Можливо, не кожному доводилося пробувати, але хто не чув про неперевершені смакові якості домашніх настоянок? Невигадливі рецептури дозволяють створити якщо не шедевр винного справи, то незабутній напій. І що найприємніше — будь-хто може виступити в ролі Бахуса або Діоніса. Все необхідне для домашнього виноробства — це фрукти або ягоди і терпіння, а, головне, бажання порадувати гостей вишуканим застіллям.
Груша здавна славиться своїми смаковими властивостями. Китайці визнали її символом довговічності, французи вважають її своїм національним плодом, а стародавні римляни по достоїнству оцінили бадьорить і піднімає настрій дію цього плоду.
До всіх інших славних рис цього фрукта можна додати і ще одну. Груша відмінно підходить для ароматної настоянки з тонким смаком, створеної в домашніх умовах.
Важливі компоненти
Для приготування дійсно смачного і корисного напою необхідно подбати про якість вихідних продуктів.
Груша. Відмінно підійдуть такі сорти, як Боск, анжуйські або Бартлетт. Але незалежно від обраного сорту груша повинна бути солодка, стигла, соковита і максимально ароматна. Це головні вимоги.
Горілка. Алкогольна складова є основним компонентом, відповідно, до якості цього продукту пред'являються високі вимоги. І якщо деякі рецептури допускають використання самогону , то і він повинен бути вищої проби. Вимоги до алкоголю, що застосовується при виготовленні настоянки на груші: відсутність будь-яких ароматизаторів і високий рівень фільтрації.
Домашнє виноробство — це, звичайно, Вільне Поле для фантазії, але варто дотримуватися деяких стандартів. Кілька рецептів виготовлення настоянки в домашніх умовах допоможуть уникнути помилок.
Улюблена класика
Інгредієнти:
- Горілка — 1 л,
- Груші — 0,5 кг.
Рецепт:
- Ретельно вимийте фрукти. Нарізати маленькими часточками. Висушити на свіжому повітрі.
- Помістити подрібнені плоди в скляну банку.
- Залити алкоголем. Банку щільно закрити і помістити в затемнене прохолодне місце.
- Напій потрібно настоювати протягом 1,5-2 місяців.
- Розлити настоянку в приготовані пляшки, кожну ретельно закупорити.
Настоянка з родзинкою
Інгредієнти:
- Груші — 0,2 кг,
- Родзинки — 50 гр.,
- Горілка — 1 л.
Рецепт:
- Приготувати ємність для настоювання. Буде ідеальною скляна банка або дерев'яний бочонок, в крайньому випадку підійде пластикова пляшка.
- Вимити і очистити фрукти, нарізати дрібними шматочками, висушити.
- У ємність для настоювання опустити груші, потім родзинки. Залити фрукти горілкою.
- Отриману суміш для настоювання поставити на кілька тижнів в темне місце.
- Настоянку процідити, перелити в приготовлену для зберігання тару і щільно закрити.
Домашня грушева настоянка з імбиром і м'ятою
Інгредієнти:
- Груші — 500 гр.,
- Імбир — 30 гр.,
- М'ята — 10 гр.,
- Горілка — 0,5 л.
Рецепт:
- Підготуйте банку з широким горлом.
- Груші вимити, висушити, нарізати маленькими шматочками.
- Фрукти і приправи викласти на дно банки шарами з наступною черговістю: груші, імбир, груші, м'ята.
- Залити викладені шари алкогольної складової.
- Настоювати протягом 7 днів в умовах прохолоди і темряви.
- Процідити настоянку, розлити по пляшках, кожну з яких необхідно щільно закрити кришкою.
Застосування грушевої настоянки
Для любителів здивувати друзів вишуканим алкоголем і отримати визнання своєї майстерності не будуть зайвими кілька порад щодо застосування грушевої настоянки.
Цей смачний і ароматний напій можна вживати не тільки в чистому вигляді. Коктейлі, в основі яких лежить настоянка на груші, мають бадьорить дією, ніжним ароматом і насиченим смаком. Грушева настоянка відмінно поєднується з яблучним і лимонним соком, а також журавлинним морсом. При бажанні підкреслити смак і відтінити аромат груші можна додати трохи кориці або м'яти. І, звичайно, не забути про лід!
І останнім (але не за значенням!) аргументом на користь домашньої настоянки на груші є анітрохи не перебільшені цілющі властивості цього плоду. Серед фруктових саме груші присвоєно перше місце за рівнем корисності для здоров'я. У ній містяться вітаміни В1, В2, В3, В9, провітамін А, кальцій, залізо, протеїни. Наявністю таких необхідних для здоров'я людини елементів обумовлена її корисність, а неперевершені смакові якості приваблюють чимало гурманів.