країн →

Преміальний віскі з кукурудзи віком 4 роки і більше прийнято пити в чистому вигляді. Вважається, що добавки перешкоджають сприйняттю смакоароматичних якостей витриманого бурбона. Молодий напій рекомендується розбавляти водою або льодом, щоб згладити різкість і спиртуозность смаку.

Топ-20 коктейлів з віскі-прості рецепти для дому →

В якості гастрономічного супроводу для бурбона найкраще вибрати:

  • Страви з м'яса;
  • Рибну нарізку;
  • Морепродукти;
  • Випічку;
  • Фрукти;
  • Ягоди;
  • Молочний шоколад.

Самі американці обожнюють подавати до бурбону солодкі десерти і фрукти, морозиво.

Популярні марки

Виробники пропонують різні види кукурудзяного алкоголю. Деякі марки бурбона особливо полюбилися споживачам і прославилися далеко за межами США.

Бурбон Jack Daniel's (Джек Деніелс), 40%

При виготовленні цього знаменитого спиртного до основних інгредієнтів додають кисле сусло. Очищення проходить через фільтр з деревного вугілля,а тривалість процесу — 1-1, 5 тижнів. Завдяки цим особливостям вдається досягти незвичайної м'якості і чистоти, а також відсутності спиртового присмаку.

Алкоголь відрізняється збалансованою свіжістю з легким відтінком пікантності. Смаковий букет-фруктовий, з домінуванням яблучних мотивів, яким вторять солодкі карамельні включення. У міру розкриття з'являється тривалий післясмак, наповнене рослинними і пряними відтінками. Ароматичний супровід приваблює квітковою ніжністю, яка доповнена карамельно-ванільною солодкістю і легкою пікантністю.

Творцем легенди називають Джаспера Ньютона Деніела. Він не тільки почав виробництво, але придумав дизайн етикетки, на якій красується цифра 7. За повір'ями, це число приносить удачу.

Бурбон Jim Beam (Джим Бім), 43%

Віскі цієї марки — один з найстаріших представників своєї категорії. З'явився в кінці XVIII століття. Його роблять на основі 4-річного бурбона, в процесі додаючи мед. Цей компонент сприяє отриманню оригінального смаку і посилення солодощі.

У букеті чітко відчуваються оксамитові деревні мотиви, що розкриваються стійким післясмаком, фруктово-ягідними нюансами з домінуванням персикових тонів, а доповнює цю картину приємна ванільно-карамельна солодкість.

Бурбон Wild Turkey 101 (Уайлд Теркей 101), 50,5%

Wild Turkey 101 — високоякісне спиртне, що відноситься до преміум класу. Для виготовлення використовують найкраще природне сировину, а витримка триває протягом 8-ми років.

Алкоголь вражає яскравою солодкістю, що складається з насичених відтінків меду, карамелі і ванілі, яким вторять деревно-тютюнові тони. Розкішний букет, розкриваючись, переходить у тривалий післясмак, наповнений легкою солодкістю. Ароматичний супровід-цитрусово-ванільне, з дубовими включеннями.

Бурбон Early Times (Ерлі Таймс), 40%

Early Times — бурбон, який завоював прихильність споживачів своєю гармонійністю і збалансованістю. Це єдиний кукурудзяний віскі, який наполягають в старих бочках з дуба, завдяки чому рідина набуває більш світлий відтінок.

Випуск Early Times тривав і в роки заборони. У цей період продукт продавали як ліки, і не бракувало покупців.

Цей американський бурбон має цікавий смак, в якому переплелися яблучні, Кукурудзяні і дубові мотиви. Букет збагачують солодкі карамельні ноти, доповнені включеннями ванілі і чорносливу. Складний аромат вражає рослинно-фруктовими відтінками з переважанням нюансів кукурудзи, дуба і спецій.

Назва спиртного, в перекладі з англійської означає «Ранні (давні) часи», символізує концепцію продукту — Висока якість і виготовлення з урахуванням традиційних стандартів.

Бурбон Four Roses (Фор Роузез), 40%

Алкоголь випускають з кінця XIX століття. Перший екземпляр зроблений на заводі розташованого в Кентуккі м Луїсвілла. Підприємство працює і в наші дні, будучи єдиним постачальником цієї марки.

Смаковий букет Фор Роузез приваблює фруктовою соковитістю з переважанням вишневих і сливових мотивів. Ароматичний супровід-солодкувато-пряне, з теплими нюансами спецій і какао.

Виробники американського бурбона пропонують безліч сортів напою, кожен з яких — зі своїми унікальними і завжди чудовими характеристиками. Легендарний алкоголь вживають в чистому вигляді або в складі коктейлів, а правильна закуска допомагає розкрити і підкреслити смакове багатство.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: все про Бурбони. Чим бурбон відрізняється від віскі.

поширені запитання
найкращий бурбон який?
все залежить від особистих переваг, що саме цінує в напої та чи інша людина. Jim Beam-найвідоміший бурбон в світі, Maker's Mark випускається тільки лімітованими серіями, зустріти його в продажу практично неможливо. Blanton's виробляється практично вручну, Kentucky tavern витримується в бочках з білого дуба.
чим відрізняється бурбон від скотчу?
основні відмінності: скотч виробляється в Шотландії, сировиною є соложений ячмінь і вода. Солод часто просушують палаючим торфом, в результаті напій отримує підкопчений смак. Ось і всі відмінності.
Що таке подвійний бурбон?
ці чисто барменське поняття, до виробництва воно відношення не має. Подвійний бурбон означає подвійну порцію алкоголю, налиту в одну склянку.
з яких келихів краще пити бурбон?
традиційно бурбон п'ють з двох видів келихів: Nosing і Tumbler. У минулі роки використовували келих Quaich, але зараз про нього всі забули. Зустріти подібний посуд можна тільки в тематичних барах.
який бурбон найдорожчий?
найдорожчим є бурбон A. H. Hirsch Reserve, 1974 року виготовлення. Його розлили в 1990 році в Кентуккі. Пляшка такого напою обійдеться приблизно в 300 доларів.