Існує багато «народних» способів, що дозволяють відкрити пляшку з вином. Одні проштовхують пробку всередину, інші намагаються її розкришити і витягнути по частинах, а деякі позбавляються від перешкоди одним рухом, вдаривши по дну ємності. Але маючи під руками спеціальний "гвинт", зробити це набагато простіше. Використання такого інструменту стане гарантією збереження алкогольного напою, пляшки і власного здоров'я.
Як відкрити вино штопором легко і швидко, які різновиди гвинтів існують і як правильно користуватися цими аксесуарами, розповімо далі.
Історія створення штопора
В античні часи і епоху раннього Середньовіччя вино зберігали в судинах округлої форми, шийку яких заливали воском або замотували ганчіркою. З розвитком торгових відносин алкоголь стали розливати в тару звичного нам виду, яку було легше транспортувати. Закривали ємності маленькими циліндрами з коркового дерева, і виникла необхідність в інструменті, що дозволяє їх відкрити.
Творцем штопора вважається пастор Семюель Хеншелл, англієць за походженням. Він винайшов сталевий гвинт, що дозволяв без особливих зусиль відкорковувати судини з вином, і в 1795 р запатентував новинку. Надалі прилад модифікували, довівши його до добре знайомого нам сьогодні виду.
Загальні правила використання
Щоб швидко і легко відкрити вино за допомогою штопора, потрібно дотримуватися нескладних правил.
- Перед відкоркуванням пляшки зрізати закриває горлечко фольгу.
- Використовуйте добре заточений штопор.
- Вкручуючи гвинт в деревину, не тиснути сильно щоб уникнути пошкодження тари.
- Спіраль повинна входити під кутом 90°. Неправильна постановка інструменту спровокує тільки пошкодження і не допоможе позбутися від пробки.
Гвинт штопора повинен бути виготовлений з міцного матеріалу високої якості.
Класичний штопор(гвинт)
Найпростіший і найпоширеніший вид інструменту. Простий в експлуатації, недорогий, його неможливо зламати. Але щоб відкрити пляшку вина таким штопором, знадобиться навик і фізична сила.
Керівництво:
- Вкручують рухами вставити спіраль в центральну частину деревини так, щоб один виток залишився на поверхні.
- Підкрутити, намагаючись розворушити винну закупорювання.
- Обережно вийміть пробку.
Штопор-важіль (Метелик)
Назва відповідає зовнішньому вигляду штопора — підняті вгору важелі нагадують крила метелика. Інша назва інструменту, яке рідко використовується вітчизняними любителями алкоголю-Шарль де Голль.
Відкривати вино штопором-метеликом легко, не потрібно прикладати особливих зусиль, проте така конструкція не завжди справляється із завданням.
Керівництво:
- Поставте пляшку на стійку поверхню.
- Опустивши ручки штопора вниз, вкрутити гвинт.
- У міру занурення спіралі важелі почнуть підніматися.
- Після досягнення максимальної висоти натиснути на ручки і опустити їх вниз.
- Дістати пробку.
Ніж сомельє
Винайдений французом-сомельє складаний штопор оснащений лезом для видалення фольги і гвинтом зі сталі. У дизайні моделі передбачені одна або дві сходинки, що спрощують процес відкоркування. Професійний інструмент дозволяє швидко відкрити вино і використовується всіма барменами.
Керівництво:
- Вкрутити спіраль, залишивши на поверхні один виток.
- Першим важелем-сходинкою впертися в шийку.
- Піднявши ручку, наполовину витягнути пробковий циліндр.
- Поставити важіль на другий щабель.
- Підняти ручку і витягнути укупорку.
Циганський штопор (Друг дворецького)
Завдяки незвичайній конструкції штопор допомагає відкрити вино, не пошкодивши закупорювання. Пристосування добре підходить для старих пробок, вже неабияк зносилися. Таким інструментом користувалися цигани-ділки, які займалися нечесною торгівлею, і слуги в багатих будинках, які відкривали панські пляшки з вином, виливаючи дороге спиртне і розбавляючи його більш дешевим.
Керівництво:
- Помістити штопор так, щоб вусики виявилися по краях між внутрішньою стороною шийки і пробкою.
- Акуратно натискаючи, плавно занурювати щипці на всю довжину.
- Прокручуючи важіль, відкрити ємність.
Пневматичний штопор
За зовнішнім виглядом такий штопор походить на шприц. Принцип роботи аналогічний дії помпи: за допомогою вбудованої замість спіралі голки в ємність з вином нагнітається повітря, і під тиском закупорювання виходить. Аксесуар цього типу складно знайти в Україні.
Керівництво:
- Проткнути пробковий циліндр стрижнем-голкою.
- П'ять-шість разів натиснути на ручку-насос.
- Голка увійде всередину, потім вийде разом з винної укупоркой.
Гвинтовий штопор
Простий в експлуатації штопор, за допомогою якого відкрити вино зможе навіть жінка.
Керівництво:
- Вкрутити прилад в пробку.
- Коли гвинт повністю зануритися в деревину, злегка потягнути його і видалити закупорювання.
Електричний штопор
Аксесуар, за допомогою якого вино відкриє будь-яка представниця прекрасної статі. Штопором нескладно користуватися і майже не потрібно докладати зусиль. Головне-не забувати регулярно заряджати пристрій.
Керівництво:
- Помістити лезо в центр деревного циліндра.
- Включити пристосування.
- Прилад легко впорається з роботою, за кілька секунд позбувшись від пробки.
Сучасні моделі штопорів дозволяють швидко і без зусиль відкрити пляшку з вином. Головне-вибрати інструмент з якісного матеріалу, вивчити правила експлуатації і тримати аксесуар в доступному місці.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua