Кава давно відома як тонізуючий і підбадьорливий напій. До його складу входять корисні мікроелементи і речовини, що володіють антираковими і протизапальними властивостями. Отримати користь для організму можна не тільки з свіжозавареної кави, але і з спиртових настоянок на кавовому зерні. Для гостроти смаку і аромату при їх приготуванні додають спеції (гвоздика, ваніль, кардамон, перець) і цедру цитрусових фруктів (апельсин, лимон). Напій знімає втому, допомагає підбадьоритися і налаштуватися на робочий лад.
Настоянка має лікувальні властивості ? виводить жовч при загостренні захворювання.
Класичний напій
Для приготування потрібні прості інгредієнти:
- 0,5 л горілки або іншого алкоголю (самогону, спирту, недорогого коньяку);
- 200 мл чистої води;
- 60 гр кави.
При виборі компонентів для традиційної настоянки слід вибирати найбільш ароматні сорти кави (Арабіка).
Послідовність приготування:
- Зерна необхідно змолоти і зварити в турці (в ідеалі їх потрібно самостійно підсмажити перед помелом). Кава дати охолонути до кімнатної температури і позбутися від гущі (за допомогою сита або френч-преса).
- У пляшку самогону додати остиглий кави і залишити в місці, куди не потрапляють сонячні промені на 1 тиждень. Температура при цьому не повинна опускатися нижче кімнатної (+18-20 градусів).
- Настоянка після тижневого терміну досягає потрібної фортеці. За необхідності його можна розбавляти водою і додавати цукор за смаком.
Термін придатності ? до 3 років в закритій ємності при кімнатній температурі в темному місці.
Настоянка на цедрі цитрусових
Помірне споживання настойки покращує настрій, концентрує увагу, стимулює нервову систему. Цитрусовий інгредієнт (апельсин або лимон) додає незвичайну ноту гіркоти в післясмак і кружляє голову пікантним ароматом. Для приготування знадобиться:
- 0,5 л горілки або самогону;
- 200 мл чистої води;
- 1 ч. л меленої кави Арабіка;
- 1 шт. цитруса ? лимон або апельсин;
- 2 ст. л цукру;
- 2-4 гр ваніліну.
Приготування.
- На першому етапі слід зняти цедру з фрукта (за допомогою ножа, терки) і підсушити в духовій шафі або на сонці.
- При знятті цедри важливо не зачепити гірку м'якоть білого кольору. Кольорова верхня поверхня лимона або апельсина покрита порами, наповненими ефірними маслами. Саме вони надають настоянці класичний цитрусовий аромат.
- Далі, в скляній ємності до горілки додається цедра, вода, кава і ванілін.
- Для настоювання пляшку залишають в темному прохолодному місці на 1 тиждень, щодня струшуючи.
- Через 7 днів в ємність додають цукор і залишають на той же термін.
- Після закінчення процесу настоянка набуває необхідну міцність і характерний кавовий смак. Для комфортного вживання його проціджують через марлю і розливають по пляшках.
Зберігається настоянка 3 роки.
Напій ?Домашній? на зернах
При вигонці самогону виходить міцний напій. Зробити його м'якше і благородніше можна за допомогою кавового зерна і цитрусових фруктів.
Інгредієнти для приготування:
- 0,5 л спирту або самогону;
- 30 шт. зерен кави (сільнообжаренная Арабіка);
- 1 шт. лимона або апельсина (середніх розмірів);
- 100 гр цукру.
Для настоювання знадобиться банку (1,5-2 л) з широким горлом.
- Для початку слід помити в гарячій воді лимон або апельсин, витерти його насухо і зробити неглибокі отвори ножем, щоб помістилися кавові зерна.
- Далі, плід поміщають в банку, заливають алкоголем, закривають щільною кришкою і залишають в темному прохолодному місці на 1 місяць.
- Цукор додається до спирту за бажанням.
- Після настоювання напій на самогоні або спирті проціджують, розливається по пляшках і закупорюється.
Термін зберігання ? 3 роки.
Лікер ?Шеріданс?
Шеріданс ? класичний лікер з Ірландії, який складається з 2 частин: вершкової з ваніллю і кавової з шоколадом. Для приготування напою за ірландськими мотивами потрібно:
Всі компоненти змішуються в одному посуді, збиваються блендером і заливаються в пляшку. Лікер настоюється протягом доби в холодильнику із закритою пробкою. За цей час настоянка густіє, перед подачею на стіл в келихи додають кубики льоду. Лікери можна пити як в чистому вигляді, так і з додаванням води (для зменшення фортеці).
Протипоказання
Помірне споживання лікерів приносить користь ? збільшується працездатність і життєвий тонус. Щоденною нормою вважається 30 гр. Збільшення дози призводить до підвищення артеріального тиску і частоти серцевого ритму.
Алкогольні напої, до складу яких входить кава, протипоказані людям з важкими захворюваннями серця, судин, центральної нервової систем. На час варто відмовитися від настоянок вагітним і годуючим жінкам.