Настоянки на основі тих чи інших березових компонентів вважаються одними з найкорисніших. Вони являють собою, по суті, готовий вітамінний комплекс і в невеликих дозах можуть легко допомогти поправити здоров'я. У хід для приготування таких настоянок йде все: бруньки, сік, нирки, сережки.
- Березова настоянка на бруньках
- Рецепт 1 (настоянка більшою мірою лікувальна, ніж для безпосереднього розпивання)
- Рецепт 2. Горілка на основі березових брунек
- Рецепт 3
- Настоянки на основі березового соку
- Рецепт 1. Настоянка з прополісом
- Рецепт 2. « Княжий » самогон на березовому соку
- Настойки з березових сережок
- Рецепт 1
- Рецепт 2
Березова настоянка на бруньках
Бруньками називають березові бруньки. Настоянка, приготована на їх основі, допомагає при хворобах нирок, простудних захворюваннях, хворобах горла, виразці шлунка, а також полегшує перебіг туберкульозу. Збирати нирки, які підходять для настоювання, слід навесні, коли вони вже набрякли, але ще не розкрилися. Занадто ранні нирки ще не придбали корисних речовин, і використовувати їх немає сенсу. Перед використанням нирки, як правило, сушать під відкритим небом або в сушарці, зберігаючи приблизно тридцятиградусну температуру, а потім зберігають у скляних банках або мішечках.
Існує досить багато рецептів приготування березової настоянки на бруньках.
Рецепт 1 (настоянка більшою мірою лікувальна, ніж для безпосереднього розпивання)
Інгредієнти:
- Сухі бруньки — 20 г;
- 70%-ний спирт або горілка — 100 мл;
Така настоянка залишається в темному прохолодному місці протягом трьох тижнів, регулярно перемішується, потім проціджують і приймається перед їжею в кількості 20 крапель на столову ложку води.
Рецепт 2. Горілка на основі березових брунек
Інгредієнти:
Бруньки поміщаються в скляну банку і заливаються алкоголем. Термін відстоювання становить 10 днів, після чого їх необхідно процідити.
Рецепт 3
Інгредієнти:
- Свіжі бруньки і листя берези (можна обійтися без листя, але вони дозволяють надати багатство смаку) — 200 г;
- Горілка або самогон — 6 л.
Бруньки і листя поміщаються в скляну ємність і заливаються 2 літрами алкоголю, після чого 3 доби настоюються в темному теплому місці. Після проціджування вони заливаються повторно (рідина від першого настоювання в цей час стоїть в прохолодному темному місці) і настоюються ще 3 доби. Відділяється і ця рідина, після чого настає третій етап, аналогічний першим двом, але наполягати треба протягом 10 діб, після чого всі три отримані рідини змішуються і проціджують.
Настоянки на основі березового соку
Березовий сік — одна з найкращих основ для приготування настоянки — він володіє яскраво вираженим своєрідним смаком і таким же запахом. Тому не випадково поява великої кількості відповідних рецептів. З нього готують не тільки настоянки, але також і самогон, вино, брагу і деякі інші види алкогольних напоїв.
Рецепт 1. Настоянка з прополісом
- Прополіс — 200 г;
- Горілка або самогон — 1 л;
- Березовий сік — у бажаній кількості.
Прополіс подрібнюється, насипається в пляшку і заливається горілкою, після чого півгодини перемішується або струшується. Наполягати його, регулярно струшуючи і перемішуючи, потрібно три доби, після чого отримана настоянка розбавляється березовим соком.
Рецепт 2. « Княжий » самогон на березовому соку
Інгредієнти:
- Цукор — 3 кг;
- Сухі дріжджі — 40 гр (можна використовувати 200 гр пресованих пекарських);
- Березовий сік — 10 л;
- Молоко або кефір — 1 ст. л.
Березовий сік нагрівається до 30 °C — гаряче робити не рекомендується — і перемішується з цукром. У теплій воді розводяться дріжджі. Ємність, призначена для бродіння, заповнюється отриманим березовим сиропом і розведеними дріжджами так, щоб вона залишилася порожньою ще на третину (це місце в процесі бродіння буде зайнято вуглекислим газом). Вливається ложка молочного продукту або самого молока, що дозволяє зменшити кількість піни, і брага ставиться в тепле місце під водяним затвором, де відстоюється протягом 10-12 днів, поки не придбає більш світлий відтінок і не стане гіркуватою. Після цього її можна відцідити і перегнати одним із зручних способів. Поліпшити отриманий самогон на основі березового соку можна шляхом очищення деревним вугіллям або після повторної перегонки.
Настойки з березових сережок
Для приготування такого напою використовуються виключно чоловічі види сережок. Ці настоянки більше несуть лікувальний характер і практично ніколи не вживаються самостійно, поза лікарських
цілей — в першу чергу тому, що вимагають зовсім невеликих доз. Березові сережки в настоянках допомагають від хвороб серця, а також виразки шлунка і туберкульозу. Їх збір здійснюється на початку літа або наприкінці весни, незабаром після того, як закінчується збір нирок.
Рецепт 1
Інгредієнти:
- Березові чоловічі сережки в кількості, достатній для того, щоб на 2/3 заповнити передбачувану скляну банку або пляшку;
- Горілка або самогон в обсягах залишилася 1/3.
Скляна тара заповнюється сережками, які потім заливаються алкоголем. Вона закупорюється і на 21 день залишається в темному прохолодному місці для відстоювання. В лікарських цілях настоянку можна вживати і не проціджуючи, але краще все ж зробити це, інакше з часом вона може придбати неприємний гіркий присмак, позбутися від якого буде вкрай складно.
Така настоянка приймається в кількості не більше чайної ложки, злегка розведеною водою, за півгодини до їди. Робити це слід не більше двох місяців поспіль і не частіше пари раз на рік.
Рецепт 2
Інгредієнти:
Сережки поміщаються в скляну тару і заливаються алкоголем, після чого настоюються в темному прохолодному місці протягом 10-15 днів. Прийом такої настойки слід здійснювати в кількості не більше 40 крапель тричі на день. Курс не повинен тривати більше двох місяців поспіль.
Перед приготуванням березової настоянки з будь-якою основою слід звернути увагу на те, що пилок і смола берези (особливо її нирок) досить алергенні і перед найменшою підозрою на реакцію краще обережно все перевірити.
Ще одним важливим пунктом є те, що більшість березових настоянок призначені для вживання в малих дозах, і тільки в цьому випадку вони будуть корисні організму, в цілому ж представляючи собою звичайний досить міцний алкоголь. Тому пити їх слід обережно і помірно.