настоянка на сливі і її кісточках

Солодка горілчана настоянка найбільш популярний напій і готується майже з будь-яких продуктів, придатних для настоювання. Восени найбільш популярні такі ягоди як сливи. Настоянка на сливі і її кісточках? традиційний напій.

Особливості приготування

  1. В хід йдуть тільки стиглі ягоди. Не допускається використання переспілих плодів. Можна братисливы и чернослив будь-який сорт, в тому числі і дику ? терен.
  2. Потрібно добре перебрати сливи, позбутися від тріснутих, переспілих або недоспевшіх плодів, підгнилих. Якщо така ягода потрапить в горілку, то швидше за все залишиться твердою і зіпсує смак напою.
  3. Для настоянки зі слив можна використовувати будь-який відповідний сорт алкоголю: горілку, коньяк, спирт, розведений до 40% фортеці, або інший.
  4. Якщо будуть використовуватися кісточки, їх необхідно трохи прожарити на вогні або в духовці, щоб надати їм особливий аромат.

Користь напою

Сливи містять велику кількість вітамінів, мікроелементів, органічних кислот, а також пектин. Це робить позитивну дію на весь організм людини при вживанні цих ягід. У сливі присутній клітковина у великому обсязі, що стимулює роботу перистальтики кишечника і допомагає в профілактиці раку цього органу.

В сливах присутні елементи, які допомагають прискорити відтік жовчі і активувати рясне виділення сечі, дозволяє очистити організм, вивести токсини і алергени. У кісточках сливи міститься жирне масло, фермент емульсин, глікозид і інші корисні мікроелементи. У народних рецептах згадується, що за допомогою сливових кісточок можна вилікувати аскаридоз.

Рецепти настоянок зі слив з кісточками

Рецепт приготування простої настоянки

Інгредієнти:

  • сливянка1,5 кг ягід слив;
  • 0,5 кг цукрового піску;
  • 0,5 літра горілки.

Візьміть сливи з кісточками і помістіть їх в бутель не приминаючи, щоб не пошкодити ягоди. Залийте горілку і відправте настоюватися в темне місце при кімнатній температурі. Витримайте напій протягом 1,5 місяців. Після чого злити настойку в іншу ємність, а ягоди залишити. До них додати цукор або цукровий сироп 400 гр на 500 мл води. Цю суміш також необхідно настояти ще 1 місяць. Після закінчення цього часу профільтрувати і додати до першої частини настоянки. Напій можна пити відразу після змішування, але рекомендується настояти його ще протягом 6 місяців в погребі.

Несолодка з слив з кісточками

Інгредієнти:

  • 1 кг слив;
  • 2 літри горілки.


Підготуйте ягоди: помийте, переберіть від переспілих і зіпсованих, трохи надріжте. Помістіть в банку щільно, але не пошкоджуючи сливи. Влийте горілку, закупорте щільною кришкою і залиште настоюватися. Через 1,5 місяці злити і профільтрувати напій, після чого його можна вживати.

Настоянка на спирту

Щоб вийшов більш міцний напій, настоянку можна приготувати на спирту.

Інгредієнти

  • 2 кг слив;
  • наливка из слив200 мл спирту міцністю 96%;
  • 500 гр цукру.

Вимийте і просушіть сливи, розріжте ягоди навпіл і витягніть кісточки, м'якоть розімніть в пюре, пропустіть через сито або марлю, щоб видалити шкурки. Додайте спирт. Ємність закупорте, струшуванням перемішайте інгредієнти. Залишити в темному місці на місяць, після чого необхідно процідити через вату і перелити в пляшки. Кісточки можна не викидати, а використовувати для приготування іншого напою.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з сливи на спирту →

Лікерна сливянка

Інгредієнти:

  • 1 кг слив;
  • 150 гр цукру;
  • 500 мл горілки.

Вимийте ягоди, розріжте їх навпіл не виймаючи кісточки і помістіть в бутель шарами, просипаючи кожен цукром. Накрийте щільною кришкою і залиште настоятися 2 дні, після появи соку залийте горілку і відправте настоюватися на 1,5 місяці. Періодично струшуйте ємність.

Готову настойку профільтрувати спочатку через марлю, а потім через вату. Після цього напій готовий до вживання.

Тернівка

Настоянка, виготовлена з дикої сливи, є лікарським засобом. Використовується як засіб підвищення імунітету, заспокійливого і позитивно впливає на нирки та інші органи сечовиділення.

сливовые косточкиІнгредієнти:

  • 1,5 кг цукру;
  • 4 кг ягід;
  • 4 л горілки;
  1. Візьміть переспілі ягоди, напій з таких плодів вийде смачніше і корисніше для організму. Помістіть їх в бутель разом з цукром, гарненько струсіть, накрийте горлечко марлею або іншою тканиною, яка буде пропускати повітря. Помістіть в темне місце на 1,5 місяці.
  2. Додайте до настою 500 мл горілки і настоюйте 2 місяці.
  3. Після закінчення цього часу в отриманий напій додайте інші 3,5 літра горілки і перелийте все в каструлю. Надішліть її на плиту. Доведіть рідину до такого стану, коли вона вже готова закипіти і зніміть з вогню.
  4. Отриманий напій остудіть і помістіть в пляшки. Для повної готовності пиття необхідно почекати ще 2-3 місяці.

Лікер із сливових кісточок

Просушені сливові кісточки необхідно вимити і ще раз просушити. Розколоти їх на дрібні шматочки і відправити в ємність, залити горілкою в кількості 1 літра і настоювати протягом місяця. Одержаний настій профільтруйте і подсластите цукровим сиропом. Його отримують з 1 кг цукру і 0,5 літра води. Сироп необхідно приготувати досить густий. Його акуратно вливають в настоянку і отриманий лікер розливають по пляшках для зберігання.

Слива и чернослив. Сливовые настойки от Бухловара Слива і чорнослив. Сливові настоянки від Бухловара