Настоянки на спирту — напій, один з найбільш простих для приготування вдома. Отримання міцного алкогольного продукту займе від однієї до трьох-семи тижнів часу. При цьому він виходить одночасно приємним і корисним у вживанні: їх можна застосовувати для лікування тих чи інших захворювань, відповідно до рекомендацій лікаря.
Приготувати настоянку можна практично з будь-яких продуктів, підійдуть свіжі і сушені фрукти і ягоди, для аромату використовуються трави і коріння, іноді прянощі і спеції.
Загальні поради щодо приготування настоянок
Виготовлення настоянки полягає не в простому змішуванні інгредієнтів. До цього процесу необхідно підійти з особливою увагою. Важливо підібрати якісну сировину. Алкогольної складової бажано використовувати саме спирт високої міцності, так як оптимальний градус хорошого продукту 45 і вище. Горілка володіє лише 40 градусами фортеці. Якщо довелося використовувати її, то можна додати 100-150 грам етилового спирту, який купується в аптеці. Таким чином загальна фортеця такого розчину зросте приблизно до 50 градусів.
Настоянки відрізняються від схожого продукту під назвою наливка, другу отримують частіше в процесі зброджування або додавання готового морсу. У нашому ж продукті аромати і смак переходять в спирт без впливу температур. Для їх приготування використовується не тільки класичний етиловий алкоголь, а й інші міцні алкогольні напої такі, як ром, джин, бурбон, віскі та ін. Детальніше про те, як зробити настоянки і наливки в домашніх умовах
При використанні в якості основи спирту не виникає додаткової необхідності перебивати базовий смак напою. Існує наступна класифікація настоянок в залежності від одержуваного смаку:
- Гіркі — мають міцність від 30 до 60 градусів, настоюються на травах, насінні, ягодах, кірках.
- Пряні — володіють такою ж фортецею як гіркі, виготовляються на основі прянощів, для отримання ароматного напою застосовують фільтрацію або перегонку в самогонних апаратах або ректифікаційних колонах.
- Солодкі — мають більш низьким вмістом алкоголю (від 18 до 25 градусів), при цьому містять велику кількість цукру, приблизно 150-300 г в 1 літрі рідини. Такі напої виходять в результаті настоювання на спирту фруктів, ягід, коріння чи інших продуктів, важливою особливістю є додавання цукру в чистому вигляді або в розтопленому в розчин перед початком приготування настою або в уже готову настойку.
Детальніше про те, як приготувати настоянки з ягід на спирту →
При підготовці продуктів, на основі яких буде відбуватися наполягання, врахуйте рекомендації:
- Якщо будуть використані свіжі фрукти або ягоди, їх необхідно трохи заморозити. Так кристалами льоду зруйнуються клітинні мембрани і виділиться більше соку.
- Фрукти можна піддати невеликій обсмажуванні, щоб отримати благородний відтінок карамелі.
У більшості випадків приготування настоянки в домашніх умовах рекомендується виробляти в темному місці, але прийнятно залишити ємність на сонці. Смак при цьому трохи зміниться, стане злегка віддавати копченим ароматом. А також сам напій стане світліше.
Температура в приміщенні де буде знаходитися ємність з заготівлею повинна бути не нижче 20 градусів. Варто зауважити, що чим тепліше повітря, тим швидше настоянка придбає бажаний аромат. Щоб не нашкодити процесу, не відкривайте кришку до закінчення настоювання. У напій можуть потрапити небажані бактерії або кисень, що погубить всі праці. Лише у виняткових випадках певні сорти вимагають спеціального насичення киснем.
Детальніше про те, як зробити настоянку на спиртовій основі →
Застосування настоянок
Використання настоянок відбувається в двох основних напрямках:
- Для пиття в якості смачного алкогольного напою;
- В лікувальних цілях.
Якщо розглядати лікувальні властивості, то вони практично безмежні, застосовуються при лікуванні ГРЗ/ГРВІ, дифтерії, бронхіті та астмі, при погіршенні зору, проблеми з серцем та іншими органами.
Рецепти питних настоянок
Рецепт настоянки на кориці
Щоб в домашніх умовах приготувати настоянку на спирту на кориці необхідно два компоненти:
Беремо 100 частин спирту і 1 частина коричного порошку. Заливаємо порошок і наполягаємо в темному місці при кімнатній температурі протягом 2 тижнів. Після чого можна пропустити через фільтр і розлити по пляшках.
Рецепт журавлинної настоянки
Інгредієнти:
- Журавлина 200 гр
- Спирт розведений водою до фортеці 45-50% 500 мл
- Цукор 150-200 гр в залежності від уподобань до солодощі продукту
Підготувати журавлину: перебрати, вимити, висушити, потім потовкти в кашку разом з цукром. Заливаємо горілкою (спиртом), розмішуємо, закриваємо кришкою і залишаємо в темному теплому місці на 3 тижні. Рекомендується перемішувати розчин один раз в тиждень, не відкриваючи кришку.
Після закінчення процесу настоювання проціджуємо напій використовуючи марлю або друшляк. Переливаємо в ємності для зберігання.
Більше рецептів приготування настоянки з журавлини →
Настоянка спиртова Вишнева
Рецепт дуже простий у виконанні. Неминуче:
- Вишня 1 частина
- Спирт 1,5 частини
Вишню необов'язково очищати від кісточок. У них міститься синильна кислота, але негативні наслідки від її присутності в алкоголі з'являються лише після півроку зберігання. Якщо ж в Зберігайте настоянку в домашніх умовах більш тривалий час, використовуйте очищені ягоди. Для додання кращого аромату поміщаємо продукт в розігріту духовку на деякий час, щоб вона трохи подвялилась.
Заливаємо ягоди спиртом і залишаємо настоюватися під щільною кришкою протягом 2-3 місяців, іноді збовтуючи ємність. Якщо хочете отримати солодкий напій, досить додати цукровий сироп в необхідній кількості.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на спирту з вишні →
Бехеровка
Рецепт істинного напою, званого «бехеровка» зберігається потай його виробниками. Наведемо компоненти, що входять в максимально схожий по аромату напій:
- Спирт, міцністю 45 градусів 1000 мл
- Цукор 150 г
- Вода 250 мл
- Цедра апельсина висушена або свіжа 1,5-2 чайні ложки
- Кардамон 2 плоди
- Гвоздика 10 шт
- Запашний чорний перець горошком 8 шт
- Аніс — чайної ложки
- Кориця 1 невеликий плід
Спирт можна замінити самогоном хорошої якості, без запаху і смаку. У цьому напої використовується розведений етиловий напій.
Для приготування цедру дрібно порізати, розім'яти кардамон і корицю, помістити все в ємність, залити алкоголем, розмішати і вкрити щільною кришкою. Наполягати в темному теплому місці протягом тижня. Щодня збовтувати.
З цукру приготувати сироп, додати в настоянку, розмішати і дати настоятися ще 4 дні. Після чого пропустити через фільтр, виготовлений з марлі і вати і розлити в ємності для зберігання. Перед вживанням бехеровку краще потримати 2-3 дні в прохолодному приміщенні або холодильнику.
Рецепти лікувальних настоянок
На звіробої
Такий продукт можна придбати в аптеці без рецепта або приготувати в домашніх умовах. Рецепт простий:
Використовуються квіти звіробою в висушеному вигляді або свіжі. Спирт розбавляємо водою до 45% фортеці. Пропорції для висушеного продукту 1 до 10, настоювання проводиться в темному місці протягом 2 тижнів. Якщо ж застосовуються недавно зрізані суцвіття, краще використовувати етиловий розчин 70% фортеці. Співвідношення компонентів і термін витримки залишається колишнім.
На глоді
Для приготування потрібно:
- Плоди глоду 100-150 гр
- Спирт 45 % 1 л
Подрібнені плоди заливаємо алкоголем і наполягаємо в темному місці протягом 3 тижнів. Після чого проціджуємо і розливаємо в ємності для зберігання.
Детальніше про приготування настоянки з глоду →
На прополісі
Використовуємо подрібнений прополіс і спирт 70% фортеці в співвідношенні 1 до 10. Існують рецепти з іншими варіантами пропорції. Змішуємо компоненти, домагаючись розчинення прополісу в алкоголі. Настояти 1-1.5 тижні, щодня збовтуючи розчин. Після чого витримати напій в холодильнику 12 годин і процідити.
Перцева
Буде потрібно:
- Перець стручковий червоний пекучий 2 шт
- Гвоздика 2 шт
- Чорний перець горошком 5 гр
- Мед натуральний 3 ст. л.
- Спирт 45% 1 літр
Використовуємо скляну тару, в яку заливаємо алкоголь і поміщаємо туди ж червоний перець, попередньо надрізаний в декількох місцях. У ту ж бутель відправляємо гвоздику і запашний перець горошком. Закриваємо щільною кришкою і наполягаємо в темному місці. Через 2 тижні додаємо мед і відправляємо назад на такий же проміжок часу. При цьому щодня збовтуємо, щоб мед мав можливість розчинитися і віддати свої корисні властивості спирту.
Після, профільтрувати напій, помістити в тару для зберігання, в якій рекомендується залишити стручок перцю, використаний при настої.