Вживання ягід брусниці благотворно позначається на здоров'ї. Вона зберігає всі свої корисні властивості протягом цілого року, якщо її правильно приготувати і зберігати в придатних для неї умовах. Плоди цього чудо-рослини корисні всім. Зростає вона тільки в хвойних лісах, її урожай збирають з вересня по листопад. Найкраще ягода зберігається у вигляді настоянки. Для того щоб вийшла дуже якісна і смачна настоянка з брусниці, потрібно правильно відібрати і підготувати плоди до їх подальшого приготування, а також підібрати хороший рецепт.
Відбір і підготовка ягід брусниці для настоювання
При зборі врожаю або ж якщо плоди доводиться перебирати вже в домашніх умовах, потрібно звертати увага на якість самих ягід. Вони повинні бути ціленькі, краще не доспілі ніж навпаки. Після огляду, її слід дуже ретельно промити водою, видалити всі смітинки і непотрібні гілочки. Далі викласти в один шар на рушник або ж на серветку для того щоб плоди повністю могли просохнути. Закінчивши ці нескладні маніпуляції з підготовки сировини, можна сміливо приступати до виготовлення цілющих напоїв, варення або ж інших смакоти.
Які додаткові інгредієнти можна поєднувати з брусницею для настоювання
В залежності від того що буде готувати господиня застосовується поєднання і Сумісність тих чи інших продуктів з цією ягодою. Для настоювання брусничних напоїв дуже добре підійде цукор, а ще краще буде його замінити на мед. Горілка, спирт, коньяк також підійдуть для приготування напою, а також добавка різного набору прянощів за смаком. Брусниця відмінно поєднується з іншими ягодами, наприклад з журавлиною. Все залежить від того якою буде рецепт, для яких цілей і на який смак буде виготовлятися це чудодійне зілля.
Рецепти настоянок на ягодах брусниці
Для того щоб приготувати м'який і оригінальний рецепт настоянки знадобиться:
- 0.5 л коньяку;
- Брусниця — 250 г;
- Мед приблизно — 25-50 г.
Щоб її зробити, не потрібно бути професійним кухарем, вона готується дуже просто. Потрібно взяти очищені від листя плоди, засипати в зручну банку, туди ж додати мед і потовкти всю масу, для того щоб виділився сік і гарненько перемішався з медом. Після чого всю суміш залити коньяком і щільно закрити кришкою. Настоюватися напій повинен в темному приміщенні 15 або 20 днів.
Після закінчення терміну його настоювання, обов'язково потрібно процідити вже готовий продукт, залити в пляшку і закрити герметичною кришкою. Зберігати краще в холодильнику. Таку брусничну настоянку корисно пити не тільки як ліки, але і не соромно подати дорогому гостю в якості ласощів, і він гідно оцінить оригінальний рецепт напою. Однак не кожен такий напій відноситься до міцних.
Є рецепт приготування корисної і дозволеної для дітей дуже смачною настоянки і без спиртових продуктів. Для приготування такого зілля знадобиться:
- 1 кг чистої брусниці;
- 400 мл води;
- Цукор — 300 г;
- Лимонна цедра.
Можна додавати різноманітні прянощі за смаком. Сам процес теж гранично простий. У будь-яку зручну ємність засипати ягоди і залити цукровим сиропом. Щоб його приготувати, потрібно закип'ятити воду, додати туди цукор і цедру лимона. Отриману суміш закрити кришкою і зберігати в холодильнику. Така домашня Бруснична настоянка підійде для всіх членів сім'ї, її можна приймати як ліки для профілактики вірусних захворювань.
Способи готування спиртової настоянки на листках брусниці і її застосування
Не маючи плодів для настоянки під рукою, можна приготувати бажаний напій в домашніх умовах з
листя брусниці. Вона буде не менш корисна, ніж та, що настоюється на ягодах. Збір і заготівлю листя краще починати ще до того як чагарник дасть плоди. Але якщо цей період буде вже пропущений, можна зайнятися заготівлею листя і восени після збору ягід.
Ця домашня Бруснична настоянка готується тільки на спирту. Її приймають курсом тривалість якого визначається ступенем тяжкості захворювання, в середньому це від одного місяця до трьох. Такий напій на спирту п'ють при лікуванні гіпертонії, ревматичних болях, при відкладенні солей, ревматизмі, подагрі. Брусничну настойку з листя приймають як антисептичний, антибактеріальний і ранозагоювальний засіб.
Щоб приготувати рецепт цієї листяної настоянки, знадобиться 300 міліграм спирту і 3 столових ложки сушеного листя. Перед тим як їх додати в спирт, обов'язково потрібно листочки вимити і просушити розстеливши в один шар десь в сухому і теплому місці. Напій буде готовий через 14 днів. Після цього її потрібно перелити в пляшку з темним склом і щільно закрити кришкою. Спосіб застосування залежить від хвороби і від її тяжкості. Краще проконсультуватися з фахівцем.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з брусниці на горілці або спирту →