Здатність бочок з дуба покращувати якісні характеристики багатьох класичних дистилятів використовується при витримці коньяку, віскі, кальвадосу і деяких вин. Можливість придбання і зберігання дубових бочок в домашніх умовах є не у кожного самогонника. Вирішити проблему витримки власних напоїв майстрам самогоноваріння дозволяє Дубова тріска — чіпси.
Подібність та відмінність дубової бочки та чіпсів
Якщо чіпси приготовані правильно, пройшли, як бочка , випал, вимочування, з їх допомогою самогон придбає необхідні якості:
- М'який смак;
- Ванільні, фруктові, шоколадні відтінки аромату;
- Красиве забарвлення.
Досвідчені самогонники вважають, що використовуючи дубові чіпси замість бочок, не можна розраховувати на ідентичний результат. Крім передачі спиртного напою дубильних, екстрактивних, ароматичних речовин, з яким тріска справляється, пориста внутрішня поверхня бочки забезпечує газообмін.
Однак, умільці, застосовуючи дубову тріску, забезпечують газообмін, що не доливаючи самогон в ємність на третину і, тим самим, створюючи повітряний прошарок.
Детальніше про самогон на дубовій трісці (чіпсах) →
Вибір деревини
Ботаніки налічують близько 600 різновидів дуба. Який з них підходить для витримки самогону? Відповідь на це питання, як і на багато інших в самогоноварінні, впирається в сформовані стереотипи і маркетингові хитрощі торговців. Не варто ганятися за рідкісними породами. Для виготовлення чіпсів прекрасно підходить деревина поширеного повсюдно дуба черешчатого. Навіть фахівці насилу відрізнять його аромат від Європейського скельного (у нас його часто називають кавказьким), білого американського та інших екзотів.
Набагато сильніше смакові і ароматичні якості витриманого самогону залежать від інших факторів:
- Яка частина стовбура використана (кращою вважається взята ближче до серцевини);
- Взяті частини живої рослини або Морений хмиз (свіжа сира деревина містить багато дубильних речовин, а з мертвої вони вже вимиті. Це визначає тривалість термообробки);
- Вік стовбурів і гілок (краща дубова деревина старше 30 років).
Самогонники, які проживають в кліматичних широтах, де не ростуть дуби, змушені використовувати в якості сировини покупні Столярні вироби: дубові паркет, ПЛІНТУС, опанелку. Головне, переконатися, що вони нічим не оброблені. Перш, ніж розпускати їх на тріску, краще сострогать поверхневий шар.
Готові до вживання чіпси можна купити. Вони розрізняються за розміром, ступеня обсмаження, породі дуба. Є й екзотичні пропозиції: тріска, виготовлена з бочок з-під віскі Jack Daniel?s.
Виготовлення чіпсів
Шматки сухої деревини розпиляти на заготовки довжиною до 10 см, які розщепити на дрібні кілочки. Спирт проникає на глибину 2 мм, тому оптимальний поперечний розмір трісок 4х4 мм.
Наступний прийом — вимочування. Його краще зробити в два етапи. спочатку в чистій холодній воді 12 годин, потім, змінивши воду і додавши 1 ст.ложку харчової соди на 10 л води, ще півдоби. По закінченню промити.
Термічну обробку можна зробити двома способами: виварюванням або пропарюванням.
- Варити чіпси слід на слабкому вогні близько 1 години після закипання.
- Пропарювання більш трудомістким і тривало (до 8 годин), але дає якісний результат. Для цього використовують спеціальну паровий посуд — мантоварку або сито, друшляк.
Якщо не обробити чіпси термічно, то гарантовано отримання самогону з сильним запахом деревини і терпким смаком, іронічно званого «плінтусовка».
Закінчивши термообробку, тріску слід висушити і обпалити. Для випалу користуються грилем, мангалом, газовим пальником. Хороший результат дає повільне томління чіпсів в духовці при t — 150C протягом 5-6 годин. Варто зробити заготовки різного ступеня випалу: від легкого засмаги до сильного обвуглювання, для творчих експериментів в отриманні ароматів самогону:
- Легке смаження дає квіткові, фруктові нотки;
- Середня — пряні, карамельні;
- Сильний — димні та шоколадні тони.
зберігають чіпси в щільно закритому посуді.
Правильне настоювання на дубовій трісці займає тривалий час: від 2 до 6 місяців і більше. Колір і аромат витриманого самогону набираються поступово. Спроби прискорити дозрівання нагріванням, перетворенням тріски в тирсу, погіршують якість. На літр дистиляту додають від 5 до 30 гр. чіпсів. Постійний контроль і дегустація підкажуть необхідний термін настоювання напою і норму внесення чіпсів з урахуванням ваших уподобань.
Повторно Дубова тріска, як правило, не використовується. Для настоювання підходять дистиляти, виготовлені з різної сировини: цукрові, Зернові, яблучні, виноградні та інші.