Як приготувати самогон з яблук в домашніх умовах-рецепти браги і правила перегонки

Самогон на яблуках – алкогольний напій з вираженим плодовим ароматом і м'яким смаком. Головна його перевага-в дешевизні і простоті виготовлення. Незважаючи на низький градус, плодовий дистилят добре п'янить, зігріває в холоди, підтримує імунітет, покращує травлення. Правильно зроблений алкоголь часто порівнюють з кальвадосом, хоча останній перевершує яблучну самогонку.

самогон на яблоках

Якщо урожай перевищує всі розумні межі, а варення і консервований сік нікуди ставити, прийшов час освоїти нову технологію. Ми розглянемо, як зробити самогон з яблук і яблучного соку, які складові взяти і чим облагородити готовий дистилят.

Вибір інгредієнтів

Щоб приготувати якісний самогон з яблук в домашніх умовах, потрібно правильно вибрати плоди. Прийнято вважати, що для дистиляту підійдуть будь — які фрукти-все перебродить. Але це не так. Також потрібні дріжджі, цукор і вода, але можна обійтися і без двох останніх компонентів.

Яблука

Фрукти для самогону краще взяти стиглі або навіть перезрілі солодких сортів будь-якого терміну дозрівання. Чим більше в них фруктози, тим менше буде потрібно покупного цукру.

Визначити вміст цукру в різних сортах яблук допоможе таблиця.

плоди цукру
Кисло-солодкі сорти до 16%
солодкі сорти до 20%
недозрілі яблука до 10%
кислі сорти до 6%

Чим солодше фрукти, тим більше готового продукту вийде на виході. Не рекомендується готувати самогон тільки їх кислих яблук-навіть при додаванні цукру напій все одно буде терпким, з оскоминой.

Кращі сорти для приготування самогону на яблуках:

  • Мельба (солодкий);
  • Аніс (солодкий);
  • Білий налив (кислий).

Досвідчені самогонники рекомендують робити брагу з декількох сортів яблук. Щоб сусло не скисло, а самогон вийшов смачним і ароматним, плоди потрібно очистити від підгнилих і запліснявілих частин. А ось побиті боки перешкодою для приготування домашнього алкоголю не стануть.

Увага: на самогон можна брати як цілі яблука, так і падалицю, варення, консервований або свіжий сік з плодів.

Цукор

Якщо яблука солодкі, цукор додавати необов'язково. Але потрібно пам'ятати, що від його кількості залежить градус готового дистиляту і обсяг виходу продукту. При нестачі цукрів брага не буде бродити або скисне.

Без цукру вихід самогону буде менше — 85-100 мл міцністю 40% з 1 кг яблук. Кожен кілограм піску збільшить кількість дистиляту на 1,0-1,2 л (40%), але злегка приглушить фруктовий аромат.

Вода

Воду можна брати будь-яку придатну для пиття, але краще використовувати бутильовану. Не рекомендується кип'ячена і дистильована — в ній мало кисню для роботи дріжджів.

Дріжджі

Дріжджі для яблучного самогону краще вибрати спиртові або винні, хлібопекарські залишать неприємний запах подкісшего хліба і додадуть кислинку. До того ж він активно бродять і формують велику шапку піни. Детальніше про те, скільки дріжджів потрібно для браги →

Досвідчені винороби часто ставлять бражку з яблук на природних (диких) дріжджах, запевняючи, що смак такого напою виходить тонше і витонченіше. В цьому випадку плоди не миють, а лише обтирають сухим рушником. Для страховки в сусло кладуть немиті родзинки або ягоди малини.

Підготовка яблук

Після збору врожаю або падалиці яблука миють (обтирають), видаляють серцевину з кісточками, м'якоть подрібнюють ножем, на м'ясорубці, дрилем з будівельною насадкою або за допомогою рубарки (барабан з зубцями). Можна використовувати дробарку. Вибір способу залежить від кількості плодів. Після дати їм настоятися в дерев'яній або пластиковій тарі до появи піни.


Отримана яблучна кашка — це основа для приготування браги або отримання соку.

Брага з яблук

Щоб зробити яблучний самогон, спочатку потрібно поставити брагу. Пропонуємо кілька простих рецептів з дріжджами і без, з соку і плодів.

Класичний без дріжджів

Цей рецепт яблучної браги вважається класичним і годиться для новачків.

Інгредієнти:

  • Яблука — 15 кг;
  • Вода — 5 л;
  • Цукор — 4,5 кг;
  • Лимонна кислота — 12 г;
  • Родзинки — 400-500 г.

Рецепт:

  1. Зваріть густий цукровий сироп. Для цього цукор залийте 2,5 літрами води і проваріть, знімаючи піну. На повільному вогні дуже повільно всипте лимонну кислоту, розмішайте і проваріть сироп ще 60 хвилин.
  2. Яблука витріть тканиною, подрібніть до стану пюре і залийте цукровим сиропом.
  3. Додайте в солодке пюре воду, що залишилася, родзинки, ретельно перемішайте.
  4. Закрийте суміш і залиште її бродити в теплому, сухому місці.

В процесі бродіння братимуть участь дикі дріжджі, тому готова брага буде тільки через 3-4 тижні. Натуральні штами працюють повільніше і більш примхливі, тому вимагають постійної температури без різких коливань.

Перебродила яблучну брагу проціджують і відправляють на перегін. Детальніше про те, як правильно зробити брагу без використання дріжджів →

Дріжджова яблучна брага

Самогон, приготований з яблук з дріжджами, має менш насичений фруктовий смак, але продукту на виході виходить більше, і градус міцніше. Тому такий спосіб використовують частіше.

Інгредієнти:

  • Яблука — 30 кг;
  • Цукор — 4 кг;
  • Вода — 20 л;
  • Дріжджі — 10 г сухих (винних) або 50 хлібопекарських пресованих.

Рецепт:

  1. Яблука вимити, видалити серединки, дрібно порізати або подрібнити на м'ясорубці, залити теплою (35 °з) водою.
  2. Додати цукор і дріжджі, добре перемішати.
  3. На шийку посуду поставити гідрозатвор або надіти медичну рукавичку з проколотим пальцем.
  4. Прибрати ємність в тепле місце на бродіння. Раз на добу сусло потрібно збовтувати, щоб яблучний Макуха не закис.

Перебродившую брагу з яблук потрібно процідити і можна переганяти на самогон. Детальніше про те, як зробити класичну яблучну брагу в домашніх умовах →

Брага з соку яблук

Рецепт самогону з яблучного соку простіше попередніх. Зброджувати можна нектар як з м'якоттю, так і без. У домашніх умовах частіше застосовують перший варіант.

Інгредієнти:

  • Яблучний сік — 25 л;
  • Цукор — 3 кг;
  • Дріжджі — 10 г сухих.

Рецепт:

  1. Залийте сік в пластикову або скляну ємність на ¾ об'єму, додайте дріжджі і цукор, перемішайте.
  2. Накрийте посуд марлею і приберіть на 3-5 днів в тепле приміщення.
  3. Потім встановіть гідрозатвор і поставте на зброджування при низьких температурах (+15 °C). В ідеалі бродіння яблук має тривати місяць.
  4. Через тиждень зніміть з сусла шапку з підсохлої мезги. Смак самогону буде чистішим.

Після бродіння зніміть брагу з соку яблук з осаду і переганяйте на самогон.

Можна використовувати для виготовлення браги очищений (декантований) сік. Такий рецепт отримання яблучного самогону називається"білим". Постановка на бродіння і рецептура нічим не відрізняються від наведеного. Єдине-отбродившее сусло потрібно відстояти в прохолодному місці 1-2 дня, потім процідити. І при перегонці відібрати трохи більше голів (скажімо, не 50, А 80 г з 1 літра).

Детальніше про те, як зробити брагу на яблучному соку: 6 відмінних рецептів для самогону з дріжджами і без →

Перегонка яблучної браги

Перегін яблучної браги рекомендується проводити в мідних перегінних апаратах , але за відсутності такого можна використовувати простий куб.

Основні нюанси перегонки

В першу чергу необхідно визначити, що процес бродіння завершено. Про це свідчить ряд ознак:

  • Сусло розшарується на дві частини-мезга осяде на дно і буде чітко видно кордон;
  • Брага перестане вирувати;
  • Рідина освітлиться.

Детальніше про те, скільки бродить брага. Як прискорити і уповільнити бродіння →

Перед тим як перегнати яблучну брагу, потрібно підготувати інвентар. Для роботи буде потрібно сам самогонний апарат, плита, прилад для вимірювання міцності спирту, мірний стакан. Це найнеобхідніше.

Увага: Плита підійде будь-яка. Для нагріву майбутнього самогону можна використовувати електричну, газову або індукційну.

Технологія перегонки яблучної браги

Обов'язково використовуємо дробову (подвійну) дистиляцію. Самогон вийде максимально чистим і вільним від сивушних масел . Густе сусло краще переганяти парою, щоб не пригоріло.

Якщо такої можливості немає, яблучну брагу перед перегоном треба добре профільтрувати, потім залити в простий куб і дистилювати на високій швидкості.

Як правильно перегнати яблучну брагу: 

  1. Під час першої перегонки відбирають невелику кількість голів (до стадії стабільної струменя). Потім збирають спирт-сирець, поки фортеця в струмені не впаде до 10%.  Далі гнати сенсу немає-вихід СС мінімальний, а ресурсів витрачається багато.
  2. При другий перегонці відбирають голови (1-1,5% від обсягу CC), тіло (до 55-60% спирту) і хвости (до 10% спирту). В результаті повинен вийти самогон міцністю 70% з відчутним яблучним ароматом і чистим смаком. Його потрібно розбавити до питної фортеці, витримати 12-14 днів у спокої і приступати до дегустації. Калькулятор другої перегонки самогону (відбору голів і хвостів) →

Перед Другою перегонкою яблучний самогон обов'язково розбавляють водою до міцності 20%. Це потрібно, щоб легше відокремилися сивушні масла і важкі домішки. Очищати і освітлювати спирт-сирець між дистиляціями не потрібно, інакше зникне приємний фруктовий аромат.

Увага: якщо двічі ганяти яблучну бражку не хочеться, можна обійтися одним разом з поділом на фракції. Але при роботі на простому перегінному кубі краще зробити дробову дистиляцію.

Якщо є час, яблучний самогон можна прибрати на тривалу витримку — 3-4 місяці. З кожним днем він буде ставати все краще.

Як облагородити яблучний самогон

Якщо хочеться, щоб яблучний самогон був схожий на кальвадос , його потрібно настояти в дубовій бочці.

Кілька порад:

  • Підійдуть бочки середнього або сильного випалу;
  • Дистилят заливають в ємність нерозбавленим;
  • Напій повинен настоюватися 4-6 місяців.

Якщо бочки немає, можна настояти самогон на дубових чіпсах. Результат буде таким же.

Часто для облагороджування смаку використовують мед, невелика кількість яблучного або іншого фруктового соку з яскравим ароматом.

Правила вживання

Яблучний самогон п'ють охолодженим і з закускою. Найкраще він поєднується з м'ясними стравами, сиром. Продукти з різким запахом і смаком перебивають ніжний аромат яблук і задоволення втрачається. Можна заїсти алкоголь яблуками або іншими фруктами, але при такій мізерної закусці швидко настає сп'яніння.

У приготуванні яблучного дистиляту немає нічого складного. Якщо утворився запас плодів, спробуйте зробити з них ароматний самогон або навіть кальвадос, наполігши алкоголь на дубовій трісці. Отриманий напій буде не соромно поставити на стіл або взяти з собою в якості подарунка.

Автор: Василина
спеціально для byhaem.in.ua