Наливка з ягід чорної смородини

Людство ще з часу Стародавнього Риму віддавало перевагу всяким наливкам і настоянкам. У наш же час, в Інтернеті, легко знайти мільйони рецептів напоїв з самих різних ягід. Окремим повагою користуються різні смородинові наливки, розглянемо ж рецепти найпопулярніших з них.

Почати слід з наливки з чорної смородини, з його класичного варіанту. Цей напій, приготованих в домашніх умовах, відрізняється темним, майже чорним кольором і дуже глибоким ароматом.

Рецепт наливки зі смородини на горілці

Мабуть, це універсальний рецепт, він дозволяє зробити напій, як з червоної, так і з чорної смородини. Природно, що в залежності від обраних ягід, на смак наливка з чорної смородини буде відрізнятися. Також варто звернути увагу на якість горілки, начерносмородиновая наливка відсутність в ній добавок, наприклад червоного перцю, м'яти, пшениці.

Спосіб приготування більшості настоянок однаковий, однак, в класичному варіанті відсутня цукор, його замінює мед в кількості 1/1 з ягідним сиропом. Отже, необхідно взяти 1 кг зрілих, перебраних і перемитих ягід чорної смородини і помістити їх в ємність, зверху залити 1л меду (якщо це різнотрав'я) або 1,5 л меду (якщо акація), накрити ємність і поставити його в тепле темне місце на 3-е доби. Через цей час, струсити бутель і додати горілку, вона повинна перекривати рівень ягід на 2-3 см.

Бутель щільно закрити кришкою і поставити на 2 місяці в тепле, темне місце.

Через 2 місяці, напій фільтрується через кілька шарів марлі або вати. Далі в нього слід додати 25% прокип'яченої, охолодженої води. Якщо наливка з чорної смородини вийшла недостатньо солодка, в неї можна додати цукор або мед і обов'язково добре перемішати.

Рецепт наливки зі смородини на горілці з цукровим сиропом

Основний принцип цієї наливки нічим не відрізняється від першого рецепта, крім того, що замість меду додається цукор. Якщо необхідно отримати більш карамельні нотки, то цукор можна попередньо зовсім трохи карамелізувати на сухій сковороді, тільки ні в якому разі не можна допустити горілого присмаку.

Наливка зі смородини на спирту

Це ще один різновид класичного рецепту, однак, в цьому випадку використовується спирт, замість горілки. В цьому випадку, нерозбавлений спирт (в аптеках продається медичний спирт, фортецею 96 градусів), потрібно буде розбавити водою для зменшення фортеці в пропорції 2:3 (дві частини наливки до трьох частин води). При таких умовах, спирт краще вбере екстракт ягідного соку.

М'ятна настоянка зі смородиною

ягоды смородиныОкремо варто сказати про додавання м'яти в різні домашні наливки. Вона надає дуже тонкий аромат. Також, м'ята, вирощена в домашніх умовах, позбавлена тієї гіркості, яку можна виявити в дикій. Напій заграє абсолютно новими свіжими фарбами. Листя необхідно збирати тільки в період початку цвітіння, тоді в них найбільше концентрат ароматів. Свіжозібрану м'яту необхідно перебрати, видалити пошкоджені і засохлі листочки, ретельно вимити і додати в наливку перед додаванням спирту або горілки. Крім цього, можна додати корицю або гвоздику, що додасть більш яскраво виражений аромат.

Настоянка з червоної смородини на вині

Цей рецепт відноситься до розряду швидких, напій буде готовий всього за 1 день. Для приготування необхідно взяти 1 кг стиглих ягід червоної смородини, 0,5 л червоного вина. Як і у всіх рецептах, ягоди необхідно перемити і перебрати від зіпсованих, відібрати гілочки і листя. Помістити в емальовану каструлю, залити вином, і накрити фольгою. У фользі виконати кілька отворів зубочисткою.

Поставити каструлю в розігріту духовку (50-55 градусів) і протримати там 8-10 годин. Так напій настоюється. Остудити напій, процідити через кілька шарів марлі або вати і додати 0,2 кг цукру (або замінити його на відповідну кількість меду, але тільки не гречаного, найкраще підійде різнотрав'я), і добре розмішати. Через пару годин можна приступати до дегустації, напій повністю готовий. Зберігати напій можна в скляних, щільно закриваються ємностях.

Смородинова наливка з горілкою

Такий напій робиться за таким же принципом, як і наливка чорної смородини, проте колір виходитьналивка в графине (залежно від стиглості ягід) від коралового до бурштинового.

Вишнево-смородинова наливка

Це вже рецепт з 2-х видів ягід одночасно. Основний принцип зберігається той же. Ягоди ретельно миються, потім запускається процес бродіння, слідом в тепле темне місце, далі обов'язково процідити, додати цукор, і дегустувати.

Окремо варто сказати про лікувальні властивості смородинової наливки. Смородина здавна використовувалася в лікуванні захворювань кишечника і нирок, при застудах. Така величезна кількість вітамінів, які є в чорній смородині, складно знайти ще в будь-якої ягоді. Вітаміни, солі, фосфор, залізо, це все те, чого організм людини потребує кожен день. Червона і чорна смородина, а також наливки і настоянки на їх основі, застосовуються при лікуванні простудних та інфекційних захворювань, хворобах серця, при профілактиці анемії і аритмії. А також для підвищення тонусу і самооцінки.

Наливка из черной смородины. Наливка з чорної смородини.