Вино з Ізабелли відоме у світі більше двохсот років. Але в Україні цей сорт винограду потрапив лише в п'ятдесятих роках минулого століття. І швидко став популярним як в домашніх господарствах, так і на промислових виноградниках країн колишнього СРСР.
Незважаючи на те, що європейські винороби вважають сорт Ізабелла непридатним для виготовлення алкоголю, вітчизняні умільці при дотриманні технології отримують відмінне Саморобний вино — смачне і ароматне.
- Особливості сорту винограду Ізабелла
- Основні етапи виготовлення вина з Ізабелли
- Збір винограду
- Приготування виноградного соку
- Приготування сусла
- Бродіння
- Фільтрація
- Стабілізація смаку та витримка
- Розлив та зберігання
- Рецепти домашнього вина з винограду Ізабелла
- Класичний
- Простий рецепт
- Сухе вино
- З додаванням води
- Кріплене вино Ізабелли
- З дріжджами
- Біле вино
- Користь і шкода вина з Ізабелли
- Поезное відео про те, чи шкідливо вино з Ізабелли
Особливості сорту винограду Ізабелла
Легкий у догляді і вирощуванні, високоврожайний сорт Ізабелла не вимогливий до підживлення і вологості грунту. Добре почуває себе в садах любителів, переносить морози, рідко хворіє і щороку радує великим урожаєм.
Смак свіжого винограду приємний, з нотками суниці. Не дарма його відносять до столово-технічного сорту. Нетипово низька калорійність (65 ккал/100 г) дозволяє готувати з ягід легкі вина для жіночої аудиторії. Яскрава шкірка надає напою красивий відтінок і не викликає алергії.
Незважаючи на безліч корисних властивостей, в професійному виноробстві не шанують цей сорт винограду через велику кількість метанолу. Вино з Ізабелли заборонено в Євросоюзі, а офіційне виробництво на продаж карається законом.
Ще один мінус вина — характерний присмак. У професійних колах його називають лисячим (foxy). Ягоди насичені ефірними маслами і ацетофеном, який одним нагадує садову суницю, а У інших викликає асоціації з трупним гниттям. Саме він провокує утворення гнильного запаху у вина старше трьох років. Тому вино з Ізабелли не зберігають, а п'ють молодим.
Основні етапи виготовлення вина з Ізабелли
Якщо в Європі посадка і винификация сорти Ізабелла заборонені, то в Україні виробництво вина з винограду дозволено. Його збирають до холодів, відбирають цілі, непорчені ягоди і пускають на переробку.
Щоб приготувати вино з Ізабелли своїми руками, не потрібно володіти спеціальними знаннями і складним обладнанням. Досить слідувати нашим рекомендаціям, і все вийде.
Збір винограду
Приготування вина з Ізабелли починається з збирання та сортування врожаю. Грона повинні бути рівномірно визріли, з темно синім нальотом на ягодах і солодким смаком. Розмір не важливий. Підсохлі і гнилі ягоди видаляють.
Зібраний виноград не можна мити. На поверхні знаходяться дикі дріжджі (той самий білий наліт), які запускають природний процес бродіння.
Приготування виноградного соку
Наступний етап — отримання соку і мезги. Тиснути виноград можна будь-яким способом: руками, ногами, пресом. При цьому важливо не пошкодити кісточки, інакше вино буде мати гіркуватий смак.
Приготування сусла
Отриману з роздавлених ягід рідину залишають при кімнатній температурі в скляній або емальованій ємності. Кожні 6-8 годин мезгу перемішують лопаткою або рукою, збиваючи шапку з м'якоті. Це попереджає закисання сусла. На четверту добу мезгу проціджують через сито або марлю.
Готове сусло пробують на смак, щоб оцінити кислотність. Іноді Ізабелла видає 12-15 г кислоти на літр при нормі 4-6 г/л.визначити в домашніх умовах точний показник без рН-метра неможливо.
Якщо сусло щипає мову, потрібно розбавити його водою, але не більше 500 мл/л.Вино втратить частину кислоти при внесенні цукру.
Бродіння
Для успішного протікання процесу потрібна правильна тара. Краще використовувати скляні бутлі об'ємом по 5 і 10 л.перед застосуванням її миють і просушують. Сусло заливають на 2/3 пляшки. Місце, що залишилося потрібно для бродіння.
Потім на шийку встановлюють гідрозатвор. Можна використовувати покупної або саморобний з силіконової трубки і банки з водою. Конструкція показана на малюнку. Для забезпечення герметизації використовують пластилін.
Альтернативний варіант — гумова рукавичка. Її надягають на шийку, закріплюють гумкою, 1-2 пальця проколюють голкою. Ємність переносять в затемнене приміщення з температурою 16-22°C.
Вино з сорту Ізабелла потребує додаткового внесення цукру — 100-150 г/л соку.
Ця кількість ділять на три частини. Половину вносять перед установкою гідродозатора, наступну партію (25%) — після початку бродіння. І останню частину через 4-5 діб. Цукор розчиняють в невеликій кількості сусла і виливають в ємність.
Бродіння триває від 35 до 70 днів. Про готовність продукту говорять:
- Зупинка процесу газоутворення (Рукавичка здулася);
- На дні випав осад;
- Вино посвітліло.
Фільтрація
Перебродило сусло потрібно процідити від осаду через 3-4 шари марлі, покладених в сито. Так напій придбає прозорість і чистоту кольору.
Частинки осаду не тільки вносять каламутність, але і псують смак вина, додаючи гіркоту.
Стабілізація смаку та витримка
Якщо напій вийшов кислим, допустимо додати ще цукру за смаком. Любителі кріплених вин можуть використовувати в домашніх умовах горілку — 2-15% від загального обсягу за рецептом. Таке вино з винограду Ізабелла краще зберігається, але в смаку відчувається спирт.
Молоде вино після фільтрації переливають в чисту ємність і ставлять на витримку в приміщення з температурою 6-15 °з на три місяці. У міру появи осаду напій переливають через трубочку в інший посуд.
Коли випадання осаду припиниться — вино готове до вживання.
Розлив та зберігання
Зрілим напій стає через 3-6 місяців після виготовлення. Його розливають по дрібних пляшках по саму пробку, щільно закупорюють і прибирають в підпілля або холодильник на зберігання.
Фортеця такого вина з Ізабелли — 9-12 градусів, колір — насичено рубіновий. Якщо технологія виготовлення не порушена, напій придатний до вживання 5 років.
Рецепти домашнього вина з винограду Ізабелла
Рецептів домашнього вина з винограду Ізабелла існує багато. Ми вибрали найвдаліші: з різним співвідношенням води і цукру, наявністю винних дріжджів або на природному бродінні. У кожного варіанту свій смак і секрети приготування.
Класичний
Цей простий рецепт домашнього вина з винограду Ізабелла підійде початківцям виноробам. Освоївши його, можна перейти до більш складних варіантів.
Інгредієнти:
- Виноград — 10 кг;
- Цукровий пісок - 3 кг.
Приготування:
- Віджати виноградний сік, разом з мезгой поставити його в тепле місце на тиждень. Щодня перемішувати.
- Заграло сусло перелити в бутель, туди ж засипати весь обсяг цукру. Перемішавши
- Встановити гідродозатор або рукавичку, залишити на 21 день.
- Перебродивший напій розлити по пляшках, закупорити і прибрати на витримку в прохолодне місце.
- Через місяць вино готове.
Перевага рецепта — у відсутності багатоступінчастої фільтрації. Винороби вважають, що так смак напою розкривається яскравіше і грає довше.
Простий рецепт
Ще один простий рецепт домашнього вина з винограду Ізабелла. Зробити його можна за кілька днів.
Інгредієнти:
- Виноград — 10 кг;
- Цукор — 1 кг.
Приготування:
- Потовкти виноград, перекласти мезгу в емальований посуд, залишити в теплому місці на 5 днів.
- Відокремити Макуха через сито і марлю.
- Розлити сік по банках, заповнивши 2/3 ємності, встановити гідрозатвор.
- Коли бродіння закінчиться, додайте цукор.
- Знову поставити під гідрозатвор.
Коли бульбашки перестануть виділятися, розлити вино по пляшках і прибрати на зберігання.
Сухе вино
Сухе вино з винограду Ізабелла виходить трохи кислуватим, фортеця — близько 10 градусів. Цукор для його приготування не потрібен. Вихід такого напою-з 1 кг ягід вийде 0,75 л алкоголю.
Інгредієнти:
- Виноград Ізабелла - 10 кг.
Приготування:
- Ягоди розчавити в кашку і залишити в теплому місці на 4 дні.
- Заважати масу кожні 5 годин.
- Мезгу процідити, розлити для подальшого бродіння в банки з гідродозатором.
- Залиште на 20 днів у теплому місці.
- Молоде вино відфільтрувати, розлити в пляшки для зберігання. При необхідності кілька разів зняти з осаду.
Якщо вино бродить погано, допустимо внести трохи цукру — 100 г/літр соку. Якщо готовий напій вийде дуже кислим, можна також додати цукру. Сухе вино з Ізабелли краще вживати охолодженим.
З додаванням води
Рецепт з водою дозволяє зробити домашнє вино з Ізабелли більш м'яким, додає обсягу, але позбавляє частини смаку.
Інгредієнти:
- Виноград Ізабелла - 5 кг;
- Цукор — 750 г;
- Вода - 3 л.
Приготування:
- Мезгу з соком перекласти в таз, засипати половиною цукру.
- Залишити бродити на 5 діб, періодично помішуючи.
- Сусло процідити, змішати з водою і розлити по пляшках, залишивши простір під шийкою. Накрити марлею. Коли закінчиться активне бродіння, змінити її на рукавичку.
- Перебродило вино відфільтрувати, перелити в чисту тару, внести цукор, що залишився.
- Витримати 30-40 днів в приміщенні з температурою 10-15°C. при випаданні осаду замінити ємність.
- Зберігайте напій у холодильнику.
Кріплене вино Ізабелли
Цей рецепт кріпленого вина з винограду Ізабелла в домашніх умовах готується з підвищеним вмістом цукру і додатковим внесенням спирту.
Інгредієнти:
- Ізабелла - 15 кг;
- Цукор — 1,5 кг;
- Горілка — 1 літр.
Приготування:
- Розім'ятий виноград перекласти в емальований посуд, накрити марлею і залишити на 3 дні.
- Додати цукор, перемішати, перекласти масу в ємність для бродіння.
- Встановити гідрозатвор і прибрати в теплу кімнату на 2 тижні.
- Перебродило сусло процідити, прибрати в прохолодне місце на два місяці.
- Потім додати в напій горілку і повернути на колишнє місце.
- Розлийте вино по пляшках через два тижні.
Кріплене вино Ізабелла, виготовлене своїми руками, відрізняється терпким смаком і зберігається довше звичайного. Його можна тримати в теплому приміщенні — нічого не трапиться.
З дріжджами
Вино з сорту Ізабелла, приготоване з покупними винними дріжджами, переброджує швидше і добре зберігається. Фортеця може бути трохи вище звичайної — до 15%. Крім того, виноград можна вимити перед обробкою.
Інгредієнти:
- Виноград Ізабелла - 5 кг;
- Цукор — 1кг;
- Дріжджі — 100 г.
Приготування:
- Роздавлені в кашку ягоди поставити на плиту, прогріти до 75° C.
- Гарячу суміш залишити на 3 дні при кімнатній температурі.
- Після додати в каструлю дріжджі, залишити на годину, потім процідити.
- У сусло висипати ½ обсягу цукру і розмішати.
- Залишити масу бродити під гідрозатворів 5-7 днів. Регулярно збовтувати.
- Після бродіння перелити в чистий посуд, всипати залишки цукру, розмішати.
- Через 3-4 дні розлити молоде вино з Ізабелли по пляшках, прибрати на зберігання.
Такий алкоголь рекомендується пити охолодженим в поєднанні з сирами і фруктами.
Біле вино
З винограду Ізабелла можна зробити не тільки червоне, але і біле домашнє вино. Технологія його проста, але брати потрібно недозрілі зелені ягоди. В результаті вийде м'який, світлий напій, який легко п'ється.
Інгредієнти:
- Незрілі ягоди - 10 кг;
- Цукор - 3 кг.
Приготування:
- Придушити виноград руками, віджати сік, перемішати його з цукровим піском.
- Перелити рідину в бродильну ємність, заповнивши її на 2/3.
- Встановити гідрозатвор, перенести ємність в прохолодне приміщення на 3 місяці.
- Потім молоде вино процідити, розфасувати по пляшках.
Зберігається такий напій до півтора років. Виходить більш ароматним і злегка кислуватим, красивого медового відтінку з невеликим подтоном зеленого.
Користь і шкода вина з Ізабелли
У чистому вигляді виноград Ізабелла широко використовується для приготування соку і конфітюру, їдять його в свіжому вигляді. Корисні властивості для здоров'я не відрізняються від інших ягід і фруктів:
- Знижує артеріальний тиск, покращує кровообіг;
- Містить антоцини, які сприятливо впливають на організм в цілому і серцево-судинну систему зокрема:
- Використовується для профілактики атеросклерозу.
- Багате джерело клітковини та вітамінів.
Ці корисні властивості свіжих ягід застосовні і до вина Ізабелла. При наполяганні сусла і мезги цінні речовини переходять в напій і оздоровлюють організм.
Відповідаючи на питання: «Чи шкідливо вино з Ізабелли», потрібно враховувати кількість випитого. Метиловий спирт виділяється при алкогольної ферментації. Однак, щоб накопичити в організмі токсичну дозу речовини, вино потрібно пити літрами щодня. Від пари чарок точно нічого не трапиться.
Тим, хто переживає за самопочуття, можна порекомендувати вживати за раз не більше 200-300 мл.
Вино Ізабелла, незважаючи на гоніння, давно і міцно увійшло в побут вітчизняних виноробів. Напій, приготований своїми руками, відрізняється яскравим ароматом, тоновою збалансованістю і оригінальним смаком. Говорити про його шкоду зайве — у великих кількостях небезпечний будь-який алкоголь.
Автор: Валентина Малишева
,
спеціально для byhaem.in.ua