Самогон на яблуках – алкогольний напій з вираженим плодовим ароматом і м'яким смаком. Головна його перевага-в дешевизні і простоті виготовлення. Незважаючи на низький градус, плодовий дистилят добре п'янить, зігріває в холоди, підтримує імунітет, покращує травлення. Правильно зроблений алкоголь часто порівнюють з кальвадосом, хоча останній перевершує яблучну самогонку.
Якщо урожай перевищує всі розумні межі, а варення і консервований сік нікуди ставити, прийшов час освоїти нову технологію. Ми розглянемо, як зробити самогон з яблук і яблучного соку, які складові взяти і чим облагородити готовий дистилят.
Вибір інгредієнтів
Щоб приготувати якісний самогон з яблук в домашніх умовах, потрібно правильно вибрати плоди. Прийнято вважати, що для дистиляту підійдуть будь — які фрукти-все перебродить. Але це не так. Також потрібні дріжджі, цукор і вода, але можна обійтися і без двох останніх компонентів.
Яблука
Фрукти для самогону краще взяти стиглі або навіть перезрілі солодких сортів будь-якого терміну дозрівання. Чим більше в них фруктози, тим менше буде потрібно покупного цукру.
Визначити вміст цукру в різних сортах яблук допоможе таблиця.
плоди | цукру |
Кисло-солодкі сорти | до 16% |
солодкі сорти | до 20% |
недозрілі яблука | до 10% |
кислі сорти | до 6% |
Чим солодше фрукти, тим більше готового продукту вийде на виході. Не рекомендується готувати самогон тільки їх кислих яблук-навіть при додаванні цукру напій все одно буде терпким, з оскоминой.
Кращі сорти для приготування самогону на яблуках:
- Мельба (солодкий);
- Аніс (солодкий);
- Білий налив (кислий).
Досвідчені самогонники рекомендують робити брагу з декількох сортів яблук. Щоб сусло не скисло, а самогон вийшов смачним і ароматним, плоди потрібно очистити від підгнилих і запліснявілих частин. А ось побиті боки перешкодою для приготування домашнього алкоголю не стануть.
Увага: на самогон можна брати як цілі яблука, так і падалицю, варення, консервований або свіжий сік з плодів.
Цукор
Якщо яблука солодкі, цукор додавати необов'язково. Але потрібно пам'ятати, що від його кількості залежить градус готового дистиляту і обсяг виходу продукту. При нестачі цукрів брага не буде бродити або скисне.
Без цукру вихід самогону буде менше — 85-100 мл міцністю 40% з 1 кг яблук. Кожен кілограм піску збільшить кількість дистиляту на 1,0-1,2 л (40%), але злегка приглушить фруктовий аромат.
Вода
Воду можна брати будь-яку придатну для пиття, але краще використовувати бутильовану. Не рекомендується кип'ячена і дистильована — в ній мало кисню для роботи дріжджів.
Дріжджі
Дріжджі для яблучного самогону краще вибрати спиртові або винні, хлібопекарські залишать неприємний запах подкісшего хліба і додадуть кислинку. До того ж він активно бродять і формують велику шапку піни. Детальніше про те, скільки дріжджів потрібно для браги →
Досвідчені винороби часто ставлять бражку з яблук на природних (диких) дріжджах, запевняючи, що смак такого напою виходить тонше і витонченіше. В цьому випадку плоди не миють, а лише обтирають сухим рушником. Для страховки в сусло кладуть немиті родзинки або ягоди малини.
Підготовка яблук
Після збору врожаю або падалиці яблука миють (обтирають), видаляють серцевину з кісточками, м'якоть подрібнюють ножем, на м'ясорубці, дрилем з будівельною насадкою або за допомогою рубарки (барабан з зубцями). Можна використовувати дробарку. Вибір способу залежить від кількості плодів. Після дати їм настоятися в дерев'яній або пластиковій тарі до появи піни.
Отримана яблучна кашка — це основа для приготування браги або отримання соку.
Брага з яблук
Щоб зробити яблучний самогон, спочатку потрібно поставити брагу. Пропонуємо кілька простих рецептів з дріжджами і без, з соку і плодів.
Класичний без дріжджів
Цей рецепт яблучної браги вважається класичним і годиться для новачків.
Інгредієнти:
- Яблука — 15 кг;
- Вода — 5 л;
- Цукор — 4,5 кг;
- Лимонна кислота — 12 г;
- Родзинки — 400-500 г.
Рецепт:
- Зваріть густий цукровий сироп. Для цього цукор залийте 2,5 літрами води і проваріть, знімаючи піну. На повільному вогні дуже повільно всипте лимонну кислоту, розмішайте і проваріть сироп ще 60 хвилин.
- Яблука витріть тканиною, подрібніть до стану пюре і залийте цукровим сиропом.
- Додайте в солодке пюре воду, що залишилася, родзинки, ретельно перемішайте.
- Закрийте суміш і залиште її бродити в теплому, сухому місці.
В процесі бродіння братимуть участь дикі дріжджі, тому готова брага буде тільки через 3-4 тижні. Натуральні штами працюють повільніше і більш примхливі, тому вимагають постійної температури без різких коливань.
Перебродила яблучну брагу проціджують і відправляють на перегін. Детальніше про те, як правильно зробити брагу без використання дріжджів →
Дріжджова яблучна брага
Самогон, приготований з яблук з дріжджами, має менш насичений фруктовий смак, але продукту на виході виходить більше, і градус міцніше. Тому такий спосіб використовують частіше.
Інгредієнти:
- Яблука — 30 кг;
- Цукор — 4 кг;
- Вода — 20 л;
- Дріжджі — 10 г сухих (винних) або 50 хлібопекарських пресованих.
Рецепт:
- Яблука вимити, видалити серединки, дрібно порізати або подрібнити на м'ясорубці, залити теплою (35 °з) водою.
- Додати цукор і дріжджі, добре перемішати.
- На шийку посуду поставити гідрозатвор або надіти медичну рукавичку з проколотим пальцем.
- Прибрати ємність в тепле місце на бродіння. Раз на добу сусло потрібно збовтувати, щоб яблучний Макуха не закис.
Перебродившую брагу з яблук потрібно процідити і можна переганяти на самогон. Детальніше про те, як зробити класичну яблучну брагу в домашніх умовах →
Брага з соку яблук
Рецепт самогону з яблучного соку простіше попередніх. Зброджувати можна нектар як з м'якоттю, так і без. У домашніх умовах частіше застосовують перший варіант.
Інгредієнти:
- Яблучний сік — 25 л;
- Цукор — 3 кг;
- Дріжджі — 10 г сухих.
Рецепт:
- Залийте сік в пластикову або скляну ємність на ¾ об'єму, додайте дріжджі і цукор, перемішайте.
- Накрийте посуд марлею і приберіть на 3-5 днів в тепле приміщення.
- Потім встановіть гідрозатвор і поставте на зброджування при низьких температурах (+15 °C). В ідеалі бродіння яблук має тривати місяць.
- Через тиждень зніміть з сусла шапку з підсохлої мезги. Смак самогону буде чистішим.
Після бродіння зніміть брагу з соку яблук з осаду і переганяйте на самогон.
Можна використовувати для виготовлення браги очищений (декантований) сік. Такий рецепт отримання яблучного самогону називається"білим". Постановка на бродіння і рецептура нічим не відрізняються від наведеного. Єдине-отбродившее сусло потрібно відстояти в прохолодному місці 1-2 дня, потім процідити. І при перегонці відібрати трохи більше голів (скажімо, не 50, А 80 г з 1 літра).
Перегонка яблучної браги
Перегін яблучної браги рекомендується проводити в мідних перегінних апаратах , але за відсутності такого можна використовувати простий куб.
Основні нюанси перегонки
В першу чергу необхідно визначити, що процес бродіння завершено. Про це свідчить ряд ознак:
- Сусло розшарується на дві частини-мезга осяде на дно і буде чітко видно кордон;
- Брага перестане вирувати;
- Рідина освітлиться.
Детальніше про те, скільки бродить брага. Як прискорити і уповільнити бродіння →
Перед тим як перегнати яблучну брагу, потрібно підготувати інвентар. Для роботи буде потрібно сам самогонний апарат, плита, прилад для вимірювання міцності спирту, мірний стакан. Це найнеобхідніше.
Увага: Плита підійде будь-яка. Для нагріву майбутнього самогону можна використовувати електричну, газову або індукційну.
Технологія перегонки яблучної браги
Обов'язково використовуємо дробову (подвійну) дистиляцію. Самогон вийде максимально чистим і вільним від сивушних масел . Густе сусло краще переганяти парою, щоб не пригоріло.
Якщо такої можливості немає, яблучну брагу перед перегоном треба добре профільтрувати, потім залити в простий куб і дистилювати на високій швидкості.
Як правильно перегнати яблучну брагу:
- Під час першої перегонки відбирають невелику кількість голів (до стадії стабільної струменя). Потім збирають спирт-сирець, поки фортеця в струмені не впаде до 10%. Далі гнати сенсу немає-вихід СС мінімальний, а ресурсів витрачається багато.
- При другий перегонці відбирають голови (1-1,5% від обсягу CC), тіло (до 55-60% спирту) і хвости (до 10% спирту). В результаті повинен вийти самогон міцністю 70% з відчутним яблучним ароматом і чистим смаком. Його потрібно розбавити до питної фортеці, витримати 12-14 днів у спокої і приступати до дегустації. Калькулятор другої перегонки самогону (відбору голів і хвостів) →
Перед Другою перегонкою яблучний самогон обов'язково розбавляють водою до міцності 20%. Це потрібно, щоб легше відокремилися сивушні масла і важкі домішки. Очищати і освітлювати спирт-сирець між дистиляціями не потрібно, інакше зникне приємний фруктовий аромат.
Увага: якщо двічі ганяти яблучну бражку не хочеться, можна обійтися одним разом з поділом на фракції. Але при роботі на простому перегінному кубі краще зробити дробову дистиляцію.
Якщо є час, яблучний самогон можна прибрати на тривалу витримку — 3-4 місяці. З кожним днем він буде ставати все краще.
Як облагородити яблучний самогон
Якщо хочеться, щоб яблучний самогон був схожий на кальвадос , його потрібно настояти в дубовій бочці.
Кілька порад:
- Підійдуть бочки середнього або сильного випалу;
- Дистилят заливають в ємність нерозбавленим;
- Напій повинен настоюватися 4-6 місяців.
Якщо бочки немає, можна настояти самогон на дубових чіпсах. Результат буде таким же.
Часто для облагороджування смаку використовують мед, невелика кількість яблучного або іншого фруктового соку з яскравим ароматом.
Правила вживання
Яблучний самогон п'ють охолодженим і з закускою. Найкраще він поєднується з м'ясними стравами, сиром. Продукти з різким запахом і смаком перебивають ніжний аромат яблук і задоволення втрачається. Можна заїсти алкоголь яблуками або іншими фруктами, але при такій мізерної закусці швидко настає сп'яніння.
У приготуванні яблучного дистиляту немає нічого складного. Якщо утворився запас плодів, спробуйте зробити з них ароматний самогон або навіть кальвадос, наполігши алкоголь на дубовій трісці. Отриманий напій буде не соромно поставити на стіл або взяти з собою в якості подарунка.
Автор: Василина
спеціально для byhaem.in.ua