Вино з сорту Ізабелла — як зробити червоне, біле і кріплене вина в домашніх умовах

Вино з Ізабелли відоме у світі більше двохсот років. Але в Україні цей сорт винограду потрапив лише в п'ятдесятих роках минулого століття. І швидко став популярним як в домашніх господарствах, так і на промислових виноградниках країн колишнього СРСР.

вино из изабеллы

Незважаючи на те, що європейські винороби вважають сорт Ізабелла непридатним для виготовлення алкоголю, вітчизняні умільці при дотриманні технології отримують відмінне Саморобний вино — смачне і ароматне.

Особливості сорту винограду Ізабелла

Легкий у догляді і вирощуванні, високоврожайний сорт Ізабелла не вимогливий до підживлення і вологості грунту. Добре почуває себе в садах любителів, переносить морози, рідко хворіє і щороку радує великим урожаєм.

Смак свіжого винограду приємний, з нотками суниці. Не дарма його відносять до столово-технічного сорту. Нетипово низька калорійність (65 ккал/100 г) дозволяє готувати з ягід легкі вина для жіночої аудиторії. Яскрава шкірка надає напою красивий відтінок і не викликає алергії.

Незважаючи на безліч корисних властивостей, в професійному виноробстві не шанують цей сорт винограду через велику кількість метанолу. Вино з Ізабелли заборонено в Євросоюзі, а офіційне виробництво на продаж карається законом.

Ще один мінус вина — характерний присмак. У професійних колах його називають лисячим (foxy). Ягоди насичені ефірними маслами і ацетофеном, який одним нагадує садову суницю, а У інших викликає асоціації з трупним гниттям. Саме він провокує утворення гнильного запаху у вина старше трьох років. Тому вино з Ізабелли не зберігають, а п'ють молодим.

Основні етапи виготовлення вина з Ізабелли

Якщо в Європі посадка і винификация сорти Ізабелла заборонені, то в Україні виробництво вина з винограду дозволено. Його збирають до холодів, відбирають цілі, непорчені ягоди і пускають на переробку.

Щоб приготувати вино з Ізабелли своїми руками, не потрібно володіти спеціальними знаннями і складним обладнанням. Досить слідувати нашим рекомендаціям, і все вийде.

Збір винограду

Приготування вина з Ізабелли починається з збирання та сортування врожаю. Грона повинні бути рівномірно визріли, з темно синім нальотом на ягодах і солодким смаком. Розмір не важливий. Підсохлі і гнилі ягоди видаляють.

Зібраний виноград не можна мити. На поверхні знаходяться дикі дріжджі (той самий білий наліт), які запускають природний процес бродіння.

Приготування виноградного соку

Наступний етап — отримання соку і мезги. Тиснути виноград можна будь-яким способом: руками, ногами, пресом. При цьому важливо не пошкодити кісточки, інакше вино буде мати гіркуватий смак.

Приготування сусла

Отриману з роздавлених ягід рідину залишають при кімнатній температурі в скляній або емальованій ємності. Кожні 6-8 годин мезгу перемішують лопаткою або рукою, збиваючи шапку з м'якоті. Це попереджає закисання сусла. На четверту добу мезгу проціджують через сито або марлю.

Готове сусло пробують на смак, щоб оцінити кислотність. Іноді Ізабелла видає 12-15 г кислоти на літр при нормі 4-6 г/л.визначити в домашніх умовах точний показник без рН-метра неможливо.

Якщо сусло щипає мову, потрібно розбавити його водою, але не більше 500 мл/л.Вино втратить частину кислоти при внесенні цукру.

Бродіння

Для успішного протікання процесу потрібна правильна тара. Краще використовувати скляні бутлі об'ємом по 5 і 10 л.перед застосуванням її миють і просушують. Сусло заливають на 2/3 пляшки. Місце, що залишилося потрібно для бродіння.


Потім на шийку встановлюють гідрозатвор. Можна використовувати покупної або саморобний з силіконової трубки і банки з водою. Конструкція показана на малюнку. Для забезпечення герметизації використовують пластилін.

Альтернативний варіант — гумова рукавичка. Її надягають на шийку, закріплюють гумкою, 1-2 пальця проколюють голкою. Ємність переносять в затемнене приміщення з температурою 16-22°C.

Вино з сорту Ізабелла потребує додаткового внесення цукру — 100-150 г/л соку.

Ця кількість ділять на три частини. Половину вносять перед установкою гідродозатора, наступну партію (25%) — після початку бродіння. І останню частину через 4-5 діб. Цукор розчиняють в невеликій кількості сусла і виливають в ємність.

Бродіння триває від 35 до 70 днів. Про готовність продукту говорять:

  • Зупинка процесу газоутворення (Рукавичка здулася);
  • На дні випав осад;
  • Вино посвітліло.

Фільтрація

Перебродило сусло потрібно процідити від осаду через 3-4 шари марлі, покладених в сито. Так напій придбає прозорість і чистоту кольору.

Частинки осаду не тільки вносять каламутність, але і псують смак вина, додаючи гіркоту.

Стабілізація смаку та витримка

Якщо напій вийшов кислим, допустимо додати ще цукру за смаком. Любителі кріплених вин можуть використовувати в домашніх умовах горілку — 2-15% від загального обсягу за рецептом. Таке вино з винограду Ізабелла краще зберігається, але в смаку відчувається спирт.

Молоде вино після фільтрації переливають в чисту ємність і ставлять на витримку в приміщення з температурою 6-15 °з на три місяці. У міру появи осаду напій переливають через трубочку в інший посуд.

Коли випадання осаду припиниться — вино готове до вживання.

Розлив та зберігання

Зрілим напій стає через 3-6 місяців після виготовлення. Його розливають по дрібних пляшках по саму пробку, щільно закупорюють і прибирають в підпілля або холодильник на зберігання.

Фортеця такого вина з Ізабелли — 9-12 градусів, колір — насичено рубіновий. Якщо технологія виготовлення не порушена, напій придатний до вживання 5 років.

Рецепти домашнього вина з винограду Ізабелла

Рецептів домашнього вина з винограду Ізабелла існує багато. Ми вибрали найвдаліші: з різним співвідношенням води і цукру, наявністю винних дріжджів або на природному бродінні. У кожного варіанту свій смак і секрети приготування.

Класичний

Цей простий рецепт домашнього вина з винограду Ізабелла підійде початківцям виноробам. Освоївши його, можна перейти до більш складних варіантів.

Інгредієнти:

  • Виноград — 10 кг;
  • Цукровий пісок - 3 кг.

Приготування:

  1. Віджати виноградний сік, разом з мезгой поставити його в тепле місце на тиждень. Щодня перемішувати.
  2. Заграло сусло перелити в бутель, туди ж засипати весь обсяг цукру. Перемішавши
  3. Встановити гідродозатор або рукавичку, залишити на 21 день.
  4. Перебродивший напій розлити по пляшках, закупорити і прибрати на витримку в прохолодне місце.
  5. Через місяць вино готове.

Перевага рецепта — у відсутності багатоступінчастої фільтрації. Винороби вважають, що так смак напою розкривається яскравіше і грає довше.

Простий рецепт

Ще один простий рецепт домашнього вина з винограду Ізабелла. Зробити його можна за кілька днів.

Інгредієнти:

  • Виноград — 10 кг;
  • Цукор — 1 кг.

Приготування:

  1. Потовкти виноград, перекласти мезгу в емальований посуд, залишити в теплому місці на 5 днів.
  2. Відокремити Макуха через сито і марлю.
  3. Розлити сік по банках, заповнивши 2/3 ємності, встановити гідрозатвор.
  4. Коли бродіння закінчиться, додайте цукор.
  5. Знову поставити під гідрозатвор.

Коли бульбашки перестануть виділятися, розлити вино по пляшках і прибрати на зберігання.

Сухе вино

Сухе вино з винограду Ізабелла виходить трохи кислуватим, фортеця — близько 10 градусів. Цукор для його приготування не потрібен. Вихід такого напою-з 1 кг ягід вийде 0,75 л алкоголю.

Інгредієнти:

  • Виноград Ізабелла - 10 кг.

Приготування:

  1. Ягоди розчавити в кашку і залишити в теплому місці на 4 дні.
  2. Заважати масу кожні 5 годин.
  3. Мезгу процідити, розлити для подальшого бродіння в банки з гідродозатором.
  4. Залиште на 20 днів у теплому місці.
  5. Молоде вино відфільтрувати, розлити в пляшки для зберігання. При необхідності кілька разів зняти з осаду.

Якщо вино бродить погано, допустимо внести трохи цукру — 100 г/літр соку. Якщо готовий напій вийде дуже кислим, можна також додати цукру. Сухе вино з Ізабелли краще вживати охолодженим.

З додаванням води

Рецепт з водою дозволяє зробити домашнє вино з Ізабелли більш м'яким, додає обсягу, але позбавляє частини смаку.

Інгредієнти:

  • Виноград Ізабелла - 5 кг;
  • Цукор — 750 г;
  • Вода - 3 л.

Приготування:

  1. Мезгу з соком перекласти в таз, засипати половиною цукру.
  2. Залишити бродити на 5 діб, періодично помішуючи.
  3. Сусло процідити, змішати з водою і розлити по пляшках, залишивши простір під шийкою. Накрити марлею. Коли закінчиться активне бродіння, змінити її на рукавичку.
  4. Перебродило вино відфільтрувати, перелити в чисту тару, внести цукор, що залишився.
  5. Витримати 30-40 днів в приміщенні з температурою 10-15°C. при випаданні осаду замінити ємність.
  6. Зберігайте напій у холодильнику.

Кріплене вино Ізабелли

Цей рецепт кріпленого вина з винограду Ізабелла в домашніх умовах готується з підвищеним вмістом цукру і додатковим внесенням спирту.

Інгредієнти:

  • Ізабелла - 15 кг;
  • Цукор — 1,5 кг;
  • Горілка — 1 літр.

Приготування:

  1. Розім'ятий виноград перекласти в емальований посуд, накрити марлею і залишити на 3 дні.
  2. Додати цукор, перемішати, перекласти масу в ємність для бродіння.
  3. Встановити гідрозатвор і прибрати в теплу кімнату на 2 тижні.
  4. Перебродило сусло процідити, прибрати в прохолодне місце на два місяці.
  5. Потім додати в напій горілку і повернути на колишнє місце.
  6. Розлийте вино по пляшках через два тижні.

Кріплене вино Ізабелла, виготовлене своїми руками, відрізняється терпким смаком і зберігається довше звичайного. Його можна тримати в теплому приміщенні — нічого не трапиться.

З дріжджами

Вино з сорту Ізабелла, приготоване з покупними винними дріжджами, переброджує швидше і добре зберігається. Фортеця може бути трохи вище звичайної — до 15%. Крім того, виноград можна вимити перед обробкою.

Інгредієнти:

  • Виноград Ізабелла - 5 кг;
  • Цукор — 1кг;
  • Дріжджі — 100 г.

Приготування:

  1. Роздавлені в кашку ягоди поставити на плиту, прогріти до 75° C.
  2. Гарячу суміш залишити на 3 дні при кімнатній температурі.
  3. Після додати в каструлю дріжджі, залишити на годину, потім процідити.
  4. У сусло висипати ½ обсягу цукру і розмішати.
  5. Залишити масу бродити під гідрозатворів 5-7 днів. Регулярно збовтувати.
  6. Після бродіння перелити в чистий посуд, всипати залишки цукру, розмішати.
  7. Через 3-4 дні розлити молоде вино з Ізабелли по пляшках, прибрати на зберігання.

Такий алкоголь рекомендується пити охолодженим в поєднанні з сирами і фруктами.

Біле вино

З винограду Ізабелла можна зробити не тільки червоне, але і біле домашнє вино. Технологія його проста, але брати потрібно недозрілі зелені ягоди. В результаті вийде м'який, світлий напій, який легко п'ється.

Інгредієнти:

  • Незрілі ягоди - 10 кг;
  • Цукор - 3 кг.

Приготування:

  1. Придушити виноград руками, віджати сік, перемішати його з цукровим піском.
  2. Перелити рідину в бродильну ємність, заповнивши її на 2/3.
  3. Встановити гідрозатвор, перенести ємність в прохолодне приміщення на 3 місяці.
  4. Потім молоде вино процідити, розфасувати по пляшках.

Зберігається такий напій до півтора років. Виходить більш ароматним і злегка кислуватим, красивого медового відтінку з невеликим подтоном зеленого.

Користь і шкода вина з Ізабелли

У чистому вигляді виноград Ізабелла широко використовується для приготування соку і конфітюру, їдять його в свіжому вигляді. Корисні властивості для здоров'я не відрізняються від інших ягід і фруктів:

  • Знижує артеріальний тиск, покращує кровообіг;
  • Містить антоцини, які сприятливо впливають на організм в цілому і серцево-судинну систему зокрема:
  • Використовується для профілактики атеросклерозу.
  • Багате джерело клітковини та вітамінів.

Ці корисні властивості свіжих ягід застосовні і до вина Ізабелла. При наполяганні сусла і мезги цінні речовини переходять в напій і оздоровлюють організм.

Відповідаючи на питання: «Чи шкідливо вино з Ізабелли», потрібно враховувати кількість випитого. Метиловий спирт виділяється при алкогольної ферментації. Однак, щоб накопичити в організмі токсичну дозу речовини, вино потрібно пити літрами щодня. Від пари чарок точно нічого не трапиться.

Тим, хто переживає за самопочуття, можна порекомендувати вживати за раз не більше 200-300 мл.

Вино Ізабелла, незважаючи на гоніння, давно і міцно увійшло в побут вітчизняних виноробів. Напій, приготований своїми руками, відрізняється яскравим ароматом, тоновою збалансованістю і оригінальним смаком. Говорити про його шкоду зайве — у великих кількостях небезпечний будь-який алкоголь.

Автор: Валентина Малишева ,
спеціально для byhaem.in.ua

Поезное відео про те, чи шкідливо вино з Ізабелли