Самогон на грушах – міцний спиртний напій з яскравим фруктовим ароматом і натуральним смаком. Він легко п'ється, не викликає важкого похмілля. Виготовлений за всіма канонами домашнього самогоноваріння, алкоголь може стати справжньою окрасою святкового столу.
Існує два основних рецепта браги на грушах. У першому варіанті використовують цукор і дріжджі — це дає максимальний вихід самогону. У другому випадку обходяться без них. У кожного способу є свої плюси і мінуси, поговоримо про них.
Вибір та підготовка сировини
Процес приготування самогону з груш не можна назвати складним, проте знання деяких нюансів і точне дотримання рецептами необхідно. В першу чергу необхідно підготувати сировину. Щоб алкоголь вийшов якісним і смачним, груші повинні бути стиглими. Потрібно брати соковиті, солодкі сорти-самогону з них вийде більше.
Підгнилі ділянки фруктів ретельно вичищають до здорових тканин, червиві викидають. Падалицю також використовують в справу, прибравши сильно пошкоджені плоди. Підготовлені груші миють або обтирають тканиною, очищають від серцевини з насінням, подрібнюють.
Порада: для самогону можна використовувати грушевий компот або варення. Алкоголь з них не поступається за якістю спирту, вигнаному зі свіжих фруктів.
Незважаючи на те, що брага виходить з будь-якого сорту груш, для самогону рекомендується брати плоди осіннього терміну дозрівання: Бартлетт, Дюшес, лимонна, Бергамот. Вони щільні, досить солодкі, містять багато соку.
Цукор в сусло кладуть строго за рецептом. Якщо насипати більше, брага вийде цукрова , в не фруктова, смак і аромат груш зникне. При недостатній кількості бродіння сповільниться, не буде харчування дріжджів, вихід самогону знизиться.
Дріжджі для браги беруть спиртові , винні, турбодрожжі або сидрові. У них, крім самих грибків, є речовини, що прискорюють бродіння продукту, знижують піноутворення, що не дають дріжджового запаху і смаку в продукті.
Швидкий рецепт з цукром і дріжджами
Найпростіший рецепт самогону з груш для виготовлення в домашніх умовах. Присутність цукру і дріжджів збільшує вихід дистиляту і скорочує період бродіння. В результаті виходить смачний і ароматний продукт трохи мутнуватого кольору.
плоди груші | 10 кг |
цукровий пісок | 4 кг |
чиста вода | 20 л |
дріжджі | 100 г сухих |
Рецепт:
- Плоди груші промити, нарізати, видалити насіння, подрібнити будь-яким підходящим способом до отримання пюре.
- Засипати кашку в бутель для бродіння, залити половиною обсягу води кімнатної температури.
- Другу частину рідини зігріти до 30 °C, додати цукор, отриманий сироп долити до груш.
- Дріжджі активувати згідно інструкції, яка вказана на етикетці, додати до сусла, добре перемішати.
- Поставте гідрозатвор і залиште ємність у темному місці при температурі близько 25 °C, помішуючи кожну добу.
- Після закінчення виділення газу і випадання опади (5-10 днів) брагу потрібно акуратно злити з осаду і приступати до перегонки.
З наведеного в рецепті кількості інгредієнтів вийде 6-7 літрів спирту міцністю 40%. Якщо самогон виявився мутнуватим, потрібно зробити другу перегонку.
Кращий рецепт браги без цукру і дріжджів
Щоб зробити більш м'який продукт з чудовим ароматом фруктів, доведеться поставити брагу з груш без дріжджів і цукру. Цей варіант складніше і довше, вихід готового самогону нижче, зате вийде справжня Грушівка, якою можна пишатися перед друзями і знайомими.
свіжа груша | 10 кг |
чиста вода | 10 л |
Рецепт:
- Зірвану або опале грушу обтерти серветкою (не мити), прибрати серцевинки і подрібнити в м'ясорубці або за допомогою дриля з будівельною насадкою.
- Кашку перекласти в ємність з широкою горловиною, накрити марлею і залишити в теплому місці на 2-3 дні, перемішуючи двічі на добу.
- Після спінювання перелити сусло в посуд для бродіння, додати води і встановити гідрозатвор.
- Тримайте брагу в темному місці при температурі 25-30 °C, не вище. Бродіння триває до 40 діб.
- Після освітлення сусла і випадання осаду брагу злити з осаду і відправити на перегонку.
Цей рецепт дає до 1,5–2 л ароматного міцного самогону, який виразно віддає дюшесом.
Брага для самогону з диких груш
Зробити брагу для самогону можна не тільки з садових, але і з диких груш. Вони менш солодкі, ніж домашні, зате мають більший відсоток диких дріжджів, що потрібно враховувати при підборі інгредієнтів:
плоди дикої груші | 6 кг |
цукровий пісок | 2 кг |
чиста вода | 8 л |
дріжджі сухі | 50 г |
Рецепт:
- Плоди підготувати і подрібнити будь-яким підходящим способом. Головне — отримати з них пюре.
- Зігріти 5 л води, розпустити в ній цукор, долити залишок і з'єднати з грушевої кашкою.
- Розвести в підігрітій воді дріжджі за інструкцією, додати столову ложку цукру. Закваска активується протягом півгодини, утворивши піну. Вилити її в сусло.
- Суміш помістити в бродильний посуд, надіти гумову рукавичку і залишити бродити в приміщенні з постійною температурою.
- Після освітлення і припинення виділення газу бражку з диких груш відфільтрувати і можна переганяти.
Повторна перегонка браги з груші
Повторна перегонка допоможе позбутися від сивушних масел і ефірів, яких збирається особливо багато, якщо грушу для самогону пюрировали. Первинна дистиляція проводиться без відбору голів і хвостів, тому всі шкідливі домішки залишаються в спирті. Виходить сирець, в якому аромат груші перебивається іншими запахами, характерними для цього напою.
Технологія повторної перегонки по кроках:
- Розбавити спирт-сирець водою до міцності 18-20 %. Очищати дистилят перед другим перегоном не потрібно, щоб не втратити характерний фруктовий аромат.
- Перегонку починати на слабкій потужності. Спочатку відокремити голови-5-7% від загальної кількості спирту. Потім нагрів збільшити і зібрати тіло до фортеці в струмені 30-40градусов. Після чого температуру СС знову знизити і відокремити хвости. Їх можна залишити для наступного перегону або вилити.
Калькулятор другої перегонки самогону (відбору голів і хвостів) →
Отриманий самогон потрібно розвести до питного фортеці 40-45%, дати настоятися 3 дні і розлити по пляшках. Якщо є час, можна витримати напій в холодному підвалі ще 2-3 місяці — смак і аромат будуть яскравіше.
Як бачите, зробити самогонку з груш дуже просто. Не пошкодуйте часу, приготуйте фруктовий напій для себе і гостей. При помірному вживанні він дуже корисний: покращує травлення, зміцнює імунну систему, підвищує тонус і настрій.
Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua