настоянка з використанням кави

Кава давно відома як тонізуючий і підбадьорливий напій. До його складу входять корисні мікроелементизерна кофе і речовини, що володіють антираковими і протизапальними властивостями. Отримати користь для організму можна не тільки з свіжозавареної кави, але і з спиртових настоянок на кавовому зерні. Для гостроти смаку і аромату при їх приготуванні додають спеції (гвоздика, ваніль, кардамон, перець) і цедру цитрусових фруктів (апельсин, лимон). Напій знімає втому, допомагає підбадьоритися і налаштуватися на робочий лад.

Настоянка має лікувальні властивості ? виводить жовч при загостренні захворювання.

Класичний напій

Для приготування потрібні прості інгредієнти:

  • 0,5 л горілки або іншого алкоголю (самогону, спирту, недорогого коньяку);
  • 200 мл чистої води;
  • 60 гр кави.

При виборі компонентів для традиційної настоянки слід вибирати найбільш ароматні сорти кави (Арабіка).

Послідовність приготування:

  1. Зерна необхідно змолоти і зварити в турці (в ідеалі їх потрібно самостійно підсмажити перед помелом). Кава дати охолонути до кімнатної температури і позбутися від гущі (за допомогою сита або френч-преса).
  2. У пляшку самогону додати остиглий кави і залишити в місці, куди не потрапляють сонячні промені на 1 тиждень. Температура при цьому не повинна опускатися нижче кімнатної (+18-20 градусів).
  3. Настоянка після тижневого терміну досягає потрібної фортеці. За необхідності його можна розбавляти водою і додавати цукор за смаком.

кофе и апельсинТермін придатності ? до 3 років в закритій ємності при кімнатній температурі в темному місці.

Настоянка на цедрі цитрусових

Помірне споживання настойки покращує настрій, концентрує увагу, стимулює нервову систему. Цитрусовий інгредієнт (апельсин або лимон) додає незвичайну ноту гіркоти в післясмак і кружляє голову пікантним ароматом. Для приготування знадобиться:

  • 0,5 л горілки або самогону;
  • 200 мл чистої води;
  • 1 ч. л меленої кави Арабіка;
  • 1 шт. цитруса ? лимон або апельсин;
  • 2 ст. л цукру;
  • 2-4 гр ваніліну.

Приготування.

  1. На першому етапі слід зняти цедру з фрукта (за допомогою ножа, терки) і підсушити в духовій шафі або на сонці.
  2. При знятті цедри важливо не зачепити гірку м'якоть білого кольору. Кольорова верхня поверхня лимона або апельсина покрита порами, наповненими ефірними маслами. Саме вони надають настоянці класичний цитрусовий аромат.
  3. Далі, в скляній ємності до горілки додається цедра, вода, кава і ванілін.
  4. Для настоювання пляшку залишають в темному прохолодному місці на 1 тиждень, щодня струшуючи.
  5. Через 7 днів в ємність додають цукор і залишають на той же термін.
  6. Після закінчення процесу настоянка набуває необхідну міцність і характерний кавовий смак. Для комфортного вживання його проціджують через марлю і розливають по пляшках.

Зберігається настоянка 3 роки.

Напій ?Домашній? на зернах

кофейная настойкаПри вигонці самогону виходить міцний напій. Зробити його м'якше і благородніше можна за допомогою кавового зерна і цитрусових фруктів.

Інгредієнти для приготування:

  • 0,5 л спирту або самогону;
  • 30 шт. зерен кави (сільнообжаренная Арабіка);
  • 1 шт. лимона або апельсина (середніх розмірів);
  • 100 гр цукру.

Для настоювання знадобиться банку (1,5-2 л) з широким горлом.

  1. Для початку слід помити в гарячій воді лимон або апельсин, витерти його насухо і зробити неглибокі отвори ножем, щоб помістилися кавові зерна.
  2. Далі, плід поміщають в банку, заливають алкоголем, закривають щільною кришкою і залишають в темному прохолодному місці на 1 місяць.
  3. Цукор додається до спирту за бажанням.
  4. Після настоювання напій на самогоні або спирті проціджують, розливається по пляшках і закупорюється.

Термін зберігання ? 3 роки.

Лікер ?Шеріданс?

Шеріданс ? класичний лікер з Ірландії, який складається з 2 частин: вершкової з ваніллю і кавової з шоколадом. Для приготування напою за ірландськими мотивами потрібно:

  • алкоголь из кофе0,35 л горілки;
  • 0,5 л вершків (33% жиру);
  • 20 гр розчинної кави;
  • 300 гр цукру.

Всі компоненти змішуються в одному посуді, збиваються блендером і заливаються в пляшку. Лікер настоюється протягом доби в холодильнику із закритою пробкою. За цей час настоянка густіє, перед подачею на стіл в келихи додають кубики льоду. Лікери можна пити як в чистому вигляді, так і з додаванням води (для зменшення фортеці).

Протипоказання

Помірне споживання лікерів приносить користь ? збільшується працездатність і життєвий тонус. Щоденною нормою вважається 30 гр. Збільшення дози призводить до підвищення артеріального тиску і частоти серцевого ритму.

Алкогольні напої, до складу яких входить кава, протипоказані людям з важкими захворюваннями серця, судин, центральної нервової систем. На час варто відмовитися від настоянок вагітним і годуючим жінкам.

Кофейно-лимонная настойка - спиртной напиток кавово-лимонна настоянка — спиртний напій