Як відкривати вино штопором-Керівництво по використанню різних видів штопора

Існує багато «народних» способів, що дозволяють відкрити пляшку з вином. Одні проштовхують пробку всередину, інші намагаються її розкришити і витягнути по частинах, а деякі позбавляються від перешкоди одним рухом, вдаривши по дну ємності. Але маючи під руками спеціальний "гвинт", зробити це набагато простіше. Використання такого інструменту стане гарантією збереження алкогольного напою, пляшки і власного здоров'я.

как открыть вино штопором

Як відкрити вино штопором легко і швидко, які різновиди гвинтів існують і як правильно користуватися цими аксесуарами, розповімо далі.

Історія створення штопора

В античні часи і епоху раннього Середньовіччя вино зберігали в судинах округлої форми, шийку яких заливали воском або замотували ганчіркою. З розвитком торгових відносин алкоголь стали розливати в тару звичного нам виду, яку було легше транспортувати. Закривали ємності маленькими циліндрами з коркового дерева, і виникла необхідність в інструменті, що дозволяє їх відкрити.

Творцем штопора вважається пастор Семюель Хеншелл, англієць за походженням. Він винайшов сталевий гвинт, що дозволяв без особливих зусиль відкорковувати судини з вином, і в 1795 р запатентував новинку. Надалі прилад модифікували, довівши його до добре знайомого нам сьогодні виду.

Загальні правила використання

Щоб швидко і легко відкрити вино за допомогою штопора, потрібно дотримуватися нескладних правил.

  1. Перед відкоркуванням пляшки зрізати закриває горлечко фольгу.
  2. Використовуйте добре заточений штопор.
  3. Вкручуючи гвинт в деревину, не тиснути сильно щоб уникнути пошкодження тари.
  4. Спіраль повинна входити під кутом 90°. Неправильна постановка інструменту спровокує тільки пошкодження і не допоможе позбутися від пробки.

Гвинт штопора повинен бути виготовлений з міцного матеріалу високої якості.

Класичний штопор(гвинт)

Найпростіший і найпоширеніший вид інструменту. Простий в експлуатації, недорогий, його неможливо зламати. Але щоб відкрити пляшку вина таким штопором, знадобиться навик і фізична сила.

Керівництво:

  1. Вкручують рухами вставити спіраль в центральну частину деревини так, щоб один виток залишився на поверхні.
  2. Підкрутити, намагаючись розворушити винну закупорювання.
  3. Обережно вийміть пробку.

Штопор-важіль (Метелик)

Назва відповідає зовнішньому вигляду штопора — підняті вгору важелі нагадують крила метелика. Інша назва інструменту, яке рідко використовується вітчизняними любителями алкоголю-Шарль де Голль.

Відкривати вино штопором-метеликом легко, не потрібно прикладати особливих зусиль, проте така конструкція не завжди справляється із завданням.

Керівництво:

  1. Поставте пляшку на стійку поверхню.
  2. Опустивши ручки штопора вниз, вкрутити гвинт.
  3. У міру занурення спіралі важелі почнуть підніматися.
  4. Після досягнення максимальної висоти натиснути на ручки і опустити їх вниз.
  5. Дістати пробку.

Ніж сомельє

Винайдений французом-сомельє складаний штопор оснащений лезом для видалення фольги і гвинтом зі сталі. У дизайні моделі передбачені одна або дві сходинки, що спрощують процес відкоркування. Професійний інструмент дозволяє швидко відкрити вино і використовується всіма барменами.

Керівництво:

  1. Вкрутити спіраль, залишивши на поверхні один виток.
  2. Першим важелем-сходинкою впертися в шийку.
  3. Піднявши ручку, наполовину витягнути пробковий циліндр.
  4. Поставити важіль на другий щабель.
  5. Підняти ручку і витягнути укупорку.

Циганський штопор (Друг дворецького)


Завдяки незвичайній конструкції штопор допомагає відкрити вино, не пошкодивши закупорювання. Пристосування добре підходить для старих пробок, вже неабияк зносилися. Таким інструментом користувалися цигани-ділки, які займалися нечесною торгівлею, і слуги в багатих будинках, які відкривали панські пляшки з вином, виливаючи дороге спиртне і розбавляючи його більш дешевим.

Керівництво:

  1. Помістити штопор так, щоб вусики виявилися по краях між внутрішньою стороною шийки і пробкою.
  2. Акуратно натискаючи, плавно занурювати щипці на всю довжину.
  3. Прокручуючи важіль, відкрити ємність.

Пневматичний штопор

За зовнішнім виглядом такий штопор походить на шприц. Принцип роботи аналогічний дії помпи: за допомогою вбудованої замість спіралі голки в ємність з вином нагнітається повітря, і під тиском закупорювання виходить. Аксесуар цього типу складно знайти в Україні.

Керівництво:

  1. Проткнути пробковий циліндр стрижнем-голкою.
  2. П'ять-шість разів натиснути на ручку-насос.
  3. Голка увійде всередину, потім вийде разом з винної укупоркой.

Гвинтовий штопор

Простий в експлуатації штопор, за допомогою якого відкрити вино зможе навіть жінка.

Керівництво:

  1. Вкрутити прилад в пробку.
  2. Коли гвинт повністю зануритися в деревину, злегка потягнути його і видалити закупорювання.

Електричний штопор

Аксесуар, за допомогою якого вино відкриє будь-яка представниця прекрасної статі. Штопором нескладно користуватися і майже не потрібно докладати зусиль. Головне-не забувати регулярно заряджати пристрій.

Керівництво:

  1. Помістити лезо в центр деревного циліндра.
  2. Включити пристосування.
  3. Прилад легко впорається з роботою, за кілька секунд позбувшись від пробки.

Сучасні моделі штопорів дозволяють швидко і без зусиль відкрити пляшку з вином. Головне-вибрати інструмент з якісного матеріалу, вивчити правила експлуатації і тримати аксесуар в доступному місці.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua