Яку користь можна отримати з терпко-кислих ягід калини з характерною гіркуватістю? Плоди рослини мають різноспрямовану цілющу дію, тому їх активно використовують в народній медицині. З калини можна готувати смачні безалкогольні напої, варення, морси. Корисні властивості має настоянка калини на горілці або спирту. Крім того, Калинова настоянка відмінно підходить в якості десертного алкогольного напою до будь-якого торжества. У неї приємний терпкий смак і дивовижний аромат. Калина перебиває запах спирту повністю, тому пити настоянки з цієї ягоди легко і приємно.
Вибрати рецепт і самостійно зробити алкогольний напій або лікарський препарат на основі калини зовсім неважко. Наполягати можна не тільки на спирту і горілці, але навіть на коньяку або домашньому самогоні . Процес приготування простий у виконанні, але оскільки зілля має настоюватися протягом декількох тижнів, бажано готувати великі обсяги, про запас.
Корисні властивості настоянок з калини
У стиглих ягодах Червоної Калини неймовірна кількість цінних речовин і вітамінів. При тривалому наполяганні алкоголь переймає корисні властивості плодів. З давніх-давен настоянка з калини на горілці в народній медицині застосовується як протизапальний, протизастудний, жарознижуючий, протикашльовий засіб.
У Калині дуже багато вітаміну З, тому лікарські засоби з ягоди стимулюють рясне потовиділення, зміцнюють імунітет, активізують захисні сили організму, сприяють виведенню токсинів з організму. Дотримуючись рекомендовану лікарями дозування калину на спирту можна приймати як для лікування, так і для профілактики простудних захворювань.
Корисні властивості еліксиру проявляються не тільки в боротьбі з гострими респіраторними та вірусними захворюваннями. Настоянки на горілці з калини, зроблені за спеціальними рецептами, рекомендується приймати при гіпертонії, захворюваннях травної системи, для попередження виникнення атеросклерозу.
Спиртові та горілчані настоянки на ягодах калини сприятливо впливають на роботу нервової системи, володіють м'яким заспокійливим властивістю, допомагають позбутися від безсоння. Широкий спектр застосування знайшли лікарські зілля на калині і корі рослини в лікуванні запальних захворювань сечостатевої системи. Крім того, їх рекомендують приймати для нормалізації загального метаболізму.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з ягід калини →
Калина на спирту
Базовий рецепт Калинової настоянки на спирту зайвих компонентів не містить. Для приготування еліксиру потрібні тільки свіжі ягоди і чистий медичний спирт.
Плоди для початку зривають з кистей, перебирають, миють, підсушують. Висипають в зручну скляну ємність, заповнюючи її на 2/3 об'єму. Повністю заливають спиртом, закривають щільною кришкою.
Наполягають лікувальний напій протягом 2 тижнів в темному теплому місці, після чого проціджують, розливають в тару невеликого обсягу, закупорюють. Зберігають настоянку, зроблену за цим рецептом, в прохолодному місці. Приймають за призначенням, не перевищуючи рекомендованої норми.
Калина на горілці
У домашніх умовах можна приготувати настоянку калини на горілці з метою отримання десертного алкогольного напою. Пропорції інгредієнтів, наведені нижче, підходять якраз для такого випадку. Якщо ж потрібно, щоб корисні властивості алкоголю стали сильнішими, кількість ягід в рецепті потрібно збільшити вдвічі. В цьому випадку напій придбає характерну гіркоту і різкий запах. Пити такий еліксир можна не більше 50 мл на день.
Рецепт Калинової горілки:
- Ягоди (500 г) висипати в простерилізовану, суху скляну ємність.
- Залити горілкою так, щоб рідина покрила плоди на 2-3 см.
- Банку щільно закрити і залишити на добу в теплому місці.
- На наступний день додати алкоголь. Загальна кількість горілки на зазначену порцію калини має становити 500 мл.
- Закрити ємність і настоювати напій 4 тижні в теплій коморі. При бажанні калинову горілку можна наполягати і довше — чим більше витримка еліксиру, тим більше в ньому корисних властивостей, сильніше аромат, більш насичений смак.
Якщо калинову горілку готують не з метою лікування, спиртовий розчин проціджують, фільтрують і тільки потім наливають в чисту пляшку. Цілющий еліксир досить просто процідити.
Настоянка кори калини
У корі рослини міститься речовина вібурнін. Завдяки йому лікарські препарати з кори калини мають кровоспинну, антисептичну, болезаспокійливу, судинозвужувальну дію. Настої застосовують при матковій кровотечі, рясних менструаціях, клімаксі, гінекологічних захворюваннях, в післяпологовий період.
Рідкий екстракт готують за рецептом з розтертої в порошок кори і 70% медичного спирту в пропорції 1:1. Витримують в теплому місці 5 днів, проціджують.
При маткових кровотечах роблять спиртову настоянку з подрібненої кори калини в співвідношенні 10:1. Для зняття сильних болів під час місячних еліксир готують в пропорції 20:1. Приймають по 30-40 крапель до їди двічі на день.
Настоянка ягід калини з горобиною і часником
За цим рецептом потрібно взяти:
- Калина — 100 г.
- Горобина — 50 г.
- Буряковий сік — 50 мл.
- Часник — 50 г.
- Мед — 150 г.
- Горілка — 200 мл.
Всі компоненти змішують в одній ємності, заливають алкоголем. Наполягають в закритій банці 2 тижні без доступу світла, в теплі. Перед застосуванням проціджують.
Така настоянка корисна при гіпертонії, набряках. Приймають еліксир по 1 ст.л. до їди 3 рази на день.
Настоянка з ягід калини з айвою
Інгредієнти:
- Калина — 0,5 кг.
- Айва — 0,5 кг.
- Мед — 200 р.
- Лимон — 1 плід.
- Горілка — 800 мл.
З айви видаляють кісточки, м'якоть натирають на тертці. Ягоди калини тиснуть качалкою.
Стружку айви і кашку з калини змішують в скляній банці, заливають горілкою. Наполягають в теплій кімнаті на світлі 14 днів.
Потім в настій додають мед. Ретельно перемішують і витримують ще тиждень в закритій тарі. Щоб мед повністю розчинився, розчин час від часу збовтують.
Коли напій буде готовий, в нього додають лимонний сік, проціджують і розливають по чистим сухим пляшках. Зберігають в холодильнику.
Більше рецептів, як приготувати настоянку на калині →
Протипоказання
Незалежно від рецепту приготування, настоянку калини на спирту або горілці не можна приймати жінкам під час вагітності та в період лактації. Не рекомендується без попередньої консультації з лікарем використовувати калину в лікуванні людям, що страждають гіпотонією.
Протипоказанням до застосування спиртових і горілчаних настоїв на ягодах калини є хвороби нирок, подагра. Обережність щодо препарату слід проявляти людям з підвищеним згортанням крові, схильністю до утворення в кровоносних судин тромбів. Якщо настоянки калини застосовуються в лікуванні гіпертонії, потрібно постійно стежити за артеріальним тиском.