Кінець літа - час, коли масово дозрівають соковиті і ароматні персики. А значить це найкращий період для приготування наливок, настоянок, ратафій та інших алкогольних напоїв на їх основі.
- Настоянка за простим рецептом
- Настоянка з персиків з медом
- Рецепт настоянки з горілкою
- Швидка наливка на часточках персиків
- Наливка з кісточками і полуницею
- Ратафія з кісточок персика
- Варіант 1
- Варіант 2
- Лікувальні властивості настойки персикового листя
- Рекомендації щодо застосування
- Рецепт самогону на персикових листках
Настоянка за простим рецептом
Їх персиків виходять виняткові настоянки, проте спробувати смачний напій можна лише
Найпростіше взяти кілька дуже стиглих і навіть переспілих фруктів. Видавити з них сік і змішати з міцним (не менше 60°) добре очищеним самогоном. Злити рідину в посуд з темного скла і настоювати не менше місяця в прохолодному місці. Як тільки настоянка дійде, профільтрувати її і розлити по пляшках. Для цього рецепта на 0.35 л соку слід взяти 0.5 л самогону.
Настоянка з персиків з медом
Дуже оригінальна, але досить концентрована настоянка виходить за наступним рецептом. Стиглі персики вимити, просушити, видалити кісточку і нарізати м'якоть на великі шматочки. Скласти їх в невелику ємність і залити рідким медом, щоб фрукти повністю вкрилися. Наполягати в холодильнику від 1 до 2-х місяців.
Медом і персиками наповнити пляшки або банки наполовину. Долити доверху горілку, бренді або самогон. Щільно закрити і наполягати близько 5-6 місяців. Перед вживанням процідити. Ця персикова настоянка відмінно підходить для приготування десертів, тортів та інших пікантних солодощів. Хороша вона в якості діджестива і в складі коктейлів.
Рецепт настоянки з горілкою
Якщо на тривале настоювання немає ні часу, ні бажання, можна зробити персикову настоянку на горілці буквально за пару-трійку тижнів. Взявши:
Приготування.
- З промитих персиків видаліть кісточки.
- Розділіть їх на половинки і засипте цукром.
- Як тільки з'явиться сік, додайте паличку кориці і поставте на повільний вогонь. Якщо фрукти сухуваті, то можна влити трохи води.
- Доведіть масу до 80-90° і зніміть з вогню.
- Коли персики охолонуть, покладіть їх у банку разом із соком і залийте горілкою.
- Закрийте кришкою щільно і поставте настоюватися на 2-3 тижні.
- Готову настоянку процідіть і розлийте в підходящу тару. Самі фрукти використовуйте для десертів та інших страв.
Швидка наливка на часточках персиків
На відміну від настоянки персикова наливка менш міцна і не така солодка. Зате відмінно зберігає аромат і смак вихідної сировини. Та й готується набагато швидше. Для швидкої наливки взяти:
- 2 кг дуже стиглих персиків;
- 3 пляшки горілки або самогону;
- 0.5 л води;
- 1 кг цукру;
- Пару крапель гіркого мигдального масла (за бажанням).
Приготування.
- Персики відокремте від кісточок і наріжте часточками.
- Заповніть ними банку і доверху залийте горілкою.
- Витримуйте наливку 15-20 днів.
Їх води і цукрового піску зваріть сироп, регулярно знімаючи піну.- Процідіть наливку, змішайте її з сиропом, за бажанням додайте пару крапель мигдального масла і розлийте в пляшки.
В ідеалі персикову наливку потрібно наполягати близько півроку в темному прохолодному місці. Але можна вжити і раніше.
Наливка з кісточками і полуницею
Дуже ароматною і смачною виходить наливка, настояна на горілці або самогоні за цим методом. Знадобляться дуже м'які, злегка перезрілі персики. А крім того:
- Кісточки від персиків - 30 шт.;
- Свіжа полуниця - 0.6 кг;
- Самогон міцністю 55-60° - 5 л;
- Цукор - 1.4 кг;
- Дубова тріска - 2 ст. л.;
- 3 тонкі смужки лимонної цедри.
Приготування.
- Тільки що куплені або зняті з дерева персики покладіть приблизно на добу в темне місце, щоб посилився аромат фруктів.
- На наступний день дістаньте кісточки, а самі персики наріжте часточками. Молотком подрібніть кісточки.
- Наповніть персиками приблизно трохи більше половини 3-х літрової банки, додайте 200 г цілої полуниці, третина покладеної за рецептом дубової тріски, стільки ж подрібнених кісточок і смужку цедри.
- Залийте самогоном, накрийте кришкою і добре струсіть. Приберіть в темне місце на тиждень. (Щодня потрібно струшувати.)
Через 7 днів фруктову масу відіжміть і всю наливку процідіть у велику каструлю.- Додайте цукор з розрахунку 200 г на літр наливки і доведіть до кипіння на хорошому вогні.
- Якомога швидше охолодіть (можна віднести в льох, поставити на лід, в каструлю з дуже холодною водою).
Залишається розлити наливочку в пляшки і в ідеалі витримати ще місяць. Але вже через тиждень - іншу можна пробувати.
Ратафія з кісточок персика
Дуже незвичайний алкогольний напій - ратафія. Але найважливіше, що готувати її можна не з самих плодів, а з їх кісточок. І це особливо актуально, адже зазвичай м'якоть йде на варення, джеми, компоти або поїдається просто так. А ось кісточки пропадають. Приготувати ратафію з персикових кісточок можна декількома варіантами. Ось два з них.
Варіант 1
Візьміть персикові кісточки і дістаньте з них ядра, щоб вийшло приблизно 500 г.киньте їх в будь-яку посудину. Додайте туди ж по 16 г гвоздики, білої кориці, сухого імбиру і коріандру. Подрібніть все зручним способом в дрібну крихту.
Перекладіть у велику ємність, залийте 12 л горілки або самогону. Поставте в тепле місце і настоюйте 10 днів. Переженіть настоянку звичайним способом і змішайте з сиропом, звареним з 800 г цукру і 2.5 л води.
Варіант 2
Готову настоянку процідіть, розбавте сиропом (200 г цукру розчиніть в склянці води і трохи уварити). Витримайте ратафію близько доби, процідіть і перелийте в пляшки для подальшого зберігання.
Лікувальні властивості настойки персикового листя
Дивно, але алкогольні напої готують не тільки з м'якоті або кісточок персика, але і з його листя. Взагалі листя персиків особливо цінуються в народній медицині. Їм приписують протипухлинні, жовчогінні, антиоксидантні та імуномоделюючі властивості.
Вважається, що настоянка листя цього дерева лікує хвороби органів дихання (в тому числі і туберкульоз), гінекологічні захворювання, вирішує труднощі травлення, проблеми серцево-судинного характеру і жовчовивідних шляхів. Мікстура застосовується для чищення організму від шлаків і токсинів, сприяє регенерації клітин і загальному омолодженню організму. Є думка, що настоянка лікує навіть ракові пухлини на різних стадіях.
Рекомендації щодо застосування
Однак для лікувальних цілей настойку персикового листя потрібно приймати дуже обережно і в надзвичайно малих кількостях (не більше кількох крапель на день).
Наприклад, для профілактики різних захворювань рекомендується вранці натщесерце приймати 2-4 краплі, а для лікування вже наявного недуги 3 рази по 4-7 крапель. Прийом не обмежений за часом. До речі, в лікувальних і профілактичних цілях краще використовувати спеціальну настоянку, вироблену фабричним шляхом. Лікарський препарат іменується "Олексин" і є комплексом флавоноїдів, виділених з персикового листя.
[ads-pc-4]
Рецепт самогону на персикових листках
Лікування настоянкою персикового листя в будь-якому випадку необхідно проводити за рекомендацією і під наглядом лікаря. А ось для власного задоволення з листя персика можна приготувати оригінальний алкогольний напій. Для цього знадобляться:
- 2 кг листя персика;
- 400 г ядер їх кісточок;
- 400 г гіркого мигдалю;
- 0.5 л свіжого молока;
- 12 л самогону подвійної перегонки.
Залийте листя персика самогоном і настоюйте 20 днів в теплому затемненому місці. Переженіть звичайним способом. Подрібніть мигдаль і персикові ядра. Розведіть отриману масу свіжим молоком, щоб вийшла киселеподібна суміш. Протріть її через сито і влийте в перегнаний самогон. Витримайте ще 15 днів і процідіть.
У Стародавньому Китаї персики з давніх пір вважаються фруктами, здатними подарувати довголіття, відмінне здоров'я і навіть безсмертя. І зловживати міцними напоями на їх основі зовсім не варто. Помірне споживання та екологічна чистота - ось запорука хорошого життя і благоденства.
