Самогон, який не пройшов очищення і фільтрації, не придатний для вживання. Він не просто шкідливий для здоров'я, але сильно отруйний. Адже в ньому містяться такі компоненти, як оцет, масло сивушне, кислоти мурашина і оцтова.
Крім того, неочищений самогон багатий ефірами:
- Муравьино-етиловим;
- Олійно-етиловим;
- Оцтово-метиловим;
- Оцтово-етиловим.
Також в неочищеному самогоні містяться метиловий і аміловий спирти, що відносяться до отруйних сполук.
Досвідчені фахівці самогоноваріння знають, як зробити, щоб самогон став нешкідливий. Всі ці включення можна видалити, очистивши самогон хімічним або біологічним способом до харчової кондиції. Вугіллям, молоком або хлібом це робиться досить просто. Також основними прийомами очищення є Вторинна перегонка , очищення вугіллям, відстоювання.
Старовинні методи очищення
У давні роки алкоголь очищали, застосовуючи біологічну коагуляцію. Заздалегідь, перед перегонкою, в сирої спирт додавали тільки що видоєне молоко з яєчним жовтком. Все це відразу згорталося і випадало у вигляді осаду. Але в осаді виявлялися і такі шкідливі речовини, як сивуха. При подальшій перегонці умільці отримували вже продукт високого ступеня чистоти.
Не завжди наші предки обмежувалися і цим. Спирт спочатку розбавляли водою до фортеці горілки і опускали в нього житній коровай, тільки що витягнутий з печі. Адже старий коровай надавав напою кислоту, неприємний смак. Будучи пористим речовиною, що містить клейковину, хліб коагулював з горілки шкідливі речовини. Адже сумарна площа поверхні пір цілого короваю могла становити 2-3 квадратних метра.
Але досвід, що накопичувався століттями, не пропав даром. Сучасні винороби використовують багато зі старих рецептів. Наприклад, для очищення напою «Золотий колос» застосовується порошкове знежирене молоко. А виробники найвишуканіших сортів горілки для її очищення застосовують все той же яєчний жовток.
Не можна обійти стороною і древній метод очищення самогону — виморожування. Він особливо актуальний був в нашій північній країні, знаменитої сильними холодами. Залишена на дворі горілка розділяється: спирт залишається недоторканим, а ось водичка з нього вимерзає, включаючи в себе всі шкідливі речовини.
Для виморожування самогону в літній період споруджувалися спеціальні льодовики, які підтримували низькі температури в спекотні місяці.
Для усунення непотрібних запахів використовували коріння фіалки, родзинки. Досить кілька подрібнених коренів або 40 г родзинок засипати в 1 літр зілля і настояти 10 днів, і смак самогону виявлявся чудовим.
Очищення молоком
Складові молочного білка — альбумін і казеїн — є відмінними коагулянтами шкідливих речовин. Масла сивухи і інші шкідливі включення зв'язуються ними в з'єднання, згодом осідають пластівцями на дно посудини. Далі необхідна фільтрація, після якої самогон стає м'яким і хорошим на смак.
Якщо для очищення використовувати жирне молоко, то отримати прозорий, без замутніння, самогон навряд чи вдасться. Більше для очищення в домашніх умовах підходить саме знежирене молоко.
Якщо використовувати сухе молоко, то його розчинення потрібно зробити заздалегідь, принаймні за 2 години до початку очищення. Так як молоко знижує міцність алкоголю, то для очищення береться самогон міцністю не нижче 70 град. Молочний метод очищення можна використовувати як для перегнаного самогону, так і для браги. У п'ятилітрову порцію браги додається один літр молока і перегонка проводиться на слабкому вогні повільним темпом. Можливо — два рази. Таким шляхом можна буде позбутися від каламутності готового продукту.
У разі очищення готового самогону на 1 літр алкоголю додається 200 мл (1 склянка) знежиреного молока при постійному перемішуванні. Помістивши потім добре закриту банку з вмістом в темне місце на кілька днів (до 1 тижня) і періодично струшуючи, готуємо заключний етап.
Якщо по проходженню обумовленого терміну пластівці не осіли на дно посудини, то слід додати в нього одну-дві краплі лимонного соку або 1 кристалик лимонки і ретельно перемішати. Вже через кілька хвилин почнеться осідання пластівців.
В якості фільтра в домашніх умовах можна використовувати як вугільний, так і стандартні фільтри для води . Можна використовувати ватний рулончик з загорненим туди активованим вугіллям. Замість рулону вату і бинт можна акуратно укладати шарами горизонтально.
Але і це ще не все, що потрібно зробити для отримання напою високої якості. Отриманий самогон потрібно піддати новій перегонці, розділивши отримане на три частини. Для безпечного пиття буде придатна тільки середня порція.
Якщо врахувати, що і продається в магазинах горілка дуже часто має низьку якість, то зробити в домашніх умовах очищення її вугільним фільтром або молоком зовсім не зайве. У півлітрову бутель горілки додається 40 г знежиреного молока, все збовтується і пропускається через фільтр з вугіллям. Втративши 1-2 градуси фортеці, таким шляхом виходить напій набагато більш високої якості в порівнянні з вихідним.
Детальніше про те, як очистити самогон молоком в домашніх умовах →
Очищення хлібом
Як в комплексі з молоком, так і окремо використовується очищення самогону хлібом. Прекрасним очищувачем для алкоголю в домашніх умовах виявилася клейковина, яка міститься в хлібі. Для використання підходить лише свіжий хліб, так як в залежаному, старому хлібі швидко розвиваються бактерії, які згодом додадуть напою невластивий йому смак. Якщо врахувати, що житні хліба на Русі славилися неповторним смаком, то і смак пропущеного через них самогону міг бути тільки чудовим.
Хлібну буханку слід порізати і покришити на дрібні шматочки і в розрахунку 100 грам на один літр самогону занурити в нього. Протягом одного-двох днів потрібно залишити все в такому стані, поки хліб повністю розмокне і розпадеться на дрібне кришиво.
Заключною операцією є проціджування через вату, фланелеву тканину або двошарову марлю.
Детальніше про те, як очистити самогон хлібом в домашніх умовах →
Очищення вугілля
Одним з найпопулярніших способів очищення самогону в домашніх умовах є фільтрація через природний активоване вугілля. Найкраще зробити вугілля, спалюючи вільху або березу. Маленькі Поліна укладаються в котел з чавуну або заліза, щільно накриваються і витримуються не менше 2 годин в жаркій печі або на багатті.
Остудивши котел, витягають звідти повністю перепалений вугілля і перекладають в закриту чистий посуд.
Для очищення алкоголю вугілля потрібно покришити до середньої фракції, потім просіяти від пилу і всипати в самогон. Розрахунок в цьому випадку простий: на 1 літр самогону береться 50 г вугілля. У такому вигляді банки з самогоном залишають на два-три тижні, періодично струшуючи. Після закінчення двох тижнів самогон з вугіллям залишають у спокої ще на два тижні.
Заключна операція очищення алкоголю в домашніх умовах — очищення через вугілля. Можна пропустити його через щільну фланелеву тканину. Через елемент «Бар'єр », але зазвичай пропускають через ватно-марлеві фільтри для самогону, наповнені аптечним активованим вугіллям. У фільтрувальну воронку укладають по черзі шар марлі, потім шар вати, засипають дрібне вугілля і знову накривають ватою і марлею.
На один літр самогону витрачається вугілля в кількості близько 50 м після цього самогон набуває ідеальну прозорість і готовий до вживання.